icon

Čo si myslíte o ženách v domácnosti?

malarybka
27. jan 2011

rada by som poznala aj iné názory na ženu v domácnosti, ako mám z okolia. tie nie sú práve najtolerantnejšie 😕
po x rokoch na materskej s deťmi som z práce vypadla na taký dlhý čas, že zvnovu všetko naštudovať a niesť pomerne veľkú zodpovednosť ma vôbec neláka. manžel nemá nič proti, aby som nejaký čas, aj pár rokov, ostala doma a starala sa len o deti (budúceho školáka a škôlkara), domácnosť a podobne. finančne by sme to utiahli, žiadne veľké vyskakovanie, no ani prílišné uskromňovanie. problém je, že moje najbližšie okolie sa vyjadruje v tom zmysle, že načo som toľko študovala, aby som to teraz zahodila, prečo nechcem prispievať finančne do domácnosti, keď by sa nám polepšilo, prečo chcem ostať doma a menežovať "iba" odvozy a dovozy detí, krúžky, nákupy, domácnosť, keď by som to mohla stihnúť popri platenej práci. veď tak to robili oni, robia to aj ženy dnes, tak prečo mám byť výnimkou. priznám sa, na materskej som si zvykla starať sa "len" o vyššie napísané, nemusela by som sa stresovať, či stihnem prísť načas do práce alebo do školy či škôlky po deti, ako sa zariadiť, keď budú deti choré, kam s nimi cez letné prázdniny. v mojom okolí sa žiadna podobná mama nevyskytuje a nablýskané dámičky tráviace čas v obchodných centrách, na manikúre či u kaderníka nie sú mojou krvnou skupinou ;)
napriek mojej otrlosti voči reakciám a postojom okolia ma to trochu trápi. či predsa len nie som nejaká lenivica, ktorá namiesto pravidelnej platenej práce ostane doma za manželove zarobené peniaze, či mi to raz manžel nebude vyčítať (to ale nedokáže povedať nikto) a podobne.
čo myslíte? máte v okolí ženu, ktorá po materskej ostala doma ako dobrovoľne nezamestnaná? najviac by ma asi potešilo, ak by sem rovno taká mama napísala 🙂

viera27
2. feb 2011

@aliza super ze myslis na buducnost. My sme este teraz akurat doplnili PN, stratu prijmu zivitela a specialne pripoistenia na autohavarie. Inak tu na slovensku je taketo komplexne poistenie draha zalezitost v pomere k prijmu, neviem ako v zahranici. Ale to je mimo temu...
Neviem ako je to inde, ale bez prace a penazi na SLovensku sa tazko da nieco poriesit, hlavne ked mas deti. Respektive ty neporiesis nic, len prehodis zodpovednost na niekoho ineho.

bubelko
2. feb 2011

@malarybka ronako ako @aliza a dalsie mamicky zijem v zahranici a tiez vsade udavam, ze som zena v domacnosti - v dotaznikoch byva kolonka nezamestnany/-a-hladajuci pracu a zvlast kolonka zena v domacnosti, takze je to rozdiel.
tu je materska 3 mesiace, ale skolsky system je tak postaveny, ze maminy bud ostavaju doma, alebo robia na ciastocny uvazok a tie co robia 100% tak hladaju opatrovatelky. skolka totiz zacina az od 4 niekde od 5 rokov, deti su tam len doobeda a jeden den v tyzdni po obede, obeduju doma. to iste skola - je doobeda, na obed idu deti domov a po obede naspat na vyucovanie. cize je to pri 2 a viacerych detoch praca na plny uvazok a rozhodne to nie je ziadna hanba, ak sa zena rozhodne zostat doma. zalezi od okolnosti. jasle su drahe ako slak, cize sa ti do prace oplati nastupit len za predpokladu, ze mas fakt skvelu pracu. a kedze taky super job som zatial nenasla - zostavam doma. rozdiel je, ze ma to az tak okolo domu a domacnosti nebavi, tiez mi chyba kolektiv a sem tam mam pocit, ze sa nudim a ze mi pada strecha na hlavu. ale mam svoje hobby a to mi poskytuje nejaky pandant a v podstate najblizsie 3-4 roky, kym mladsi nepojde do skolky, tak pracu riesit ako hlavnu temu nebudem.

podobne ako u alizy ma muz poistku - keby sa cokolvek stalo, aby som neostala s detmi na dlazbe.
co sa zavislosti na jeho peniazoch tyka - uz davno sme to tak prestali brat. skratka ja som s detmi, on v praci. ucet je len jeden, pristup mame obaja, pri velkych veciach rozhodujeme obaja (nielen jeden - ze moj ucet, tak ja poviem) a o male sa kazdy stara sam 😉

jaroe
2. feb 2011

@malarybka fajn tema, tiez rozmyslam, co bude po RD. Pracu, ktoru som robila pred tym, si neviem popri detoch ani len predstavit, prist domov okolo siestej vecer, s vyplazenym jazykom, manazovat prichody, odchody zo skolky, riesit OCR....,.moja mama bola s nami doma a bolo to uzasne.

wewerka000
2. feb 2011

tak aj ja sa pripajam,ja som doma 2roky s toho som 1rok robila u partnera,nehladala som pracu pretoze sme chceli babo,co sa konecne podarilo 🙂 ale za tie 2roky nepocuuvam nic ine len primitivne a zavistlive reci okolo toho ze nerobim 😠 staraju sa do mna aj taky ktorych ja vobec nepoznam...hlavne ze mna poznaju 🙄 s financiami robim ja,platim seky,rozdelim na stravu,odvody,neaku rezervu,partner mi v tom doveruje,vobec sa nezaujima kde idu peniaze....myslim ze len zavistlivy ludia hladaju blbosti na ohovaranie

aliza
2. feb 2011

ono je fakt, ze na Sk by som si takyto 'luxus' zostat doma nemohla dovolit. Muz ma dobry plat, mame sice vysoke naklady, ale da sa v pohode z toho pekne vyjst a to chodime aj do kina, aj do restiky, aj fitko si platime, dcera ma kazdy den nejaky kruzok, co tiez dost stoji, dokonca sme boli minuly rok v Disneylande....toto by na Sk nebolo mozne a aby sme vobec prezili, musela by som makat ako srob od 7 rana do 5 a aj tak by to bol len boj o prezitie, takze chapem matky, ktore do roboty jednoducho musia, ci sa im chce alebo nie a chapem aj ten pocit zavislosti financnej na manzelovi, ked je penazi malo, tak je to blby pocit, zostat doma a akoze 'nic nerobit', ale ked muz dobre zaraba, ze nestradate, mozte si dovolit aj co to navyse, tak prave naopak, u nas je uplny klud, pohoda, muz si manazuje vsetko sam, ja som rada, ze na to nemusim mysliet, myslim ucty, hypoteka, leasingy a ine, mam kartu od jeho uctu a minam si podla uvazenia 😎, nikdy mi do toho nehovoril, ani nevycital, ze naco som to alebo to kupila, prave naopak, povie mi 'kup si, ved mas kartu' 😝. ja sa citim slobodne aj bez vlastnych financii, neviem, ako to opisat, ale ma to jednoducho vobec netrapi, mozno casom bude 😖.
ako pisala bubelko, tu tiez su celodenne skolky az od 4 rokov a ak nahodou je vase dieta narodene v septembri, ako ten moj 😢, tak az od 5 rokov! dovtedy len na 3 hodinky denne, takze mam tiez niekedy husiu kozu, ked si predstavim, ze dalsich 5 rokov doma lebo na tie 3 hodky si fakt nic nenajdem. Mozno zacnem este nieco studovat, tu vam na skole postrazia dieta pocas vyucby a chcem sa zacat znovu venovat prerusenej sportovej kariere, takze take su plany, ale skutocnost byva aj tak uplne ina. A tiez nie som neviem aky maniak do upratovania a varenia 😀, ale niekto to urobit musi, ze ano. Mna to proste bavi s detmi, milujem ich svet, som rada jeho sucastou a velmi ma to obohacuje, nepocitujem to ako zataz, ani sa nenudim, beriem to ako druh prace. A dcerka je uplne v pohode, ziaden mamkin cecek, je samostatna, sebavedoma, odvazna, nema problem prespat aj mimo domu bez nas, ma zo skoly super reporty, najlepsie z 80 deti, je dobra v kazdej oblasti...to sa nechcem teraz chvalit, ale bola tu poznamka o tom, ze nemusi to byt pre dieta to najlepsie, ked je s nim matka stale doma. U nas to malo len pozitiva, dcerka boal tazky oriesok od narodenia, takze na nej pekne vidno tu moju tazku, dennodennu pracu a nie, ze 'nic' nerobenie 😅 .

sisaka
2. feb 2011

super tema, ja som zatial tiez doma, syn bude mat 3 roky, sme v zahranici, matersku som mala len 1 rok. Kym niekto nema problem niekolko mesacne ( ci rocne) dieta dat do jasli, ja i dokonca moj manzel s tym problem mame a preto som ostala doma bez prijmu. PLne suhlasim s Alizou - i ked nie som v Anglicku, ale aj tu je normalne, ze zeny sa vzdaju kariery (ak si to mozu dovolit) a ostavaju doma s detmi, v dnesnej dobe je to urcite menej ako to bolo pred 20-30 rokmi, ked bolo este prirodzene, ze zeny sa starali o domacnost a deti a muzi pracovali, ale ako pisala Bubelko poznat stary system stale na skolstve, kde je tiez hodinova obedna prestavka a rata sa s tym, ze dieta sa ide domov najest, nastastie je tu moznost ostat v skole pocas obeda, za co sa samozrejme plati. Co sa tyka vplyvu na dieta, tiez si myslim, ze pozitvny, dieta je naviazane na matku v rannom veku a tak to ma byt a vo vyssom ma moznost chodit na par hodin tyzdenne do preschool, ktore su urcene prave pre deti, ktore su doma s matkou, aby sa naucili zit v kolektive, osamostatnili sa a pripravili na skolu, tu nevidim trend, zeby sa zeny ponahlali do roboty, tie, co si nemozu dovolit ostat doma bez prijmu, hladaju moznosti prace z domu, zoberu si deti na opatrovanie, len aby mohli ostat s detmi doma co najdlhsie. Poznam deti, ktore odmalicka museli chodit do daycare (skolka) a deti, ktore maju 5 rokov a su doma, ja rozdiely vidim a preto som ostala doma so svojim dietatom. Taktiez co sa tyka roznych aktivit pre deti - pre male deti je to zvacsa doobeda, cize pracujuci rodicia maju len malu sancu dieta na nieco dat, ostavaju len vikendove kurzy, ktore sa rychlo naplnia a potom su tu starsie deti, ktorych kruzky su sice poobede, ale zvycajne v takom case, ked pracujuci ludia este pracuju a vzhladom na vzdialenosti nie je mozne (ako na Slovensku) aby dieta islo na nejaky kruzok same a ak je nahodou vase dieta sportovo nadane, tak bez toho aby aspon jeden rodic robil len na nejaky skrateny uvazok alebo z domu sa to uz vonkoncom neda sklbit. Moj manzel zaraba vynikajuco, z jeho prijmov si mozeme dovolit kupit naozaj vsetko, 3x do roka zajst na dovolenku a popritom este usetrit, uzivil by nie jednu, ale niekolko zien ale zial v tomto sa nezhodneme a dava mi na javo, ze by som uz aj ja mala zacat pracovat, takze zavidim vam manzelov, ktori su naladeni na rovnakej vlnovej dlzke a vidia vasu pracu v domacnosti a s detmi a vazia si ju, ja by som kaslala na to, co povedia druhy, dolezite je aby to vyhovovalo vam.

matac
2. feb 2011

na slovensku je to trosku ine, ako v zahranici. tu kazdy pozera preco si doma a co si nehladas pracu , ved ta muz zivy 😖 , ja som tiez doma . pracovala som niekolko tyzdnou mala ochorela , ok ostala som doma doliecila sa, ochorela druha znovu dva tyzde doma. stres a vycitky . kazdy den ked som odchadzala do prace stres ako to stihnem , manzel na sluzobke zase meskam , rano do skolky a poobede zase kruzky , bol to iba jeden kolotoc a stres. nakoniec ma manzel presvedcil aby som ostala doma. je mi trosku smutno ale je to naozaj lepsie , on sa moze venovat bez stresu svojej praci a ja sa staram o domacnost a vsetko co je potrebne. a hlavne je to velmi poznat na detoch su uplne ine na vsetko mame cas a klud. a co nato druhy? to ma uz netrapi 😉

stanca22
3. feb 2011

@malarybka Ahoj, naozaj zaujmavá téma, rada sa k Vám pridám mojim názorom 😉 Ja nie som matka ale snažilka, som bola rok dobrovoľne nezamestnaná, vyše roka som tiež teraz na UPSV, pravdu povediac do práce sa mi moc nechcelo do teraz a mužovi to neprekáža že som domka, aspoň lepšie navarím, nikde sa nemusím ponáhľať, upracem a kúrim v dome, že príde do tepla a nie do zimy, má menej starostí i práce potom 😉 Vyhovuje nám to takto spoločne na vzájom, takto si jeden druhému psychicky i fyzicky pomôžeme a je to 😉 Okoliu a rodinke sa to vôbec nepáči, že som domka a muž musí makať ako mulica a mňa stále naháňajú do práce ... ale nám to je jedno, je to na nás, je to dohoda len medzi mnou a mužom, takže nikoho nič do toho ako sa my dohodneme, ako to budeme mať, tu našu domácnosť zariadenú ... Preto ak Ti môžem poradiť, vyprdni sa Ty na každého a urobte si podľa svojho na Vašej vzájomnej dohode 😉 😉 😉 Veď nikoho do toho nič, ako si Vy budete žiť a nik Vás nebude živiť, iba Vy sami, tak čo koho do toho??? My žijeme u taťka môjho, síce si každý myslí, že on nás živí ale to nie je pravda, manžel zarába pekne a stačí to pre nás dvoch, za to že nám dosť i ocko vypomáha, tak ja za to nemôžem a som vychovávaná tak, že keď Ti chce niekto pomôcť, neodvracaj sa od neho !!! Takže máš od teraz priateľku v domácnosti ženu samú, ak niečo, spýtaj sa 😉 😉 🙂

cigaretka5
3. feb 2011

@stanca22 no ja mam v povahe akceptovat kazdeho a neriesim kto ako zije. Len mi je trosku cudne, ze ti praca nechyba? jasne je to tvoj nazor , tvoja volba , len ono je niekedy praca aj o socializacii a mne osobne by len byt doma straaaaaaaaaaaaasne vadilo

stanca22
3. feb 2011

@cigaretka5 No každý sme iný a za ďalšie, ja som nenapísala, že mi nechýba, ja som napísala že sa mi nechcelo do teraz, do teraz ale už mi začína chýbať, pokec, ľudia, práca, vymeniť domáci zvyk za novú prácu, niečo nové sa naučiť 🙂 No ale aj keby som chcela, nenájdem si prácu, nemôžem ale to je na dlhší pokec ... 😉

wewerka000
3. feb 2011

@cigaretka5 pisses ze neriesis ako kto zije,ale v tom prispevku to riesis 😀

anavila
27. máj 2011

ahoj..no ja mam teraz tri male deti, predtym som učila na strednej skole a ked sa nevratim naspet tam, tak ani nechcem nic ine robit, samozrejme nehvorim ze nebudem, lebo clovek nikdy nevie, co bude, ale najradsej by som tiez ostala doma alebo by som bola ucitelka, aby som mala volno vtedy ako aj deti. Tato praca ma velmi bavila, nanestastie som ju robila len ako zastupovanie...ale bola som tam rok apol a nelutujem...no zmluvu som mala na dobu urcitu, takze som tam uz skoncila..tiež som studovala ale ja sa niekedy citim ze neviem ci budem niekedy schopna vykonavat nejaku pracu v nejakej realnej firme, som skor teoreticka. No uvidime..ale ty sa urcite za to nemusis hanbit...pises tak akoby som citala seba, tak v tom niesi sama a vobec to nieje nicim zvalstne...vykasli sa na reci.

sisaha
28. máj 2011

aj mne by sa pacilo byt doma a nech rodinu zivi muz. Ale! vsetko ma svoje pre a proti. Za pre mozno povazovat byt k dispozicii kedykolvek detom, muzovi, domacnost tip top, chorobnost deti tiez vyriesena. Ale proti ako tu uz bolo spomenute je pre mna financna zavislost na muzovi. Nikto si nemoze byt isty, ze mu vztah vydrzi az za hrob. Ostanem doma cca 20 rokov, zrazu si muz najde mladsiu a som odstrihnuta od zdroja prijmu. Nikto ma len tak nezamestna, lebo nemam prax, som starsia a teda nevyhovujuca (zial v dnesnej dobe je to tak). A v neposlednom rade, ked pride dochodok - z coho budem zit? z toho minima, co som si povinne odvadzala? alebo z nicoho, ak som si neodvadzala ziadne odvody??? Toto je pre mna nepredstavitelna vec, a preto ja sa do pracovneho pomeru urcite po skonceni RD zaradim, aj za cenu, ze sa budem od znova do niecoho zaucat.. Nielen ze sa mi rozsiria obzory, ale pojdem medzi ludi.. Deti su male chvilku a venovat sa im viem aj ked budem chodit do prace..

maca_p
28. máj 2011

ja sem asi nepatrim, po 37 tyzdnovej MD som nastupila do prace. moj pocit bol, ze do prace som si chodila odpocinut - psychicky. teraz som opät na MD ale ratam s tym, ze budem musiet zostat na RD, lebo dve deti starym rodicom na starost veru nemozem nechat. a uz teraz rozmyslam, ako sa z toho nezblaznit... tiez musim spomenut vec, ze klesneme o par sto eur mesacne, co tiez nie je pozitivum. mne sa byt doma veruze az tak nepozdava. varit, prat, upratovat, uz mi z toho veru hrabka. a nechcem pomysliet na fakt, ze ked sa vratim po 3 rokoch do prace, nebudem mat pravdepodobne tu istu funkciu/poziciu, ale ma supnu niekde inde a zas zacinat odznovu - nova agenda a tak....

luban
31. máj 2011

Ahojte,
aj ja premyslam, ze zostanem doma, viacej sa budem venovat malej, domacnosti, kruzkom ... len neviem ci zvladnem byt takto bez penazi. Parner zarobi dost, ved aj tak z materskej ani rodicovskej som nevyskakovala. Staci sa do soc. poistovne prihlasit ako dobrovolne nezamestnana, aj zdr. poistenie a hotovo? Este chcem zistit kolko to mesacne vyjde.
Drzim palce zienkam, ktore sa rozhodli starat sa o deticky a muzikov ... vela trpezlivosti 🙂

sammy19
31. máj 2011

@luban - ahoj, ja som to riesila teraz. Isla som len na urad prace si vypytat potvrdenie, dokedy mi bol vyplacany rodicovsky prispevok a s tym som sla na zdravotnu poistovnu. Zostavam na predlzenej neplatenej rodicovskej dovolenke - tak mozes byt do 6 rokov dietata a odvody za Teba plati zatial stat. Malu do skolky zatial nedavam, nechavam si ju doma este minimalne tento rok a potom uvidim, ako to poriesim. Ja pracujem z domu🙂.
Ak by Tvoje dieta bolo nejako chorlave, ze chodite na kardio, alergo alebo tak, tak da sa vybavit aj platena predlzena rodicovska dovolenka, ale tam su potrebne potvrdenia od lekara.

jahodka11
31. máj 2011

jeej, ahojte, ani som netusila, ze je tu taka tema, kam patrim 🙂

nataska1006
6. feb 2012

fuha, bez toho aby som si precitala co i len jednu reakciu na tvoj prispevok, tak odpisujem. Akoby si o mne pisala. Mozno len s tym rozdielom, ze mam dve deti o malinko starsie. Mozno o rok o dva. Cize som o tento cas dlhsie doma. A dovody? Vdaka reakciam okolia si uz zacinam mysliet, ze aj vlastna lenivost a nedostatok odvahy dalej rast a hladat si adekvatnu pracu k mojmu vzdelaniu. Citim sa v danom stave uz naozaj zle.... Pritom financie nam nechybaju vobec, cize by si mnohe povedali "tak co ju potom trapi"... ved nech ide na nechty, na pilates, na kavu a nech zacne studovat nejaky cudzi jazyk... a paradoxne by som to vsetko aj mohla.... ale v tomto stave frustracie...ktora ale inak vyplyva z toho, ako ma vnima okolie, okolie totiz ani nerata s takou variantou, ze som doma a tak to aj bude. Ani moja mama, prosto nikto okrem mojho manzela, ktory teda pochopitelne jediny vie, ze naozaj nie je pricina, aby som niekde "otrocila" za 400 eur pre neho je to prosto smiesne a ja sa bojim, ze kebyze si aj najdem pracu, ktora by ma bavila, ale by ma casovo velmi obmedzovala, tak on by s tym mal ako prvy dost velky problem... takze to nechavam zatial plynut a s pozitivnou myslou ocakavam pozitivnu zmenu.

zabka88
6. feb 2012

zdravim, myslím si že zostať doma znamená veľa výhod ale i nevýhod .. žena musí byť skutočne veľmi sebavedomá a zdatná odolávať okoliu, alebo schopná si privyrábať z domu, aby časom nestratila zdravé sebavedomie, aby jej okolie v najhoršom aj manžel nezačali vykričiavať že sa priživuje (pracu doma malokto oceni) a v neposlednom rade, veľmi ťažko sa po čase stravenom doma zaradite do pracovneho režimu , sú profesie z ktorých keď vypadnete na päť rokov tak ste sa uplne profesne odrovnate... a samozrejme to čo tu už padlo vzťah nemusi vydržať naveky, čo potom?

zuzanalv
3. júl 2012

zienky tie co ste doma ,uz po materskej a starate sa o rodinu ,ako ste to riesili,ste dobrovolne nezamestnane ,alebo sa chodite hlasit?

zuzanalv
3. júl 2012

co sem uz nikto nechodi?

zuzanalv
3. júl 2012

😢 to som tu fakt sama?

halienka
3. júl 2012

@zuzanalv ahoj, ja som zatiaľ ešte na MD ale tá mi v novembri končí a tiež by som rada zostala doma ešte aspoň určitý čas, kým si malá zvykne na škôlku a odkrúti si kolotoč tých prvých chorôb. Kámoška si toto zisťovala, jej dievčatká mali práve 3 roky, do škôlky ich samozrejme vezmú až od septembra, tak bola zisťovať, povedali jej že nech si zanesie nejaký papier s úradu práce, že sa stará o deťa ml. ako 5 rokov tuším a bude jej štát platiť zdravotné poistenie. Alebo sa môže zaevidovať ako nezamestnaná a vtedy jej tiež štát platí zdravotné, akurát, že sa tam musí pravidelne hlásiť a dokazovať, že si hľadá robotu. Tak ona zvolila tú prvú variantu. Keď sa pýtala, že čo keď medzitým deti pôjdu do škôlky tak jej povedali, že to nikto už potom neskúma. Tak ja by som to tiež tak chcela, akurát neviem či sa mi to bude dať, keď moja už vlastne v škôlke bude keď mne skončí MD. Ja ale dumám, že čo so sociálkou, tam by som si musela platiť dobrovolne a tuším najnižší mesačný poplatok je okolo 50 Eur...

zuzanalv
3. júl 2012

@halienka ja to idem tiez riesit predlzenou materskou,lebo maly ma tri teraz v juli,ale uz teraz sa bojim ako to rychlo ubehne a co zase potom....

dada1212
3. júl 2012

@malarybka myslím, že je to len na tebe a manželovi. ak to jemu neprekáža, tak nevidím problém. hlavne sa s ním ešte o tom porozprávaj, prípadne sa dohodnite, že ak by to už nedokázal finančne utiahnuť, tak aby ti to povedal.
neviem či tak chceš byť nastálo, ak nie, tak by bolo možno dobré mať nejakú prácu aspoň občasne, napríklad aj v nejakej neziskovke niečo robiť hoci len pár hodín mesačne.
prípadne v niečom podnikať, hoci zarobíš len pár € mesačne. lebo potom neskôr môže byť problém sa zamestnať, je lepšie mať niečo v životopise ako mať niekoľko rokov prázdnych.

dada1212
3. júl 2012

aha, staršia téma, ale nevadí...

halienka
3. júl 2012

@zuzanalv no potom buď sa zaevidovať ako nezamestnaná alebo si komplet všetko platiť sama...alebo nájsť robotu napr. na 4 hodiny, tam už zas platí zamestnávateľ... U nás je najhoršie, že ani muž moc nesúhlasí aby som zostala doma (aj keď on zarobí dosť pre celú rodinu aj navyše), ale ja neviem ako to zariadiť s malou, do škôlky nám ju zobrali len vďaka tomu (navýšili si počet takýchto detí, kt. dosiahnu 3 roky počas šk. roku) že adaptačná doba bude 3 mesiace, čo znamená, že tam bude dovtedy bývavať kratšie ako 8 hodín, napr. zo začiatku 2, potom 4, potom 6 hodín. Až po tých 3 mesiacoch by to malo byť na celý deň. No a do toho určite časté choroby, no čo ju budem každý deň vláčiť po babkách, ktoré už majú obe 70-ku na krku? Alebo chorú v 40 teplotách ju k nim dám? To mi je proti srsti... Okrem toho starostlivosť o veľký dom, záhradu, to mi tiež nemá kto pomôcť...

samiana
3. júl 2012

ahojte, žienky, môžem sa pridať s občasnými vstupmi?

bola som doma s deťmi 21 rokov a teraz mám "iba" takú prácu "popri domácnosti", 2 dni v týždni 🙂

nenudila som sa ani jeden jediný deň 😉

zuzanalv
3. júl 2012

@halienka nastastie,moj je proti aby som isla do roboty ,lebo ako pises ,okolo domu zahrady a troch deti je dost roboty ,moj muz robi 12 -tky a ked ma volno chodi este robit so strojom,takze u nas by nikdy nebol nikto doma,Ale najviac ma trapi,ze po tej-to predlzenej materskej sa mi nechce prihlast na urad,ved oni tam strasne buzeruju,vraj ma budu posielat po rekvalifikacnych kurzoch.....my nemame ani starkych co by na decka dohliadli,svokra je vacsinou v zahranici a nasi sice byvaju 20 km od nas ,ale otec este robi a mama zabava vacsinou sestram deti -su slobodne a jedna z nich ide aj do roboty

zuzanalv
3. júl 2012

@samiana tak to ze si sa nenudila ,Ti verim ,pretoze sa to neda ani ked sa chce....a ludia Ta neodcudzovali,ze si doma,ja sa s tym dost stretavam...