Čo robiť s alkoholičkou?
Ahojte, mam 25 a zijem vo velkom dome s mamou ktora od rozvodu asi 8 rokov , trpi silnym alkoholizmom. Chodila aj ku psychologovi co po mesiaci a pol padlo. Je to nestastna osoba, plna komplexov a depresii a ja naozaj neviem co robit. Chcem ju presvedcit ist na liecenie ale nechce, kedze ma toto roky psychicky ubija vidiet vlastnu mamu byt takto dole , nasla som si vlastne byvanie a bojim sa ze si ublizi ked ostane vo velkom dome sama. Mam brata ktory zije v anglicku a jej rodicia su tiez zufali a nevieme ako si s nou poradit. Za triezva nema zaujem o ziadnu konverzaciu.Cely nas vztah je hrozne zly, vobec nekomunikujeme iba sa jedna druhej vyhybame. Viem ze na liecenie musi ist clovek sam , na silu ju asi nikto neodvezie :( som zufala prosim poradte ak ste sa niekto ocitli v podobnej situacii.
@annamalaga chyba jej asi laska a nejaka neha kedze je v podstate od rozvodu slobodna co je tych 8 rokov. Ano skoro flasu tvrdeho plus minus
@linda569 ty si dcera, ty nie si zodpovedna za to, ze je rozvedena, ze jej ako pises, chyba neha a laska... toto sa ludom bezne stava, ze sa rozidu s partnermi, ze sa s tym musia vysporiadat. Co budes vedla nej sediet a drzat ju za ruku dalsich 10 rokov, lebo je tvoja mama a starala sa o teba? Budes sa s nou dalsich 10 rokov hadat, ignorovat, suzovat a trapit sa a zit jej zavislost a pozerat sa na jej pitie? Lebo je tvoja mama? Nie, ak to chces riesit, tak pekne pritvrd a nenechaj sa vydierat. Osobne rady ti uz napisali, ked bude opita a bude sa vyhrazat kadecim, volaj sanitku... pri alkoholikoch sa odporuca nechat ich padnut na dno, aby sa mohli odrazit a skusit fungovat. Bud to pojde alebo nepojde. Ak sa o nu ty budes triast, budes ju chranit a cicikat, stale sa na teba bude spoliehat a nikdy sa z toho nevymota... lebo bude vediet, ze ty ju nejako ochranis a postaras sa...
@linda569 Uff. Tak to je zle. Fľašu tvrdého každý deň.😞
@linda569 a ona sa chcela rozviesť alebo len chlap sňou? Moznoze jednoducho ešte tvojho otca ľúbi a nevie sa stym zmieriť.
nie že ju nasilu nikde neodvezieš, ale na liečení ani nevydrží... bol známy z rodiny a vraj je to peklo....
@annamalaga v podstate zacala pit este ako vydata, vela pribrala no a otca to zacalo odradzat, no a nasiel si inu zenu , cize poziadal o rozvod. ano , tiez si myslim ze ho stali lubi a chyba jej to co bolo , kompletna rodina .. ale bohuzial :/
@linda569 Juj. Je mi jej aj luto trocha. A nejake kamarátky nema?
@annamalaga pfu asi jednu , ale nie nema vobec nikoho, psa, na toho je asi najviac naviazana .. ano aj mne jej je luto a keby mi dovoli jej pomoct tak tomu venujem celu svoju silu
@linda569 ako si predstavujes pomoc tvojej matke? Budes ju odprevadzat na terapie? Budes davat na nu pozor, aby nezacala pit? Budes ju zabavat, robit jej program aby nepomyslela na smutok? Stale nechapes, ze najviac jej pomozes, ked od nej odides, aby mohla najst samu seba a odrazit sa od dna. Mozno sa to podari, mozno nie... daj jej ultimatum, bud sa pojde liecit, alebo odchadzas. Moja kolegyna toto riesila, dnes su specializovane centra na liecbu zavislosti, odkial si? Hovorila, ze jej pomohli vymenit "hlavu", nepije uz 8 rokov.
@linda569 pozri, ak máš potrebu nejakého posledného pokusu aby si mala pocit, že si spravila všetko čo si mohla, napíš jej list. Vylej si srdce, napíš tam všetko co by si a nou chcela prebrať.
Tak alebo onak, aj v prípade ze sa pôjde hneď zajtra liečiť, máš 25 rokov, zachviľu sa budeš chcieť pohnúť vo svojom živote, možno založiť vlastnú rodinu a budeš sa musieť preto odsťahovať. Nemôžeš ostať na mŕtvom bode, bývať s matkou. Jej neostáva iné, len to prijať. Ci to prijme zle alebo dobre je už na nej. Pripomeň jej, že by bola škoda keby sa nedozila vnúčat, alebo by vidali babku nadratú na podlahe.
Napísala by som jej list, priložila všetky potrebné kontakty kde jej budu vedieť pomôcť a od toho bodu je to výhradne v jej rukách...
@linda569 ak si z trnavy, zavolaj na tu linku co som ti pridala, je to na mestskej poliklinike, mojej kolegyni velmi pomohli. Mozes chodit na sedenia zatial ty, mas tam skupinu dospele deti alkoholikov. Nasmeruju ta, uvidis. Ty rozhodnutie za mamu neurobis, pokial ho neurobi ona, nemas koho podporovat...
Podelim sa o osobnu skusenost. Dedko sa po smrti babky do 10 rokov prepil na smrt. Jeho dcera, moja teta, s nim pijavala tiez a po jeho smrti to s nou islo dole vodou. Na lieceni bola 4x, vzdy na ultimatum od jej deti ale kedze to nebolo z takeho skutocne vlastneho presvedcenia tak z toho nikdy nic nebolo. Pred rokom umrela.
Jej deti mali voci nej silny pocit zodpovednosti, nemali lahky zivot a pocas detstva ich velakrat musela ochranovat pred kadecim. No po dvoch neuspesnych lieceniach si povedali ze stacilo. Ked teta videla ze to vzdavaju tak jej to na chvilu dalo trochu energie s tym bojovat ale po dalsich dvoch lieceniach sa to vratilo do starych kolaji. Jej telo bolo uz take znicene, ze jeden doktor v nemocnici sa vyjadril ze by ju abstak mohol zabit.
Sesternica mi po nejakom case povedala, ze mala pocit ze ju mamina zavislost uplne pohltila, nevedela mysliet na nic ine. Stale len prepocitavala, strategizovala, setrila, obvolavala. Az jej muz jej musel prehovorit do duse ze ma sama vlastne deti a rodinu, ktore takto nemaju plnohodnotnu matku. Vtedy si povedala ze stacilo, laska ma svoje hranice a nemoze sa starat o niekoho kto to odmieta. Nemoze robit nahradneho rodica svojej mame. Tiez si uvedomila ze sa o mamu takto starala viac kvoli sebe ako nej. Vytvorila si v hlave ideu o tom ako sa ma dieta spravat k svojmu rodicovi a tej sa drzala zubami nechtami, pretoze "sa to tak patri". Az na terapii zistila ake to bolo cele nezdrave.
Baby ti tu davaju super rady. Z mojej strany, ked vidim ako sa to podpisalo na rodine, by som ti povedala ze najlepsie urobis ked si vytvoris plan a hlavne ciel. Povedzme ze "rok budem robit co je v mojich silach, ak neuvidim snahu o zlepsienie, koncim".
Musis mysliet hlavne na seba. Alkohol si uz vybral za obet tvoju mamu, nedovol aby si mu obetovala aj ty svoj zivot.
@emalka presne tak, clovek pomaha aj kvoli sebe, lebo v kutiku duse sa boji, ze ak by sa nieco stalo, bude si vycitat, ze sa dostatocne neangazoval a dostatocne nepomahal. A kto chce s tymto zit? Kto chce zit s vycitkami? Nikto, tak toho rodica taha silou mocou z bahna az za hranice svojich moznosti a sil...
Nechcela som to tu pisat, ale moja mama tiez pije, odkedy je na dochodku. Otec jej to potichu toleruje a akoze ju ma pod dohladom...
@0silvia0 Presne, nikto nechce zit s vycitkami. Ale vycitky pridu aj potom, ze co som urobila so svojim zivotom... Je to tazky boj.
U nas pije otec, zjavne to maju v rodine. Zatial je to take to spolocenske pitie s kamosmi, sam si nenaleje ale mam pocit ze pride aj to coskoro. Uz sa na to psychicky vsetci pripravujeme...
držím palce aby všetko dobre dopadlo, ale jednoducho maminu treba asi poslať na liečenie alebo k nejakému psychológovi aby sa nestalo horšie, aby si neublížila postupom času aj fyzicky.
@linda569 ona sa ľutuje, mysli si že si ani nezaslúži lepší život a pomaly to vzdáva. Vie ze ju to môže zabiť ale ma asi chvíle kedy si povie ze by to bolo lepšie a ma pokoj. Pomohlo by jej ak by našla nejaký zmysel. Nadviazala sa na psíka. Mohla by si jej pomôcť tým že sa jej budeš s láskou venovať. Láskavo. Nehovoriť jej o alkohole ani o liečení. Ale sadnúť si k nej a rozprávať sa o bežných veciach. Nie o problémoch a politike ale o prítomnosti. Aby vnímala prítomný okamzik bežného života ako niečo výnimočne. Pohraj sa s psikom pochvál ho. Pomôž jej s nejakou činnosťou ktorú práve robí. Nehovor o minulosti ani o budúcnosti. Choďte sa prejsť za dom a komentuj prírodu rastliny zvieratká. Ako by to boli bytosti čo aj sú. Pochvál počasie hocijaké by bolo pochvál vzduch aký je čerstvý. Ak to budete robiť pravidelne začne sa to zlepšovať. Ťa pravidelnosť je pomáhajúce. Každý den o 15:00 prechádzka. Každé rano nejaké rituálne procedúry umývanie raňajky atd. Ono sa do toho človeku v takom stave hrozne nechce no keď začne trosku s bolesťou do toho ísť tak sa to bude zlepšovať.
@linda569 je my to ľúto.. Moja mama bola alkoholička keď som mala 6 tak zomrela dona :(

@linda569 nie nedostaneš , ak nechce sama. Sama si musí upratať v hlave , nájsť zmysel života. Ináč škoda strácať čas. Choďte si vlastnou cestou. ...