Čudná komunikácia s otcom dieťaťa
Ako by ste postupovali ďalej v tejto situácii? Dieťa má otca, ktorý žije v USA a o dieťati som mu povedala teraz nedávno, keď má dieťa 3 roky, teda neuvedený v RL. Delí nas teda poriadna vzdialenosť. Predtým musel niečo musel tušiť, takže to nebolo zas až také prekvapenie. Okrem tohto dieťaťa má ešte 2 staršie deti a teraz v marci sa mu ide narodiť jeho štvrté dieťa s jeho čerstvou novou manželkou. Pred nejakým časom som navrhla, nech sa stretneme. Nejako sme si začali o tom písať a plánovať stretnutie, potom bola konverzácia bez odozvy. Potom mi napísal o tehotenstve jeho novej ženy, že jej o tom chce povedať až po pôrode. Z mojej strany žiaden nátlak. Potom mi písal, že ide teraz do Európy. Ja som sa ho pýtala, koľko sa zdrží. Pár dní ziadna odpoveď. Potom mi napísal, že či mu môžem poslať nejaké fotky. Nič som neodpísala, už má kopec aktuálnych fotiek. Teraz mi napísal jeho najstarší 10 ročný syn, ktorý tiež žije v USA, že chce spoznať nazvime ho Erika, jeho brata. Nerozumiem, prečo sa nemôžeme raz normálne stretnúť, porozprávať sa ako dospeli ľudia, kto čo chce, ak vôbec niečo chce a ako ďalej a potom konať. Čo by ste robili? Ja sa teraz prikláňam k tomu, už nič nepisat, lebo to k ničomu nevedie.
@matullienka vtedy som sa proste bála mu niečo povedať, lebo sme boli v jednej krajine a nechcela som nejaké komplikácie. Takto si myslím, že jeho šanca mi komplikovať život je už pomerne nízka. Medzičasom som silnejší človek. Vtedy by som si nevedela predstaviť ani prežiť nejaký súdny proces
.... že keby sa ti niečo stalo 🤦🏻♀️
Očakávaš, že otec tvojho dieťaťa priletí na Slovensko a začne sa starať o dieťa, ktoré videl iba na fotke?? oni dvaja sa nikdy nestretli, sú to cudzí ľudia, ktorých spájajú gény. Ty by si chcela, aby sa o tvojho syna staral niekto "cudzí"? ak by aj otec mal záujem, vieš si predstaviť, ako by sa cítil tvoj syn? prečo by mal odrazu žiť s niekým cudzím na mieste, ktoré vôbec nepozná? keďže žije v USA a oženil sa, asi by sa kvôli tvojmu dieťaťu nepresťahoval sem. Čo tvoja rodina?
Píšeš, že má 4 deti so 4 ženami. Ako sa teda o tvojom synovi dozvedel ten najstarší? a načo ti vôbec písal? cudzie dieťa chce spoznať iné cudzie dieťa na inom kontinente? veľmi divné, prepáč....
No mne to stále príde ako fake téma. Nič nechceš, nič neocakavas ale po 4 rokoch ťa osvieti a napíšeš mu , že má s tebou syna. Prepáč ale celé to je pritiahnuté za vlasy
@nikaeli jedine od svojho otca sa to mohol dozvedieť. Alebo z jeho kanálov. Nemáme nikoho, kto by to jeho synovi mohol vyzradiť. Ďalšia variata by bola, že to povedal svojej žene a tá tomu dieťaťu, ale to už úzke dosť pritiahnuté za vlasy.
Odo mňa to nevie a ani som nemala kontakt na jeho syna. Ja nečakam, že sa presťahuje na Slovensko
@matullienka ale je to realita, čo už
@nikaeli ďalšia sci-fi variata je, že si spravil falošný účet a píše mi on akože jeho syn. Lebo tá profilovka je taká, že to môže byt hocikto. Táto časť je rovnako záhadná aj pre mňa a chápem, že to znie nepravdepodobne
Možno sa do toho zapojila už aj CIA, tajný agent.
@ckocka keby to nebola moja téma, asi by som sa na tom aj zasmiala
Keď si vymýšlaš musíš poznať mieru.
Mala som kolegyňu, ktorá scudzincom počas krátkeho romániku zostala tehotna. Všetci jej huckali do hlavy, aby mu to nepovedala, že jej to dieťa zoberie atd., nech ho nenecha zapisat do rodného listu, takze mne to ako fake téma nepride a z tohto dôvodu chapem, prečo si tak konala. Ja som sa jej na to nepýtala, ale obdivovala som ju za to, že sa rozhodla si to dieta nechat a bojovat s tehotenstvom, porodom, s nedostatkom financii…úplne sama. Takze aj tebe klobuk dole. Na druhej strane mám aj blízkeho človeka, ktorý svojho biologického otca v zivote nestretoĺ, tiež zije v zahranici. S jeho rodinou komunikuje, ale bio otec má zdravotne a psychicke problemy. Nechce sa stretnut, dokonca posledna sprava je taká, že vyzerá, že rozdeľuje veci po sebe a plánuje ukončiť svoj zivot (zije v krajine, kde je eutanazia legálna). Pomôcť sa mu už zrejme nedá, lebo nechce. A je to podľa mna veľmi smutne, že sa v zivote nestretnú a tie otázniky tam navzdy v dietati ostanú. Nebudem hovorit o tom, aké dôležité bolo aspoň od jeho surodenca zistiť zdravotnú anamnézu, lebo sú tam dedicne choroby, na ktoré si treba dat pozor, lebo keď už budú v rozpuku, tak už sa s nimi veľa nebude dat robit
Takze autorka, dobre si spravila, že si ho kontaktovala. Lepsie neskôr ako nikdy. Ak aj budeš chcieť vyzivne (niektoré tu vycitavo reagovali), je to za mna v poriadku, aj on si uzil a tvoje dieta je aj jeho dieta a jeho starost, nemal by sa z toho vyvliecť. A aj smerom k tvojmu dietatu, podľa mna by malo poznat pravdu. Mozes trosku upravit pribeh, nemusi vediet, že si niekde po par drinkoch podlahla čaru Don Juana, ale malo by vediet, kto je otec a prečo nezije s vami. a dnes sú moderne telekomunikačné prostriedky, môžu si volat cez videohovory a môžu si budovať vzťah aj na diaľku, takze tam problem nevidim.
@autorka Hmmmm, tazka otazka. Toto nie je bezna situacia... Asi by som tomu chlapcovi napisala, ze prioritne to chces riesit s otcom, ale budes rada, ak tvoj syn spozna aj jeho. Mozno ak by prisli spolu... neviem. Ty to ako citis? Akoze tvoj syn ma pravo spoznat si otca i brata, nech ti to raz nevykrijuje, ze si mu to zatajila
@lenkalenka1987 vďaka. Presne toto je môj príbeh, najprv ten strach, ktorý sa časom znižuje a potom to, že to raz bude dôležité pre môjho syna začína prevažovať. Ja som našťastie finančne problémy nemala, ale nemala som ani mentálnu kapacitu na nejaké potenciálne problémy s ním. Trochu ma odrádza, keď dáva fotky svojich starších deti na Facebook s komentármi moje pravom (v preklade). Zdá sa mi z toho možný aktivista za práva otcov a ja som rada, ze zvládnem prácu, dieta a domácnosť sama a necítim sa na môžne komplikácie. Preto som v tejto dileme, ale prevažuje to, nech syn spozná otca viac nad mojimi strachmi. Ak je to však úplný debil a ide hneď do toho zatahovat ďalšie deti z ničoho nič, tak potom ešte radšej počkám. Neviem.
Buď normálny otec alebo žiadny. Toto by som svojmu dieťaťu nerobila. Nejaký pseudootec za horami za dolami. Už keď si v tom vzťahu neuvažovala racionálne a narodilo sa dieťa bez otca, k čomu teraz nejaký akože otec, ktorý behá od jednej ženy k druhej a plodí dieťa, kade chodí?
Skutočne tvoj syn potrebuje na fotke poznať takéhoto otca? Čo pekné, pozitívne mu o ňom porozprávaš? Na akého otca bude tvoj syn hrdí?
Prepáč, ale skutočne zbytočne skomplikuješ život svojmu synovi. Pustila si sa na veľmi neistú cestičku.
@zorkahorka ten najstarší chlapec, ktorý mi písal, ma mladšiu sestru asi 8 ročnú v Taliansku. Mama je Talianka a tiež je už spät v Europe. Takže môžem len hádať, ale možno raz pôjdu navštíviť ju a už by mohli stretnúť aj nás. Inak ja som toho chlapca raz počas tých 3 týždňov našej interakcie krátko aj videla, ale on si nič nebude pamätať. Bol to vtedy ešte malý chlapec. Ja to cítim tak, že pred tým by bolo fajn sa porozprávať s jeho otcom a potom s ním. Beriem to pozitívne, že mám na neho kontakt do budúcna, aj keď ktovie ako dlho bude mať toto telefónne číslo
@autorka ale tak oni su riadne medzinárodná rodina 😅 snad sa vam podari pekne spolu sttetnut. Vela šťastia!
@abbey1 vzor nebude zrejme žiadny, ale niektorým deťom vo vyššom veku ide aj o to poznať odkiaľ pochádzajú. Tiež poznám jedného takého už dospelého a on bol raz v 18. rokoch navštíviť svojho otca a iba raz. Stačilo mu to. Každý je iný a ja neviem, čo bude presne môj syn chciet
@zorkahorka môj syn bude mať veru súrodencov po celom svete. Ďakujem
Toto bude nejaký moslimský kanec, 4 deti, 4 ženy. Každá z inej krajiny. Bála sa, že jej ho vezme. Ale fakt nechápem, načo to teraz riešiš a píšeš mu, keď vlastne nič nechceš od neho. Očividne ste mali rovnako divokú minulosť, keď si ho poznala 3 týzdne a už si otehotnela.
Absolútne by som ho nekontaktovala. Sama píšeš, že musel tušiť, že má dieťa. Nemal oňho záujem 3 roky, tak načo ho nútiš do vzťahu s deckom, ktoré nechce a nepozná? A ty mu ho ani nechceš dať lebo čo keď ti ho nevráti? 3 ročné dieťa aj tak nechápe. Načo mu do budúcna komplikovať život, že má otca na druhej strane zemegule, ktorý ho videl raz v živote, ale reálne oňho nemal záujem? Toto si nechaj na čas kedy bude dieťa vedieť pochopiť o čo sa jedná a samé sa rozhodne, či sa s otcom chce alebo nechce spoznať. Fakticky to ani nieje otec ale len ten, čo ho splodil.
@lalenka33 a v akom veku sa dá očakávať, že sa syn potenciálne začne zaujímať o tému otec?
Ešte mi napadlo, že on je síce ďaleko a začína tam novú rodinu, ale tá talianska sestra môjho syna je v podstate za rohom a možno to v živote spraví rozdiel, či sa v detstve ako dieta hral so svojim súrodencom. Ak by samozrejme jej mama mala záujem. S ňou by som sa kľudne koordinovala aj sama, ale len tak z ničoho nič jej nebudem vypisovať
@abbey1 nemyslím si, že je pravda, čo píšeš. Radšej aj taký za morom, ako ziaden. Keď sa mu budú v škole posmievať deti, že nemá otca (takéto sú bohuzial deti kruté), tak čo bude chudak robit? Takto aspoň od začiatku bude mat otca a bude prezentovat, že zije a pracuje v zahranici. Ak si autorka doteraz nenasla noveho partnera, možno si ďalšie roky nenajde, tak to dieťa otca mat nebude žiadneho. A máš milion príbehov, ako aj adoptovane dieťa, ktorého si žilo ako v bavlnke, v 18tke začne pátrať po bio rodicoch. Ono by to raz prišlo. Prečo mu pripravovať takéto nepríjemne prekvapenie, keď sa s tým môže zžiť od detstva a zobrať to prirodzene. Tak či tak by mu raz musela povedat pravdu, kto je jeho otec a prečo ho nevychovaval, tak prečo mu má klamat?
Veď sa môžu stretnut každé leto na dovolenke v Taliansku, kde si dieťa uvidi aj otca, aj surodenca. Nemusi to znamenať, že sa nikdy neuvidia
Autorka, ten môj blízky sa začal vraj tak intenzívne vypytovat v 7-8 mich, keď došiel do skoly a toho chýbajúceho otca začal pociťovať, takze vtedy to tak čakaj najintenzívnejšie. Ak si najdes iného partnera (neviem, či máš) je možné, že tá zvedavosť u iného nebude taká intenzívna, lebo za otca bude považovať tvojho noveho partnera.
Ja som asi z inej planety… tak po troch tyzdnoch usudis, ze “s takym” sa ty zahadzovat nebudes, ale to uz si tehotna. Potom sa takmer 4 roky tomu nestastnikovi neunuvas povedat o tehotenstve / dietati, ale ZRAZU potrebujes s nim mat fotku, lebo co keby sa mu nieco stalo, ale vztah otec/syn ocividne podporovat nemienis…
Tebe pripada komunikacia z jeho strany divna? No mne jedina divna pripadas v tomto pribehu ty… a trpiet bude zas len decko…
Tak, ja by som navrhoval, aby ste sa obaja co najrychlejsie rozbehli oproti najblizsiemu betonovemu muru a v plnej rychlosti do neho drbli hlavami, aby sa vam v nich rozjasnilo.
Lebo toto mi pride ako pribeh:
Sukali sme sukali a co bude s detmi, na to sme srali.
Kludne moze byt ze 10 rocny syn predstiera ze je otec a kontaktoval ta lebo sa zaujima o svoje korene a chce spoznat surodenca ale nevie este presne co chce a ako na to a tak ta konverzacia viazne. Ale mozno je to otec a len je nerozhodny. Normalne sa ho opytaj ze ci nie je nahodou ten 10 rocny syn. Otvorena, uprimna debata.
Podla mna velmi dobre robis ze chces aby dieta vedelo kto je jeho biologicky otec. Zatajit tuto informaciu je velmi nespravne, lebo dieta bude cely zivot zit s neznamym dielikom v skladacke svojho zivota. Je to podobne ako ked sa dieta adoptuje a zataji sa mu to. Vsetky adoptovane deti zufalo hladaju svojich biologickych rodicov ked su v puberte. Nejde o to ze by hladali niekoho kto im bude otec/matka ale potrebuju vediet odkial su. Uplne staci ze vedia meno, vidia fotku. Na Slovensku je toto povedomie v plienkach. Ludia bezne taja biologickych rodicov adoptovanym detom a myslia si ze robia pre deti nieco dobre.
Takze aj tvoje dieta urcite bude potrebovat vediet kto je jeho otec a tiez surodenci. Nech sa zoznamia. A kludne by som to povedala synovi uz teraz a prezentovala by som to ako normalnu informaciu a nie to na neho vybafla v 12tich ako nejake roky strazene tajomstvo.
Tiez to je dolezite zo zdravotneho hladiska aby dieta vedelo ake choroby zdedilo.
Rob ako cítiš, kontakt s otcom tvojho syna neprerušil. Je dobré, že si mu to povedala, rozmýšľam vo všetkom ako ty. Keď nezatajil žiadne svoje dieťa, bude hrdý aj na tvojho syna. A vyckaj, v budúcnosti sa stretnete, netlačí na pílu. S tým 10-rocnym sa rozprávate akým jazykom? Ty máš jeho telefónne číslo? On mal tvoje odkiaľ? Či som niečo nepochopila? Si v kontakte s jeho mamkou?
Rozhodne si sa dobre rozhodla, že otec vie o vašom synovi. A synčekovi to tiež postupne vysvetlis, keď sa začne pýtať. Alebo aj skôr, ako to budeš cítiť, poznas dieťatko najlepsie. Na osobné stretnutie netlačí, príde na to čas. Teraz sú dobré komunikačné prostriedky, ked by sa chceli porozpravat
Tak Dufam ze to je vymyslene 😉Lebo to je velmi divna story a ty z nej vychadzas horsie ako on sorry . Ako on Don Juan mal tusit ze baba s ktorou cosi mal 3t otehotnela s jeho pomocou ? Ked ani fotky na fb nedavas ..dietata.. mala si tam teho fotky aspon . Akoze uvedom si ze 3t je fakt kratka doba to matematicky moze byt aj niekoho ineho ( nehovorim ze si mala sex v tych 3t aj s inym ) ale taky chlap to nebude ratat.. ( Ved dieta sa mohlo narodit v 37tt ci 42 odkial by vedel? Jedine ze je inej rasy ale to by musel vidiet fotky na fb .. Cize in netusil nic . Fotky si mu poslala po rokoch mailom alebo v sprave. Bud si vymyslas alebo mas preklep v komente kde pises ze to jeho dieta sa to Asi dozvedelo od neho alebo to povedal svojej žene… si myslela ex žene? Lebo sak on mà 4 deti kazde s inou a ta najnovsia s ktorou sa oženil je len teho . Tak ten prvorodeny by to mohol vediet od svojho otca alebo matky ex zeny. Pride mi odveci Preco by hovoril 10r dietatu ze mà niekde na opacnom konci sveta brata. Svojej novej zene by to nepovedal ale malemu decku hej .. a ty sa chces stretnut s polo segrou tvojho syna v taliansku na co ??? Ved tvoj syn mà Mozno v kazdom pristave surodenca ak su ich matky ako ty. A ich otec ani nevie .. a ty si zarazena z neho z jeho reakcie z komunikacie. Ty chces nech doleti do Kosic alebo odkial si a isiel s tebou na kavu na korzo pokecat a urobit si jednu selfie s malym.. na pamiatku .. Keby si nahodou necakane umrela. 10r by nemali mat fb ten profil moze byt fake. A tvoja story moze byt ozajstna. Poznam podobny pripad . Slovenka strerla v benatkach na karnevale Portoricana zijuceho v NY pozval ju k sebe . Dosla tam a po 3t sa vratila tehotna ( vyhodil ju) a mala dvojicky. Niekolko rokov riesila internacionalne vyzivne co on nechcel platit ale nakoniec ho dostala. Ja na tom nevidim nic obdivuhodne ze si si dieta nechala hoci sama Ved je tvoje . Nie je cudzie ani len jeho. ( Niekto tu obdivoval) ani by som ta neodsudila Keby si sla na uot . Tvoj zivot tvoja volba. Ale je to fakt divne ze si a mu ozvala ked uz mà dieta 3 roky. On urcite duma co od neho chces? Ze ked si mu to nepovedala hnet tak preco teraz ? Ved on je vdaka tomu v uplne blbej situacii voci svojej žene. Ona nejak prekusla ze mà 2 deti s 2 zenami. No ocividne si netrufol jej teraz povedat ups prekvapko mam este jedno dieta s inou.. a raz este bude mat problem ze jej to hnet nepovedal Aj ked je teho.. ( ale to je uz jeho problem len ti chcem vysvetlit preco Asi nekomunikuje ako si si predstavovala) jednoducho mà dovod hnevat sa. Ze si mu zamlcala dieta a vybrala si si nacasovanie ked je to prenho ako bomba. ) Tomu 10r neodpisuj ale jeho otca sa opytaj preco ti pise odkial to vie?
A este by mà zaujimalo co pise originalne k fotkam svojich deti na fb .. Lebo ten preklad znie odveci . Mozno sa to da aj inak prelozit. Alebo je to nejaky jeho zmysel pre humor. ( ale to nebude dolezite) len ty ho vobec nepoznas. 3t je velmi kratka doba. 4 roky co si bola teho a porodila bol covid to ti ubehlo rychlo Nebol cas mu povedat .. 3 tyzdne su žmurknutie oka. Nebol cas ho spoznat. Komunikujes s uplne cudzim clovekom hoci je to otec tvojho dietata. On je skor anonymny netusiaci darca spermie. Co tu citam single matky casto sa synovia pytaju na otca dost skoro v 3-4r . Takze coskoro to pride . Staci ked si vsimne ze druhe deti maju otca. Hnet si uvedomi ze on nema .
Toto je telenovela. Chudák chlap, po troch rokoch sa mu ozve frajerka s ktorou mal niečo tri týždne a tvrdí mu, že s ním má dieťa. Tvári sa ze nič nechce, iba aby svojho syna raz v živote videl. Načo si sa mu zrazu ozvala? Ten chlap ma možno konečne zariadený život, má tehotnú manželku. Povedzme, že jej povedal o ostatných ženách a deťoch o ktorých vedel. Akceptovala to a rozhodla sa si ho vziať a otehotnieť. No a teraz nabehnes ty, všetko mu rozbijes a ešte sa ti nepáči ako s tebou komunikuje. Pozri sa na to z jeho strany.
autorka, neprečítala som celú diskusiu, takže ak budem niekoho opakovať, ospravedlňujem sa.
myslím, že si urobila chybu, že si mu to vôbec povedala.
- nevedel o tom 3 roky
- nie je v RL
- neočakávaš alimenty a vzhľadom na vzdialenosť ani pravidelné návštevy otca so synom
neočakávaš nič, neviem, či si bola zvedavá len na jeho reakciu. už si mu to povedala, tak tomu daj voľný priebeh, viac nerieš. urobila si podľa mňa ale chybu. syn mohol ostať v sladkej nevedomosti. napríklad, že jeho otec umrel, keď bol bábätko. s takou informáciou by sa vyrovnal iste viac, než s tou, že otec o ňom ani nevie. alebo už vie, ale ho nechce. alebo by aj chcel (stretávanie), ale sa nedá, lebo diaľka.
takže daj tomu voľný priebeh. pokiaľ sa otec dieťaťa prestane úplne ozývať, podľa mňa máš vyhraté. raz totiž synovi povieš: áno, kontaktovala som ho, ale už sa viac neozval. neviem, možno už ani nežije...
takto si si totiž zarobila na možný problém, ktorý som kdesi v príspevku zahliadla a to ten, že on si môže začať na syna nárokovať a syn bude doslova lietať hore-dolu ako pako (teda, pokiaľ tam nie sú nejaké iné zákony a nehrozí, žeby tam dokonca ostal, to neviem, nevyznám sa vôbec v práve iných krajín)...

Presné akurát tým celým riskujes, že môže trvať ako otec na pravidelnejsom styku počas prázdnin, sviatkov a podobne. Keď si mu to nepovedala na začiatku nemala si mu to hovoriť vôbec. To ako si tu písala, že nebol čas je čistý alibizmus. Veď si cca 8 mesiacov vedela, že si s ním tehotná si mu to mohla povedať už vtedy a nie čakať 4 roky