Dajú sa z detí vychovať slušní ľudia aj bez bitiek a capnutí?
Ako ich usmerňujete keď ich nebijete a necápate po zadku?
Deti totiž nevedia čo je pre ne dobré. Napríklad si niektoré dá radšej čipsy ako obed a rodičia jedine oni ho musia naučiť, že najprv obed a takéto nezdravé len raz za čas to bol priklad.
Ja som proti bitiu detí a zaujíma ma či sa dajú slušne vychovať aj bez bitia.
vsetko je to v genoch, ale ano daju sa vychovat slusne deti bez bitky.
vsetke deti co som poznal bez bitky su to vychovane a studovane deti, len ten vek do dospelosti som nastastie s nimi neprezil
Netreba kupovať blbosti na jedenie a je po probléme
Či znamená slušný človek
isteže dajú. len celkom nerozumiem tomu príkladu s chipsami 🤷♀️
isteže dajú. len celkom nerozumiem tomu príkladu s chipsami 🤷♀️
@biba_18 ze nemozeme nechat dieta aby rozhodovalo same co je pre neho dobre.
to nemá s capnutiami či bitkou nič spoločné… keď nechceš aby dieťa jedlo chipsy pred obedom tak mu ich nedaj…
Deti sa učia a aj stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou,takže treba učiť
"nemozeme nechat dieta aby rozhodovalo" skor nemali by ste . 😉 lepsie bude ak chipsy nebudete kupovat pravidelne a iba na urcite prilezitosti a mate vymalovane
Autorka, ak pôjdeš príkladom od začiatku, s najväčšou pravdepodobnosťou si tvoje dieťa vyberie obed a nie čipsy.
Autorka, ak pôjdeš príkladom od začiatku, s najväčšou pravdepodobnosťou si tvoje dieťa vyberie obed a nie čipsy.
@galganka celkom nesuhlasim a ano prikladom ziskaju navyky
Treba ist prikladom, byt prisny, ale laskavy. A vela, vela vysvetlovat a rozpravat sa a detmi. Od malicka, oni chapu a zvladnu viac ako si myslime.
@galganka celkom nesuhlasim a ano prikladom ziskaju navyky
@frflos_nespokojny celkom nesúhlasíš, ale áno? 😂 Celkom nechapenzíujem. 😂🫣
@frflos_nespokojny celkom nesúhlasíš, ale áno? 😂 Celkom nechapenzíujem. 😂🫣
@galganka druha cast vety " s najväčšou pravdepodobnosťou si tvoje dieťa..." dieta si vzdy vyberie co chce a nie je to celkom o vychove 😉
Neviem sa stotoznit s vetou - nemozeme nechat dieta aby sa same rozhodovalo - ako je to myslene? Ze ho sice necapnem ale aj tak si presadim svoje? Lebo dieta vie co chce aj ked nam sa to nemusi zdat. Malo by byt vypocute, akceptovat jeho nazor a dohodnut sa s nim, ak je to mozne. A vysvetlovat. Ale hlavne, ist prikladom.
@galganka druha cast vety " s najväčšou pravdepodobnosťou si tvoje dieťa..." dieta si vzdy vyberie co chce a nie je to celkom o vychove 😉
@frflos_nespokojny na koľkých deťoch si si to odsledoval? Ja na troch vlastných a xyz okoloidúcich, dlhšie sledujúcich. 🤷♀️
@frflos_nespokojny na koľkých deťoch si si to odsledoval? Ja na troch vlastných a xyz okoloidúcich, dlhšie sledujúcich. 🤷♀️
@galganka noo asi mam neaku skusenost 😇 . u teba to mozno funguje, ale v mojom okoli je to hroza a des, ale nebudem sa tu uplne rozpisovat preco a ako. proste je to tak a nepresvedci ma nikto😉
ale tebe drzim palce
@galganka noo asi mam neaku skusenost 😇 . u teba to mozno funguje, ale v mojom okoli je to hroza a des, ale nebudem sa tu uplne rozpisovat preco a ako. proste je to tak a nepresvedci ma nikto😉
ale tebe drzim palce
@frflos_nespokojny ok. Takže pre tých, ktorým to nefunguje, navrhuješ čo?
@frflos_nespokojny ok. Takže pre tých, ktorým to nefunguje, navrhuješ čo?
@galganka ale ved som to napisal v prvom prispevku 😀 a komentoval som iba tvoju cast vety. nic zle v tom nehladaj. kazdy nech si vychovava svoje deti ako chce a uzna za vhodne. ja to mozem uz iba okomentovat.
inak tvoju odpoved autorke si napisala pekne 👍
nikdy som nebila svojho syna a vyrastol z neho dobry clovek, neznasam fyzicke tresty
Neviem sa stotoznit s vetou - nemozeme nechat dieta aby sa same rozhodovalo - ako je to myslene? Ze ho sice necapnem ale aj tak si presadim svoje? Lebo dieta vie co chce aj ked nam sa to nemusi zdat. Malo by byt vypocute, akceptovat jeho nazor a dohodnut sa s nim, ak je to mozne. A vysvetlovat. Ale hlavne, ist prikladom.
@ruzasipova uviedla som tam.priklad nevie samo od seba ze zelenina ovocie su zdravsie ako čipsy. To ho treba naučiť
Pockaj a co ma bitka s cipsami ? Akoze ked dieta chce niekolko krat cipsy, kym si da vysvetlit ze najskor ma mat obed a za TOTO by malo dostat po zadku ?
V konkrétnom prípade čo si uviedla tie čipsy... deťom ich netreba kupovať a zjedia proste to, čo je na stole aj bez bitky. Do školy dávať desiatu doma spravenú - nie peniaze na to, aby si kúpili hlúposť. Takže v tomto prípade nerozumiem prečo dieťa biť. Ani svoje nebijem a ani rodičia ma nebili. Lenže vychovávať bez bitky je pre mnohých ľudí náročné, pretože si to vyžaduje veľa trpezlivosti a komunikácie a hlavne si to vyžaduje ísť deťom príkladom.
Fajn, že sa zaujimas o možné spôsoby výchovy. Najlepšie by bolo na začiatok si precitat nejaké ucelene informácie, vybrať dôveryhodný, kvalitny zdroj. Na vyber je toho vela, dostupnost je velka - kniznica, kníhkupectva, videá, Podcasty, články, blogy.. Je dôležité mat prehľad, chápať súvislosti a podstatu. To sa nedá len z utrzkovych rad a odpovedi. Za mna sa zameraj i na to ako nielen pracovať s dietatom, ale hlavne so sebou, svojim nastavenim, reakciami, myšlienkami a postojmi…
A čo sa týka príkladu, tak určite mat doma veci, ktoré chceš, aby dieťa jedlo, na ostatne si vytvoriť nejaké pravidla, režim, plus primerane veku vysvetliť dôvod cez ja výroky, ako to ty vidíš, chceš, nie ako je dieťa take a onaké, pohľadať nejake riesenie prijateľne pre obe strany, v prípade emócii ich vnímať ako prirodzenú reakciu na odmietnutie, sklamanie, poskytnúť empatiu, neskôr nájsť spoločnú dohodu, ak sa situácia opakuje.
Pletieš dokopy dve rôzne veci. To, že dieťa nie je bité a je akceptovaný jeho názor neznamená, že si robí čo chce.
Príklad - chipsy sa namiesto obeda nejedia, môžeš si dať pár lupienkov poobede. Nestrcim mu celý balíček, ale do svojej misy dostane 3 lupienky, aby ich nezjedol veľa. (Odhliadnuc od toho, že chipsy vôbec doma nemáme a nejeme, ale náš by si takto napríklad vypýtal koláč u babky, u ktorej sú stále naložené na tanieri na stole a potom ho to zbytočne láka).
Možno následne príde plač a hnev, že chcel tie chipsy namiesto obeda, ty si však stojíš za svojím, že až poobede, bez zbytočných komentárov aká je hanba, že plače, že je protivný a že už má byť ticho.
Deťom treba stále vysvetliť, že robia niečo zle , pretože často krát si to ani neuvedomujú. A nastaviť jasne hranice. Keď urobia napriek tomu niečo zle, treba jasne vyvodiť dôsledky, nie trest bitkou atd. Napríklad ideš von s dieťaťom, dieťa začne utekať (napr na cestu , alebo tak kde nemá atd. ), povieš mu neutekaj mi, lebo pôjdeme domov. Keď to robí napriek tomu ďalej, vezmeš ho a naozaj ho domov odvedies. To je dôsledok jeho správania. S zároveň si zapamätá, že to , čo mu za jeho zle správanie “sľubuješ” aj naozaj dodržis a nie sú to len vyhrážky. Nabudúce sa rozmyslí, či bude neposluchat, lebo vie, že urobíš, čo mu aj hovoríš
Vždy je všetko o rodičoch.Vsetci rodičia nevychovanych,upistanych spratkov majú jedno spoločné.Sami sú nevychovani,upistani dospelí.
Budú sa tu s tebou dohadovať,že temperament dieťaťa nezmenis a že sa nedá a bla bla.Vzdy je všetko o rodičoch a ich ne/spackackanej vychove
Bitka ešte nikdy nič nevyriešila a potom to dieťa akurát toho rodiča neznáša. Teda aspoň v mojom prípade.
Mna skor zaujima ci sa da vychovat psychicky neposramoteny jedinec ak je v detstve bity?
Čo má výchova s bitkou? Prečo ma vôbec niekto pocit, že bitka môže dopomôcť k výchove?
Dieťa sa učí príkladom.
Mna skor zaujima ci sa da vychovat psychicky neposramoteny jedinec ak je v detstve bity?
@basulaak a čo myslíš? čo tvoji rodičia či starí rodičia? sú psychicky dostatočne ok? lebo len možno posledné 2 generácie majú prístup - nebiť....teda ak počítam capnutie po zadku ako bitku.....generácie našich predkov boli vychovávané tým capnutím po zadku....niekedy nestačí len vysvetlovať.....ale ano, určite sa dajú rôznym štýlom výchovy vychovať slušní ľudia....

Dá si čipsy po obede, rovnako ako my. 😂🤷♀️