Čo s nevychovaným psom v dome?
Ahojte, chcela by som vašu radu,alebo čo by ste robili vy, takže s manželom sme sa pred polrokom vzali všetko je fajn, manžel ma už asi 7 rokov psíka yorkshira v dome, keď som sa sem nastahovala pes spal s nami v posteli, nie som nejak proti psom ale myslím si, že nejaké pravidlá by snáď mali byť, pes v noci strašne steka, na každého komára čo preletí okolo neho, vôbec som sa nevedela vyspať. Trvalo niekoľko týždňov až som manzela presvedčila že pes do postele nepatrí...kúpil mu pelech a pes spal v obývačke, do spálne prístup nemal. Veľakrát sa stalo že som prišla domov z práce a našla na posteli psie 💩 alebo boli paplony ovracane...tak pes ostal v obývačke...avšak teraz o pár týždňov čakáme do rodiny prírastok, synček sa pravdepodobne narodi už tento mesiac a riešime ďalšiu dilemu...manžel sa psa zastava, ale ja už nemám trpezlivost, áno je v obývačke ale nič sa nezmenilo, koľkokrát som našla okakanu sedacku, stoličky, alebo to pustil priamo na dlážku aj keď ho 5 krát púšťam von, je to strašne o nervy ked clovek úprace a toľko čo odložim mop ,môžem zmyvat zas....hádali sme sa preto s manželom lebo on s tým nehodla robiť nič...Strašne sa hanbím ked pride návšteva pozvem ich dnu a na sedacke je s prepáčením hovno...A keďže budeme mať bábätko, treba dbať na čo najlepšiu hygienu, alebo neviem nebudem môcť dať syna do obývačky...ako deti chytajú všetko, náhodou vojde do psej mlacky olizne si rucku, ja mám z toho normálne depku...neviem ako ďalej...manžel psa miluje ...Ale tu nieje žiadna hygiena neviem ako ďalej...on sa psíka vkuse zastava ale takto to nemôže byť donekonecna....poraďte prosím
@cecilia68 cilka cecilka?
@ktochytavzite Prečo by som ju mala opustiť?
@cecilia68 lebo si to spominala ze ju kvoli mne opustats a nebudes uz prispievat cilka,cecilka,ci uz si zabudla?😉
@ktochytavzite Veď vieš....už som taká stará baba...ty truhlík :( Všade bola...všetko videla....a všetko vie 🙂
@ktochytavzite co chces povedat tym "cilka, cecilka" smerom k @cecilia68? Mne to pripada trocha divne😲
@ktochytavzite neviem kde si z toho môjho komentu vyčítala, že považujem za správne aby sme sa k psom správali ako k ľuďom :D .. a taktiež som tu nikde nepísala, že ten kto nechá psa spať vonku pácha trestný čin.. aj keď pri yorkšíroch (a podobných plemenách) je to na pováženie nakoľko zákon hovorí o tom, že psa nemožno chovať v chovnom priestore, ktorý nevyhovuje jeho biologickým a etologickým potrebám.. a každý kynológ a veterinár ti povie, že yorkšír (a podobné plemená) nie je plemeno vhodné na dlhodobý chov vonku (tj. nevyhovuje to jeho biologickým potrebám)...
@0silvia0 tak z teriérov má myslím najprijateľnejší vzhľad a vôbec dosť symetrickú stavbu tela. Ale niekto zas miluje uslintaných chrápajúcich francúzskych buldočkov 🤷 proti gustu...
@montemotherone jasne, kazdemu je sympaticke ine plemeno psa.
@lujza123 náš starší je od množiteľa, vtedy som tejto problematike nerozumela, padli sme do pasce... Ale našťastie je to 6 kilový svalnatý, živý, zdravý psík, a s povahou ako z učebnice. Odvážny, k synovi nepustí nikoho, až kým ho "neodobríme", potom už sa nechá mojkať, hladkať. Holuby, mačky, čokoľvek pohyblivé nemá šancu... Ale na povahe je vidieť, že nie je "papierový". Naproti tomu druhý je s papiermi. Obaja sú rovnako šikovní inteligentní, vhodní na agility, ale len u toho druhého vidím akúsi vyrovnanú povahu, menej hysterických reakcií na podnety. Jednoducho ho len tak nič nerozhádže, na nových cvikoch, hre, spolupracuje ochotnejšie. Ten nepapierový je trochu tvrdohlavejší. Vždy chvíľu počká, či si ešte povel nerozmyslím, či to myslím vážne 😂 Takže je to a ním na dlhšie. Ale inak je úžasný. Veterinár sám hovorí, že takého "klasického" jorka v živote nevidel. Iba ak v učebnici 🙂 Dnes všetko len mini "zdochlinky" s nervami v kýbli 😟 Chúďatá
@akecheta tragédia je že mnohí ľudia sú rovnakého názoru ako ty a niektorí dokonca zľahčujú trestuhodné činy páchané na zvieratách. Už dávno je ale známe, že ak sú napríklad deti vedené k láske k zvieratám, sú citlivejšie aj k ľuďom, rozvíja sa u nich empatia pre bolesť a trápenie iného. Pri utváraní novej legislatívy, podľa hesla: zviera nie je vec, sa vychádza z (vedecky podložené ho) predpokladu, že ľudia (mladiství!) napríklad týrajúci zvieratá, majú potenciál týrať a ubližovať aj ľuďom. V iných krajinách (nie na Slovensku 😒 sú teda zachytení a pracuje sa s nimi, aby sa v budúcnosti predišlo horším veciam.
Odchytávanie túlavých zvierat, ktoré sú na ulici kvôli hnusným nezodpovedným majiteľom, má obrovský význam v prevencii šírenia chorôb, ktorými sa môžeme nakaziť aj my ľudia!...
Takže skôr, ako budeš odsudzovať podobné organizácie vedz, že pracujú nepriamo a v širších súvislostiach aj pre tvoje dobro 😏
Vieš, "veľkí milovníci zvierat" sú zásadne proti kastrácii. Ani sa nenazdajú a v krabici majú šteniatka. Potom ju aj so šteniatkami a matkou, títo milovníci vyhodia pri lese a ľudia, ktorí "sa starajú len o tie hlúpe psy a nie o ľudí", ich zoberú, často na vlastné náklady dajú ZAOČKOVAŤ, začipovať ale aj vykastrovať (cca100€) aby sa predišlo ďalšiemu nekontrolovanému množeniu. Veeeľa, veeeeeľa práce je za nimi. Často vo svojom voľnom čase, či za symbolickú odmenu...
Bodaj by nemuseli byť žiadne útulky pre túlavé zvieratá. Oni si totiž svoju cestu ani zďaleka nevybrali. Sú tu, lebo sme ich domestikovali a sú plné závislé na človeku. Pozri si niečo aj o probléme premnožených mačiek v Ríme. Práve preto, lebo nebolo nikoho, kto by sa nimi zaoberal, kým bol čas
@montemotherone Odsúdenie inštitúcií, ktoré pomáhajú zvieratkám...zľahčovanie trestného činu páchaného na zvieratách...kde, v ktorom komentári som ja za toto? Ľudia ako ty zbytočne druhým vkladajú ,,do úst,, slová, ktoré nepovedali, píšeš za mňa názor, ktorý nezastávam, ak si to tak pochopila, tak si proste zle pochopila. Toť vsjo.
@akecheta pozri si príspevok na mojom profile. Dnes som ho našla na FB. Otázka tam neznie, "prečo pomáhate psom?", ale "čo za beštiu toto dokáže urobiť?"
Nechcem obhajovať, ale niektorí ľudia nepodajú druhým ruku a zvieratá milujú, pretože zažili veľké sklamanie. Problém autorky tejto diskusie je to, že si našla priateľa so psom a zrejme rátala, že "veď časom sa ho zbavím". Neakceptovala, že pes pre neho veľa znamená (teraz bez ohľadu na to, že je nevychovaný). Vydierať teraz cez city Buď ja, alebo pes, by mi prišlo od veci (nevravím, že to robí). O rozhodnutí medzi nimi dvoma toto celé nie je.
@ptmt1011 🙂))) my nemáme okrídlené, my niečo, čo má kožúštek nádherný, dcéra s manželom to našli vonku na ulici, chúďatko, buď to niekomu ušlo alebo to niekto vyhodil, bohvie, tak to zobrali, kúpila sa tomu klietka a šlo sa s tým k zverolekárovi.
@montemotherone Ja to nevidím tak, že ona psíka nedokáže akceptovať, ale že si s ním nevie rady momentálne a jej muž to nechce riešiť. Či som niečo zle pochopila?
Akože úplne na záver podľa mňa už nikam neveducej diskusii, by som skonštatovala, že sa o psa treba starať, či má 1kg,alebo 50. Treba ho venčiť, hrať sa s ním, proste venovať mu aspoň chvíľu a nie nadávat mu, 5x otvoriť dvere na terasu, vysackovat po 7 rokoch z postele a ideál aj z domu, pes to cíti.... K tomu porozumeniu, krásny príklad, kupala som doobeda toho nášho, poriadne, pekne aj so šampón, pes vie, že po okupani môže do postele, čuduj sa svete nechápal, keď sme boli večer vonku, že preco nemôže ísť do postele, keď je osprchovany.... Ze si ma ísť umyt packy nechápal.... Za mňa si majú partneri hľadať svoje polovičky rovnako zmýšľajúcie, u mňa by neprešiel partner, ktorý by môjho psa chcel vysackovat zo spálne, obývačky, či domu. Mne môj pes dáva nejakú vnútornú istotu a nie je to ziadne nunu plemeno, je menší, ale ostrý. Bránil by nás celou svojou psou dušou a telom. Dieťaťu dáva veľa, od zodpovednosti po empatiu, vysvetľujem, že bez nás by bol stratený, že si nedokáže sám dat jest, zato kocúr ano😂😂😂😂, krásne si kapsicku rozparal👍, že nás proste potrebujú obaja a my potrebujeme ich. Aj teraz mam vedľa seba spiace dieťa a nohou hladkam tu našu kopu teplých chlpov-neplznucich) 😉. Lepšie ako termofor s antidepresivami. Proste ho milujem❤️.
@maciatkolulu Aj moji kocúri Teo a Leo radi papajú..starší čo to aj pochytá, mladšiemu Leovi sa veľmi ,,do myší,, nechce :D ..ten mi predvčerom vyliezol na stôl (!) a ukradol celú paštétu..(!!!!)
@drobcek53 trestny cin ze dam prachovky vonku spat.Zaujimave,ked niekto znasilni dieta dostane par rokov a za psa vonku pacham trestny cin,fakt svet postaveny na hlavu.Ale ani sa necudujem,ked ludia uz neznesu ludi a radsej si vyslachtia prachovky,aby mohli s nimi lexat na gauci a ptm sa idu zblaznit ked niekto napuse,ze pes patri vonku,co je konuec koncov jejo prirodzene prostredie a nie gauc.Ale ludia si radsej domov nasackuju kadejake mackopsy,macky a pod ako by mali mali pomoct ludim,radsej chodia so psami a mackami po lekaroch a riesia ich oblicky,cukrovku,psychiku a ine nezmysly.
@ktochytavzite píšeš úplne od veci, ale úplne. Prachovka a mackopes sú plemena, pre ktoré nie je vhodný pobyt vonku, každý si ma zaobstarať psa, ktorý vyhovuje jemu. Máš pravdu, tresty sú zlé nastavene, ale ako sa už vyššie písalo, ten kto nemá zľutovanie so zvieraťom nemá ďaleko s tým, že ublíži človeku. Ľahká rovnica. A ozaj píšeš o znásilnení dieťaťa.... Hmmm kým? Človekom? Vieš o tom, že pes neznasilni mladá??? Píšeš úplne odveci naozaj, mam rada ľudí a aj zvieratá, mam doma tych svojich, ktorých milujem. Kebyže vidím, že niekto ubližuje psovi, mačke atď zasiahne, rovnako ako by som zasiahla kebyže ubližuje človeku. Keď si už taká utlocitna na ľudí, koľkých starým ľuďom si za posledný rok pomohla, nie deťom, starým ľuďom???? Kúpila si niečo? Odniesla nákup? Zobrala k lekárovi? To, že sú ľudia, ktorí pomáhajú nesitne zvieratám je úplne chváli hodne a prospešné a sú aj druhí, ktorí pomáhajú ľuďom, úplne normálne. Nie je len čierne a biele. Ta moja Prachovka mi dá niekedy viac ako môj muz😂😂😂a deti, je mi s ním fajn keď sme na prechádzke v lese sami, ale to asi nepoznáš.... A si žiaľ o dosť ochudobnena. A k pomoci ľuďom. V sobotu sme išli autom do obchodu, lialo, išla po ceste staršia pani s nákupným vozíkom, bolo mi jasné, že do obchodu, zobrali sme ju so sebou👍kebyže vidím zatulaneginosa, tiež ho vezmem. Našťastie žijem v krajine, kde nie sú ľudia zadebneni a pohaju aj ľuďom aj zvieratám a za celý čas, čo sme tu, som nestretla jedno túlavé zviera! Za to na slovenských dedinách a v meste je ich fakt požehnané. Čím to je? Zeby zadubencami? Je veľa dobrovoľníkov, ktorí pohaju, ale aj veľa debilov, čo vyhadzujú zvieratá, tyraju, kúpia si chutný vianočný darček, ktorý, ale cura a rastie, tak ho výkonu, však čo. Som rada, že už sú zvieratá na sk aspoň ako tak chránene zákonom.

@cecilia68 a nemala si tuto diskusiu u davnejsie opustit hahaha ahaha haha