icon

Čo s mamou?

1. júl 2022

Dobrý deň. Chcem sa poradiť, získať iný pohľad na vec. S manželom a dieťaťom žijeme v ČR 15 rokov. Mame rodinný dom so záhradou. Mama ostala na Slovensku v byte, kde žila s otcom. Otec pred 6 rokmi umrel. Mama ostala sama. Veľmi malo ju navštevujeme, kedze nám to vôbec čas nedovolí, dva krát do roka. Ona nechodí vôbec, nie žeby nechcela, ale je nepojazdna, a vlakom nepojde (ma zdravot.problémy, ktoré jej to nedovolia). Keď umrel otec, dookola som ju prosila nech príde sem, že sa jej kúpi byt tu, bude blízko nás (vtedy boli ceny niekde úplne inde) Nechcela o tom ani počuť. Teraz po x rokoch mi povedala že chce odísť, že chce už ísť k nám. Lenže nemá našetrené žiadne peniaze a z predaja bytu, v ktorom žije jej nevyjde ani na garsónku. My sme zadlžení až po uši, hypotéka, spotrebaky, drahá škôlka… Nevieme si nič dovoliť. Muž navrhol postaviť na našom pozemku v záhrade maly dom (30m2) so samostatnou elektrikou vodou a pod. Ja s tým hrozne bojujem a snažím sa urobiť všetko preto, aby sme našli aj iné riešenie. Mama je človek, ktorý sa rad do všetkého stará, a mne to už teraz naháňa hrôzu. Áno je to moja mama, mám jej pomôcť, ale…Bojím sa že si úplne týmto krokom zničím vzťah aj s nou, aj s mužom. Fakt mám strach. Možno si poviete aká som zlá… veľmi ma to mrzí. Neviem čo ďalej. Mám aj brata, ten žije na Slovenku cca 200km od matky, nezaujíma sa v podstate o nič. Čiže pomoc žiadna z tejto strany. Cítim sa ako ten najhorší človek, že vôbec nad takými vecami uvažujem. Ale fakt sa bojím. Muž ma s mamou veľmi dobrý vzťah, ale som si istá že tento krok všetkým ublíži. Predsa byt spolu na jednom dvore…

Strana
z2
letfenixa
2. júl 2022

@jasminka548 tvoja babka sledovala a komentovala každý tvoj krok? Všetko, čo si spravila, od umytia unyvadle cez výchovu deti až po Vianoce, bolo zle a nevhodné? Ak áno, a ty si to zvládla s ňou v dvojizbaku so svojou rodinou, tak si svätica.

minutka
2. júl 2022

Mama nech sa snazi socializovat. Dake konicky, vysivanie, klub dochodcov, kostol. Prip nech prenajme 1 izbu v svojom byte slusnej podnajomnicke a bude mat aj spolocnost. Prip jej kupit maleho psika. Urcite nie si zla a tvoje obavy su opodstatnene

jasminka548
2. júl 2022

@letfenixa ja nepoznám ideálneho človeka.Oredstav si aj moja babka mala svoje názory a predstavy.Ale člověk sa musí naučiť jedným uchom dnu,drihym von a život ide ďalej.Jedniducho si určím priority a nepotrebujem sa hádať a zbytočne presviedčať o svojej pravde.Dnes pracujem s ľuďmi a veľmi mi tento asertivní prístup pomáha. A nie nie som svatuca Ale rodina je pre mňa prvoradá.Dnes už mám vnúčatá a keď vidím aká je doba a zmýšľanie mladých ,radšej nemám ani žiadne ocakavanua

katkami123
2. júl 2022

keď je tvoja mama taká komplikovaná povaha, aby ti to nespôsoblo len ďalšie zranenia, ktoré si pripomenieš z minulosti

letfenixa
2. júl 2022

@jasminka548 ale veď ja nepíšem o hádkach. Avšak ak ten druhý v konverzacii presadzuje jedine svoj názor ako správny a navyše núti protistranu s týmto názorom vždy súhlasiť, to nie je o pustani jedným uchom dnu a druhým von.

letfenixa
2. júl 2022

@autorka ten domček na kolieskach je veľmi dobrý nápad.

zmrzlinka2021
2. júl 2022

@zabka1000
Lenze aj to zivot prinesie. Deti treba vychovat a pustit, nie očakávať, ze budu ti robit spolocníčku a bezne sa stava, ze jedno odfrčí do francuzka, druhé do austrálie a fyzick sa stretnú mozno raz za dva roky na pár dní.

Preto je velmi dolezite aby si zena pestovala aj vlastny zivot, mala kamaratky, zaluby, dobru karieru...

alchemilkazltozelena
2. júl 2022

Nepíšeš vek mamy. Je to dosť podstatná info.

zabka1000
2. júl 2022

@zmrzlinka2021 ja viem,že aj to život prináša,len ja osobne si neviem predstaviť,že by som odišla žiť niekam ďaleko a mamu by som tu nechala na starobu odkázanu na pomoc susedov.Ale to hovorím za seba🙂

autor
2. júl 2022
danulicek
2. júl 2022

Úprimne, ak máš takéto pocity z bývania na spoločnom dvore, tak to nerob “narychlo”, aby bolo v rodine dobre, lebo to môže spôsobiť veľa dalších problemov. Ste dvaja súrodenci, je taká situácia, aka je, tak sa musíte k tomu postaviť obaja - spoločne s partnermi, samozrejme. Urcite nemaj žiadne výčitky alebo čo, i keď veľakrát sa stretávam a aj tu čítam, že o rodiča sa treba postarať a kto hneď rodiča nevezme k sebe alebo nechce bývať spoločne, je zlý a nevdacny. Áno, rozhodne sa o rodičov treba postarať a ja som na to pripravená, keď to bude potrebne. Ale som názoru, že sme súrodenci dvaja a nevidím dôvod, aby jeden riesil všetko, zažíval všetky situácie a druhý si užíval a riesil len keď chce a ma cas. Mali sme to v rodine a kto nezazil, nepochopí. Urcite sa stretnite s bratom (vy ako rodiny, nie sami dvaja) a skúste najst nejake riesenie spoločne. Urcite však nie je šťastne riesenie vyhovieť mame, “lebo sa to ma” a teraz to tak chce. Hlavne ak je to žena, ktorá je podľa mna ešte mlada seniorka a ma veľa možnosti tráviť čas, nie je odkázaná na pomoc. Mam 75 r susedu, zije sama, ma kamarátku a damy majú bohatší spoločensky život ako ja 🙈😁 je to vela asi o myslení a o tom “syndróme prázdneho hniezda”. Drzim palce 🙏

0silvia0
3. júl 2022

62 rocna zena je este relativne mlady clovek. Vo svojom bydlisku ako zije? Ma nejake zaujmy? Ved to by mala byt cerstva dochodkyna, cize by si mala uzivat dochodok. Ja by som toto na tvojom mieste riesila o par rokov neskor, ked bude potrebovat realnu starostlivost. Teraz pises, ze jej samota robi zle na psychiku, ale co jej budes robit animatorku ked sa prestahuje blizsie k vam? Budes mat na nu viac casu? Akym sposobom si mama predstavuje cas straveny s vami po prestahovani? Nebojis sa, ze mama povie, ze sa jej vo vasom meste nepaci a chce ist naspat?

cacianka
3. júl 2022

@kittykat22 kde si nabrala Prahu ? Píše že žijú v ČR a to je diametrálny rozdiel

katkami123
3. júl 2022

Povedz bratovi, nech aj on začne mamu navštevovať, aby ste sa prestriedali. Skús dať mame darček - nejaký kurz v jej okoli, ktorý by ju bavil, viac by sa socializovala, spoznala nových ľudí, našla možno niečo, co ju baví. Zas je to taký vabank keď sa pristavuje ku Vam, bude vidieť iba na tebe tvoja psychika verzus ta jej. Musí sa aj ona posnazit tam nadviazať viac kontaktov.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
zupka33
3. júl 2022

Ono ten domcek nie je taky zly napad, no musela by si jej niekoho najst teda s kym by travila cas. Ako viem coho sa bojis a chapem to, no v takomto pripade asi moc na vyber nemas, ak jej teda nechces najst miesto v domove dochodcov

Strana
z2