icon

Čo s psychicky chorým bratom?

18. apr 2022

Ahojte, uz dlshie sa trapim co s mojim bratom. Ma 40 rokov a stale byva u rodicov. Kedysi normalne pracoval a mal priatelku, potom sa rozisli a on sa vratil k rodicom,ze bude chvilu pracovat z domu, kym sa rozhodne co dalej. To bolo pred 10 rokmi, po 5 rokoch mu zrusili poziciu a vobec nepracuje. Kedze ochorel na tazku chorobu, tak je na 100percentom invalidnom a aj ked mi mohol robit s PC,tak nerobi. Od rana do polnoci sedi za PC a riesi vsetky konspiracne teorie toho sveta. No a posledne roky nas tym pravidelne otravuje. Ja byvam v inom meste, mam malu dceru a raz za cas pridem na par dni k rodicom, aby si uzili vnucku. Hned ako prideme zacne brat vyvadzat,ze ho ozarujeme mobilmi. On si sam diagnostikoval,ze mu ublizuje elekt.ziarenie a ze je z toho chory. Takze prvy den a hned pride za mnou s muzom,ze co nam ziari v izbe. Ze je mu zle a preco ho ozarujeme. Wifi v dome nie je, len net cez kabel. Dcera sa nemoze hrat s vysielackami,lebo ziarenie. Gps v aute tiez zle. Bluetooth uz vobec nie.Odkedy bola babatko,tak sme nemohli mat ani elekt.pestunku, lebo aj ta ziari. Ako chory chodi s meracom elekt.ziarenia a panikari kolko mu ukazuje. V noci spi pod nejakou izolacnou foliou, lebo mu bucha srdce z nasich mobilov. Ja si pritom kedy mozem mobil vypnem,ale muz ma pracovny a nemoze si ho vypnut. Kedze ho ozarujeme, tak stale chodi po dome, nemoze spat, bucha dverami, stale sa sprchuje a chodi nam buchat na dvere,ze je mu zle. Podobne sa sprava napr.ked treba ist na Covid test, to je ako streleny. Minule prisla zachranka,lebo dostal epi zachvat/prvykrat/ a on sa s nimi normalne skoro pobil,ze mu nemozu spravit test, lebo mu odoberu DNA. Ockovanie je najvacsi zabijak a ak je niekto ockovany, tak sa nim ani nechce stretnut, lebo potom z toho ochorie. Rodicov,ked mali Covid nechcel ani pustit na PCR test,lebo im tam odoberu DNA ci co...
Moji rodicia sa mu snazia roky dohovarat, neikedy je normalny, potom su dni,kedy umiera a sam do seba sype vsetko mozne. Ma plnu izbu vsetkeho mozneho, od vitaminov, liecivu pyramidu,mineraly, striebra, kyslikovej flase, proste stale sa niecim napchava....Ale doktori su hlupi,nic nevedia, on im neveri ...Mama stale place,ze ona ho z domu nevyhodi,ze je chory a co by s nim bolo. On tiez nechce odist, len kazdeho terorizuje ako ide vojna, ako ockovani umru, ako nas praskuju, ako zidia nas vykoristuju...
Ja uz sa snim vobec nebavim, mama berie antidepresiva, on ale k psych.nepojde. Uz sme mu dohovorili 100 terminov, pytali sa doktorov a nic...Kym nikomu neublizi, tak sa neda nic robit. Teta mu ponukla svoj volny byt,tam nechce ist, ze on je tu doma a susedia maju Wifi.
Ja uz ho nechcem ani vidiet, ale dcera sama u rodicov nechce byt a nemam to srdce im neukazat jedinu vnucku. My byvame v malom byte,tak rodicia tam nechcu byt dlshie ako den.
Neviem ako dalej, hneva ma,ze jemu sa to v hlave zhorsuje, rodicia su nestastni a ja som teraz este tehotna a namiesto kludnej navstevy sa vzdy s nim musim hadat...Manyňzel uz nechce k nasim chodit kvoli bratovi .

akbara77
19. apr 2022

@0silvia0 nemal diagnostikovanu psychickú chorobu. Ak sa nedá liečiť, tak vyhodiť...inak zničí rodicov

0silvia0
19. apr 2022

@akbara77 evidentne to matka nevie brať takto radikálne, radšej sa nechá zničiť.

autor
19. apr 2022

@ajuga toto su hrozne pripady.kvoli materinskej laske trpi cela rodina.ja chapem,ze je to jej syn,ale dokedy to takto pojde dalej? A ked zomru rodicia,co s nim? Ja sa s nim nebudem trapit dalsich 10 rokov a prosit ho nech sa lieci. A mam mu nechat rodicovsky dom,nech ho tam spustne? Kedze nema zaujem pracovat,tak ma ani vyplatit nemoze,tak co s nim? Ja si myslim,ze ciastocne ten pristup mamy je aj dovodom,ze to takto ide roky dalej a len sa to zhorsuje.

maribell
19. apr 2022

Autorka..nie som si istá a teda neber moju radu ako hotovú vec, ale zdá sa mi, že keď sa majitelia nevedia zhodnúť čo s majetkom tak sa môže podať návrh aby rozhodol súd... myslím, že som to tu niekde v diskusii čítala. Takže keby sa to dá, tak aj toto je možnosť po smrti rodičov..a teda ich neprepisanie ja chápem. Tiež by som pravdepodobne neprepisala svoj majetok za života 🤷. Inak ti poradiť žiaľ neviem..je to hrozná situácia 😒 najlepšie by bolo moc do toho nezasahovať..nech prídu rodičia ku tebe, alebo choďte spolu niekam na víkend.

autor
19. apr 2022

@maribell ano,sud potom rozhodne.sice to moze dlho trvat a este treba zaplatit pravnika,ale inak to nepojde.
Rodicia nikde nepojdu na viac ako den,lebo nechcu nechat brata sameho doma.jednak kvoli tomu ci nedostane znova epi zachvat/za posledny polrok mal 2/ alebo aby sa nieco domu nestalo-on napriklad zabuda niekedy zavriet vchodove dvere,vypnut pec a podobne.
Takze ked nepridem ja,tak mam smolu.
Ale uz mam toho dost,radsej sama v klude ako s nim pod jednou strechou....

bu1bu
19. apr 2022

Situáciu s bratom ti naozaj nezávidím… prešli sme si ako rodina podobným… otec mal psychicky chorého brata, taktiež sa odmietal liečiť. Napíšem ti len môj pohľad ako ( v tom čase) dieťaťa. Nenúťte dcéru chodiť k starým rodičom. Ak raz nechce nech nechodí a už vôbec ju tam nenechávaj samu a to aj za cenu že dlhšie neuvidí starých rodičov a starí rodičia ju. Mňa tak otec nútil chodiť na návštevy k starým rodičom kde teda žil jeho brat… stará mama mala taký istý postoj ako tvoja mama, dnes ju chápem, materinska láska je bezhraničná ale… strýko mi nikdy neublížil ani nič podobne ale ako dieťa som nechápala čo s ním je… doslova som nenávidela tie návštevy, nechápala som situáciu, aj keď sa otec vždy snažil mi to vysvetliť, že strýko je proste chorý…
V prvom rade mysli na dcéru a až potom na rodičov… Neviem koľko ma tvoja dcéra rokov, môj strýko zomrel keď som mala 18 a napriek tomu veku som naozaj nezvládala návštevy… možno keby mi to rodičia vysvetlili nejak inak, bolo by to lepšie… toto už neviem zhodnotiť… Proste ak dcéra nieje zrelá na to, nenúťte ju… ja si dodnes v sebe nesiem akýsi strach a aj výčitky prečo som ako dieťa musela vidieť epileptický záchvat, nevysvetliteľné správanie, strach že mi ublíži ( aj keď vsetci tvrdili že nie, ale ja ako dieťa som sa reálne bála) a podobne… naozaj, toto dcére nerob.

jennky13
19. apr 2022

@pribinak nerozumies tomu, tak neutoc na @atomiclena - ona ma pravdu. Clovek so schizofréniou nie je cvok, je to chory clovek a treba mu pomoct. Mam okolo seba dost ludi s touto diagnozou a pri spravnom lieceni, su to ludia ako kazdý iný. Chodia do práce, starajú sa o deti..., nie su to cvoci, len ochoreli.
Je velmi tazke dostat takychto ludi do nemocnice, ale kedze diagnozu maju a pre nieco ten invalidný poberaju isla by som na to cez lekara. My sme sa takto dohodli s psychitrickou a ona nam pomohla a umiestnila osobu do nemocnice. Tam jej nepredpisali tabletky ale injekcie a tie zabrali. Je to iný clovek, mily, laskavý ale obcas ma svoje strachy a paranoje, ale uz tomu rozumie aj on aj my .

pribinak
19. apr 2022

@jennky13 ty ako vieš že má schizofréniu? Robíš diagnostiku podľa opisu na MK?
Či čo? Ty odborníčka

Ani mi nepis, nebudem na take odborníčky reagovať

autor
19. apr 2022

@bu1bu dcera ma 3 roky a chodi tam velmi rada.starkych zboznuje a brat sa s nou obcas aj na chvilu zahra,ked ma on naladu.pred nou sa snazim s nikym nehadat,radsej som ticho...

eeffka
19. apr 2022

cele zle toto co som precitala, pre 1 choreho sa odpali cela rodina? otec nevie doma buchnut po stole a synatorovi jednu po papuli, a veru aj 2. mam nech sa spamata lebo si znici obe deti a otec nech nesucha nasucho nohami. proste kym sa ten blazon nebude liecit by ma tam nikto nedostal.

0kristina0
19. apr 2022

@napetra ake vydedenie? Ved autorka by mu dala po predaji polovicu penazi. Aspon takto si moze pomoct a vyhnut sa niekolko rocnym tahaniciam. To, ze jeho rodicia nemaju silu vyhodit ho, dospeleho chlapa tak to je ich problem, maju mu dat ultimatum, bud sa pojde dat liecit alebo poleti z domu a nech sa stara o seba sam. Pracovat moze, dochodok ma slusny, na ulici nezostane. Tu sa nic ine podarit neda.

andreatytler
19. apr 2022

Autorka, ohladom liecenia a diagnozy a sudu to naozaj neviem ale napadlo ma to riesit laicky. Nie som odbornik a nechcem tu stanovit liecbu cloveku ktory ma mozno psychicku chorobu, ale zda sa ze prilis vela volneho casu a pristup na internet robia celu situaciu ovela horsou. Ak by bol brat nuteny pracovat a mat rutinu s domacnostou, nemal by cas citat teorie o ziareni, alebo detoxikacii a podobne. Donutila by som ho pracovat ak aj iba okolo domu (nakupovat, varit, upratovat - hoc aj kazdy den, prat, opravit co sa v dome pokazi) a pristup na internet by bud vobec nemal alebo obmadzeny.
Viem je to nedostojne jednat s dospelym clovekom ako s dietatom, ale ked je ten dospely clovek psychicky chory a tym padom nie je zodpovedny za svoje zle chovanie k okoliu, musi okolie prevziat zodpovednost za jeho chovanie a drzat ho v unosnej miere.

autor
19. apr 2022

@andreatytler len to je problem jeho nieco donutit spravit. napr. sa s nim dohodnes,ze pokosi travu a on to nespravi. povie,ze zajtra a tiez to nespravi. varit nevie, v obchode kupi len to co on chce - napr. neje cestoviny a pecivo, takze ich odmieta kupit. pristup na internet mu nezrusis, mama raz zrusila zmluvu, on zavolal do telekomu a mal internet na druhy den. viackrat dostal od otca ultimatum,ze ma napriklad mesiac a nech si najde vlastne byvanie.on slubil,ze si pozrie a zase nic. proste jemu aj ked povies, ze zbal sa a odid, on neodide.

napetra
19. apr 2022

@0kristina0 Dala by som ti úplne za pravdu, aj by som schvaľovala tie ultimáta o ktorých píšeš, keby sa jednalo o zdravo a reálne rozmýšľajúceho človeka, teda psychicky zdravého. Takto sa dá jednať len s človekom, ktorý je psychicky zdravý. On si v hlave všetko vysvetľuje a vidí inak. Jednoducho je chorý a s chorým človekom nemôžeš jednať racionálne ako so zdravým. To je tá tragédia.

andreatytler
19. apr 2022

Aha, chapem... on nie je zavisli na tvojich rodicoch... nepotrebuje ich k zivotu. Vie si vsetko zariadit aj sam a tak ho nemozu k niecomu donutit. Prinajhorsom by mu mama prestala varit, ale asi by zil na suchom chlebe, alebo by si kupoval jedlo v restauracii a kedze ma dostatocny prijem aj bez toho aby pracoval, nema ziadnu motivaciu ani si hladat pracu. No fakt blba situacia.

autor
19. apr 2022

@andreatytler vies co, on ani moc neje. vacsinou len maso a vajcia,inak je vsetko jed.su dni, kedy cely den cumi do PC a len vecer zje par vajec.su dni, kedy sa s nikym nebavi a mama sa trapi co mu zase je.potom ma dni,kedy je cely vesely a ukecany. on proste potrebuje len svoju izbicku a este ked svieti slnko,tak zahradu,lebo vies zo slnka sa nabija...no a potom ho vie uplne rozhodit,ked mu niekto pride ozarovat s mobilom alebo niekto od neho nieco chce.vtedy mu uplne prepne

0kristina0
19. apr 2022

Tak nech ho zbali mama a da kufre pred dom. Podla mna by toto zabralo lebo by videl, ze rodicia to myslia vazne a mozno by aj pristupil na liecbu. Lenze ked oni budu mat usta plne reci a skutek utek tak ich tvoj brat nemoze brat vazne.

autor
19. apr 2022

@0kristina0 lenze mama to nespravi...a on je taky psychopat,ze sa rozplace,ze preco ho vyhana vlastna mama a co im on robi,ze on chce len svoj klud. uz viackrat som to videla,ze ju takto zmanipuloval. tyzden bol dobry a potom zase ako predtym. on fakt nie je uplne mimo a mam pocit,ze s tym svojim vysokym IQ vie ako na ludi...aj ked niekedy zacne hocikomu cudziemu rozpravat ako nas praskuju z lietadiel a ako anglicka kralovna pojeda deti.

zuzliq
19. apr 2022

Ahoj, ja by som navrhla znemožniť mu prístup k internetu. Ak dom patrí tvojim rodičom, nemusia súhlasiť s inštaláciou káblov cez ich strechu do ich domu. Ak chce, nech si dá mobilný. To samozrejme neurobí. Stratí tak prístup k hlúpostiam na internete a možno aj začne konať. Možno sa bude chcieť odsťahovať, aby mal späť svoj komfort. Alebo sa bude nudiť a začne sa niečomu venovať. Alebo urobte výmenu - internet za návštevu lekára. Jednoducho narušte jeho pohodlie a čakajte, čo urobí.

andreatytler
19. apr 2022

@zuzliq To je dobry napad s tym odmietnutim instalacie kablov. Len ci rodicia budu mat nervy ustat hadku so synom ked to odmietnu.

0silvia0
19. apr 2022

Ale toto mi vysvetli, jemu ublizuje elektricke ziarenie, ale sedi cele dni na pc a konspiruje? Ved to nema logiku.

autor
19. apr 2022

@0silvia0 jemu vadi to ziarenie z mobilov a wifi a take.nie elektrika.neviem ci sa to vola elektromagneticke ziarenie.proste za Pc sedi cely den,ale internet len cez kabel.taktiez aj bluetooth a gps mu vadi.ze vsetko co sa siri vzduchom mu robi zle.

0silvia0
19. apr 2022

Aha, uz chapem, ale aj pc aj tv vyraba elektromagneticky smog, ale kto by sa s nim hadal🤷‍♀️

0kristina0
19. apr 2022

Tak potom je to velky manipulant vychcany. Chyba je v tvojej mame v nikom inom.

autor
19. apr 2022

@0silvia0 ved to on sleduje, ziadne smart tv, ani rodicia nemaju smart mobily s internetom. nameral,ze aj vysielacky, ktore ma dcera na hranie ziaria, tak aj tomu vadi. proste on,ze ma z toho busenie srdca a neviem co este. minule, ked tu padal ten saharsky piesok,tak aj z toho,ze mal taketo stavy - potom sa 3 dni liecil vsetkou moznou chemiou a pomohlo.lebo to nebol piesok zo sahary, ale nejaky jed, ktorym nas chcu otravit. tak ako sa s takym clovekom mam rozpravat🤐

autor
19. apr 2022

@0kristina0 ja som to mame povedala a ona na to,ze stale je to jej dieta a ze ako matka to mam chapat.ze ma aj dceru asi zabudla, ved len jeho stale riesi.

0silvia0
19. apr 2022

Ale elektrosmog je aj z jeho obrazovky na pocitaci, do ktoreho cele dni cumi, aj z chladnicky, aj z radia.
Dost od veci, povyberal si co sa jemu hodi a terorizuje celu rodinu.

lenkakravcova
19. apr 2022

Daj im Ultimátum:
Buď sa bude brat liečiť, alebo odíde z domu. Inak t tam s deťmi nikdy viac neuvidia.
A čakaj..
Mesiac, dva, pol roka. Oni sa spamätaju a začnú to riešiť.

autor
19. apr 2022

@0silvia0 tak vraj najviac ziaria mobily. manzel ma novy 5G a to,ze je strasne ziarenie a uplne je z toho bratovi zle.pytala som sa na to svojej doktorky a ona povedala,ze dlhodobo nik nevie co tie mobily robia,ale ze je blbost,ze jemu by bolo zle z toho,ze niekto ma vo vedlajsej izbe mobil.

jennky13
20. apr 2022

znova opakujem, mozno to v rade tych rad zaniklo 🙂. Porozpravat sa s jeho vseobecnou lekarkou a poprosit ju o pomoc a potom nejakym sposobom ho dostat na vysetrenie. Oslovit psychiatra a tiez mu celu situaciu opisat a hladat ci by ho nemohli prijat do nemocnice ....mozno by stalo zato pozriet aj sukromne psychiatricke zariadenie. Len sa informovat a potom skusat.
Tvoj brat potrebuje odbornu pomoc , sam si nepomoze. A sice nie som odbornicka, ale schizofrenia zahrna mnozstvo poddiagnoz a patri k nim aj kategoria roznych bludov a paranoi a to sa neda vyliecit inak odborne.
Mame takychto ludi aj v rodine aj medzi kamaratmi. Viem comu vsetkemu verili a este aj veria, ale lieky akoby upratali a zmenili ich agresiu a da sa snimi normalne vychadzat, dokonca pracuju a aj vychovavju deti. Kedze zazili ten stav predtym a stav po lieceni uz sami sa chcu liecit, ale na zaciatku sme ich tam nejako museli dostat, aby sli do nemocnice.