Čo s ukričaným chlapom?
Kočky potrebujem poradiť. Ako riešite hádky s chlapom, ktorý začne hneď kričať. Čím je starší, tým je to horšie. Keď sa ho spýtam, či sa to nedá povedať normálne, tak že "nie nikto ho tu nepočúva". Potom sa on ešte tvári urazene a snaží sa vo mne vzbudiť pocit menejcennosti a že ja som vlastne na vine. Som mentálne trošku ďalej ako on, čiže takéto manipulačné techniky na mňa neplatia. Ale snažím sa mu vysvetľovať, že jediné "počúvanie" môže očakávať od detí ale nie odo mňa. Snažím sa mu vysvetliť, že si musí uvedomiť, že ja som žena ako rovnocenná partnerka, čiže tak ako ja na neho nekričím, tak očakávam, že nebude kričať on na mňa. Potom to u nás tak vyzerá, že on začne kričať a ja som ticho, odídem z miestnosti, lebo sa nemienim hádať na blbostiach. Plus nechcem aby deti počúvali hádky o "hovne". Už som premýšľala, že takto asi komunikovali doma jeho rodičia a inak to nevie. Ale aj moji rodičia sa hádali a ja to práveže neznášam. Ako chlap sa nemôže cítiť nejako nadriadený nado mnou finančne, lebo obaja zarábame skvele a ja aj viac. Obaja máme vysokú školu, čiže ani tam sa nemôže cítiť nadriadene. Už som sa skúšala s ním o tom aj porozprávať ale iba ho to zase rozčúli, čiže rozobrať do detailov to s ním neviem. Len ja už neviem ako na to alebo ako sa to pozrieť z vonka. On pri kričaní nenadáva ani nemá prejav agresivity, iba sa proste rozkričí, prípadne spomína na nejaké veci, čo sa stali pred 7 rokmi, alebo tak. Ako riešite doma takýchto ukričaných chlapov? Prejdete to tak, že ok si taký a idete si ďalej? Mňa to takto nebaví ....
@0silvia0 ale niekto musi zacat. Myslela som si, ze mu tym ukazem tu komunikaciu aka by podla mna medzi partnermi mala byt. Ale nema to ucinok. Aj som mu to povedala, ze kym mi povies nieco negativne, tak sa zastav a povedz mi nieco pozitivne. Vzdy je co na veceru, je upratane, nemame problem s financiami, nemame problem sa dohodnut na programe, pradlo je ciste a v skriniach, spinavy riad nie je na drese. Teraz ako to tu rozoberám, tak mi to pride este horsie ako som to vnímala doteraz. Keby mi vulgárne nadával a bil ma, tal jasne, ze cesta z toho je iba jedina, bali veci a pada prec. Ale on fakt krici za totalne blbosti. Neviem, co by robil so zenou co doma nic nespraví, chodi po baroch s kamarátkami alebo si udržiava kontakt s inymi mužmi. Pritom mame v zivote obrovské stastie, sme zdravi a mame dvoch zdravých chlapcov. Ako ja vazne neviem co je viac.
Ale ty nemusis mat vsetko tip top (navarene, oprate, upratane), tebe sa moze niekedy aj nechciet a neupratat a nenavarit. Si tiez len clovek, ty nemusis byt v strese co pan samonasieraci na to povie.
Chvalenie ucinok nema, tak skus nechvalit. Nebud v strese a v strehu, maj viac na salame bez ohladu na jeho reakcie. Aj ked ma idealne domace prostredie tak huci, tak naco sa tolko snazit? Huci tak ci tak.
Tak to potom vyzerá na manipulátora.
Existuje take pravidlo: že každá negatívna vec vo vzťahu od druhého musí byt vyvážená troma až piatimi pozitívnymi vecami. Mozog si to v podvedomí spočítava ako kalkukačka. Napríklad jeden kyslý úsmev musí byt vyvážený jedným pozitívnym úsmevom jednou pochvalou a jedným pohladením. Určite Jánom niečo pozitívne urobi. Ale ak táto rovnováha 1:4 sa naruší v prospech zlého tak to sa dlhodobo nedá vydržať.
vies co,je jedna psychologicka poradna vyslovene pre osoby, ktorí týrajú iných či už slovne alebo inak.skusim ti pohladat.
@0silvia0 asi Ano. Ale tak poriadok mam rada aj ja. Cize to nie je tak, ze to robim pre neho. Ale to si vystihla, ze mala by som mat viac na saláme co povie a aka bude reakcia. Len nebude to zaciatok konca? Alebo bude to opacne, ze si to zacne uvedomovať? Keby sa tak dalo na to odpovedat 😉. Nečakam odpoved, to boli filozofické otazky.
@slovakboy toto si zapamatam 👍
Tak ako pisala uz zienka vysie - odrovnala by som ho na plnej ciare kludnym pristupom. Vresti, ze mu nejde nieco tak ako by chcel? Prist s kludom k nemu, pozerat mu do oci a posunut/otocit/prevratit a tvarit sa pri tom, ci je normalny, ze kvoli takym hovadinam robi scenu na cely dom. Aj mojho obcas vytaca ak nieco urobim nie podla jeho predstav, ale normalne ku mne pride a povie mi “mohla by si nabuduce takto?” Ale chvalabohu nie je cholerik, lebo by sme sa hadali kazdy den 😂
Moj otec je taky a tam nepomaha vobec nic, iba a len taky postup ako som pisala, bez slova nieco presunut, pred jeho ocami to dat na miesto a maximalne inteligentne mu do ksichtu povedat “za toto vrieskas? Stacilo spravit toto..” chvilu si samozrejme este neodpusti frflanie, bez toho to nejde, ale pomaly sa ukludni a prestane vrestat.
Nie, nebude to zaciatok konca. Len mu das najavo, ze jeho spravanie je nezrele a zbytocne huci, kto je na to zvedavy?
Ty sa bojíš zakričať, lebo deti...a on kričí kedy sa mu zachce a deti zatvoria dvere na izbe.Ty to nemusíš dusiť v sebe stane sa niečo, keď na neho nakricis?možno by sa spamätal.
Mne, keby spravil to s tou krabicou nezdrzim sa a vynadam mu prečo ma obviňuje za to, že je on nešikovny a nedáva pozor pri otvarani, alebo prídem schmatnem krabicu a vysmejem ho, že je hystericky veď si to nespravila naschvál, ale ty to už vztahujes na seba dala som to tam, lebo tam mal syn na presitie veci a asi tam zavadzala blabla...ako keby si si ospravedlňovala.
Mne sa páčil článok kde boli opisované od psychológa manželstva trvajúce 20 r plus, že keď už viazne komunikácia a nie je o čom...dobrá je aj hádka a tak mi to pripadá.Aspon budem rýpať a mať poznámky len nech toho druhého k niečomu vyprovokujem.Tvoj muž je asi pod tlakom športuje, chodí niekam či je len v práci a doma a potom si hľadá zámienky?
Ak by som s ním mala byť vo vzťahu to by bol boj ja by som si nenechala, ale ty máš asi rada kľud a možno nechceš?pred deťmi oponovať či mavnes rukou, ale nie je to správne.Mozno máš takú povahu, že radšej ustúpis či nekomentujes ja idem zase do boja nie hystérie, ale poviem a prečo by to tak malo byť, ja som to spravila takto, keď Ti to vadí sprav podľa seba...
Môžeš mu povedať, že pri jeho výstupe sa každý zavrie do izby a chce mať kľud tak ako si písala možno sa zamysli.
Spominala si ze nechces davat ultimata. Ale aspon nejake hranice by si si mohla vytycit a premysliet, ze kde su..
@luccija nešportuje, len doma a sem tam s kamosom na ryby.
Dnes prisiel domov a ako prve sa ospravedlnil. Tak som to využila na rozhovor, kedy pocas toho uz zase isiel do zvýšeného hlasu. Tak som mu otvorene povedala, ze takto sa mi to nepaci, ze ked sa mu nieco nepaci, tak nech to povie normalne. Ze uplne zbytocna atmosféra je tu. Jasne, ze jeho obrana bola utok. Tak hned ako zacal, som ho po kazdej vete upozornila, ze halo, zase útočíš, zosmiešňujes alebo zlahcujes…. To robieva vzdy pri nejakej kritike. Podla mna to celkovo nepochopil, lebo ja robim zlu atmosféru a nie on, lebo riesim blbosti 🙈🙈🙈. Ale som mu povedala, ze ak sa to nezmeni, tak ja vazne nebudem v takom vztahu, ze to nerobi dobre ani chalanom.
Uplne ti verim, ze si dobra zena a na tvojom muzovi ti zalezi. Si aj sikovna a schopna. Ale ja mam z teba strach. Este aj ked napises, ze ho pochvalis sa ta bojim. Mam takuto kolegynu, miluje svojho muza aj deti, ale vzdy ma potrebu im dokazat, ze ma pravdu. Ma, ale povie im to takym sposobom, ze sa citia nehodni a akoby maju potrebu rebelovat. Skus si najst nejaky konicek, tebe bude lepsie, ich nebudes stale poucovat a bude vam fajn

tak ty ho chváliš, oceňuješ a ty od neho nič pozitívne nedostávaš, toto by sa mi nepáčilo. Prestala by som chváiť a oceňovať aj ja.