icon

Dcéra a zať mi odmietajú dať vnuka

10. nov 2025

Pekný večer prajem, pred asi pol rokom som sa veľmi pohádala s dcérou. Zvýšeným tónom mi povedala že od narodenia vraj nerešpektujem ich výchovu. Ja mám ale pocit že veľmi preháňajú, všetko im vadí. Nesmiem ho bozkávať na ústa, kŕmiť ho príborom s ktorým jem ja, nesmie jesť viac ako 2 sladkosti na návšteve, keď ide dlho televízor už ma upozorňujú.... Vnuk má 3 roky. Hádka sa ale vyostrila tak že sa od hádky nestretávame protože som nezniesla jej obvinenie a povedala som jej aby mi vrátili 5000 ktoré mi dlžia (požičiavala som im na zaťovu operáciu, postupne mi to vracajú). Na to sa dcéra rozplakala a odišla, buchla dverami. Večer mi napísala že je sklamaná že toto vytiahnem pri prvej hádke. Ja som jej na to napísala aby si búchala dverami u seba doma že im prajem pekný život. Odvtedy sa mimo malého nekontaktujeme. Viac krát som si malého už pýtala von alebo domov a odpoveď znie vždy nie. Smiem ho ísť len raz za týždeň pozrieť knim domov na hodinku-dve, pohrať sa a ísť domov. Je to normálne ? Ako by ste sa ktomu postavili ? Viem že je chyba hlavne na mojej strane ale ja sa im prosiť nebudem, očividne im nechýbam, žijú si ďalej aj bezomňa. Bola by som ochotná sa aj ospravedlniť ale nie keď ona sa ani neozve, neopýta sa ako sa mám ...

amdornik
12. nov 2025
@anonym_autor

A urážajú ma reči typu že čo všetko môžem vidličkou malému preniesť... nemám žiadne bacily, choroby, nič...

@anonym_autor každý živý tvor (aj ty) je nositeľom rôznych vírusov a baktérií.

amdornik
12. nov 2025
@denithestrange1993

@anonym_autor podla mna toto je ta generacia co nerespektuje svoje deti,akekolvek ich hranice oznaci za precitlivele,prehnane, ale potom ocakava respekt uz len z faktoru veku,nejakej nadradenosti rodicov nad detmi. Respekt by mal byt vzajomny. Ja respektujem stravovacie a hygienicke navyky mladej rodiny,oni mi budu prejavovat uctu,respekt zaujmom o mna a vludnym slovom. Podla mna tvojej dcere by stacilo slovo prepac, chybas mi dcera moja, budem ta respektovat len uz na mna nekricte.

@denithestrange1993 toto nie je o generácii, toto je o hlúpom rozume.. netreba to zvaľovať na celú generáciu, pretože to tak nie je.

mizoko
12. nov 2025
@cacianka

@mizoko prečítaj si jediný § zo zákona o rodine. píše, že aj starí rodičia majú nárok, o tom potom. ale ak rodičia dieťaťa budú argumentovať, ako sa správa stará matka k vnúčaťu, tak súd možno vydá rozsudok, že babka môže stráviť čas dajme tomu 1x za mesiac, po dve hodiny, ale za prítomnosti rodiča/rodičov dieťaťa. Takže dosiahne súdne rozhodnutie, ale za akú cenu ?! Jednak menej času s vnúčaťom ako teraz, aj časom iba s dozorom, úplne si pokazí už teraz veľmi krehké vzťahy a rovnováhu, a ešte sa potom dcéra s rodinou presťahuje 300km ďaleko, aby sa odstrihla od toxickej matky.
A hlavne- autorka svoju nadutú hlavu a toxické zmýšľanie ešte viac zaklincovala touto zmienkou že má aj podľa zákona právo na stretávanie s vnúčaťom. Môj názor - naozaj je prepnutá.

@cacianka píšeš zlej osobe pretoze to čo píšeš ty mne som ja písala autorke komentu, že babka má nárok na vnúča ☺️ presne toto
Takže napíš doriiis

doriiis
12. nov 2025
@cacianka

@doriiis presne ako aj ja píšem

@cacianka .. ja to viem. Ja mám takýto súd za sebou. 😀Preto radím autorke, aby ubrala z plynu lebo skončí horšie, ako je teraz a už nebude vedieť s tým spraviť nič.

janulik2008
12. nov 2025
@doriiis

@cacianka .. ja to viem. Ja mám takýto súd za sebou. 😀Preto radím autorke, aby ubrala z plynu lebo skončí horšie, ako je teraz a už nebude vedieť s tým spraviť nič.

@doriiis to naozaj niekedy stari rodicia daju na sud toto?

anonym_3bd2bf
12. nov 2025

Nebudem sa vyjadrovať ake nehygienicke moze byt nukanie cudzej lyzicky, o chore dieta sa nestara babka, ale rodicia, tak mozno kebyze jej daju na starost choreho tak si rozmysli aj tie pusy. Som v uvodzovkach podobne pohadana s mamou, pretože nedokaze rešpektovať iny moj nazor. Nie sme v kontakte a narovinu som povedala, ze by sa patrilo aj povedat prepac. Myslela som, ze po narodeni tretieho vnuka obmakne srdce a dokáže prist povedat prepac. Viac nechcem, iba počut ze ma lubi a prepáč. nikdy sa to nestalo. Zijem ďalej? Ano, ale trapi ma to. Zije ona dalej? Ano. Trapi ju to? Netuším. Takze aj tvoja dcera moze byt smutna a cakat, ze sa ospravedlnis, lebo ozaj OPERACIA nie je sranda asi, ze si zmyslela dcera silikony a ze nemali inu možnosť ako si pozicat.. A ty jej take vybafnes do oci?? Bud rada ze vobec vidis obcas vnuka

tiezjedna
12. nov 2025

Tak mne by nevadila ani pusa na ústa, ani vidlička, ale tie peniaze, to si prestrelila. Zvlášť, ak boli určené na operáciu...

doriiis
12. nov 2025
@janulik2008

@janulik2008 ... Áno. 🤷🏻‍♀️ Nás ,, starý otec" vyžadoval každý druhý týždeň od piatka do nedele. Dostal jednu nedeľu v mesiaci na pár hodín v prítomnosti minimálne jedného rodiča. 🤷🏻‍♀️Pri mladšej dcére sa ani nesnažil a bolo tak, ako sme určili my. Teda jednu nedeľu v mesiaci na pár hodín v prítomnosti minimálne jedného rodiča.

weleda123
12. nov 2025

Ty čo si za človeka, preboha? Moja dcéra má 2.5, má dovolené 2 sladkosti za týždeň, svokra sa ma vždy najprv spýta, či jej môže dať, kým jej dá, môj otec s jeho ženou jej ich ani nedávajú, lebo vedia, že mi to vadí. Televízor tiež obmedzujeme na minimum a na ústa sa malú nikdy nikto ani nepokúsil bozkávať, lebo majú rozum. Takisto má dcéra aj u môjho otca aj u svokry svoje detské príbory s ktorými jedáva a nikdy jej nikto nedáva so svojej lyžice, lebo zase - majú rozum! Nejde len o akože hygienu, ale aj bacile, poprípade zubné kazy, ktoré sa ešte neprejavili.
Ja na mieste dcéry si keď aj požičiam inde peniaze, aby som ti vrátila a úplne by som ťa odstrihla.

anonym_ff8087
12. nov 2025
@anonym_autor

príbory, pusinky... ja to na jednej strane chápem. Ale stane sa, príde vnuk pýta odomňa jesť alebo príde objíme ma a tá pusa ujde... veď ho lúbim

@anonym_autor mne mama tiez robila peklo ked boli deti male. Nerešpektovala ma, stale si presadzovala svoje. Zobrala mi niekolko rokov duševneho zdravia. Pri druhom tehotenstve som s nou prerušila kontakt. Bolo to naročne obdobie. Čokolada sa malym detom nedava. Ked ti to raz povedala, tak preco to nerešpektujes? Tie peniaze boli podpasovka. Mne keby to mama urobi, asi by som s nou nejake obdobie nekomunikovala. Nie aby som ju vytrestala, ale aby som to vstrebala a ukludnila si nervy.

janulik2008
12. nov 2025
@doriiis

@janulik2008 ... Áno. 🤷🏻‍♀️ Nás ,, starý otec" vyžadoval každý druhý týždeň od piatka do nedele. Dostal jednu nedeľu v mesiaci na pár hodín v prítomnosti minimálne jedného rodiča. 🤷🏻‍♀️Pri mladšej dcére sa ani nesnažil a bolo tak, ako sme určili my. Teda jednu nedeľu v mesiaci na pár hodín v prítomnosti minimálne jedného rodiča.

@doriiis no to ma podrz 😮

cacianka
13. nov 2025
@mizoko

@cacianka píšeš zlej osobe pretoze to čo píšeš ty mne som ja písala autorke komentu, že babka má nárok na vnúča ☺️ presne toto
Takže napíš doriiis

@mizoko reagovala som na tvoju vetu že autorka "prd má nárok" na vnúča. takže viem čo a komu píšem, lebo to naozaj bola rekcia na tvoju vetu. že si potom niekde inde písala niečo iné neriešim, ak si napísala pravdu a dobre, dala som ti palec.

cacianka
13. nov 2025
@janulik2008

@janulik2008 tu na MK j veľa príbehov, kde sa starí rodičia súdili a uzurpovali si nároky na vnúčatá. nielen ked im napr. zomrelo dieťa - rodič vnúčat z ich strany a ten druhý bránil v kontakte s pôvodnou rodinou,,, ale sa súdia aj tzv. toxickí, ktorí si chcú diktovať svoje psychopatické požiadavky a musia dosiahnuť svoje toxické predstavy. lebo musí a musí byť po ich vôli. Nie presne, ale spomínam si na viac príbehov, a až mi naskakovala husia koža, čo a ako vyvádzali voči deťom, aby dosiahli na vnúčatá.

mizoko
13. nov 2025
@cacianka

@mizoko reagovala som na tvoju vetu že autorka "prd má nárok" na vnúča. takže viem čo a komu píšem, lebo to naozaj bola rekcia na tvoju vetu. že si potom niekde inde písala niečo iné neriešim, ak si napísala pravdu a dobre, dala som ti palec.

@cacianka morálny nárok nemá žiaden. A o Tom právnom sa môže baviť na súde a ukázat,aká je "skvelá" babka. ako pises - určí to súd. A môže určiť,že nárok nemá. Nie som právnik. Ty snáď áno?

cacianka
13. nov 2025
@mizoko

@cacianka morálny nárok nemá žiaden. A o Tom právnom sa môže baviť na súde a ukázat,aká je "skvelá" babka. ako pises - určí to súd. A môže určiť,že nárok nemá. Nie som právnik. Ty snáď áno?

@mizoko je jedno či som, lebo rozhoduje súd podľa všetkych predložených dôkazov, argumentácií a k meritu veci, čo je vhodné a v prospech maloletých detí. Nie podľa želania právnikov.

autor
13. nov 2025

Hádam si nemyslíte že by som ten súd nevyhrala. A teda opakujem, na súd sa nechstám. Ale neverém že by jej prešlo to že mu dávam pusu na ústa a že som mu dala o nanuk viac ako si predstavovala. To by hádam žiaden sudca nezamietol moju požiadavku.... A vnuk ma miluje, keby sa pýtali na názor jeho určite by veľmi túžil tráviť somnou čas

cacianka
13. nov 2025
@anonym_autor

Hádam si nemyslíte že by som ten súd nevyhrala. A teda opakujem, na súd sa nechstám. Ale neverém že by jej prešlo to že mu dávam pusu na ústa a že som mu dala o nanuk viac ako si predstavovala. To by hádam žiaden sudca nezamietol moju požiadavku.... A vnuk ma miluje, keby sa pýtali na názor jeho určite by veľmi túžil tráviť somnou čas

@anonym_autor nebuď si taká istá. a nie - 3r dieťa sa nijaký súd nebude pýtať na názor a už dupľom nebude brať do úvahy.
Ja, cudzia neznáma žena by som si ho tiež vedela omotať okolo prsta a tiež by túžil tráviť so mnou čas.
Ach, ty babka roka !!!

diaamax
13. nov 2025

Stale viac si myslim, ze tema je vymyslena, ale predpokladajme, ze nie. Dufam, ze dcera sa dostane k tejto diskusii, lebo zial poznam taketo manipulatorake gestapa. Ona sa na sud nechysta, lebo vie, ze tam aj ked uspeje, bude na tom horsie ako teraz. Ona sa dcere bude vyhrazat a ak je dcera “slabsi kus” (neviem si predstavit silneho sebavedomeho, zdravo asertivneho jedinca vychovaneho takouto osobou) podlahne, lebo hanba, lebo nechcem sa tahat po sudoch atd. Mala by sa so synom v ramci ich dusevneho zdravia prestahovat dakam daleko od tejto osoby.

Autorka pravnicka nie som, ale nasla som si vyjadrenie pravnika paci sa:
" Ak je to potrebné v záujme maloletého dieťaťa a ak to vyžadujú pomery v rodine, súd môže upraviť styk dieťaťa aj s blízkymi osobami.6) Ustanovenia odsekov 1 až 4 sa použijú primerane."

doriiis
13. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ... Z vlastných skúseností viem, že by ti súd určite nevyhovel. Takto sebavedomo nato išiel aj náš starý otec. Súd však veľmi rychlo zistil, že mu vôbec nejde o dobro dieťaťa, ale iba o svoje vlastné ego. Úplne ako u teba.

anonym_727793
13. nov 2025

@anonym_autor fúúúha…. Nechcela by som ťa mať za matku.. prepáč, ale toto sa nerobí. Takéto veci sa nevyťahujú pri prvej hádke. Ešte keď išlo aj o operáciu 🤦‍♀️ je to predsa jej dieťa, jej rodina. Nemôžeš si nárokovať na jej syna. Ty si si svoje už vychovala. Správala si sa k nej nie ako milujúca matka, ale ako matka ktorá ľúbi v prvom rade seba a až potom ostatných. Neuvedomila si si, že jej ubližuješ? To je jej rozhodnutie koľko sladkosti zje a ako dlho bude pozerať tv. Môžeš jej max poradiť. Už dávno si mala kľačať na kolenách a prosiť ju o odpustenie keď si to už takto pohnojila a nie že ty si ochotná sa jej ospravedlniť 🤦‍♀️ daj si facku a zamyslí sa nad sebou.. toto sa s vami bude vliezť už celý život. Aj keď ti raz odpustí.. nezabudne.

cacianka
13. nov 2025
@diaamax

Stale viac si myslim, ze tema je vymyslena, ale predpokladajme, ze nie. Dufam, ze dcera sa dostane k tejto diskusii, lebo zial poznam taketo manipulatorake gestapa. Ona sa na sud nechysta, lebo vie, ze tam aj ked uspeje, bude na tom horsie ako teraz. Ona sa dcere bude vyhrazat a ak je dcera “slabsi kus” (neviem si predstavit silneho sebavedomeho, zdravo asertivneho jedinca vychovaneho takouto osobou) podlahne, lebo hanba, lebo nechcem sa tahat po sudoch atd. Mala by sa so synom v ramci ich dusevneho zdravia prestahovat dakam daleko od tejto osoby.

Autorka pravnicka nie som, ale nasla som si vyjadrenie pravnika paci sa:
" Ak je to potrebné v záujme maloletého dieťaťa a ak to vyžadujú pomery v rodine, súd môže upraviť styk dieťaťa aj s blízkymi osobami.6) Ustanovenia odsekov 1 až 4 sa použijú primerane."

@diaamax dopriala by som dcére prečítať si túto plodnú diskusiu, ako ju matka rieši poza chrbát, aké má zmýšľania a mienku o "neschopnej" dcére a zaťovi, aké má babka sebestredné ego. A že ju nečaká ani jej dieťa nič pekné zo strany mamy a babky.

mizoko
13. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor stačilo by aby sa na súde objavila táto tema čo si tu založila a čo za otrasné veci tu píšeš a ver tomu že dieťa by si už nevidela.

mizoko
13. nov 2025
@cacianka

@mizoko je jedno či som, lebo rozhoduje súd podľa všetkych predložených dôkazov, argumentácií a k meritu veci, čo je vhodné a v prospech maloletých detí. Nie podľa želania právnikov.

@cacianka to viem. A zopakujem: rozhodol by sud na základe jemu podaných dôkazov. Stačí aby sa tam objavila táto plodná diskusia a neviem či by tejto milujúcej babke aj vlastnú dcéru nevzali 🤣 ber to z nadhľadom.

cacianka
13. nov 2025
@mizoko

@cacianka to viem. A zopakujem: rozhodol by sud na základe jemu podaných dôkazov. Stačí aby sa tam objavila táto plodná diskusia a neviem či by tejto milujúcej babke aj vlastnú dcéru nevzali 🤣 ber to z nadhľadom.

@mizoko pri jej egu by som jej to dopriala. keby dcéra zahodila rodný list. Obrazne 😂

mizoko
13. nov 2025
@cacianka

@mizoko pri jej egu by som jej to dopriala. keby dcéra zahodila rodný list. Obrazne 😂

@cacianka čo nie je môže byť 😏😌😜

diaamax
13. nov 2025

Autorka odporucam ti, kedze tvoje ego je tak vysoko prevysoko sa poradit s pravnikom. Mu vsetko vyrozpravaj jak nam. Da ti erudovanu radu jak ta sud vysmeje. A potom, v ramci vlastneho zdravia, bych navstivila psychologa

anonym_4ccadd
13. nov 2025

No teda poriadne ste autorke naložili. Nemá význam čokoľvek písať. Len jedno mi nedá. Mnohé z nás budú také isté, ako autorka. Teraz sa tomu bránime, nechceme pripustiť, že to tak bude. Bude. Lebo každá sme iná, aj naše deti, keď dospejú, budú iné, ako sú teraz. K vzájomným stretom dochádzať bude. Už teraz sa toho bojím.

janage
13. nov 2025
@anonym_4ccadd

No teda poriadne ste autorke naložili. Nemá význam čokoľvek písať. Len jedno mi nedá. Mnohé z nás budú také isté, ako autorka. Teraz sa tomu bránime, nechceme pripustiť, že to tak bude. Bude. Lebo každá sme iná, aj naše deti, keď dospejú, budú iné, ako sú teraz. K vzájomným stretom dochádzať bude. Už teraz sa toho bojím.

@anonym_4ccadd no nebude, aspoń teda ja poznám plno starých mám a otcov čo sú schopní normálne rešpektovať rodičov dieťaťa. A tiež je obrovský rozdiel dať dieťaťu jeden nanuk po obede raz za čas a dať mu ho po tom obede čo ledva zjedol pričom predtým už mal 3 čokoládky. A ešte to robiť sústavne napriek výslovnému nesúhlasu rodičov dieťaťa.
Čo tá babka to dieťa učí? Že kašleme na to čo povedala mama tato? Kašleme na to, že to nie je dobré a prospešné pre Teba ja Ti to aj tak dám lebo ja chcem. Táto babka je osoba, ktorá pod zásterkou tzv.dobrého úmyslu, dieťaťu vyslovene škodí - tu nie je očom. To nie je, že raz za čas prižmúrim oko a nechám ťa u mňa na prázdninách pol dňa pozerať rozprávky. Táto babka prekračuje hranice sústavne a vo veľkom. A ja osobne si myslím, že svoju dcéru zrejme ani nikdy nerešpektovala. nemala by totiž s tým teraz taký obrovský problém.

64jarka64
14. nov 2025
@janage

@anonym_4ccadd no nebude, aspoń teda ja poznám plno starých mám a otcov čo sú schopní normálne rešpektovať rodičov dieťaťa. A tiež je obrovský rozdiel dať dieťaťu jeden nanuk po obede raz za čas a dať mu ho po tom obede čo ledva zjedol pričom predtým už mal 3 čokoládky. A ešte to robiť sústavne napriek výslovnému nesúhlasu rodičov dieťaťa.
Čo tá babka to dieťa učí? Že kašleme na to čo povedala mama tato? Kašleme na to, že to nie je dobré a prospešné pre Teba ja Ti to aj tak dám lebo ja chcem. Táto babka je osoba, ktorá pod zásterkou tzv.dobrého úmyslu, dieťaťu vyslovene škodí - tu nie je očom. To nie je, že raz za čas prižmúrim oko a nechám ťa u mňa na prázdninách pol dňa pozerať rozprávky. Táto babka prekračuje hranice sústavne a vo veľkom. A ja osobne si myslím, že svoju dcéru zrejme ani nikdy nerešpektovala. nemala by totiž s tým teraz taký obrovský problém.

@janage já som zrovna včera hrešila manžela,já vnúčatkám dám sladkosť keď sú u nás iba vtedy keď si vypýtajú,ale nie samozrejme aby si pýtali každú chvílku,moj muž ten im strká aj keď si nepýtajú ako keby bol nasprostý,sto krát mu to vysvetlujem ale on si ide svoje

nivea777
14. nov 2025
@anonym_autor

príbory, pusinky... ja to na jednej strane chápem. Ale stane sa, príde vnuk pýta odomňa jesť alebo príde objíme ma a tá pusa ujde... veď ho lúbim

@anonym_autor tak nech ti neuchádza. Bozkávať dieta na usta a dávať jesť z jedného príbory to by neprešlo ani cezo mna,ani jedenie jednej veci odhryzavanim. Ja sa ani nečudujem,že dvera zvysila hlas a je veľké svinstvo kvôli tvojej chybe začať vyťahovať, ako si im požičala. Na ústa bozkávaj partnera, je to úplne disrespekt voči dcere