icon

Čo robiť, keď rodičovstvo vyčerpáva?

5. máj 2024

S manzelom v stastnom manzelstve mame planovane a ocakavane 2,5r dieta. Vlastne byvanie, obaja sme soferi cize necakam nanho a riesim si presuny/nakupy/vylety sama, proste zazemie mame. A ano, len jedno dieta, prosim odpustite si blbe poznamky ze ine matky to zvladaju lepsie aj s 3mi detmi na krku.
V predoslom zivote som vobec nebola ani pipina co riesi kozmetiku, ani party zena, bola som taky spolocensky slaby priemer.. A nemala som ziadne iluzie o zivote s dietatom, no lenze som ani za chlp nevedela, co ma vlastne caka... Ano uz 2,5 roka len prezivam zodna na den, ziadni kamarati, ziadna komunita, aj to malo ludi ktori sa somnou bavili pred porodom, akoby som pre nich prestala existovat. Manzel kumulativne pracuje od rana do noci polku mesiaca, druhu polku mesiaca je doma. ( robi v hotelierstve kratky a dlhy tyzden, preto kumulativne). A ja som sama s dietatom doma. Ano idmee na vylet, mame obehane ihriska v okoli, ked je nejake podujatie v blizkosti tak ideme pozriet. Ale toto mi uz vobec nepomaha, ani cerstvy vzduch ani kava ani nic proste. Uz ma extreme boli hlava z mentalnej unavy, byt nonstop v strehu, rozmyslat nad nakupmi, varenim, upratovanim, pranim, dietatu furt vymyslat program lebo ked nieje dost zamestnane, mam pocit ze sa nerozvyja a nenapreduje. Ale posledne dni to strasne namna dolahlo. Lebo byt nebol upratany do hlbky, odkedy sa dieta narodilo. Ano snazim sa utret prach vysavat atd, ale neda sa to ani porovnat s vysokym standardom aky som viedla v upratovani predtym. Dieta je este ku tomu aj hyperaktivne, musi furt nieco robit inak je neznesitelne a vymysla hluposti. Vonku beha ako blazon, neobsedi, detske kutiky prevracia hore nohami, neexistuje vychutnat si kavicku a len tak par minut hladiet do blba. Vela razi ho ani neviem obliect von, lebo som si nie ista ci je dost teplo alebo nie, tak len placem na zemi ze mi nema kto poradit. Vsetko je namne, komplet vsetko. Uz si sypem konsku davku magnezia, nepomaha. Ja na to dieta proste nestacim ani ked sa na hlavu postavim. A dookola to iste, ziadna apolocnost, nikto na rozhovor, do jasiel ist nemoze, ja do prace predcasne ist nechcem. Ked je muz doma- pomaha, obcas navari, opravi co treba, zriedkavo ide s dietatom von, len na hodinku, a to ja sprosta bud upratujem alebo neviem kde mi hlava stoji a kam skor skocit. Nemame prilezitost ziadnu byt sami, aj teraz je krasne poobedie a ja nevladzem ist s dietatom von a behat mu za zadkom, lebo sa nevie chovat ani na ihrisku. Venujem sa mu na 1000%, ma slovnu zasobu lepsiu ako skolkari, je sikovny ale uz fakt nevladzem, stale len ja a ja. Nikde snim ani nejdeme lebo je problemove, dovolenka ani len v horach nehrozi, ziaden oddych. Pomoc

Strana
z3
h2
5. máj 2024

"...do jasiel ist nemoze..." Prečo?

pribinak
5. máj 2024

Mam tu istú otázku? Prečo nemôže ísť do jasiel či sukrom. skolky?

alickapusinka
5. máj 2024

2,5 ročne dieťa a čo škôlka

lenkakoc444
5. máj 2024

Z toho co pises mi nepride, ze mas problemove dieta. Moj ma 1,5r a je taky isty a som si na 100% ista , ze Ani o rok nebude viac posluchat. Kludne s nim mozte ist na dovolenku 🙂. Mam ale pocit, ze Tebe chyba socializacia cize tiez nerozumiem preco nechces ist do prace skor. 3r rodicovska je super vec pokial si to zena uziva, ale Ty sa trapis. Naco?

autor
5. máj 2024

Ist skor do prace o 3-4 mesiace mi pride uz zbytocne, ked som vydrzala trapit sa 2,5 roka... Citim ze niesom v poriadku a niesom to ja, niesom vyliecena z tejto, poviem to otvorene, materskej traumy. Ako mam ist do prace a robot zlozite procesy? Pocitac som nevidela 2,5 roka, som neobratna a neohrabana, zvlcela som doma mimo splocnosti... Strasne zle sa citim, ako zbytocny clovek bez buducosti, bez ciela a vyznamu, uz mi idu kadejake myslienky, ze naco mi toto bolo treba a aky by bol moj zivot keby som do dietata vobec nesla. Toto niesom ja a je mi strasne zle z toho

culienka
5. máj 2024

Ja to tiez tak vidím že dieťa do jasiel a ty do práce, veľmi by Ti to pomohlo . Poznám taký prípad jak nastúpila mamička do roboty zrazu bolo všetko v poriadku. Mne velmi pomohlo že som si našla kamarátku s tak starymi deťmi ako moje. Deti sa zahrali spolu a my sme sa porozprávali. Mali sme podobne starosti bol to balzam na dušu bez toho by som to snáď ani nezvládla 😂. Ale keď si stale sama je to náročné.

autor
5. máj 2024

A tym ze sa takato troska neplanujem skor vratit do prace, tak logicky nemame 500€ na sukromne jasle..

lujza123
5. máj 2024

Vieščo ja vzdy tvrdím ze tato povinná 3 ročná rodičovská dovolenka je pre ženy za trest …

Áno, niekomu to možno vyhovuje ale v skutočnosti nam to ako ženám len a len škodí

- vôbec nemáme vybudovaný systém škôlok, jaslí a možnosť polovičných úväzkov U nás je 3 roky doma a potom hneď 8 hodín v práci každý deň.

Nic medzi….

Pritom ako by ti bolo dobre keby môžeš 2 -3 dni v tyzdni pracovať po 4- 6 hodín, dieťa by malo nové podnety, ty by si mala nové podnety, život by bol omnoho jednoduchší. Nestačíte si, potrebujete kolektív, dieta aj mamina.
Na full tíme pracu aj predškolskú triedu by ste prešli postupne

Navyše by zmizol tento podvedomí tlak ktorí citit aj z tvojho príspevku. U nas sú tie 3 roky doma doslova posvätné, nedá sa inak. Budto mas vycitky sama alebo tvoje okolie. Co si to za matku co chce odložiť dieťa

vler
5. máj 2024

A v akom stave budes za dalsich 6 mesiacov, ak nic nezmenis?

k47
5. máj 2024

Co by si poradila ty cloveku v tvojej situacii?

autor
5. máj 2024

Zeny ja uz rozmyslam nad vecami ktore niesu ani spravne, ani dobre..

h2
5. máj 2024

Nechápem, ako myslíš to, že ti príde zbytočné ísť do práce o 3-4 mesiace skôr. V čom zbytočné? A keď nastúpiš do práce, budeš dostávať plat a rodičák ti zostane. Tak predpokladám, že zarobíš viac, než ťa budú stáť tie jasle.

culienka
5. máj 2024

Prácu zvládneš aj po dva a pol roku čo si tam nebola to sa nemusíš báť. Byt cele dni len s deťmi je náročné a nie každý to uplne zvláda

colsami
5. máj 2024

Nevidim dovod trcat dalsich 6 mesiacov doma ked uz si v takomto stave. Len preto ze "doteraz si bola doma 2.5r tak uz to vydrzis".
Cim skor medzi tych ludi pojdes aj k tomu pocitacu sadnes, tym lepsie pre Teba. A prestanes rozmyslat nad materskou traumou, zivot posunies dalej.
Naozaj nevidim racionalny dovod ze toto odmietas, @h2 Ti napisala dobre.
A aj dieta bude spokojnejsie ked uz bude mat aj iny program v kolektive.

nikaeli
5. máj 2024

Ja teda neviem, ale obe moje deti šli do škôlky v septembri ako 2,5 ročné a ja som nastúpila do práce. Daj dieťa do jaslí/ do škôlky, ty sa vráť do práce - skús sa dohodnúť na polovičný úväzok, aby si sa znovu rozkukala a nabehla na povinnosti. Rodičák ti pôjde aj keď budeš pracovať. Čím dlhšie budeš doma a ľutovať sa, tým ťažšie sa ti bude začínať. Zas 2,5 roka nie je taká dlhá doba, aby si všetko zabudla. Určite to zvládneš. Tak, ako sme to zvládli my ostatné. Zmena ti prospeje, prídeš na iné myšlienky. Len smelo do toho😉

pukina
5. máj 2024

Riesenie je jednoduche - vratit sa do prace a dieta do jasiel/skolky. Ulavi sa ti, ver mi ze viem o com hovorim. Ja som mala rovnake pocity teraz po 1,5 roku, mam podobne aktivne dieta, do toho prisla taka situacia, ktora ma prinutila si tu pracu najst. Dieta islo do jasli a sme spokojnejsi vsetci, cela rodina.
Si vyhoreta a ak to nezacnes riesit, o polroka skoncis na psychiatrii. Ta zmena je pre teba nevyhnutna a toto si musis uvedomit. Nie kazda mama je stavana na to a ani nie je povinnost byt 3 roky doma a je to uplne v poriadku, nemusis si ani nic vycitat.

bublinka1426
5. máj 2024

potrebujes pracovat mas normalne vyhporenie byt doma a kolotoc okolo dietata.

olimuc
5. máj 2024

Niekedy mam pocit, ze 3 roky MD /RD ma fakt negativny vplyv na mozog … matka sa stava otrokom dietata a nejakych tabuliek, aby dieta vedelo napodobnit psa, dat pa pa a neviem co…. A je na 1000% animatorom, dieta sa musi naucit byt chvilu same a nie skakat mu za zadkom ked zapisti … a to uz od skorsieho veku…. ano dietatu sa treba venovat a davat pozor … ale neprehanat to v ES idu zeny po 4-6 mesiacoch naspat do roboty … a ani pa pa ani mu … treba najst zlaty stred. V 2,5 roku uz dieta kolektiv zvladne … plat + rodicak pokryje aj sukromne jasle …

bublinka1426
5. máj 2024

@olimuc ja stale trdvim doma zena degraduje. akoze OK nech mi nik netvrdi ak ej zena doma 3-6-9 rokov a naozaj jedine co toci su veci okolo domacnosti a deti, to nikomu neprospieva., zena vobec nenamaha mozog.
mozno neskor ked sa s detmi uci...3-4rocnik..

stanulienkat
5. máj 2024

Si vyhorená. Myslím si že mnohé ženy sme si prešli tým že je to naozaj šok a človek na to nie je pripravený. Uplne dostáva do úzadia svoje ja, riesi sa len život toho dieťaťa,musíš mať v hlave 100 veci a ani jedna sa netýka teba. Mas pocit, ze ako samostatny, jedinecny clovek si skoncila, skoncila zabava, socialne kontakty, bezstarostnost, spontannost..... Takže chce to asi len čas a čo najviac si robiť program len s manželom. Skús dať dieťa postraziť jednej babke, alebo druhej-kľudne aj na celý víkend, už je dosť veľké.

januska12323
5. máj 2024

Dieťa daj tatkovi na starosti v čase keď má voľnejšiu prácu a ty si oddýchni, neopováž sa vtedy upratovať, choď na prechádzku keď to nezvládneš. A od septembra ho daj do škôlky.

autor
5. máj 2024

Mam pracu do ktorej sa nemozem vratit len tak, ze zajtra poviem ze sa v pondelok vraciam a budem plnohodnotny zamestnanec.. Pri navrate sa budem musiet zaucat od znova, co trva mesiac az dva.. Toto ma asi nejak odradza, v mojom terajsom stave niesom schopna zhlavy vypocitat jednoduchu matematiku, a nie to este hento a v cudzom jazyku dokonca (korporat)...
Babky niesu..teda su, ale jedna este pracuje, druha uz nie, obe su daleko a nemozem povefat ani to, ze by nejak viac javili zaujem o vnuca.. Proste oddychuju a ziju si svoje zivoty, povedali ze mladi starajte sa, no tak sa starame. Manzel zaraba, ja doma mentalne upadam.

bublinka1426
5. máj 2024

a preco mentalne upadas? ved sa zacni uz pikmaly pripravovat, studovat si dake materialy, knihy..
je normalne mat taketo pocity, ved si 3 roky doma.,,

mne trvalo dobrych 3-4mesiace kym sopm si zvykla ze vobec robim a mam uplne iny rezim. kazda z nas si tym prechadzame. nie si v tom sama.

bublinka1426
5. máj 2024

a este jednavec, ano a kazda sme sa bali navratu, bali sa ze sme totalne zabudli vsetko a citili sa ako prvacik v skole. ano to je uplne normalne,. plus ini kolegovia, ine regule, nariadenia, prostredie mozno zmenene, ano to je normalne. aj strach ej normalny

colsami
5. máj 2024

A o polroka bude ten stav lepsi, ze ked teraz nie si schopna sa zacat vracat do prace, zmeni sa nieco?
No ano pravdepodobne zmeni, este sa zhorsi. Nevidim dovod takymto stylom aby sa za pol roka bez zmeny "len tak zlepsilo" a neskomplikovalo.

Tak daj maleho do jasli, ostan prvy mesiac len doma, nepracuj, na jeden mesiac jasiel/skolky snad rezervu mate, urob si poriadok a pohodu doma a aj v sebe a o mesiac uz mozes zacat s procesom navratu do prace. Aj oddychnes, dieta sa zatial adaptuje, zvyknete na novy rezim a potom mozes riesit pracu.
Vsetko sa da - ak sa nehladaju dovody, preco nie.

salamistka
5. máj 2024

Tiež som veľakrát snívala o tom, len na chvíľu mať kľud a nemusieť nič riešiť, hlavne keď sa nakopilo veľa v práci, domácnosti, výchovné problémy, tiež jedno dieťa a tiež sama na všetko....teraz po rokoch s láskou spomínam na tie nezbedné časy, všade rušno, neporiadok, krik, ja skoro šedivá od nervov 😄, ostali sme s mužom sami, dieťa dospelé a odsťahované, keby sme nemali záhradu, kvety, zvieratá, koníčky, tak by mi možno preplo...ešte mám živé spomienky na všetko pekné, čo sme zažili ako komplet rodina...len škoda, že to tak rýchlo ubehlo....ale to len tak na odľahčenie.

kristinapetronela
5. máj 2024

Každé dieťa má inú povahu .ty máš také živšie dieťa. Iné kde položia tam za 10 minút nájdeš ... Už výdrž o rok to bude lepšie a dieťa daj isto už teraz do jaslí alebo škôlky .bude mu tam super ak teba to nebaví

doriiis
5. máj 2024

Nemôžem,nedá sa,neviem,bla bla bla.
Poviem ti na rovinu autorka .....s takýmto prístupom si za tie sračky co prežívas môžeš sama.Sorry ale je to tak.
Len samé výhovorky,akohentizmy a alibizmus.Nie je mi ťa vôbec ľúto,lebo riešenie je na dosah a úplne jednoduché.Ale ty miesto riešenia iba fnukas.Tak fnukaj ďalej

h2
5. máj 2024

No, ja neviem. Nech rozmýšľam, ako rozmýšľam, ale ak si na materskej otupela a pri návrate budeš potrebovať mesiac, aby si sa znovu zaučila, tak ten mesiac budeš potrebovať aj o tie 4 či koľko mesiacov, nie? Dokonca, čím dlhšie budeš doma, tým horšie a tým viac času, logicky, budeš potom potrebovať. Píšeš štýlom, ako keby si sa už nikdy nemohla vrátiť do práce, lebo si otupela a bude treba mesiac, takže sa vlastne vrátiť nemôžeš.

vilma7
5. máj 2024

Jednoducho si vyhorela. Ono mnoho žien si chváli materskú 3 roky, ale ja som rada,že žijem mimo Slovenska a mohla sa vrátiť do práce oveľa skôr, na skrátený úväzok. Je yo.pre mňa psychohygiena.

Strana
z3