Dá sa začať nový život v 73 rokoch?
Njde o erotické maniere.
Neviem, či niekto žil 40 rokov v strese, ako služobníček svojej paničky. Ide o družku.
Krčma a cigarety sú moji celoživotní nepriatelia. V roku 1985 som sa chytil na mladä vdovi s dvoma malými deťmi. Mysliac si, že je to najlepšia voľba Docielil som to, že ma rodina odpísala:"Koho si si našiel, tak si s ňou ži."
Šikana, terir, podceňovanie, okrádanie peňazí. Kúpili sme za obi dve naše kupónky dvojizbový byt, ale z predbežnej zmluvy o "buducej zmluve" na kúpu bytu sa záhadne stratil môj podpis,
následkom čoho som 30 rokov bol bez strechy a vydieraný:"Buď rád, že tu žiješ. Raz prídeš domov, bude vymenený zámok a mňa nebude zaujímať, kde v parku budeš mrznúť a pod." Štyri dni po výplate už neboli peniaze, vštko "spotrebovala do bytu". Nesmel som sa miešať do výchovy jej syna, ktorý absolvoval Osobitnú školu:"Nemiešaj sa do výchovy, to nie je tvoj syn..." Dnes uteká z miesta na miesto. Nereaguje na veriteľov, na banky. Tri krát ma napadla s kuchynským nožom:"Ešte jedno slovo na V., ten nôž ti vylezie cez chrbát." No, kde ísť? Čo spraviť? Bez peňazí, bez rodiny... Odišiel dom do Domova dôchodcov. Celý mesiac som počulplač:Vráť sa, pošli mi pekné obrázky, pošli mi pekné pesničky...
Po mesiaci som sa vrátil, hlavne preto, že v rámci záľuby mám aj hodnotné veci a riaditeľ DD ma oklamal. Sľúbil mi nejakú miestnosť, kde si to môžem uložiť a poprípade predať."
Vtedy som ju dotlačil k právnikovi a žiadal som svoje: polovicu bytu. Prvá návšteva skončila fiaskom. Na základe toho, že si ona kládla podmienky:"Nesmie cez súhlasu nikde ísť, nesmie si Skypovať, nesmie si písať cez FB, nesmie si vodiť návštevy...Právnik ju zastavil a upozornil, že sa jedná o obmädzovanie slobody:Nesmie ohrozovať a obmädzovať, musí dodržiavať nočný kľud a bytový poriadok"... Milostivá vstala, mlčky odišla buchla aj s dvermi."
Peri druhej návšteve veľkodušne mi "predala" polovicu bytu za 5 tisíc €. (Byt má 46 m2).
Čo sa týka milostných akt, chuť na sex ma prešla asi pred 15 rokmi. Jednak pre jej grimasy, fučanie, časté nevery aj v kúpeľoch. . Definitívny milostný život bol, keď mi povedala:"Sex nie je životná potreba, dám tomu, kto mi je sympatický."...No a 15 ročná pauza ukázala svoje.
Stretol som príjemnú ženu, rovestníčku. Tešíme sa zo života. Rozprávame sa o všetkom. Od matersskej škôlky, až po pohreb. K ničomu nedošlo - nechcem zažiť fiasko a ktovie, či by si organizmus vrátil zpäť...
Družka(nemáme ani papir, že sme druhovia) robí vojnu, aká je chudera, aku ju podvádzam (To mi kričala celý život. Aj vtedy, keď som bol po operácii srdca v Sliači, vraj, 90 % % žien chodí do kúpeľov, len pre sex."... Žaluje sa každému, dokonca aj Klub dôchodcov oslovila, do ktorého chodím..." Vmakol som ju ako "plakala " do telefónu". (Je o osem rokov mladšia.)
Ráno stres, poobede lahoda, príjemné sedenie, večer hádka doma.
Priateľka má jednoizbový byt, ale dá ho jedinému synovi... A keď sa ona skôr pominie, som na ulici... Družka povedala prvá, že sa odsťahuje. Teraz aj 3x denne mení slvoje slová, Strieda sa agresia a blaženosť a cíti sa opovrhovaná.
Baliť veci, to je nemožné, kvílenie na raty, že sa zblázni...
Je nejaká cesta z toho von? Ďakujem!
@pedro25 teraz už len pekne okolo priateľky, spln všetko čo si praje, nech jej zdravicko slúži co najdlhšie. Lebo presne ako pises.... keď sa pominie, si na ulici.
Ako si mohol byť takto naivný a nechať sa 40r okrádať a nezabezpecit si strechu nad hlavou?
Podľa mňa naozaj v tejto situácii nemáš na vyber. Nemáš strechu nad hlavou a to je v prdeli. V tvojom veku už neporiesis nič. Možno sa len modliť, že ťa raz na tej ulici nikto nenechá.
Je tu na MK právnická poradňa, alebo jeden konkrétny dreik (?) Treba vyhľadať pomoc.
V Tom domove ti zrejme vadilo viac veci ako len nemožnosť mať tam svoje veci.vsak? Nepíšeš ako si na Tom zdravotné.Na tvojom mieste zvážim podnájom s novou druzkou.otazka je či by ona odišla z vlastného bytu a či by vám to vyšlo finančné.Druha možnosť je vrátiť sa do domova a odtiaľ mať " vzťah" s novou družkou nakoľko to okolnosti dovolia.prespavat tam u teba nebude.to je hádam jasné.Neostavala by som posledné ako-tak dobre roky života s tou hysterickou harpiou.
Dobrý deň, tiež sa prikláňam k navrátu do DD a mať vzťah s novou známosťou. Chápem, že v DD je život podľa pravidiel a vo “vlastnom” domove to človek má zariadené inak, no to čo žijete teraz “vo vlastnom” nie je život. Je to prežívanie. Na sklonku života si zaslúžite mať pokoj, náklonnosť. Mať svetlé dni.
S pani, s ktorou teraz žijete, by som prerušila kontak. Rozhovor by bol možný len ohľadom vašej spoločnej nehnuteľnosti.
DD mi príde najlepšia voľba aj s ohľadom na čas, ktorý plynie každému z nás a to je veľakrát spojené aj s ubúdaním síl a fizyckého zdravia. Pracujú tam ľudia, ktorí Vám budú nápomocní a hlavne nebudete mať pocit sociálnej izolácie.
Ak to je skutočný príbeh, je mi z tohto čítania smutno. Ja sa neprikláňam za DD, niet nad vlastný domov. Ak to nová známosť myslí s vami seriózne, navrhla by som zobrať si malý byt do prenájmu /spoločne/, ak to finančne zvládnete, keďže ona chce svoj byt nechať synovi . S pomocou právnika treba dotiahnuť vlastníctvo bytu s družkou, aj to máte nemalé peniaze, ktoré vám patria. Prajem vám veľa síl a nech vám už svitá na lepšie časy.
Odpoved na otazku v nadpise je ano, da sa. Mam otca, ktory po smrti partnerky tiez zacal na dochodku odznova. Teraz ma 80 rokov, novy vztah a zije aktivnejsie ako vacsina populacie, je pre mna velkym vzorom. Tuto sancu treba chytit za pačesy, skoda tych rokov s nespravnym partnerom. Vzdy si kladiem otazku, preco? Svet je plny inych zien a muzov.. Cize dala by som debatu s priatelkou. Ty nemusis vlastnit jej byt, ale mozes mat pravo dozitia, keby nieco. To by bolo riesenie. Inak uz len dom dochodcov. S byvalou sa tazko dohodnes, ale aspon nieco vlastnis. Mna keby partner takto oklamal, skoncil by u mna. Zrejme si dobrak.. tak drzim palce a nech sa dari!
určite by som nezostávala s tou fúriou - treba vysporiadať byt, aspoň nejaké e aby boli...
alebo ísť do DD a odtiaľ sa kamarátiť s priateľkou - s ktorou si rozumieš, alebo skúsiť bývať s priateľkou, len s tým že to môže kedykoľvek skončiť ak sa ona pominie...
inak si si istý že ťa jej syn tam nenechá bývať? moja kolegyňa takto nechala bývať po smrti otca jeho priateľku - prišlo jej to veľmi neľudské odtiaľ ju poslať preč.
Pokial sluzi zdravie,da sa zacat od znovu.Skus pouvazovat nad obytnym privesom alebo prenajom dakej zahradnej chatky.Obytny prives je lacna alternativa byvania.Staci kusok pozemku pripojka na siete.S minimalnymi vstupnymi nakladmi budes mat svoj pokoj...
Ja by som na tvojom mieste zobrala s novou priatelkou nejaky maly bytik do prenajmu ona nech necha ten svoj synovi a tam si pokojne a v klude užit starobu henta harpia nech sa aj postavi na hlavu a potom ked nedajbože ostaneš sam tak potom DD
Ďakujem VŠETKÝM za rady, za milé a úprimné slová.
To, čo som písal je všetko do posledného slova pravda a je to iba taký orientačný súhrn, v akom prostredí som žil a čo sa stalo po toľkých rokoch... To človek nevymyslí, to je život.
Je aj pre mňa neuveriteľné, že po toľkých rokoch sa mi to stalo. Mal som 35, keď som sa s družkou dal dokopy. Mal so, 40. 50, 60 rokov a žiadna žena mi neprišla do cesta. Koniec-koncov, ani ma to nejak neťahalo. Mne viacmenej bolo ľúto dvoch malých detí - mali 7 a 9 rokov. A ako upratovačka mala sotva polovicu môjho platu. po rokoch som zistil, že družka je nemanželská, do úvahy z potencionálnom otcovi prichádza aj róm z pätice mužov.)... Nevie variť (Ročník 1958: Nie som vyučená kuchárka. Kde je povedaná, že žena musí variť mužovi..). V roku 2013 som bol operovaný na srdce - mám tri stendy. Ako kardiak som vtedy mal nárok na finančnú podporu (po čase to zrušili) pri prestavbe kúpelne. Kruto zareagovala:" H****, do roka zomrieš a ja budem musieť peniaze vrátiť. (Na to sa zabudnúť nedá.) . Vyhral som auto (Alfa Romeo za 340 tisíc Sk), ustúpil som "návrhu:" Auto neuživíme, vezmeme peniaze.) Zobral som peniaze, ale vyplatili iba 300 tisíc Sk. Dal som to na môj účet. Behom necelého roka (práve sme prešli na Euro), bolo na účte 500 €... Čo na to polícia? "Peniaze neukradla. Mala dispozičné právo, vybrala zo spoločného a polícia nebude šetriť, kto koľko dal.) Peniaze skončili u exekútora pre jej syna, ktorý ignoroval štyri súdne žaloby a ušiel do ČR. Ozvalo sa aspoň 13 veriteľov (rýchle pôžičky.) Mení zamestnania, mení SIM karty... To je iba maličká časť z drámy a ja som iba hľadal riešenia... Bol som naivný. Rodičia nás vychovali, aby sme boli slušní, prívetíví, aby sme veci neriešili horúcou hlavou, aby sme hľadali kompromis. Ale, kto vedel, aká bude doba o 50-60 rokov.
Po toľkých rokoch, náhodná spoločná cesta z Klubu dôchodcov, obyčajná pusa na potykanie a s nami oboma zamávalo tak zvláštne. Po chrbte nám prebehli zimomriavky.
Pocity rovnaké (keď sme neskoršie o tom debatovali) a krásne debaty na jej byte. Najprv boli 2 hodiny, dnes trvajú aj 6 hodín. Dlhé zvítanie a dlhá rozlúčka. To zo zaľúbenosťou nemá ozaj vôbec nič... Sú to iba dva mesiace. Chodíme už aj po meste a bez problémov. Finančne sme obaja rovnako. Nefajčíme. (Družka vyhúli denne 40 cigariet.) A potom tá čistota a poriadok u priateľky, čo sa u nás nedá povedať. U priateľky som nejedol zemiaky, ktoré mali chuť škrobu (Podľa družky je to taký druh zemiakov.) Keď družka napiekla z lístkového cesta, to bola pružná guma (Veď máš zuby - mi povedala.)
Pre niekoho je to samozrejmé a maličkosť, ja som však prišiel do nového sveta.)
A intenzita zvítania a rozlúčky s priateľkou sú vždy na rovnakej úrovni.
Chápem priateľku, že lipla k jedinému synovi. Zomrelo jej trojmesačné dieťa a ďaľší syn, vo veku 17 rokov, skončil pod kolesami auta ožratého vodiča... Povedala mi: " Keby som ja skôr odišla, Branko je takej povahy ako aj ty, istotne by ťa nechal tu bývať." ( Je to na báze teórie. ) Až by družka odišla z terajšieho bytu (byt máme na katastri evidovaný v pomere 1/2. Dvaja vlastníci. Priateľke stačila jedna návšteva. pozná jej agresívnu povahu. (Keby ma tam našla, tá by ma aj zabila - povedala priateľka.) Do dvojizbového bytu ju neťahá, vraj na každom kroku by jej pripomínalo, aký teror sa v tom byte konal, neudržiavaný, tam by boli veľké náklady na údržbu. (Napr. v kuchyni máme lino z od postavenia bytu v roku 1958. Peniaze a potraviny posielala synovi, do ktorého výchovy som sa nesmel starať, lebo je to "jej" syn.)
Prepáčte, že som sa rozpísal, ale úprimnosť za úprimnosť...
@pedro25
Pekne to začalo a prišiel prvý zádrhel:
Má jednoizbový byt, kúpený, nechce ho vymeniť, lebo má strechu nad hlavou.
Ja som v dvojizbovom byte - s býv. družkou (nemáme ani paier, že sme druhovia), byt máme v pomere 2:1, každý má jednu polovicu. Obaja mámena katastri vlastný register... Bývalka svoju polovicu neopustí, nepredá, ani nekúpi moju polovicu.
Aj keby som získal bývalkin byt, ona tam nejde, lebo sú tam hrubé múry a byt je iba čistočne upravený (Nová kúpelka)...
Do nájomného bytu nejde, lebo ona má byt má strechu nadhlavou, prečo má ísť do neistoty?
Ale ja idem do neistoty.
Po prípadnej jej smrti, byt dá synovi a ja som na ulici...
Nasťahovať sa k nej som sa mal už skôr, zdržava ma skutočnosť, že bývalka mi bráni baliť veci. Hulákanie, urážanie priateľky je koloryt každého dňa. Ráno od piatej hodiny, poobede idem k priateľke (Kľud, pohoda), večer hádka. Chce, aby som bol doma o 20. hodine, aby mohla spať äráno o 5. hodine už buntoší.)Po dohode s priateľkou to nedodržiavam a zase je vojna... Raz ju mám provokovať pri hádaní, raz mám byť ticho-nereagovať na hádky, bývalku vraj treba ju definitívne odstrihnúť...
Začala mi dávať pokyny - prvý schodík, kduhý schodík,...a pod.
Robím na žiadosť priatešky nahrávky, ktoré si vypočuje, ale nahrávky sú prešpikované urážkami. Na ten obsah treba silný zážitok. Teraz som medzi dvoma kameňmi...
Nie, nemám záujem vrátiť sa zpäť, ale tie "schodíky" sa mi nepáčia...
Otázka smeruje na začiatok tohto príspevku. Nechcem nakoniec ostať na ulici...
Ste v ťažkej situácii. Rozhodnúť sa však treba. Je možnosť nasťahovať sa k priateľke s tým, že vám dá v byte trvalý pobyt, urobí sa zmluva s dodatkom, že v prípade jej smrti máte právo v byte dožiť. Ďalšia možnosť by bola dať synovi byt už teraz a nasťahovať sa spolu do prenájmu v 2 -izbovom byte. Žiadať od ex aby vás vyplatila z pôvodného bytu, ak nemá financie, splácať mesačne? Celú záležitosť by som riešila cez právnika. Ešte mi prišlo na um, neviem kde bývate, no v niektorých väčších mestách sú DSS s tým, že seniori ako pár môžu mať vlastnú izbu. Môžu si variť, alebo majú stravu spolu s ostatnými seniormi, rovnako si môžu dať prať veci, alebo si operú samy....nestálo by aj toto za úvahu? Ak teda chcete byť s priateľkou spolu. Chápem že priateľka argumentuje tým že ona svoje bývanie má. No ak chcete tvoriť pár, musia prísť ústupky na oboch stranách, nie iba na vašej.

@pedro25 čo tak nechať ženy ženami a vrátiť sa k rodine. Odstrihnúť sa od všetkého,aj za cenu straty financií. Otázkou však je,čo rodina. Prijme,odpustí?
Za pokus to stojí....