Dá sa zvládnuť vzťah s narcistom?
Ahojte, moja najlepsia kamaratka je vo vztahu s muzom, ktory ma pravdepodobne poruchu osobnosti. Nie som psycholog a uznavam, ze diagnostikovat niekomu poruchu je vazny krok, ale ten jej muz je najcudnejsi clovek akeho som kedy stretla a urcite ma minimalne aspon narcisisticke crty, ak nie poruchu osobnosti. Skusim opisat zopar prikladov: kamaratka sa nemoze s nikym stretavat, muz jej stale kontroluje mobil, ak niekam ide tak jej vola kazdu polhodinu, ale vacsinou jej ani nikde nedovoli ist. rozkazuje jej vo vsetkom, co si ma obliect, ako casto si moze menit spodne pradlo, akym stylom ma vesat pradlo, s akou handrou utierat prach, ta zena uz nema absolutne ziadnu slobodnu volu, o vsetkom rozhoduje jej manzel. Zakazuje jej chodit do prace, analyzuje kazdy jej vydavok stylom , ze naco kupovala 3 rozky ked stacilo kupit 2 a robi z toho dramu, atd. Kamaratka uplne chatra, casto place. Nie je stastna ale nemoze oddist a pravdepodobne ani nechce, neviem. Da sa toto vydrzat? Su spolu 4 roky, dokaze zena takto zit cely zivot? Dakujem
Ahoj,ja som mala tiež takého manžela a skončila som na psychiatrii. Boli sme spolu 18 rokov,len kvôli dcére. Musela som odovzdať aj bloček z ochodu,čo som kúpila.( prečo som kúpila,kto mi to dovolil,atď) Nemohla som mať ani svoj nároz,rozkazoval vo všetkom. Najhorší typ človeka,kto sa ešte nestretol s takým človekom nevie si predstaviť aký život majú vedla neho ostatný. Nemôžú nič robiť bez jeho dovolania,lebo bude zle. Piatý-šiestý rok som už mala zdravotné problémy všelijaké,je to obrovský tlak na psychiku. Ja len tolko poviem že odkedy som ho nechala,odvtedy sa mi zmenil život,móžem robiť to čo ja chcem,som veeeelmi šťastná a som hrdá na to že som mala ešte tolko síl, že som začala nový život.
Nemusí vedieť presne ku ktorému lekárovi ide. Viem že to nie je ľahké.
Ona ustupuje, podriaďuje sa, len aby bolo dobre.No napriek tomu nikdy nie je dobre. Až napokon nebude mat kam ustúpiť, tam narazí na svoju hranicu. Pravdepodobne sa zdravotne či psychicky zloží. Keby aspoň uvažovala o zmene. Tu by bolo fajn nastaviť jej zrkadlo, vziať ju niekam, kde to medzi ženou a mužom funguje inak, je tam láska, porozumenie. Možno by sa prebrala, že sa da žiť aj inak. Nie je náhodou veriaca?
Trapi ma najmä to, zev takom vzťahu trpia aj deti.Je to hrozne.
@katkami123 a kto ju prosim ta posiela na potrat!?!? kde som toto napisala... v prvom rade, ona vie ze zije so psychopatom a napriek tomu sa nijak nechrani a necha si spravit dieta! treba citat s porozumenim moja zlata!
Ak by bola toto moja blizka kamoska, asi by som sa poradila s nejakym psychologom ako s nou komunikovat, aby co najskor precitla. Dovtedy nic nezmozes, akurat co sa moze na teba nahnevat a uplne ta odstrihnut. Alebo ak by som sa na to nevladala pozerat, povedala by som jej, ze to co opisuje je na mile vzdialene od normalneho zivota, ze sa mi o tom tazko pocuva. Ale ked sa rozhodne a najde silu svoj zivot zmenit, ze som tu pre nu aj o polnoci
Mám niekoho velmi blízkeho, kto riesi podobnú vec. Ale teda rozvádza sa, a to on je tak z jednej tretiny taky ako tento z príspevku… To sa ako da zvladat? Akože ona ze ho obhajuje, to nepochopím, ale ona sa musi uvedomiť ze detičky budu týmto trpieť cely život, toto zďaleka nie je správny vzorec pre deti… Bud si budu hľadať podobného partnera ako je ich otec, alebo sami takí budu… Z takého vztahu co najskor preč… Ale to si musi uvedomiť ona sama… Proste ako tej mojej blízkej osobe, stalo sa nieco medzi nimi, a jej sa proste otvorili oci, do teda zila akoby v nejakej hmle… Takisto ho bránila… Je to akoby závislosť, ktorej sa treba zbavit a potom sama uvidi s kym zije… Napis mi súkromne, viem o jednej skupine na fb, kde by jej mohli pomôct-ale musi chcieť ona sama… Držím palce 😘
@katkami123 áno veru zaujímavé miesto je ten konik..a ešte keď tu ide radiť niekto kto ani jednoduchej vete nerozumie!!!
Samozrejme že je už neskoro, potrat má ani nenapadol predstav si..ale keď žijem s tyranom tak sa aspoň chranim..da sa to aj bez jeho vedomia
@katkami123 ty naozaj nie si normalna
Zeny, ktore ste manipulaciu nikdy nezazili, pozrite sa, co o nej pise Andrea Andrejova. Mozno vam to pomoze tie zeny aspon trosku pochopit.
@zitulina mna tiež napadlo to iste, že prečo si zostávala kvôli dcére? Uvedomovala si si už vtedy, s kým žiješ? A dokazala by si odísť skôr ako po toľkých rokoch? Čo bol vlastne ten impulz, ktorý ta nakopol? Čo a kto ti najviac pomohol?
Je to veľmi citlivá téma. No pýtam sa kvôli autorke, jej kamarátke a inym ženám. Mohlo by im to pomôcť a je veľmi vzácne, keď sa niekto podelí i o svoje ťažké životne skúsenosti. V každom prípade je skvele, že si to napokon zvladla.
@kylie1983 kvôli dcére,lebo ja nemám rodičov (zomreli keď som mala 15 rokov),do roboty som nemohla chodiť lebo mi nedovolil,nemala som peniaze a ani nikoho kto by mi pomáhal. Pracovali sme sme doma na poliach 4,5 hektára z toho sme mali peniaze,lenže on to všetko dal do banky na jeho meno. Dcéra keď bola malá,mala ho rada lebo jej všetko kúpil čo len chcela. Keď trošičku narástla tak vtedy jej začalo vadiť že stále na mňa vykrikuje,často plačem atď.atď. Mám jedného mladšieho brata ktorý už nemohol pozerať ďalej že chodím po doktoroch,mám už len 46 kíl,ako vyzerám atď.vybavil mi prácu,dovolil aby sme išli k nemu bívať (má rodinu)dovtedy kým nenájdeme nejaký lacný podnájom. Nebudem písať všetko,lebo by som mohla o tom hrubú knihu písať.
@tiika napísala som kylie1983 že prečo som ostala kvôli dcére.( môžete si prečítať) Neuvedomila som vtedy ešte že s kým žijem,lebo ani som nevedela že dá sa aj inak. Keď nedovolil aby som chodila do práce,ku kamarátom,k bratovi, jednoducho nikam, nemohla som si ani porovnať s niekým že oni ako žijú,že dá aj pekne v klude žiť. Dcéra keď bola vätšia dohodly sme sa že ho pošleme preč,začal plakať že on nás lúbí atď,že sa zmení. Taký mesiac vydržal,a začal znova. 4× to urobil,potom mi brat pomáhal. ( samozrejme bola z toho velká hádka,išiel za bratom a tam vykrikoval,skoho ho zbil)Isla som do roboty,tam som našla kamarátky,kolegyne s ktorými sme sa vela rozprávali,Vždy hovorili že kto čo bude robiť keď ide domov,jedna išla na zmrzlinu,druhá s detmi na ihrisko,tretia na výlet,len ja som bola ticho. Nikdy sme nikam nemohy isť bolo to pre mňa velká zmena,začali sme chodiť aj mi s dcérou na zmrzlinu,na kúpalisko našli sme nových kamrátov,bolo to pre nás Hawaiiii. Mala som už 38 rokov keď som dovolila jednému chlapovy aby prišiel ku mne na kávu( dovtedy som nechcela chlapa ani vidieť),kamarátky povedali že som ešte mladá na to aby som ostala sama. Mala som 40 rokov keď som sa vydala,narodila sa nám dcérka ktorá má teraz 8 rokov a som najšťastejšia na svete že ich mám,že mám normálnú rodinku.
A tvojej kamoške okrem zdravého rozumu zobrali aj občiansky preukaz????
@zitulina ďakujem veľmi za zdieľanie. Je krásne i ťažké o tom citat. Krásne, ako to cele dopadlo a moc vám to prajem. Ťažké, aký osud maju niektoré ženy. Chce sa mi plakať a kričať 😖😟
Ak sa môžem ešte sa spýtať, rozmýšľala si, cim to je, že si si pritiahla do života takého muža? Bolo to tým detstvom, videla si v ňom nejakého záchrancu, bola si príliš mladá alebo sa zmenil, až keď sa narodilo dieťa alebo…?
@tiika Na začiatku som sa tešila že som našla múdrého človeka,že všetko zariadí,pozerala som naňho ako na záchrancu veď som mala ťažké detstvo. Narodila sa nám dcéra,bol ešte celkom normální.Kým žil snami aj môj brat dovtedy sa somnou tak škaredo nerozprával,nerozkazoval tak škaredo( teda rozkazoval,len povedal tak abi som sa neurazila). Keď sa oženil,stavali dom a odišli bývať do nového domu,tak vtedy sa začal pre mňa peklo. Zmenil sa,nemal perd kým hrať sa na dobrého normálneho človeka. Je ťažko o tom písať,vždy rozmíšlam nad tým že prečo práve ja?prečo som bola taká sprostá?prečo som nevidela skôr aký je? 🥺

@mamamoni s tym suhlasim, nema zmysel jej radit, ona muza vnima ako ochrancu napriek tomu ze casto place, znicil jej psychiku a casto sa hadaju. ako dlho ste vydrzali v takom vztahu?