Čo sa to so mnou deje?
vo vseobecnej rovine mam kvalitu zivota relativne dobru.
mam manzela, zdravie, dobru rodinu okolo seba, pracu (momentalne som na MD). Ale posledne tyzdne nemam dobre obdobie. vsetko zacalo pandemiou a opatreniami.
otehotnela som ked prave zacal blaznit covid takze som zacala pracovat z domu, rovnako aj manzel kvoli bezpecnosti aby som sa s babatkom v brusku nenakazila. dost sme sa stranili znamych a podobne kym neboli aspon zaockovani. to trvalo nejaky cas. v lete ked uz boli uvolnene opatrenia som porodila babatko. leto bolo volnejsie ale nakolko som bola vo vysokom stadiu tak som si pekne pocasie nijako neuzila, skor naopak. no a teraz je vlastne februar, ale moje dietatko ma pol roka, takze tiez som bola viac menej doma a mam kolobeh domacnosti, varim na cely tyzden lebo mm je opat celu zimu home office kym neutichne omicron vlna (zaockovany je ale aj tak je riziko lebo ja nie som kedze som donedavna dojcila).
skratka napriek tomu ze uz trosku viac vidam kamaratky a ludi tak mam pocit ze na mna dolieha frustracia a akysi deficit zitia ako takeho. keby boli aspon pekne dni, ale toto pocasie kde sa slnko ledva ukaze mi tiez nepridava. uz len pocitam dni kedy zacne jar a dufam ze pride nejaky prival energie a trosku radosti a slobody.
lebo toto je len zima, domacnost, covid opatrenia a ja mam pocit ze mi to ide na psychiku. dobry rok som bola velmi izolovana socialne a mam pocit vyhoretia alebo neviem co to moze byt.
tesila som sa ze na MD si uzijem babatko a prechadzky vonku na cerstvom vzduchu vysledok je taky ze nakolko nemame v bytovke vytah ani bezbarierovy pristup musim najprv po schodoch vyvliect kocar a potom ist rychlo po malu ktora je v postielke doma. dalsia vec co ma byt jednoducha a pekna a je tak zlozita... neviem sa s tym zmierit uz len cakam kedy si v tej rychlosti dolamem nohy.
vsetko ma to dlhodobo frustruje a mam pocit ze mi zacinaju asi nejake depky bojim sa toho
@zuzahajdulka ma narocnu pracu kde stale nieco riesi a nezastavi sa. ked mu "padne" tak je KO. momentalne je pracovne velmi vytazeny
@prissy ahoj, myslím že na teba dolieha sociálna izolácia. V zimných mesiacoch je to najhoršie, lebo sa ešte ani vonku nedá poriadne byť. Skús vydržať do jari, potom už začnete fičať na ihrisku a k tomu je len krôčik, aby si sa zoznámila s nejakou mamičkou, ktorá ti bude sympatická a hneď to bude lepšie. Alebo ešte sú super vec materské centrá a v nich herničky, ak máte také čosi v meste. Takisto sa dá zoznámiť aj na krúžkoch. Každopádne, teraz je to blbé, keď príde jar, tak malé už by mohlo vyrásť natoľko, aby si vedelo užiť ihrisko (napríklad hojdačky, atď.). Mne to príde, že si dlhodobo sociálne izolovaná a to je fakt na psychiatriu...
Vitaj vo svete matiek🤷🏽♀️
Inak debilovi čo vymyslel výťahy na medziposchodi by som je.bla panvicu o hlavu!!! Tiež som sa nanosila 😡
Nosic , hopkat po schodoch aj s kocarom , nechat kocar v kufri v aute - tak to robím ja . Som už skoro 6 rokov doma so starsou, teraz už aj s mladšou - obe diagnózy - presla som si asi všetkými možnými pocitmi , čo existuju . Pomaha mi 2 krát do týždňa rychla chôdza na čerstvom vzduchu , resp . Akýkoľvek pohyb a hneď je život krajší ❤️
@prissy , chapem. Lenze taky popis sedi na kazdu mamicku maleho babetka, akurat, ze tebe nikdy "nepadne". Fakt sa mi nechce verit, ze zbehnut s kocikom nema moznost. Vsak musi odbehnut aj na wc, aj nieco do ust hodit za cely den. Dufam, ze je to u teba len kombinacia opatreni + zimneho obdobia. Ale kludne to moze byt aj rozbiehajuca sa depresia. Neboj sa postavit seba na dolezitejsie miesto - od tvojho zdravia (hlavne psychickeho) doslova zavisi zivot polrocneho dietatka.
a bud rada ze netrepes dvojickovsky kocik a ze trebars nie je vojna. ste zdravi ze, lubite sa,mate co jest..zvysok som talafatky
je to vsetko o nastaveni v hlave, ty z nejakeho dovodu sa sustredis na vsetko co nemozes a co sa ti nezda v poriadku a podla mna by si mala prestat ospravedlnovat manzela, uprimne neviem si predstavit co asi robi, tipujem, ze na jeho praci a tom, ze ak by sa odlepil od laptopu a zniesol ti kocik asi nestoja a nepadaju zivoty ludi 🥴 - mam 6M dieta = som uplne v rovnakej situacii ako ty, otehotnela som pocas uz ani neviem ktorej vlny, obaja sme pracovali na HO, manzel je stale doma na HO, akurat ten vytah mame - manzel je pracovne vytazeny (obaja sme vzdy boli) ale napriek tomu je stale rodic a nie darca spermii 🤷♀️ kazdy den je s malym, kazdy vikend je s malym jednak preto, ze chce a jednak preto aby som si ja mohla ist zabehat, zacvicit, na kavu s naj kamoskou alebo sa len tak prejst a nebyt len matka, vecer si spolu pozrieme serial (vzdy si nejaky najdeme) a nepozastavujem sa nad tym co nemozem - a to som zvykla v kuse niekam lietat (lebo charakter prace a sluzobky v zahranici), stale sme niekde boli, nieco robili, no a tak si teraz uzivam klud, prechadzky s malym ci prsi alebo tanky padaju, pocuvam audio knihy, dam si niekde dobru kavu a kolacik - ved toto som chcela, dieta, rodinu.... 😃
mimochodom tolko ludi ma naozaj existencny, financny, reprodukcny, zdravotny, vztahovy problem a v porovnani s nimi sa napr. my dve asi mame celkom dobre
Mám takéto pocity dlhodobo vždy v tomto období.. mne sa to zlepši keď skončí zima, vplýva namna hrozne a psychicky sa mám vždy tazko, hoci to v okolí nikto asi nevie.. nemyslíš že by ti mohlo pomôcť keď bude krajšie počasie?
Kazdeho otravuju nejake prkotiny.. ano su to prkotiny ked nejde o zivot. Tvoj muz by ti urcite mohol pomoct stym kocikom .. a ked nie tak by si mohla skusit nosic alebo to brat ako cvicenie. Kamoska mà mamu ktora mà 10 neoperovatelnych nadorou na hlave a dr jej davaju tak rok zivota a ona za nou ani nemoze cestovat momentalne.. ( zije v inej krajine ) Mozno by pomohlo uvedomit si ze nemas realne problemy .. nesustredit sa Tolko na to co ti vadi ale viac sa tesit z toho co mas . Tes sa z babatka MD je krasne obdobie ked su deti Najviac vychutnas ak mas spravne nastavenu hlavu. Je to velka zmena v zivote ano ale vsetko je docasne. Na jesen uz bude mala stebou za ruku cupkat po schodoch.. v lete zas bude vsetko “ normalne” . Uzijes si vselico. Treba sa viac tesit z malickosti a menej sa “depkovat.” Z veci ktore nie su idealne ale ani strasne.
Mozno taky tip odo mna... Byvam na 4tom bez vytahu... Malu som najskor nosila hore dole vo vajicku.. doniesla som ju do pivnice, vybrala kocik a potom som preniesla malu z vajicka... Ked bola uz vacsia, asi od 3-6 m., tak som ju zacala znasat a vynasat v nosici, manduce... Zisla som dolu, prelozila ju do vajicka, vyniesla kocik z pivnice a potom don dala malu... Teraz uz vymyslam, ako budem fungovat s dvomi detmi... V aprili rodim... A starsia ma cez 2 roky, no schody moc neoblubuje... Tak asi ich budem nosit po poschodiach... Dve schodiska znesiem jednu a vratim sa po druhu a tak dookola... No bude to haluz ale nejaky sposob uz najdem, nech nesedime doma....
No kociar by sa mi teda nechelo nosit hore dole. Isto mate pinvice alebo teda auto, kde by si si ho tiez vedela nechat. On by si isto nasiel 5 minut aby ti ho vyniesol, zas neverim, ze si nerobi nejake prestavky cez pracovnu dobu
@natassa2 keby existovalo jednoduchsie riesenie s kocarom uz ho realizujem. kocar je v pivnici. ale z pivnice idu schody k vchodovym dveram a odtial zase vonku smerom dolu. no nie je to parada? vajicko ani nic podobne nie je teda pomoc. nie je riesenie nechat malu v pivnici ani nic podobne 😉
Keď boli moje deti malé a išli sme denne von tak takto: bytovka bez výťahu, kocar v pivnici dole, čiže jedno dieťa do nosiča na seba, druhe za ruku cupkalo po schodoch až do pivnice, tam som mala takú vaničku, tam som položila malého z nosiča, vyniesla kocar po schodoch (keďže pivnica bola dole, deti museli počkať samé asi 3 minúty, dcérke som povedala postraz braceka len vyberiem kočík, chápala to, robili sme to denne, muž je v práci), bežala som pre nich, malého na ruky z tej vaničky a dcéru za ruku a išli sme ku kociaru, bolo to na nervy, ale robila som to kvôli deťom, radi boli vonku, nemohla s si nechať kočík len tak na chodbe, nebolo tam miesto
@ikonica dáš to, aj ja som tak robila, bývali sme v starej bytovke a nedalo sa mi inak, od vchodu išli ešte schody dole do pivnice
@prissy z druheho som nosila dieta dole. V pivnici bola konstrukcia, ja jeho vo vanicke dole. Plis schody z bytovky. Neskor v nosici ci ma rukach. Bola som doma uplne sama. Muz chodil do roboty. Neverim, ze ma taku robotu, ze nwmoze zene na tri minuty zobrat kocik dole a 3 hore. Neexistuje. Moj muz robi z domu, zakaznicke centrum, kontroloju ho, ci hybe mysou, zvonia mu telefonaty, takze neverim, ze tvoj muz nemoze odbehnut.
@marcellka32 nic ine mi neostava... Budem to robit tak ako ty... Len musim starsiu naucit po tych schodoch cupkat... Ona to uz vie, len vymysla...
@ikonica pozerám, že staršia už bude mať po pôrode cez 2 roky, aj moja mala 2 roky, keď sa mi narodil syn..to zvládnes 👍pomaly cupkat po schodoch, musí ísť sama za ruku
@prissy muža popros nech ti s kočíkom pomôže. Nikto neuverí že nemá čas a že nemôže na 2 minúty opustiť PC....tak nebuď taká hlupucka ani Ty. Manželovi to len prospeje keď celý den homeoffice trošku pobeha.
Je to len dobre pre jeho zdravie. Čudujemm sa, že ti to nenavrhol. Tak isto aj pomoc s malou...aby si mohla ísť viac von a stretávať sa s kamarátkami či ísť si zabehať . Alebo len tak...
Odporúčam zamerať sa na to, čo funguje ...
@nekonecna_katastrofa no tak to ja odmietam riskovat. uz sa mi raz stalo ze sa mi smyklo a som spadla, neviem si predstavit ze mam malu v kocari vsak sa zabije. a ja s nou vonku chodim o to nejde
@prissy tvoje pocity sú úplne normálne v tej situácii v akej sa nachádzaš…napísala si že tvoj muž ma náročnú prácu…staranie sa o dieťa je tiež náročné,hlavne v tom,že z nej nemas voľno…ak ty sama cítiš,že niečo nieje v poriadku a ty to potrebuješ inak, počúvaj sa a daj na seba…nepomôžes len sebe ale aj manželovi. Ak sa totižto dostaneš do úzkosti alebo depresie, bude to aj pre neho oveľa náročnejšie. Skús porozmýšlať, čo potrebuješ… napr.2x týždenne aspoň na dve hodiny byt bez dieťaťa a pri tom sa s niekym stretnúť a to povedz manželovi, ako by to bolo možné zrealizovat, aby to bolo aj pre neho ok…hovorím z vlastnej skusenosti, to nie je len fráza,že mama ma myslieť aj na seba, to je nutnosť. Veľa stastia

@prissy neviem, ci som spravne pochopila, ze mm je na stale homeoffice? Tak preco ti ten kocik neznesie a nevynesie on? Preco niektory den neuvari on? Nemohol by ta aspon jeden vikendovy den pri malej na dve hodky zastupit a ty si vybehnes trebars nachvilu s kamoskou? Manzel ma pracovnu dobu od-do, ale ty mas pracovnu dobu 24/7, cize ty si ta, co potrebuje pomoct a tiez trochu vypadnut.