icon

Dá sa zvládnuť vzťah s narcistom?

17. dec 2023

Ahojte, moja najlepsia kamaratka je vo vztahu s muzom, ktory ma pravdepodobne poruchu osobnosti. Nie som psycholog a uznavam, ze diagnostikovat niekomu poruchu je vazny krok, ale ten jej muz je najcudnejsi clovek akeho som kedy stretla a urcite ma minimalne aspon narcisisticke crty, ak nie poruchu osobnosti. Skusim opisat zopar prikladov: kamaratka sa nemoze s nikym stretavat, muz jej stale kontroluje mobil, ak niekam ide tak jej vola kazdu polhodinu, ale vacsinou jej ani nikde nedovoli ist. rozkazuje jej vo vsetkom, co si ma obliect, ako casto si moze menit spodne pradlo, akym stylom ma vesat pradlo, s akou handrou utierat prach, ta zena uz nema absolutne ziadnu slobodnu volu, o vsetkom rozhoduje jej manzel. Zakazuje jej chodit do prace, analyzuje kazdy jej vydavok stylom , ze naco kupovala 3 rozky ked stacilo kupit 2 a robi z toho dramu, atd. Kamaratka uplne chatra, casto place. Nie je stastna ale nemoze oddist a pravdepodobne ani nechce, neviem. Da sa toto vydrzat? Su spolu 4 roky, dokaze zena takto zit cely zivot? Dakujem

Strana
z2
muchacici
17. dec 2023

Život s tyranom ju skôr či neskôr úplne zničí - psychicky, emocionálne, ekonomicky, sociálne a fyzicky

trinityf
17. dec 2023

Akoze vydrzat sa to da, otazne je kvoli comu by to mala vydrzat?
Dokaze takto zit cely zivot? Ano. Avsak, pravdepodobne sa to odrazi na jej psychickom a fyzickom zdravi.
Ak ona sama na to nepride, tak ty nic nezmozes.

betulinka1
17. dec 2023

To nie je narcisticka porucha chlapa. To je psychopat a tyran a bude sa to stupňovať . Kamoska uz moze mat štokholmský syndrom ak to neriesi.

xsuzannex
17. dec 2023

Psychicky teror. Je to manipulator (typujem aj ze vsetko co sa doma stane je jej vina) a tyran. Na co caka, este aj na fyzicke utoky? Ja len dufam ze nemaju deti. Ona musi co najskor odist len potrebuje cloveka co ju podrzi a bude pri nej stat lebo teraz to sama uz neda.. uz ma nad nou velku nadvladu.. a nie, neda sa to vydrzat pri zdravom rozume.

autor
17. dec 2023

@xsuzannex maju 2 male deti, s prvym otehotnela neplanovane po pol roku vztahu, ale 2 dieta dodnes nechapem preco s nim mala, ked videla aky je. Urcite ma Stockholmsky syndrom, ona ho dost obranuje, neviem ci vidi aky je, alebo nie, lebo sa uplne zmenila odkedy je s nim a tazko sa mi sudi co si mysli. Ale je velmi smutna a nema uz vlastny nazor vobec a nemoze sa s nikym stretavat, iba velmi velmi zriedka aj to pocas jednej kavy jej muz 2-3 zavola.

olimuc
17. dec 2023

Kamoska najskor skonci na psychiatri … on je psychpat a nie nevydrzi cely zivot, alebo bude jej zivot extremne kratky. Sama to neda ani psychicky a asi tam bude aj majetkovy nepomer a ona by odchadzala bohvie kam s holym zadkom. Ak ma nejake byvanie, bolo by to o dost lahsie, ale sama to nezvladne, pretoze jej sebavedomie je na 0 a on jej dava pocitit, ze bez neho je nic.

anna777115
17. dec 2023

Dakedy sa poruche osobnosti vravelo psychopatia. V dnešnej dobe nepočujem, nič iné len, ako každý dakomu diagnostikuje nejaký druh poruchy osobnosti.Skutočnu poruchu osobnosti vie niekedy, ťažko diagnostikovať, aj skúsený psychiater, ale denne sa stretávam , ako sa v bežnom živote priraďuju niekomu diagnózy. Tento, chlap o ktorom je reč, je úplne obyčajný žiarlivý manipulátor, ktorý chce , aby žena podľa neho aj dýchala, to je všetko.

xsuzannex
17. dec 2023

Tak o to to bude horsie ked su tam aj deti. Rpetoze ak by aj zacala hovorit o rozvode/odchode atd tak ju zacne vydierat detmi, ze zostanu s nim lebo ona je neschopna, nebude sa vediet postarat, ze sud da za pravdu jemu a podobne kecy. No a ona mu uveri takisto ako veri tomu ze on ma vzdy pravdu.. lebo podla toho co pises je uz na tom tak ze "nedokaze" rozhodovat ani o sebe.. jednak sa ho boji ale zaroven ho svojim sposobom miluje lebo on je v jej zivote jediny pilier na ktory sa moze spolahnut.. ovladol ju uz celu, kedze uz je to v takych extremoch ze jej hovori kedy si ma menit spodne pradlo.. ona uz neodide.. ako pisem, potrebuje si bud najst ineho chlapa (co asi v tejto situacii tazko najde.. a este normalneho) alebo potrebuje vedla seba niekoho (mama/sestra/kamoska/psycholog/policajt - hocikto) kto ju doslova povedie za ruku az kym sa od neho neoslobodi.. mohla by skusit azylovy dom, ze by tam nasla docasne utocisko?

autor
17. dec 2023

@xsuzannex Dakujem za link, bohuzial si nie som ista, ci to padne na urodnu podu. Ona vnima muza skor ako ochrancu, v zmysle ze jeho spravanie je take lebo mu na nej zalezi a je starostlivy.

xsuzannex
17. dec 2023

Nebol aj jej otec (nevravim taky isty) ale tiez vo vztahu k manzelke dominantny? Ak ano, tak samozrejme ze jej to je prirodzene ze chlap ma mat nad zenou navrch..

huxy
17. dec 2023

Je ťažké radiť kamarátke, pokiaľ si ona sama neuvedomí, že to čo robí jej muž, nie je normálne. Takýto manipulátori presne vedia, ako na svoju obeť. Aby tá obeť mala sama o sebe pochybnosti a verí, čo tvrdí manipulátor.

mandzula
17. dec 2023

@autor ak je pod neustalym tlakom, v strese, skor alebo neskor si to vyberie svoju dan v podobe psychickej ci fyzickej choroby. Ak je totalne zmanipulovana, pohnes nou len tazko, v kazdom pripade jej vsak bud oporou, ak raz o pomoc poziada.

autor
17. dec 2023

@xsuzannex neviem uplne do detailov ako to bolo u nich doma, ale mam pocit, ze mali jej rodicia celkom rovnocenny vztah, skor jej mama bola dominantna

valeria_h
17. dec 2023

Nie, zničí ťa.

deniska2706
17. dec 2023

Nie, nedá sa to vydržať. Žijem s takým a psychiku mám na úplnom dne

vorkola
17. dec 2023

Narcis, psychopat jak vysity,okamzite ,co najskor, ak sa da odist, Za dalsich 4 roky zostane z nej troska,Neda sa so psychopatom zit ,Kamaratku presveč,aj ked su tam deti, musi odist, Za chvilu prestane jest nebude moct spavat ,potom psychiatria,a to by sa opakovalo do konca zivota,

katkami123
17. dec 2023

@deniska2706
Prečo od neho neodídeš?

magic08
18. dec 2023

@deniska2706 a preto si s nim spravis dalsie dieta? nechapem.

autor
18. dec 2023

@deniska2706 to zaujima aj mna preco si neodisla. Chapem ze odist mozno nemozes a je to komplikovane, ale preco dalsie dieta?

deniska2706
18. dec 2023

@katkami123
@magic08
dievčatá toto by ste nepochopili.
Ale verte mi už to riešim

magic08
18. dec 2023

@deniska2706 no skus, vazne ma to zaujima.

katkami123
18. dec 2023

@deniska2706
Tak nech to všetko dobre dopadne

laurika999
18. dec 2023

Nedá sa to vydržať, postupne Ťa bude ťahať dolu, až Ťa úplne zničí. Udupe tvoju sebadôveru, bude ťa urážať, aká si sprostá a on ten najmúdrejší. A vždy, ale vždy musí mať pravdu on. A narcis je väčšinou aj výborný manipulátor.
Jedna známa mala takého manžela a je to katastrofa.

pochod
18. dec 2023

A co s tým ty chceš vlastne robiť? Tvoja kamoška ma asi tiež nejakú diagnózu ked je dobrovoľne s takým prepnuťákom a ak nie je nesvojpravna tak sa môžeš aj na hlavu postaviť a nic nezmozes. Iste si jej uz svoj názor povedala a ďalej to nerieš inac budeš ty ta zla nie len v očiach toho psychopata ktorý ti to dá vyzrat ale aj v jej očiach ze kydas špinu na jej ochrancu 😏

slovakboy
18. dec 2023

A pracuje ona niekde? Môže ísť k lekárovi? K psychiatrovi? K psychologičke? Môže vyhľadať nejakú pomoc bez toho aby on o tom vedel?

mamamoni
18. dec 2023

Ja mám s takým 2 deti.Tiež som si prežila presne to isté ako opisuješ ....zákazy,príkazy,ponižovanie,urážky,kontrola....
Márne sa snažíš,nikdy kámošku nepresvedčíš ,že jej muž je chorý.To iba ona sama musí k tomu dôjsť.Jedine vtedy jej môžeš pomôcť keď si to uvedomí.Dovtedy kým neprecitne,tak nemáš šancu,ak budeš veľmi na ňu tlačiť tak ťa odsunie.....

silviaeli
18. dec 2023

@deniska2706 🙁a namiesto toho, aby ste utiekla, tak ste si podriadili dieta??..no obdivujem👍🏻

autor
18. dec 2023

@slovakboy on vie o kazdom jej pohybe k lekarovi ist moze no neviem ako by jej manzel reagoval na psychologicku pomoc, pravdepodobne nie pozitivne.

deniska2706
18. dec 2023

@silviaeli rada by som odpovedala niečo rozumné, ale na tak blbý komentár sa nič slušné napísať nedá. Ako viete či som mala možnosť o tom rozhodnúť?? 🤷🏻‍♀️
Prosím vás aj tie pred vami aby ste sa ani nesnažili to pochopiť, lebo to proste nie ste schopné pochopiť bez podobnej skúsenosti🙏🏻

Strana
z2