icon

Čo s nevychovaným psom v dome?

betka1712
4. okt 2019

Ahojte, chcela by som vašu radu,alebo čo by ste robili vy, takže s manželom sme sa pred polrokom vzali všetko je fajn, manžel ma už asi 7 rokov psíka yorkshira v dome, keď som sa sem nastahovala pes spal s nami v posteli, nie som nejak proti psom ale myslím si, že nejaké pravidlá by snáď mali byť, pes v noci strašne steka, na každého komára čo preletí okolo neho, vôbec som sa nevedela vyspať. Trvalo niekoľko týždňov až som manzela presvedčila že pes do postele nepatrí...kúpil mu pelech a pes spal v obývačke, do spálne prístup nemal. Veľakrát sa stalo že som prišla domov z práce a našla na posteli psie 💩 alebo boli paplony ovracane...tak pes ostal v obývačke...avšak teraz o pár týždňov čakáme do rodiny prírastok, synček sa pravdepodobne narodi už tento mesiac a riešime ďalšiu dilemu...manžel sa psa zastava, ale ja už nemám trpezlivost, áno je v obývačke ale nič sa nezmenilo, koľkokrát som našla okakanu sedacku, stoličky, alebo to pustil priamo na dlážku aj keď ho 5 krát púšťam von, je to strašne o nervy ked clovek úprace a toľko čo odložim mop ,môžem zmyvat zas....hádali sme sa preto s manželom lebo on s tým nehodla robiť nič...Strašne sa hanbím ked pride návšteva pozvem ich dnu a na sedacke je s prepáčením hovno...A keďže budeme mať bábätko, treba dbať na čo najlepšiu hygienu, alebo neviem nebudem môcť dať syna do obývačky...ako deti chytajú všetko, náhodou vojde do psej mlacky olizne si rucku, ja mám z toho normálne depku...neviem ako ďalej...manžel psa miluje ...Ale tu nieje žiadna hygiena neviem ako ďalej...on sa psíka vkuse zastava ale takto to nemôže byť donekonecna....poraďte prosím

duracellko
4. okt 2019

@drobcek53 ach, to je presne to, ze pod pojmom vychovavat, ludia rozumeju tyrat. brrrr!
velmi sa prihovaram za tohto psika - jorksiri su velmi bystre, a ak sa k nim pristupuje citlivo v ich PSOM jazyku, nerobia problemy. takze vela a pravidelne vencte, socializujte, konzultuj to s kynologom,co ma skusenosti s malymi plemenami, aj studuj a pytaj sa na psich strankach - dogforum, ifauna a podla toho zmente svoj ludsky pristup. uvidis sama, ze to prinesie pekne suzitie so zvieratkom.

modrykoniicek
4. okt 2019

Neviem z kade beriete, že pri dieťati byť pes nemôže.My budeme mať najprv psa a tak dieťa :D a nevyšmarím ho na ulicu.Prečo majú psov ľudia ktorý ich nechcú alebo majú v pláne ho vyhodiť jak kus niečoho kvôli decku.Ten pes keď sa správne vychová mu môže byť raz veľkou oporou.

evaachesa
4. okt 2019

@0silvia0 nechodim tam casto ...necitila som posledne ...no vytocilo ma ked ho doniesol k nasim a oni maju v celom byte koberce ...samozrejme ze sa postal 😤 fakt neviem ci je to tym ze ho nevycvicili alebo je ten pes taky blby 😒

judar
4. okt 2019

Skor to znie že by si sa najradšej toho psa ktorý nieje ani tvoj zbavila...

0silvia0
4. okt 2019

@evaachesa aj moja sestra ked pride ku mne s jej dvoma civavami sa casto stane, ze sa pocuraju u mna. Akoze nepsickarovi je to fest nechutne... tiez nechapem preco to robia.

maminuska
4. okt 2019

@0silvia0 sú t psy alebo feny ?

maminuska
4. okt 2019

Mne jeden cvičiteľ povedal že pes nepotrebuje demokraciu , potrebuje autoritu . Ked má demokraciu nevie čo má robiť a prvé čo ho napadne dostať sa do úlohy vodcu . To sú tie kusance , vrčanie , nemožnosť siahnuť do jedla.
Mne len raz zavrčal dominantný pes keď som mu chcela premiešať kusky čo mu vybehli po bokoch , dostal takú príučku ( pozor nie bitku ) že nikdy viac to nespravil .

Momentálne mám troch psov , všetko sú feny, s deťmi vychádzajú super , lebo obidve strany vedia čo smú a čo nie. Na deti sa nevrčí a nekúšu sa , lebo sú to šteňatá alfasamca , psom sa neubližuje lebo sú to živé stvorenia a máme ich radi .
Je to jednoduché prosté , len sa netreba k psom chovat ako k ľuďom .

0silvia0
4. okt 2019

@maminuska feny...

0silvia0
4. okt 2019

@maminuska ako vyzera taka priucka pre psa v tvojom podani?

maminuska
4. okt 2019

@0silvia0 no tak na toot nemám vysvetlenie, psy zvyknú označkovať priestor. Feny zväčša značkujú keď hárajú .

0silvia0
4. okt 2019

@maminuska jedna z nich je kastrovana, ale predpokladam, ze curaju kvoli inym pachom u nas, mame vonku psa-samca

maminuska
4. okt 2019

@0silvia0 nuž moja znamenala taká že som mu ihned odobrala jedlo , vykázala h oz miestnosti postavila misku vedľa seba a začala som jest svoje jedlo . Sedel a čučal na mňa . Takto som tri dni jedla pred ním , najprv ja , potom ostatné feny a až nakoniec pes. Pričom pes bol vžd ysvedkom toho ako jem ja , potom feny a až potom sa dostal na radu on .

0silvia0
4. okt 2019

@maminuska zaujimave, fakt... predpokladam, ze pochopil ze na pana sa nevrci...

maminuska
4. okt 2019

@0silvia0 nie pochopil to kto je pánom úplne navrchu kto je dominantný a na alfa sa nevrčí a takéto veci sa musia strpiet.

drobcek53
Autor odpoveď zmazal
horalka1986
4. okt 2019

Co presne znamena vypustim ho von? Akoze na dvor? No to sa potom nemozes divit. Pes sa ma vencit a nie pustat na dvor.

evaachesa
4. okt 2019

@maminuska aj brat ma fenu 🙄

lindusss2016
4. okt 2019

@mareka49 😫 boze, no to je rada na nezaplatenie... snad si to nemyslela vazne...

kassandra25
4. okt 2019

@betka1712 hm, ja sa zamyslam skor nad tebou, co takeho ta uchvatilo na tomto cloveku. S prepacenim, to, zaco ty si sa vydala, by som ani bicykel neoprela. Tiez nechapem jeho, naco si bral teba. Mal sa ozenit so psom. A ze spali s nim najskor v spalni s tym psom? Pristupila si od zaciatku na jeho nezdravy rozum a potom ho chces uzdravit, aby aspon na 10 percent fungoval ako nejaky normalny a zdravy clovek. Ja by som sa s takym hybridom vobec nicomu neunuvala, lebo desattisic raz skor naucis vsetkemu svoje dieta ako toho exota, za ktoreho si sa vydala. Ale strasne by som sa zanho hanbila. Cim skor rozvod, aby si stastne nazival so svojim yorkshirom. A navyse, dieta vystavit jeho zivot hentak narusenemu cloveku ako je tvoj manzel? Naco? Mysli na to dieta, ved budes matka.

mirien22
4. okt 2019

@deti95060810 pes a dieťa je úžasná kombinácia, deti učí milovat zvieratká, neublizovat im, pomáha to aj predchádzať alergiam, ale psík musí mať hranice. Musí vedieť, čo môže a čo nie. Poznám yorka, čo žije na dvore spolu s maltezakom. Celé zle 😑

lucilaines
4. okt 2019

@kassandra25 vraj mysli na to dieta a potom jej radis rozvod 👏🏻 Prepac dieta moje, rozbila som rodinu a pripravila ta o otca, lebo sa mu pocikaval pes. Akoze zeny aj rozmyslate niektore kym tu nieco vypustite do eteru?

kassandra25
4. okt 2019

@lucilaines tak preco nerozmyslas ty, kym vypustis nieco do eteru? Tu nejde len o mlaky zo psa, tu ide aj o exkrementy psa, o jeho stekanie v noci, ale preco som spomenula rozvod, ty uz nechapes vobec. Ked sa s autorkou muz hada kvoli psovi, lebo pes ma vysostne privilegia a zena je podradny clen v domacnosti, aky to ma vyznam. Tu su par rovnocenny muz a pes, a zena, je tu podradny kus niecoho urceneho na robotu v domacnosti a posluchanie toho muza. Este stale s nim ma ostavat? Ja osobne by som s nim ani minutu nestrpela byt. Preto by mala ukoncit toto fungovanie a byt len so svojim dietatom, kde bude mat matka rovnocenne braneho partaka, svojho syna a naopak. Myslela som to tak, ze v jej priapade by bolo lepsie zit len s dietatom, u ktoreho by nachadzala spatnu vazbu, lebo u manzela ma spatnu vazbu predsa yorkshire. A rodinu si vytvorit moze novu aj casom, s clovekom, ktory bude mat ine zaluby, nez je chovanie yorshira.

laska201
4. okt 2019

Jaj raz som mala aj ja psa.ako steniatko spaval s nami no potom uz muzovi vadil.a veru ten pes mal taky respekt pred muzom ze si to nedovolil no ako videl ze muz je prec tak sup ku mne do postele.ale bol nauceny potrebu robit vonku.takze rano som ho vypustila a potom mi knucal pri dverach tak som ho pustila dnu.no mali sme susedov tiez zo psom a dvor spolocny jaj ked som ho pustila a susedov pes bol tam tiez ani domov som ho nedostala.tak sme ho dali von do budy ale boli tam sliepky co mu predtym robili zle tak jednu rozhryzol.isiel sused a tak mu nestsstne hodil kamen do hlavy ze pes chudacik.tak som ho zobrala dnu okupala no ale trafil ho riadne a mne po psikovy zostala pamiatka v podobe blch.joj vsetko som cistila umyvala dokonca aj vonku nechala na mraze deky a pod a aj tak svine stipali a isli iba na mna.muz ani jeden stipanec.no casom sme ich asi vsetky vyniesli na sliepky.

maminuska
4. okt 2019

@kassandra25 dobrý dôvod na rozvod naozaj ... panebože , dôvod rozvodu muž má rád svojho psa ktorého mal aj predtým a nechce sa ho zbavit a háda s manželkou kvôli tomu . Určite ich hneď rozvedú , tak takého trafeného sudcu nepoznám .

laska201
4. okt 2019

Inac poradim ked sa pes vycika treba mu do toho namocit nufak a povedat razne fuj to nesmies a aj capnut novinami aby vedel.utriet to handrou a tu nechat pred dverami pes bude vediet ze to treba vonku a samozrejme potom ho po chvalit a dat mu maskrtu ked to urobi vonku.casom sa nauci pytat von.

beatrix85
4. okt 2019

@cecilia68 no však ako iná autorka v nedávnej diskusii nenávidela partnerove dieťa a tiež jej robilo na prieky. Vravím, dieta je skoro ako pes. Dieťa je vyšší level a ak nezvládam psa ťažko vchovam dieťa. V oboch prípadoch treba lásku, trpezlivosť, záujem a stanovenie hraníc. Ani pes ani dieťa nemôže byť pánom v dome lebo takto to vyzerá. A ťahať za jeden povraz musia dvaja. Nech teda zapracujú obaja na dovychovaní 7 ročného psíka a keď sa im to podarí budú mať lepší štart v rámci spoločného dieťaťa.

kassandra25
4. okt 2019

@maminuska nie, tam ide o priority v zivote. Ze na prvom mieste mi je zena, ktoru nadovsetko milujem, samozrejme dieta a stekajuca prachovka dolezita vobec nie je a k dietatu nepatri. A nie uplne naopak, lebo muz ma "len rad" stekaciu prachovku a trafeny je sudca. Tam ide o fatalnu urazku jeho manzelky a absolutny nezaujem z jeho strany. Egoizmus na prvom mieste.

aflou
4. okt 2019

@laska201 keby ste mu dali obojok proti blcham alebo repelent, blchy by nemal.

modrykoniicek
Autor odpoveď zmazal
karmen118
4. okt 2019

Môže žiarliť, alebo cíti z teba, že ho neznášaš - tá averzia je asi vzájomná + očividne zlyhal aj výcvik - ak nejaký vôbec ten psík mal, a za to on nemôže. Ja by som ho nechala aj vyšetriť u veterinára, či nemá nejaký zdravotný problém - kedže často vracia a akoby neudržal stolicu/moč...nemusí to robiť naschvál. Netreba zabúdať na to, že malé psy majú aj malý mechúr atď, takže im častejšie treba na potrebu. Dôležité bude aj zmeniť prístup, snažiť sa nájsť k psíkovi cestu, kúpiť mu napr. domáce wcko pre malé zvieratá/mačky a naučiť ho tam vykonávať potrebu ak ste dlhšie preč, ďalšia možnosť kúpiť klietku pre psy - dostatočne veľkú! a tam ho nechávať, pokým neprestane robiť "nehody" - ale iba ak ste preč, ak ste doma, tak nezatvárať! - iba ak spraví nehodu, ak sa nepotvrdí zdravotný problém - za trest na určitú dobu. Ak spraví nehodu - pociká niečo okaká (vracanie nemá ako zastaviť, nie je človek nevie rýchlo bežať na wc, keď to naňho príde)- treba mu do toho strčiť ňufák a povedať dôrazne nahnevaným hlasom fuj a zašikovať ho do klietky, prípadne zavrieť na čas na chodbe, aby vedel, že to je za trest. A nepoľaviť, ak potrebu vykoná vonku pochváliť, prípadne dať maškrtu - akoby ste cvičili šteniatko. Neviem koľko má presne rokov, ale ráta sa to tak, že 1 ľudský rok je cca 7 psích, takže kľudne môže byť už v dôchodcovskom veku, a s tým prichádzajú typické problémy - neudržanie zvieračov, choroby, problémy s trávením, atď...