Čo robiť, keď svokrovci nechcú darčeky na Vianoce?
Ahojte, svokrovci nás strasne presviedčali aby sme tento rok trávili vianoce u nich (na opačnej strane SK) s čím sme nakoniec súhlasili. Bude tam širšia rodina. No svokra mi teraz prízvukovala aby sme si nezabudli so sebou priniesť darceky, že oni pre nás nič nemajú a ani od nás žiadne darčeky nechcú 😀 mne to príde divne nakolko “v našej rodine” obdarováva každý každého, čiže mňa čakajú pod stromčekom ďalšie darčeky od rodičov, súrodencov, tety a môj manžel tým pádom dostane iba jeden jediný darček odo mňa. Keďže som s tým nepočítala, nie je to veľký darček 😞 takisto deti od jednej babky dostanú kopu hračiek (cca za 400€) a od svokrovcov možno nejakú drobnosť aby sa nepovedalo. Som z toho akosi sklamaná a nechápem takéto zmýšľanie, vy áno?
Vobec to nemusi byt o peniazoch. Ale o zdravom rozume. Naco? Ozaj sa pytam naco tolko? Aeste sa chvastat hodnotou darceka?
Ja mam pocit ze uz bezne pcas roka su decka priam presytene darcekmi.
Mne sa paci ozaj pristup ze doslova "symbolicky" sa obdarovat a dost.
vies to teda vysvetlit co by sa dialo pod stromcekom ak by si ty tam nebrala ziaden darcek?
ze svokrovci si vymenia darceky medzi sebou a vy budete pozerat na seba ? a deti od nich dostavaju darceky?
podla mna je chyba ist tam na Stedry vecer mali ste ist tam az po, zruste to proste
a dam ti svoju skusenost pozvali nas svokrovci na vianoce (2 sv vianocny na obed) prvy krat (deti uz boli na ZS)
prisli sme tam doniesli sme pre nich darceky oni nas vzali do obyvky kde bol stromcek tak sme tam tie darceky pre nich vylozili oni si ich rozbalili (kupili sme pekne darceky elektroniku vacsinou) dali nam vediet co chcu oni sa tesili skusali atd a ..... to bolo vsetko my sme nedostali nic ako ja som ani necakala ale detom aspon cokoladu
a prekvapenie bolo nakoniec ako sme odchadzali dala svokra muzovi do ruky igelitku ze tam mame nieco kazdy
muz plechovku kozel 10, mne dala flakatu utierku co akurat pouzivala, dcere popisany nastenny kalendar z toho roku (mala ho zaveseny v kuchynu) a malemu pouzivanu gumu na gumovanie
ale teda aspon mame vtipnu historku im to divne neprislo 😂
@mamina7070 som sa zasmiala 😃 nebolo jej to vôbec trápne?
@mamina7070 Geniálne... tak si ma rozosmiala až plačem 😂.
@darina77 nie absolutne jej to nebolo trapne ja keby mi mal prist syn s rodinou na stedry den tak kazdy si tam nieco najde kludne napr poukazku alebo aspon flasu vina a pod ale nic ?
@svetlonos inak súhlasím. Ono 400eur je veľa na darčeky, ale keď sa zamyslím, že my sme synovi kúpili scoot and ride odrazadlo, magnetickú stavebnicu, ved len tam odišlo 250eur..potom lego duplo, knižky, kyneticky piesok, Plastelína a ďalších 100eur preč.. Nezdá sa to, ale je to plno peňazí.
Ved vianoce niesu o darcekoch, nie kazdy to uznáva, nie kazdy na to ma, zavolali vas, aby boli s vami ako so svjou rodinou
To ste sa vôbec nenavštevovali,ale prosím ťa.... A malým deťom za 400 eur...akože dobre😉
Ja ta chápem. Mne proste príde čudné, že žiadne darčeky. Veď sa dá kúpiť aj úplná maličkosť pre radosť, ako tu už niekto písal domáci med, kvalitný čaj, sviečka, oriešky. A hlavne si neviem predstaviť nekúpiť nič dieťaťu len tak pre radosť. Veď to robíme úplne bežné, keď idem niekam na návštevu.
Na druhu stranu nechápem, či toto sú vaše prvé Vianoce, alebo prvýkrát prišli svokrovci s takýmto nápadom.
@lucia13022023 asi tak aj my... bicykel, magnetická stavebnica, albi pero, knihy, kreatívna sada a je aj 500€ fuč. A to sa nekupovalo kvôli Vianociam, kupovali by sme to tak či tak.
@lucia13022023
no ved práve. A sú to veci, ktoré to dieta rozvíjajú a nie kindervajca, kde sama sprostost vacsinou.
Je zas pochopiteľne, ze nie vždy a každý si to dovolí. Ja by som určite nemavala pred nosom inym, ze maju deti len jeden darcek za 5 eur. Ved to je chore. Su matky samozivitelky a nie, oni nekúpil magnetickú stavebnicu za 79 e, lebo z toho na týždeň nakúpia napr.
Tie magnetické sne zrovna teraz obrerali tiež. Originál 70e, z Amazon ten istý počet kusov za 30e.
Ono je to všetko o prioritách a peniazoch. Ty plastelína kúpiš, iny vyrobi doma sam.
Pointa je aj o tom ze radšej par veci, ktoré rozvíjajú a dieta bavia ako 10 aut za 5 e, ktoré sa ti hneď rozpadnu.
Kto chce a vie je fajn ze na vianoce da viac, kto nie je uplne ok aj darcek za 5 e a pekna atmosféra, pohoda 🙂
@mamina7070
no teda hrozné inak. To sú divne svokrovci. Tak oni si povedia a vám toto? Ja by som uprimne pochyboval o ich zdravom rozume a charaktere...
Hračky za 400€ 🤦♀️, to kde potom dávate tie haraburdy? Výchovnejšie je dať jednu malú hračku podľa želania ako toto.
U nás v rodine sa kupuje len deťom a aj to striedmo. U svokrovcov sme nikdy nedostali nič ja s manželom ani deti, ale niekedy dali nejaké peniaze, aby sme im niečo kúpili. Moja mama nekupuje tiež nič, ale dá peniaze, nech niečo kúpim. Ale nič horibilné, pre tri deti mi dala 100 eur a je to v poriadku, ani to som nechcela prijať rodičia majú nízke dôchodky. Rodičom prinesieme jedným aj druhým vždy to, čo treba. Ja s manželom si kupujeme len navzájom, od nikoho iného nič nedosraneme. A tiež nič veľké, vždy kniha plus dačo.
Nie sú divný, súrodenci si kúpime kozmetiku len nie drahu, našim sa poskladame co vidíme ze treba ved nás vychovali, u nás naše dve co mame dostanú u babiek aj u nás limit do 50 eur,, načo blbosti aj tak by ich to po čase omrzelo keď dostanú veľa a naraz, 28.vzdy odchádzame na Liptov do 4. poznám veľa takých co nakúpia na Vianoce len aby bolo a potom pozerajú do steny nikam nejdú keď je voľno ,my skromne a deti sa aj tak najviac tešia kedy pôjdeme na Liptov
ja nechápem teba, že ti nie je trošku trápne, aby babka dávala tvojmu dieťaťu darček za 400 eur. Kokos, však by som sa hanbila pri tom stromčeku že až. Najrozumnejšia tuším vo vašej rodine je práve tvoja svokra
@aurora33
ja ti poviem ako. Pre mna to bola tiež vždy blbost, až do nedávna...
Jedno elektrické autíčko - to v ktorom dieta sedi a jazdí- mu vycibri reflexi a schopnosť odhadnúť vzdialenosť, co je do ľavá a do prava.
Druhe to na ovládanie- tiez vie potom co je ktorá strana, rozny terén, jemná hrubá motorika, kedy zabrzdiť, kedy odbočiť a nenarazit.
Tak som aj zmenila názor, ked som videla kamoskinho maleho v 3 rokoch fičať na tom elektrickom traktory s vlečkou. Ten to všetko vedel. Náš na to sadol a ani obraz ani zvuk 🫣
Aj tieto hračky maju svoje výhody a prínos. Len je blbé, ak to rodicia používajú všade ako vozitko a z dietata urobia lemru lenivu nechdiacu co neprejde par metrov a nevládze.
@jakubrianka
ale ved som pisala aj iní, ze to vôbec nemusia byť haraburdy 🙂. Ta suma je pre 2 deti. Kúpiš kocar, bábiku, Albi a lego, knihu a mas vystavené.
Ja píšem napriklad o väčších detoch. Náš ako rocny dostal jeden darcek. Usila som mu loptu a veľmi sa tesil 😀
Veľa darčekov by ho len zmiatlo. Zalezi od veku a vývojového štádia. Pokial je toho priveľa v roku a priveľa doslova sprostosti pod stromčekom, deti sa nevedia ani tešiť a vezmeme im radosť, hlavne tým malým. Ak už majú 12- 15 a poznajú hodnotu peňazí, znova je to o niečom inom. Ti uz vedia, kolko stojí bycikel, ci potreby k ich hoby - golf, jazdy na koni, maliarstvo, kreslenie...
Ti inak pochopia, vážia si a ocenia aj viac darčekov.
@sasa1310
to už je ina téma 🙂 Ale ty nepoznáš tu babku a ich financne moznosti. A pokial babka chce, bola by možnosť aj capina, aby aj autorka kupovala toho detom veľa, keď chce dat babka a ona ako mama je s tým v pohode.
Zase je vychcane a chrápanie očakávať to od babky, ktorá z dôchodku ledva vyjde.
Autorka pise aj, ze detom tiez toho veľa nedá, lebo si nájdu i jej rodiny.
Ja som zas mala kamosku, kde svokra chcela VZDY na vianoce dat veľký a dráhy dar vnucatam, kedy kamoska s muzom chceli poskromne aby deti neočakávali vzdy veľké drahé dary. To isté aj narodeniny. Nech je babka za peknú! A jasne to predom odkomunikovali.
To nie fer. Takže naposledy babka musela darcek vrátiť do obchodu až potom pochopila.
Trapna diskusia,trapna zena.Nebudem tu vypisovat ako si materialne nastavena,ako sa ohadzujete darcekmi pricom ty si chlapovi kupila jeden maly darek a teraz ta serie ze nic ine nedostane.Svojej sirokej rodine darceky kupujes?Preco si mu kupila len jeden mensi darcek -"nic moc"?Cudujem sa,ze ste to este nezatrhli lebo toto nakupovanie darcekov kazdemu ide do nervov aj do penazi.
Inak ty mas tusenia co stoji varenienpre rodinu na jeden taky sterdry den,ajnten dalsi,ked tam maju navstevu?Ty tam nieco beries,varis?
A vobec.Naco sa tam trmacate?Vy ste rodina,mate svoje zvyky,nevidim jeden dovod ist tam ked uz teraz sa ti to nepaci.A stale jeden nic moc darcek manzelovi,je trosku trapne.Ocakavat vela darov,je rovnako trapne.
Svokrovci asi nebudú ti, čo nepochopili význam Vianoc 😉🫣 preháňas
Mila autorka,
jedine co je divne - ze si sa spoliehali na dary pre tvojho muza od jeho rodičov, a preto si mu kúpila maličkosť.
Vy to v rodine mate o darcekoch láske a bytie spolu. U svokrovcov to maju o strávenie času spolu a nie o daroch. Oboje je uplne ok. Nemusíš vobec chápať len to prijmi 🙂. Muzovi ak vieš financne, dopraj trebars welnes víkend aj s tebou bez detí. Nechaj u mamy.
Muz je dopely, neries ze to maju u nich inak. Hodnota rodicov nestupa počtom drahych/lacných darov.
Ja by som obcas prijala to nič a namiesto daru, radsej respekt. Tej je omnoho hodnotnejsi ako 10 drahých darčekov.
Detom je to fuk. A ked u vás toho dostanú od tety uja sesternice... Poukazuje skor tak prakticky, ked to bude každý rok, kde to dáš, keďže domy nie sú nafukovacie.
Skôr je výhodné dohodnúť sa s tvojou rodinou, aby sa poskladali ak chcú teda, na hodnotenie darčeky detom a nebudeš mať problém kam to všetko dáš 🙂.
Dôležitejšia je atmosféra a vzťahy s tými svokrovcami a ich rodinou. Tým (ne)darčeková nim by som to nekazila.
No, mne pri tomto napadli 2 otázky - tvoj manžel je s tým v pohode, že kupuješ zo spoločného rozpočtu darčeky pre celú svoju rodinu a on od nich nič nedostáva? -Aj ak by ste spolu u svokrovcov na Vianoce doteraz neboli, manžel ti vôbec nespomenul aké majú v jeho rodine zvyky s darčekmi?
A predpokladám, že ty teda pre celú ich rodinu darčeky máš a teraz nevieš, čo s nimi, keď ich nechcú a to je to, čo ťa škrie, nie to, že ty dostaneš kopec darčekov od rodiny a manžel len jeden od teba, hm...

@nikaeli
krásne napísané