Dcéra mojej kamarátky má parazity a ja som odmietla stretnutie. Reagovala som správne?
Ahojte mamičky, idem si k vám po názor na danú situáciu. Som mamička 3 ročného syna, som v 35tt tehotenstva. Mám blízku kamarátku, ktorá má 3 ročnú dcéru. Často sa stretávame, deti kamaratia. Včera mi napísala, že jej dcéra ma tazkosti s cikanim, štipanie. Bola s ňou u dr a doktorka zistila, že ma parazity. Podľa popisu asi mrle. Zaskočilo ma, ze hned v ten den poobede nás volala s nimi von. Vzhladom na moju situáciu 🤰 a plus teda, ze parazity asi nikto mať doma nechce som jej citlivo napisala, ze by som radsej pockala par dni, kym sa to trosku prelieci a potom, lebo z toho mam taky nie moc dobrý pocit. Keby sme sa stretli bola by som nervozna aby syn nejedol od nej chrumky a podobne. Ten kontakt je tam častý. Ona sa na mna za to velmi nahnevala, ze ale ved môj syn sa nema ako nakaziť, ze to neni infekčne atd. Obvinila ma, ze mi vlastne vôbec nezáleží na zdraví jej dcéry ale len na tom, aby sa moj syn nenakazil, co aj bola v tej situácii pravda kedze nas volala von co ma zaskocilo. A dalsia vec je, že doktorka jej nepredpisala ani žiadne antiparazitika ale iba framykoin masticku. Zacala do mna utocit A urazat ma. Podla mna by moju rekaciu pochopila kazda normálna matka. Ale keby to bolo opačne tiež by sa s nami nestretla hned.dCo si o tomto myslite? Nereagovala som prehnane ze som sa hneď nechcela stretnúť?
Aj keby si mala piate.. Zbaviť sa mrli je niekedy náročné. Aj keď je to bežná detská diagnóza a ako píšu dievčatá chytiť to môžme hocikde. Ale tak ak viem, že moje decko ma mrle tak by som proste k nikoho nešla. Véd to už každý kto ma rozum hádam vie. To akoby som mala vsi a idem veselo na návštevu.. však normálka, môže chytiť hocikto,hocikde.. 🙉
autorka - dieťa je stále vystavené riziku. Treba vždy dbať na dôkladnú hygienu.
Autorka, vôbec nemusíš niektorým trúbam tu nič vysvetľovať. Zachovala si sa absolútne správne. Ja by som na dôvažok ešte zavolala pediatrovi a požiadala o Vermox, nakoľko boli deti spolu v kontakte aj predtým.
Urobila si dobre. Že framykoin na Mrle, Môj ty kvet....
Ak ju stipe pri cikani tak je tam asi zapal. Mrle vychadzaju z konecnika a " cucaju" ho hlavne v noci. Kedysi sa lepila paska na noc na konecnik ci ide o mrle alebo nedostatocnu hygienu kedze deti v predskolskom veku si niekedy neutru dostatocne konecnik. A tvoja reakcia bola spravna. Pri kazdej chorobe sa ma dieta vyvarovat kolektivu. Aj ked mamicka ma pocit ze je to len soplik. A kamoska je🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@zuzinka888 ano, ona mi pisala, ze jej vychadzaju v noci z ritky a ma zapalenu aj ritku aj šušku. Lebo dievcatam mozu preliezat a tym spôsobovať zápaly. No škoda reči 🤦♀️
Fíha. Ja by som bola ticho. Ignor. Do buducnosti uz len pozdravit, max 2 vety a ides. Ona "urcite patri k tym kamaratkam, ktore tebe ako tehotnej chcu len to najlepsie". Inak pomysliet si to mohla, kludne aj velmi nejako jemne , ale v dobrom sa nato opytat, kludne aj ty, ale velmi jemne sa teda k tomu vyjadrit, ze preco by si nateraz vynechala stretnutia, s tym, ze nech sa jej malá uzdravi a nech sa nenahneva, ale nejake hrubsie urazacky a utoky a este na tehotnu, tam ozaj nepatria. S tym mas tiez pravdu, pokial mas teda uplne informacie, doktorka jej mala dat a to az teraz raz antiparazytika, a po mesiaci znova dalsie.
@zdenka11081983 my sme sa s tym trapili dva roky...opakovane vermox,ja som to mala v hroznom stave raz,nemohla som spavat a az gynekolog na to prisiel,lebo som si myslela,ze mam zensky zapal...a podla mna sme ich aj tak nevyhubili,len nie su premnozene...
ale tak ich asi mame viaceri...
a ak ma jeden v rodine,musia sa preliecit vsetci,inak sa to bude krutit
hned zajtra letim kupit nejake volnopredajne antiparazitika😀
@pipistrel13 ja som kedysi z nemecka objednala sirup ten ružový co bol kedysi pyrvinium. A čítala som, ze aj zentel je fajn. U mňa to podľa mňa spôsobilo aj autoimunne ochorenie štítnej žľazy v 11 rokoch... u mňa to bolo katastrofálne, nakoľko ma mama nechala vtedy dlho vytrapit keďže sa hanbila k doktorke ísť. Škoda reči...
Dobre si spravila. Je úplne normálne, že chrániš seba a svoje dieťa a že kamarátkine dieťa nie je u teba na prvom mieste. Tak je to správne a tak to má byť. Zvláštne, žeby mala kamarátka iný hodnotový rebríček? V tom prípade je to veľmi divná matka...
Prestala by byť mojou kamarátkou, neznášam neempatickych ľudí
@zdenka11081983 Pomoc.Enterobius vermicularis nema cyklus cez vnutorne organy a pluca...Enterobioza sa t.c. lieci naozaj iba mebendazolom.v tbl forme.Sirup nie je dostupny.Apropo, ako infektolog vravim, zbytocne sa nevystavujte riziku.Akejkolvek chorobe..
@aimee77 preštudoval som o tom haldy článkov... áno nie som odborník, len pacient... Raz som čítala ako jeden pán písal, že sa s tým trápi 20 rokov... absolvoval črevnú sprchu vo Viedni...Vermox, zentel pojedol na kila... sterilna domácnosť... doktorka bezradna... písal, že po vypití kávy mu doslova vypadávajú zo zadku... u nás doktorka uverila až keď videla mrle v serbli.. keďže ani zlep, ani stolica ani vytery nič nenašli.. a decko hnačkovalo 5 dní...na 5 deň vyšli mrle...
Určite si urobila správne, že si sa s ňou nestretla. Nepočúvaj tu tie múdre, čo vravia že to nič nie je. Áno máme v sebe parazity. Ale nie mrlu detskú. Tú máš v sebe keď zješ jej vajíčko. Mrle nie sú žiadna sranda. Dcérka ich mala a nikdy na tie preplakané noci nazabudnem, kým som prišla na to čo jej je a kým Vermox nezabral. Asi tri týždne som dennodenne prezliekala prádlo, prala na vysokej teplote a žehlila, všetko (ale že všetko, hračky s ktorými spala, posteľná bielizeň, uteráky, nohavičky, žinky na umývanie, legíny,...) s čím prišla do kontaktu, keďže sme mali doma aj ročného syna. Každé ráno hygiena konečníka, cikulky, keďže oni v noci okolo konečníka kladú vajíčka, preto vyliezajú. Stačí že sa poškrabe na riťke, strčí ruky do pusy alebo s nimi zje chrumku a o mesiac máš to isté (cca do mesiaca trvá kým sa v črevách z vajíčka vyliahne mrla). Preto po necelom mesiaci sa zas berie Vermox aby sa zabili nové vyliahnyté mrle. Pozor. Vermox ničí iba mrle, ich vajíčka nie. Vytvorí v črevách také prostredie, ktoré im,, nechutí,, nemajú sa čím živiť a tak pokapú potvorky. Nám sa to už chvalabohu nevrátilo, verím tomu že je to tým mojím neustálym praním a žehlením. Pošli to kamoške, možno pochopí prečo si sa s ňou nestretla.
@zdenka11081983 dufam,ze uz neexistuju mamy,ktore sa hanbia ist k doktorke...to muselo byt hrozne,ja som to mala dve noci a cez den par dni,ale jedna noc to bola hroza,fuj a nie este dlho to zazivat...
Bože ženy.. keby sa nakazili od autorkynej dcéry, tak by aj ona dávno vedela, že má jej dieťa parazity.. To nejde prehliadnuť, už len preto, že vyliezaju v noci von a dieťa nevie spať lebo to stekli a svrbí.. Mne sa syn nakazil mrlami pravdepodobne v jasliach a teda keď prišlo na kladenie vajíčok tak sa budil a kričal, že ho svrbí zadok..Stiahla som pyžamo a tie potvory mu lozili po konečníku.. nalepila som na ne lepiacu pásku, a ráno letela k dr.. Mňa skôr udivuje, že tej malej dr.nedala antiparazitika, nepýtala ani vzorku stolice..To je čo za postup? A Framikoin na mrle? No mám dosť..My sme sa museli preliečiť celá rodina.. Všetko som prala na 90 ,spodné prádlo, uteráky , obliečky..Ešte dlho som mala paniku, či niekde nevytriasol vajíčka a nenakazime sa znovu.. dlho predlho sme mu zadok dávali dokopy.. Stále tam mal také akoby zaparene, mokvajuce fľaky a nič nepomáhalo..Nakoniec sme museli ísť na kožné a až tam nasadili liečbu ktorá konečne po 3 mesiacoch trápenia zabrala, a ako prvé sa má dr.pytala či nemal mrle alebo podobne, že to je dôsledok toho..
Autorka: zareagovala si správne. To že ona sa urazila ,len ukázala aká je v skutočnosti kamarátka .. Aj keby mala len podozrenie že niečo také môže mať ,tak by som stretnutie odložila.. Ale zas na druhú stranu jej kvitujem, že povedala pravdu a nezatajila ti to..
@marianeta akoze to je brutal co opisujes. Len to čítam a mám dosť. No k jej pediatricke sa nevyjadrujem. Mam s ňou aj osobnu velmi negatívnu skúsenosť a ked povedala ci jej na to dala a presne ani vzorka stolice ani nic tak som si pomyslela svoje. Najskôr som sa jej do toho nechcela starať, neni som doktor a ludia nemajú radi mudrlantov ale ked zacala do mna utocit a presviedčať ma to to, ze ONA VIE ze sa moje dieta nemôže nakazit kym nemaju spoločné zachod a aj to poznacila ze ani to by sa nemal lebo on je chlapec a jej mala je dievča 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ tak uz som vypenila a napísala jej ze si staci jeden dva clanky o parazitoch precitat že framykoin asi nebude stačiť.
A teda si tiez myslim, ze keby mame tie parazity my, asi by to muselo byt uz vo viditelnom stadiu aby sme ich my nakazili. Sledujem stolicu a maleho a nikto nikde nic. Tak to asi nebude od nas. Neviem, mna najviac sklamal ten jej pristup jak keby jej dieta je nad vsetky deti a hadam mi moje dieta neni prvoradejsie ako jej
@mikadooo no ona ho ma podla mna rovnaký ale v zmysle ze aj pre všetkých ostatnych by malo byt JEJ dieťa na prvom mieste 🤦♀️
@pipistrel13 no dakujem pekne! A to mám dobrovolne riskovat ze to chyti ešte aj mňa a budem o mesiac rodit ešte s parazitmi. Sak by ma vykotilo
@medulienka81 ja uz ozaj sa zamyslam nad tým kamaratstvom. Lebo toto nie je prvy raz co tak reagovala. Ja sa teda k druhym kamaratkam takto nesprávam a ani som sa nestretla s tym, aby sa niektorá ina moja kamarátka takto so mnou bavila. A este je ona ta urazena. Mne hlavne je ľúto kvoli synovi lebo oni sa velmi lubia s tou jej dcerou. Aj do škôlky spolu nastupujú v septembri. Ale co je vela to je moc. Tato situácia bola pre mna zatiaľ najextremnejsia. Ona chce aby vsetci boli empaticki k nej ale opacne to uz škodí nefunguje.....
No a ako bude reagovať na učiteľky,keď nebude podľa nej? Tá to hádam ani neprežije 🤦.. Vie o Tom ,že v škôlke bude veľa detí a jej dcérka tam nebude pupok sveta?
Tak jej to povedz, presne co si mi napísala o tej empatii. Bud sa nad sebou zamyslí alebo to nepochopí. Uvidíš...
Absolutne neries jej nazor, a co si o tom mysli. Jej dcera si moze chytit prdelku, a potom jemu ruku.. Oni by mali byt aspon par dni v izolacii...
Otras a este ta vola von. Ja ked je niekto akokolvek chori, tak sa s nim nestretnem. Uz neriskujem.... Normalny clovek to pochopi.
Ja celkovo nechápem tie mamičky čo majú choré deti ale pobehajú s nimi polku ludí v okrese..ja som na to alergická...keď je malá chorá sedím s ňou doma..ona to môže zvládať dobre druhé dieťa to môže zvládať oveľa horšie..stačí že vkuse donesie niečo zo škôlky a musíme byť každú chvílu na očr a nie ešte ked nás niekto zavolá ku nim a potom z nich vypadne že dieťa malo včera horúčky...alebo už tri dni hnačkuje...
@zdenka11081983 Ano, mozu vyvolat lokalne drazdenie.Ale postihnutie vnutornych organov je viazane na prechod cez krvny system.Ze skonci v mocovej rure a lokalne vyvola zapal budis, ale nemigruje v krvnom systeme.Pocas ambulantnej praxe som zazila x magorov, doslova, kt sa preliecovali vsetkym moznym.Bez pozitivity sterov, eozinofilii v KO..
@zdenka11081983 a ako sa prosim v nemecku ten sirup vola?

@oblecenie99 toto nepochopím akoze ked neupozornia dopredu a v pohode sa stretaju akoby sa nic nedialo. Uff a salmonela je masaker. Ja vždy upozornim aj ze ma trosku sopel keby cosi. A nech sa druhá strana rozhodne ci sa chce stretnut. Pri vaznejsich veciach rovno rusim stretko a vyhnem sa druhym detom. A ona sa pohorsuje aj nam malym soplom ze sa jej mala môže nakazit, co chapem, preto som nechapala tuto reakciu.