icon

Dá sa zvyknúť na bývanie ďalej od mesta?

16. nov 2023

Ahojte, ja sa chcem len spýtať dievčat, kt bývajú min 30-40 minut od mesta ako to s bábätkom zvládajú? Dá sa zvyknúť si? Staviame si krásny dom, len je vo vzdialenejšej oblasti a tak budem vďačná za rôzne skúsenosti 🙂

Strana
z2
zmrzlinka2021
16. nov 2023

Bývali sme a nikdy viac. Treba bývať tam, kde pracuješ, žiješ, máš aktivity

janinah
16. nov 2023

Co už teraz,keď dom staviate....my tak mame skoro cely život byt v meste na bežný život a dom na dedine ako výbeh na víkendy...krásny dom bude dosť na figu,keď tam nemáš škôlku,školu,lekárov,kino,obchody,restiku...prevozite sa hodiny a hodiny v aute...

tinka_1807
16. nov 2023

Ja som vyrastala v rodičovskom dome cca 30 minút od mesta. A teda za mňa to bolo dosť zle ... Všetko bolo ďaleko, užila som si veľa cestovania. Ono ako ... Zvyknúť sa na to dá, ale je to oveľa náročnejšie. Všade bolo treba cestovať - lekár, väčší nákup, pošta, krúžky ... Najhoršie to bolo v tínedzerskom veku, kedy som chcela byť dlhšie s kamarátmi v meste, ale autobus išiel len o 19:40 a potom následne až o 22:30 a potom až ráno .... Toto bolo na nič, že vždy nejaký odvoz si hľadať a pod ... Keď sme s mojím manželom hladali pozemok, tak priorita bola blízkosť k mestu, resp. Ideálne mestská štvrť.... A tak aj bývame. 5 km od centra mesta a 800metrov od rozvinutého veľkého sídliska. A takto mi to veľmi vyhovuje.

lujza123
16. nov 2023

Mňa by porazilo, bývala som chvilu s rocnou dcérkou na malej dedine a bola to hrôza, des,nuda ….hlavne v zime.
Jedine atrakcie pre dieťa bolo miestne ihrisko - jedna stará hojdačka a šmýkačka, plechová zastávka s lavičkou a kríž s Ježišom. Fakt zábavne vychádzky 🤦‍♀️
Našťastie bolo to len 7 km od mesta, na benzín som minula snáď celý rodicak. Hneď ako sa dalo sťahovala som sa

Ale poznám ľudí ktorý sú tak šťastní

maranta_leuconeura
16. nov 2023

Mas aspon pediatra v dedine? Ci je to pol hodina od vsetkeho? Asi zalezi ako sa nastavis, niekomu by to strasne vadilo (aj mne) a niekomu vyhovuje ten pokoj a daleko od vsetkych. Tak asi pre nieco ste si to miesto vybrali, teraz uz neskoro nad tym rozmyslat, nie?

domkakvet
16. nov 2023

Ked uz staviate je asi neskoro sa to pytat, ale za mna urcite nie, ale ak mas auto, tak mozno to az taky problem nebude.

prasiatko30
16. nov 2023

S malym dietatom to nemusi byt az take zle, ale ked zacne chodit do skoly tak to bude o drzku a ak bude mat skolu v meste a dieta nebude moct vybehnut za kamaratmi tak potom bude dalsie dieta co bude nariekat, ze v 15r nema kamaratov, nikam sa neda chodit, v okoli nema ziadne aktivity a len doma sedi 🙈

syslik81
16. nov 2023

ja som od centra cca hodinu .. a nestazujem si ..no autobus mi ide kazdu chvilu(velkomesto) ak mas auto tak nevidim ziaden problem ..na mneise nakupy tam iste mat emaly obchodik ,, ja mam kusok od domu doktora aj zubara .. obchod cca 20minut peso .. vacsi menis kusok .. zvykla som si a to nemma auto .. je tu klud a pohodicka ..

euka210
16. nov 2023

To by som asi nedala. My byvame 5km od mesta, hovorim ze v modernom jazyku mozme byt predmestie a to sa da...obchody, skola, zakladni lekari. Za lepsim uz musime 25km, ale v poho. Byvat niekde mimo civilizacie by som asi nemohla...je to velmi narocne...uz len take kruzky keby deti chceli...

dzulli1980
16. nov 2023

Za mňa nie ... skoro tri roky som bývala 10 minút od malého mesta, 40 minút od veľkého mesta a bolo to pre mňa peklo na zemi ... a to som bola s dcérou na materskej, nebolo treba riešiť škôlku, školu, krúžky, skĺbiť to s mojou prácou ... nikdy viac.

ivangeline
17. nov 2023

Ja sa na to tesim. Ked tam mas zaklad...ako pisu..ta dobra lokalita,tak to bude fajn. 🙂 Doktor.Obchod.Posta. Skola a skolka. Ked budu teenegeri,tak to len prospeje,ze nebudu v meste.. (si myslim ja..) ;D A hl,dobri susedia a nejake zname... Ja sa skor toho obavam,nech mam s kym pokevat a vyjst von.

kacena2022
17. nov 2023

Ahoj, my bývame 10 km od veľkého mesta,no nemenila by som.Je tu kľud a dedina má komplet vybavenosť,teda je tu škola škôlka lekári lekáreň všelijaké obchody, sú tu firmy miesta kam ísť s deťmi.Skolka je od nás 800 metrov,škola je hneď oproti domu a pracujem 200 metrov od domu,všade chodíme pešo.

katulkagajdos
17. nov 2023

My bývame v mestskej časti (ale asi v tej najodlahlejsej) - mám pomerne blízko prácu a deti školu a škôlku, ale keď mám ísť do centra dvakrát si rozmyslím, čo mi treba, aby som sa nemusela vracať. Práveže teraz to podľa mna až tak nepocítis, ale keď začne práca, škola, krúžky no už to bude ťažšie.

aurinia
17. nov 2023

Ťažko povedať, my sme tak boli ze dedina mala len hojdačku, postu a malý obchod. Mesto sme vsak mali 5min autom. Bola som vsak rada ze moje deti nevyrastali na sídlisku ale trávili čas na záhrade, so susedmi, dohodli sa zo spolužiakmi, isli v dedine spolu. Vám rodicom možno bude ticho vyhovovať, ale uvidia casom deti. Ak si nájdu v dedine kamarátov ani to nepocítis. Krúžky v školach na dedine sú slabé alebo ziadne, takže treba dochádzať. My sme to kôli práci nestíhali, deti vyvážať na krúžky, babka a dedko boli este pracujúci v tom case. Takže na žiadne nechodili. Za mňa je ideálne na kraji mesta bývať alebo prvá dedina od mesta kde pracujes max do 10km.

zuzinabila
17. nov 2023

Byvame 7 km a je to akurat,dalej by som nechcela. A to ze je tu posta a obchod je pre mna osobne obrovska vyhoda.napr.vcera som sa do mesta otocila na 3 krat,o siedmej rano,o druhej poobede a o jedenastej vecer.tych 7 km je na take otacky akurat,trochu vyvetram v aute hlave,lebo rada jazdim,ale uz takych 15 km by bolo brutal.30 km ani nehovorim.

mimikarol
17. nov 2023

Tak niekomu to vyhovuje, niekomu nie. Mne by to bolo ďaleko a keď bude dieťa chodiť do školy to si nechcem ani predstaviť

avicii18
17. nov 2023

Za najväčšie negatívum bývania v meste považujem hluk z cestnej premávky a všeobecne jej čoraz väčšiu hustotu. S tým súvisí aj vizuálny smog na sídliskách, lebo niekde tie autá parkovať musia. Popravde nechcel by som mať 10 rokov a vyrastať v centre okresného mesta.

lily246
17. nov 2023

@ivangeline v tínedžerskom veku je dedina asi najhoršia, je to miesto bez možnosti pestrých športových a iných krúžkov, spolkov a kultúrnych aktivít pre mladých. Mladí sa potom len flákajú a zašívajú po dedine, totálna nuda a nastupuje alkohol, cigarety, tráva, sex krížom krážom...
Škola, škôlka na dedine - málokedy tam idú učiť kvalitní učitelia, opäť slabé možnosti aktivít, slabá vybavenosť,...
Obchod - malý výber kvalitných potravín.
Kamarátky a kamaráti pre dospelých a deti - opäť malý výber, keďže je tam menej obyvateľov, človek musí brať čo tam je, alebo dochádzať preč.
Sumárne, odľahlá dedina je pre introvertnejšie typy, čo sú radi veľa času doma, nepotrebujú tráviť čas s ľuďmi, ale napr.v záhrade, čítať si, pozerať filmy, nie sú nároční na kvalitu vzdelávacích, zdravotníckych služieb, nepotrebujú kvalitné reštaurácie, kaviarne, kultúrne aktivity..je to proste životný štýl úplne iný ako u mestského typu človeka. Oboje je v poriadku, ale mňa osobne na dedine takmer porazilo a nenávidela som to tam.

jaskolka
17. nov 2023

Bývali sme tak nejaký čas u svokry, za mňa to bolo hrozné. Spoje nula bodov, všade len autom, nákupy, lekár, výlet, proste všetko.
Teraz sme v meste, a som spokojná. Už nikdy by ma nikto nedostal tak ďaleko od mesta.
Práveže kým sú deti malé a ty na rodičovskej, tak to je ešte ok. Náročné to bude potom, ja som si nevedela predstaviť, ze by som denne mala len do prace cestovať hodinu. A deti potom do školy ako? Ja celkovo nie som typ na dedinu, takže za mňa len bývanie v meste alebo tak maximálne do 10 km od mesta s dobrým vlakovym a autobusovym spojením (kvôli deťom) keď budu chodiť do školy, na krúžky a podobne

kacena2022
17. nov 2023

@lily246 Zas není dedina ako dedina.My bývame 10km od veľkomesta a máme v dedine všetko.Kruzky deťom na výber, knižnicu,skatepark,prírodu kam ísť proste všetko.U nás sa deti nenudia,obec robí stále nejaké akcie pre deti.

katica06
17. nov 2023

Nepíšeš nič o občianskej vybavenosti danej obce, pre niekoho to môže byť rozhodujúce.
Bývam tak odjakživa, aj kamošky z okolitých obcí, vzdialených od mesta ďalších 5-10km od mesta. U nás je škôlka,škola, pošta aj obchod. V niektorých tých dedinkách nie je nič ani obchod. Chýbajúce ihrisko a pod. sme si riešili po svojom, napr jedni mali doma trampolínu,.druhí bazén, my šmýkačku, hojdačky a čisté pieskovisko. V tých mestských som našla ozaj kadečo nebezpečné.

pimpa12
17. nov 2023

Záleží od toho či budeš musieť denne tu vzdialenosť hore dole prekonávať kvôli škôlke, škole, neskôr práci a pod. Ak áno tak je to o hubu. Ak nie, tak sa dá samozrejme zvyknúť.

palicka
17. nov 2023

My dedina v dosahu mesta...ak by bolo na mne, ale to je uz asi vekom, sla by som.do samoty pod lesom. Som.spoločenský clovek, rada sa socializujem....ale id doby covidu som aj rada sama so svojou rodinou. A zistila som, ze mi/nam to vyhovuje...

cookie29
17. nov 2023

Vies, asi tam ludia nebyvaju a idete uplne na samotu, co ? 🙂

Ale vazne. Vsetko ma svoje + aj -, zalezi od Vasich priorit a hodnot. Ak pre Teba je dolezite ist na kavicku, vylet je vylet do detskej hernicky alebo do obchodneho centra a podobne, tak to moze byt problematicke. Ak mas skor rada klud, vylety do prirody, vypit si kavu na zahrade/terase tak nie je problem. Zazila som oboje a kazdy z argumentov, ktore ludia napisali, je platny. Byvali sme na dedine, kde nie je nic, ziaden lekar, lekaren, obchod so zakladnym vybavenim a podobne. Pokial je auto, da sa. Ziadni susedia v bytovke, ktori robia hluk, ziadne nervy, ze nemozes pustit pracku lebo je skoro, alebo ze tvoje deti skacu... Horsie je to potom so skolou a pracou a teda v puberte...

zuzinabila
17. nov 2023

A teda este som zabudla napisat,ze obaja s muzom robime z domu,nedochadzame do prace,za mna dedina v tomto perfekt.deti maju od branky domu k brane skoly cca 15-20 min so vsetkym,na to ze cestuju z dediny do mesta super,tolko im to trvalo aj z Petrzalky do centra BA.

guudy
17. nov 2023

Necitala som prispevky. Nam by to vobec nevyhovovalo. Kvoli dostupnoti sluzieb, dobrych skol, vyzitia pre nas aj deti (vratane kruzkov). Mame v okoli rodiny, ktore byvaju mimo mesta a dochadzaju. Dieta ostava na kruzky v meste, rodic kvoli tomu ostava tiez, lebo sa neoplati otacat autom domov. Pre mna zabity cas. Plus teda dieta sa v meste moze same presuvat peso/mhd.

ndrag
17. nov 2023

Ja som vyrastala na okraji mesta, vsade bolo treba dochadzat autobusom, alebo autom a bolo to pre mna peklo. Radsej sa uskromnim a budem zit v byte, za ten presedeny cas pri presunoch to nestoji.

ivangeline
17. nov 2023

@lily246 Nesuhlasim. V meste nie su fetaci? Na kazdom kroku trava? Alkohol? Party na dennom poriadku? Skor naopak. A kruzky si mozes vytvorit zo svojich hobby... Ci sport. Zahrada. Turistika. Atd..Podla mna bezpecnejsie miesto pre teenegera je dedina. ;)

tilly
17. nov 2023

Počas materskej super, potom sme sa vrátili do mesta...

lily246
17. nov 2023

@ivangeline nepochopila si vôbec, ale tak to tu chodí. Píšem o možnostiach výberu. Na dedine ich tínedžeri buď nemajú vôbec alebo oproti mestu veľmi biedne. A nudia sa a vymýšľajú potom. V meste majú možnosť tráviť čas pestrejším výberom činností, ľahšie si teda nájdu to, čo ich baví, spoznajú tak ľudí, ktorí im sedia. Čiže tí, čo chcú, môžu žiť lepšie, majú na výber.
Prosím ťa, ukáž mi tínedžerov záhradkárov alebo vášnivých turistov na dedine. 🙄 Možno zopár by sa našlo, ale tých čo sa poflakujú za miestnym kulturákom/krčmou/... s cigou a vodkou bude asi viac však... opakujem, dedina je skôr pre dospelákov introvertov, ktorí tomu majú prispôsobené záľuby. Mladí tam častejšie skĺznu k neželaným aktivitám pre ich vek. V meste sú feťáci, ale to sú tí, čo mali možnosť výberu a vybrali si aj tak spodok spoločnosti.
Čiže ešte raz zhŕňam a tentokrát snáď pochopíš- ide o možnosti, ktoré mladým ľuďom dáva dedina vs. možnosti mesta.

Strana
z2