Čo robiť, keď rodičovstvo vyčerpáva?
S manzelom v stastnom manzelstve mame planovane a ocakavane 2,5r dieta. Vlastne byvanie, obaja sme soferi cize necakam nanho a riesim si presuny/nakupy/vylety sama, proste zazemie mame. A ano, len jedno dieta, prosim odpustite si blbe poznamky ze ine matky to zvladaju lepsie aj s 3mi detmi na krku.
V predoslom zivote som vobec nebola ani pipina co riesi kozmetiku, ani party zena, bola som taky spolocensky slaby priemer.. A nemala som ziadne iluzie o zivote s dietatom, no lenze som ani za chlp nevedela, co ma vlastne caka... Ano uz 2,5 roka len prezivam zodna na den, ziadni kamarati, ziadna komunita, aj to malo ludi ktori sa somnou bavili pred porodom, akoby som pre nich prestala existovat. Manzel kumulativne pracuje od rana do noci polku mesiaca, druhu polku mesiaca je doma. ( robi v hotelierstve kratky a dlhy tyzden, preto kumulativne). A ja som sama s dietatom doma. Ano idmee na vylet, mame obehane ihriska v okoli, ked je nejake podujatie v blizkosti tak ideme pozriet. Ale toto mi uz vobec nepomaha, ani cerstvy vzduch ani kava ani nic proste. Uz ma extreme boli hlava z mentalnej unavy, byt nonstop v strehu, rozmyslat nad nakupmi, varenim, upratovanim, pranim, dietatu furt vymyslat program lebo ked nieje dost zamestnane, mam pocit ze sa nerozvyja a nenapreduje. Ale posledne dni to strasne namna dolahlo. Lebo byt nebol upratany do hlbky, odkedy sa dieta narodilo. Ano snazim sa utret prach vysavat atd, ale neda sa to ani porovnat s vysokym standardom aky som viedla v upratovani predtym. Dieta je este ku tomu aj hyperaktivne, musi furt nieco robit inak je neznesitelne a vymysla hluposti. Vonku beha ako blazon, neobsedi, detske kutiky prevracia hore nohami, neexistuje vychutnat si kavicku a len tak par minut hladiet do blba. Vela razi ho ani neviem obliect von, lebo som si nie ista ci je dost teplo alebo nie, tak len placem na zemi ze mi nema kto poradit. Vsetko je namne, komplet vsetko. Uz si sypem konsku davku magnezia, nepomaha. Ja na to dieta proste nestacim ani ked sa na hlavu postavim. A dookola to iste, ziadna apolocnost, nikto na rozhovor, do jasiel ist nemoze, ja do prace predcasne ist nechcem. Ked je muz doma- pomaha, obcas navari, opravi co treba, zriedkavo ide s dietatom von, len na hodinku, a to ja sprosta bud upratujem alebo neviem kde mi hlava stoji a kam skor skocit. Nemame prilezitost ziadnu byt sami, aj teraz je krasne poobedie a ja nevladzem ist s dietatom von a behat mu za zadkom, lebo sa nevie chovat ani na ihrisku. Venujem sa mu na 1000%, ma slovnu zasobu lepsiu ako skolkari, je sikovny ale uz fakt nevladzem, stale len ja a ja. Nikde snim ani nejdeme lebo je problemove, dovolenka ani len v horach nehrozi, ziaden oddych. Pomoc
A prečo máš zlý vzťah s mamou a so súrodencami? Veď rodina je základ. Nemôžeš ich pozvať na návštevu, alebo tam prísť? Ja som napríklad sama s deťmi a kebyže nemám rodinu tak sa zbláznim...
@h2 ja som zachytila, že jej chýba pomoc a komunita
Skús si nájsť na ihrisku kamarátku to zistíš, že +- každá rodina s dieťaťom žije taký istý život ako ty varenie, hranie, problémy s deťmi...Keď už plačeš je čas na zmenu a odborníka.A možno príliš tlacis na všetko také ženy čo vedia mať na "háku" majú život ľahší.Zive hyperaktívne dieťa potrebuje veľa tvojej energie.Skus si nájsť čas pre seba večer skoro ráno nebyť na mobile, TV, ale čítať či len oddychovať, vyfarbovat si mandalu ja mám takú knižku a, keď mám pocit, že mi ide hlava prasknúť čo každý niečo chce a je toho veľa tak vymaluvavam🙂a sústredim sa len na jedno, alebo idem so psom na dlhú prechadzku.Ty máš veľké plus, že muž je dosť času doba využi to v svoj prospech
Veď to sama píšeš venujem sa mu na 1000% má lepšiu slovnú zásobu ako škôlkari skús zvoľniť.Vyvijas na seba tlak.Nemusi byť všetko dokonale, lebo potom to dopadne ako píšeš nemáš energiu na nic.Preco sa nevie chovať na ihrisku?
k nicomu nakopnut rozumej okrem diatata a upratovania. Dake radosti v zivote nam neprinesu na tackle, treba ich hladat. Ale ona je zacyklena
klud. nádych, výdych. a ešte raz 7 sekund nadych, 5 sekund podrž, 7 sekund vydych. takto to zopakuj par krat. potom otvor oči a prestaň chaosiť. zajtra zavolaj do svojej práce, že sa od septembra vraciaš. venuj sa príprave do práce aj doma. malá pojde do školky, bude mať iny režim, no za to, že je ulietaná a neposedná to neznamena, ze ty si zla mama, alebo ze tvoje dieta je nevychovane. je to iba dieta, ver mi, v puberte nebude lietat ako zmyslov zbavena (na odlahčenie, ja mam akurat pubertu doma 😀)
načo by si toľko upratovala, ak to je na úkor tvojho duševného zdravia. ver mi, jedna pravda je, že to nikam neutečie. ja som mala vyhoretie z neustáleho bordelu a neustaleho upratovania, proste ako ked si pes nahána chvost(mam dve deti) raz som tym celym "hodila o zem" a pozrela na svoje deti, že oni ma potrebuju, mna a moj čas. a upratujem ked uz su pred spinkanim.
doležité je vrátit sa naspat ku sebe. niekedy to je popôrodná depresia, niekedy zmena života, čo nám sposobuje chaos a smutok. rodičom sme prvý krát, nikto nás na to nepripraví tak, ako realita. len trošku skus pozvolnit, dieta toho tolko nepotrebuje. ja si len tak lahnem na zem na koberec a oni hned prídu a rozprávame sa. 🙂 skus sa viac napojit na nu, nez na domacnost. dostan sa do pokoja.
Podla mna to je tvoje mentalne nastavenie
Treba si najst kamosky, chodit na vylety takto s detmi je ovela zabavnejsie nez sama
Treba si najst cas na seba napriklad na ukor toho upratovania, dost casto ho spominas.
Mam pocit, ze si perfekcionista a ak nie su veci, ako si predstavujes, si frustrovana, vynervovana a obera ta to o energiu. Relaxovat nevies, nevies vypnut mozog, nakolko stale riesit v hlave aj buduce cinnosti. Potom sklzas do sebalutosti, ze si na vsetko sama. Ciastocne si za to mozes aj ty, nic ti nebrani najst si kamosky. Ono su stovky tisic zien, co to maju tazsie (nechcela si to pocut, ale je to tak)
Sice nemám dieta ale nemôže to byt poporodna depresia. Minule som videla ze 2 roky trva dokym sa hormóny znova dajú do normálu po pôrode.
Ahoj autorka 🙂 po prečítaní tvojho príspevku som vo veľa oblastiach videla seba pred časom. Veľmi sa snažia byť dokonalá mama,manželka,domáca atď atď až je u teba badať vyhorenie (neboj nie je to nič strašné). Sama som si týmto prešla, odpojenie od spoločnosti a naloženie si na seba,koľko sa len dá len aby to bolo všetko v najlepšom poriadku. Je super že si aj to už teraz uvedomila,že nie je niečo v poriadku...bohužiaľ u mňa to bolo tak,že nakoniec skolabovala celá moja psychika. Na jednej strane bohužiaľ,lebo bolo to ťažké obdobie depresií a úzkosti,veľmi bolestivé obdobie,no zároveň krásne,pretože som si veľa veci uvedomila dala im stopku,zmenila ich,začala si uzivat ako tak život.Vela má to naučilo. Ak ešte nie si vo fáze nejakých depresii veľmi ti odporúčam rozhovor so psychológom. Mne to otvorilo nové obzory a veľmi pomohlo začať žiť o niečo inak 🙂 psychológa som si našla online keďže som si samozrejme nevedela menezovat čas pri deťoch. Veľmi odporúčam q prajem veľa veľa síl ♥️♥️♥️
Týmto si prešlo mnoho z nás. Ja som doma už 10 rokov, mám 3 deti a napriek tomu že stále niečo robím okolo domu,predávame staviame, mám zvierata atď atd a ozaj toho nie je malo mám často pocit vyhorenia... Pocit zbytočnosti,potom to prejde a zase sa to vráti. Ja žiaľ do práce ísť nemôžem tak som si musela nájsť činnosti ktorými som užitočná... Ale nie si sama neboj,časom to prejde budeš chodiť do práce a robiť aj niečo iné ako ten večný kolotoč okolo dieťaťa🙂držím palce.drz sa ✊✊
Máš depresie. Ako prvé začni riešiť doktora a nehanbí sa rozrozprávať čo ťa trápi. Keď si ulavíš trošku na psychike,ďalej môžeš kľudnejšíe a aj s triezvym pohľadom a situáciu ju aj začať nejak riešiť. Tu magnézium nestačí!
Mám také prvé dieťa, viem o čom píšeš. Zopár rád:
Hlavne neurob tú chybu ako ja, a nemaj ďalšie dieťa, aspoň hneď.
Máš náročné dieťa, také stačí naozaj jedno, aby si došla k vyhoreniu a depresii. Mysli na to, že o pár mesiacov pôjde do škôlky a ty do práce, to ti pomôže.
Odporúčam dať ho vyšetriť na ADHD, možno aj Asperger. Poradia ti, ako k nemu pristupovať. A tiež zmeň svoje myslenie, nečakaj od seba príliš veľa, neporovnávaj sa s matkami, ktoré majú bežné deti, neobviňuj sa. Nepočúvaj hlúposti od ľudí, ktorí si nevedia predstaviť, čo je to stíhať takému dieťaťu, lebo je to veľmi fyzicky aj psychicky vyčerpávajúce. Odmeňuj sa za to, čo a ako si zvládla.
Zapoj muža oveľa viac do starostlivosti a vypadni na pár hodín z domu každý týždeň.
A hlavne: nájdi činnosť, ktorá tvoje dieťa bude baviť a vydrží pri nej sedieť hodiny. U nás to bola plastelína. Veľmi som si vtedy oddýchla, stihla som viac urobiť. Ďalšie, čo u nás zafungovalo: od malička som mu čítala knihy, najskôr nevydržal dlho, postupne rád počúval, a nakoniec sa naučil čítať a teraz má 10 a trávi hodiny čítaním. A minimum obrazovky, telky, akčných rozprávok.
prepac ale myslim ze vela deti v tom veku su hyperaktivne, mne sa paci ako krasne si hned nadhodila ADHD ci Asperger .....co je bezne dieta? presne take ako opisala v uvode. a to co autorka preziva je tiez bezne.
a to co radis, je tiez uplne normalne, matka si ma poznat svoje dieta najlepsie a na to aby sa trocha stabilizovalo na 1 mieste je jasne ze ho musi mamicka zaujat, ze to nejde same
kazda sa ucime kazdodenneymi pokusmi, co na dieta moze zabrat
ale si ma pobavila.
@ autorka - viac zapajat muza. je to aj jeho dieta a ty si musis sama najst na seba cas. lebo kazda matka si zasluzi chvilu pre seba a svoje konicky. a urcite zmena prostredia. preco dovolenka nehrozi? teba ubija stereotyp rodicovskej dovolenky. nastupis do prace a prides na ine myslienky.

@bublinka1426 mám tri deti a veľa detí v rodine aj v okolí. Viem porovnať náročné a bežné dieťa. Viem, koľko času, nervov, sebaobvinovania a hanby má stojí jedno dieťa a koľko moje ostatné.
Diagnózu ľahký Asperger s ADHD sme zistili len keď nastúpil do školy, čo je zbytočne neskoro. Minimálne som nemusela celú jeho škôlku zažívať hanbu za jeho správanie, a nemusela som sa obviňovať za jeho výchovu, porovnávať sa s kamoškami, ktoré ľahko zvládali svoje deti.
Okrem toho som učiteľka, mám veľa skúseností deťmi.
A k tomuto: "v tomto veku sú deti hyperaktívne...":
Jedna dospelá žena s ADHD vysvetľuje ADHD ako spektrum, niektoré deti majú menšiu hyperaktivitu, niektoré väčšiu. Keď prekročí istú hranicu, je tam diagnóza ADHD.
A ešte k tomu zaujatiu dieťaťa: je veľmi veľmi ťažké nájsť niečo pre dieťa s ADHD, nevydrží pri ničom, či ho nebaví dlhšie ako pár minút. Ale ak nájdeš tú činnosť, čo ho zaujíma, dokáže sa na ňu sústrediť hodiny. Preto sú títo ľudia najúspešnejší vo svojich odboroch.
U nás to boli dinosaury, potom pestovanie rastlín a teraz fyzika.
Prečo nejdeš do prace? Dieťa mohlo byt už v škôlke.
Robis si to sama, tak ako xy zien. Staci "dietau stale robit program". V prvom rade, deti nepotrebuju stale program. Nemas v podstate problem, robis dookola to iste, ale len ty si musi uvedomit, ze musis robit aj nieco co chces ty.. a tvoj chlap aj tvoje dieta "vydrzia". AJ dieta sa sam epohra, a ani sa svet nezruti ak sa nepojde aj tyzden na nejaku atrakciu.. k tomu mate uplne perfektny cas, kedze pol mesiaca mas chlapa doma.. tak pekne si vies aktivity aj SAMA, uplne ine, na odreagovanie, zariadit. Nemusis doma sprostiet, mozes byt aktivna, zaucat sa, jazyk trenovat, pocitat :DDD ked ti to tak nejde.. a pocas zaucania sa v praci, nabehnes aj na rezim prace, cize kludne mozes nahalist ze nastupis do prace :D
Ak je zle, treba dat dieta do jasli, a inak uz do skolky mozes prihlasit a pol rok nejak zvladnes... a mas po probleme.
“ dietatu furt vymyslat program lebo ked nieje dost zamestnane, mam pocit ze sa nerozvyja a nenapreduje.” toto. Nevieš si prestať robiť ten tlak? Myslím, že toto by ti dosť zmenilo život k lepšiemu.
Drž sa
@simca06022011 no presne toto. Seba na prvé miesto pre dobro všetkých 😉
Prepáč, nemáte babky a dedkov? Jednoducho niekoho, kto by bol nápomocný. Jednoducho si vyhorela. Potrebuješ zmeniť myslenie..Počúvaj nejaké podcasty inšpiratívnych ľudí. Proste niečo, čo je iné od toho bežného. A asi aj manžela by si mala viac zapájať do bežného života.
Veď daj dieťa do školky ( alebo detskej skupiny) na dva dni doobeda aspoň, a ty sa daš kusok dokopy, mne to veľmi pomohlo, dcera je extra naročna doteraz, ale v 2,5 sa začala adaptovať v školke. Už to bolo na nevydržanie, a to sme chodili na balance a tanečnu.
A napíš, ako sa ti darí. Pokojne aj IP, je nás veľa takých, čo sme perfekcionisti, lebo proste dnes sú tlaky neúnosné, a potom človek nevie, kam skôr skočiť, všetko sa mi zdá nedorobené, slabo upratané, dieťa slabo zmanažované, práca slabo urobená a ten tlak sa začína prejavovať v zdravotných ťažkostiach.
Nechapem zeny ktore ked su na materskej, rodicovkej neziju socialny zivot. Nemate kamaratky? Ci u vas to funguje inak ako u nas chlapov? Kamarat je kamarat stale, to jedno ci mate dieta ci nie. Na navstevu mozu prist hocikedy, alebo ist svami von. Treba sa starat o to aby tie vztahy fungovali. My mame 2r dceru doma, manzelka studuje na dialku, chodi do roboty 2x tyzdenne lebo musi mat prax. Ja som vo volnom case vela s malou aby mala cas aj na skolu. Nie je to lahke, ale ked moja mama nas vychovala 3 , otec chodil na kamione po svete , a zvladla to tak my to musime lavou zadnou. Hlavu hore, zavolaj kamaratkam ked mas, ked nemas tak treba nove. Alebo do roboty ako posu zeny, ale lahsie ani tak nebude
Kamoska nasla sukromnu skolku, kde ti dieta aj prebalia ak nie je plne odplienkovany za 250 eur v Košiciach, ak by si nastúpila do práce rodicak ti ide dalej a mala by si z coho platit, pripadne ak je plne odplienkovanye skusit sa spytat aj v statnej skolke, bezne tam deticky pocas roka vypadnu, daju odklad a pod a vzali by vase miesto tych co vypadli, v nasej statnej v Ke kde je boj o miesto vypadli 3 deti a podla mna by v pohode zobrali aj dalsie deti. Mne skor pripada ze nechces nic z toho, kto ti co poradi, ze proste sa vyhovaras. Ja mam 2 deti, velmi dakujem Bohu za nich, dlho sa nam nedarilo, mala som aj potraty, druhorodeny bol vo vaznom stave, tak si vaz co mas ak je zdrave a ak sa citis byt vyhorena, hladaj moznosti ako ist do prace a dieta daj do skolky ... Ty budes medzi ludmi socializovana a aj dieta bude mat program a bude sa rozvijat a z práce sa budes tesit ze s nim stravis cas. Ziadna ina lepsia rada podla mna neexistuje.
daj dieta do sukromnej skolky a ty si daj 6m oddych, aspon si dieta zatial vybuduje imunitu takze ked bude chore tak nebudes musiet odbiehat z prace na OCR ...
@janette2021 ja sa niekedy pytam na co su preventivky potom u lekarky. nas napr este ani na ocne neposlala a posledne preventivky cez telefon. sa cudujem ze az tak neskor sa na to prislo, islo o nesustredenie sa? moja tiez nevydrzi dlho pri 1 veci.
@bublinka1426 nielen nesústredenie sa... To je vlastne príčina, prejavovalo sa to akoby úplnou neposlušnosťou, odmietal činnosti, ktoré ho nebavili, zapájať sa do povinných vecí v škôlke, robil zle deťom, stále sršal nápadmi čo vyviesť, aby upútal na seba pozornosť...no hrôza. Teraz v škole s ním pracujú psychologičky, veľa mu vysvetľujú a on je nadpriemerne inteligentný, takže sa snaží zapadnúť aj správaním. Lenže tie sociálne zručnosti sú uňho pozadu, nechápe prirodzene, čo je vhodné povedať a urobiť a čo nie. Napríklad sa spýta nahlas, prečo má táto pani taký veľký zadok 🙉 je toho veľa. Preto odporúčam diagnostiku, je dobré keď psychológ vysvetlí, či a aký je problém.
A inak, ten problém so sústredením je taký, že ak pri ňom nesedím, úlohy robí až do večera, a ak pri ňom aj sedím, odbehne aj 20-30krát. Pre porovnanie, dcéra prváčka robí úlohy úplne sama.
vyhorenie.
Ako by som to ja písala. Rovnaké pocity. Nezvládam atď. Akurát moje dieťa má tento mesiac 3 roky. A šla som pred 2 týždňami do práce. A napriek tomu že to bude asi ťažká robota, viac si zatiaľ oddýchnem ako doma. Dcerka v škôlke šťastná. My sme sa doma trápili, ona veľmi začala vyžadovat spoločnosť iných deti. Teraz je chorá a tak som s ňou doma a má tak extrémny vzdor že dnes nezvladam. Už ani mentálne ani fyzicky. Únava, bolesť hlavy. Asi som na rodičovskej vyhorela. A to sme chceli dve deti aby aj v budúcnosti sme boli väčšia rodina. Trápim sa a to že sa trápim si ešte vyčítam že prečo sa tak cítim. Proste ťa chápem a uisťujem že nie si sama.

@mircalla potrebuje inšpiráciu a podporu nie tieto kydy!!! Veď buďte podporou pre iné ženy!