icon

Dcéra mojej kamarátky má parazity a ja som odmietla stretnutie. Reagovala som správne?

3. aug 2022

Ahojte mamičky, idem si k vám po názor na danú situáciu. Som mamička 3 ročného syna, som v 35tt tehotenstva. Mám blízku kamarátku, ktorá má 3 ročnú dcéru. Často sa stretávame, deti kamaratia. Včera mi napísala, že jej dcéra ma tazkosti s cikanim, štipanie. Bola s ňou u dr a doktorka zistila, že ma parazity. Podľa popisu asi mrle. Zaskočilo ma, ze hned v ten den poobede nás volala s nimi von. Vzhladom na moju situáciu 🤰 a plus teda, ze parazity asi nikto mať doma nechce som jej citlivo napisala, ze by som radsej pockala par dni, kym sa to trosku prelieci a potom, lebo z toho mam taky nie moc dobrý pocit. Keby sme sa stretli bola by som nervozna aby syn nejedol od nej chrumky a podobne. Ten kontakt je tam častý. Ona sa na mna za to velmi nahnevala, ze ale ved môj syn sa nema ako nakaziť, ze to neni infekčne atd. Obvinila ma, ze mi vlastne vôbec nezáleží na zdraví jej dcéry ale len na tom, aby sa moj syn nenakazil, co aj bola v tej situácii pravda kedze nas volala von co ma zaskocilo. A dalsia vec je, že doktorka jej nepredpisala ani žiadne antiparazitika ale iba framykoin masticku. Zacala do mna utocit A urazat ma. Podla mna by moju rekaciu pochopila kazda normálna matka. Ale keby to bolo opačne tiež by sa s nami nestretla hned.dCo si o tomto myslite? Nereagovala som prehnane ze som sa hneď nechcela stretnúť?

Strana
z2
dzescebuly
3. aug 2022

Urobila by som to isté bez ohľadu na to ako sa "kamarátka" zatvari,čo si myslí alebo čo povie

zdenka11081983
3. aug 2022

Nie nereagovala. Kopla by som ju do zadku keby takto reagovala. Mam bohaté skúsenosti z detstva s mrlami a traumu dodnes.. a obrovskú.

vierkainka
3. aug 2022

Vôbec si nereagovala zle.Reagovala si správne.🙂

oblecenie99
3. aug 2022

Nás vtedy jeden a polročný takto chytil minulý rok v lete,podotýkam v tých horúčavách, salmonelozu. Až keď aj náš začal hnackovat a vyskočili mu teploty, tak len tak mimo reč poznenali,že ma to aj ich dieťa. Samozrejme n to nepovedali, deti sa hrali spolu, mali rovnaké fľaše, sem tam si ich pomiesali, šejrovali si chrumky a pod..ibaže náš nechcel vtedy skoro nič piť,bol mladší, menší a v tých horúčavách to nedával, čiže sme skončili s dehydratáciou v nemocnici. Nikomu to neprajem. Môj syn sa dával dokopy dva mesiace. Z 92 veľkosti schudol na 74. Čiže ti úplne rozumiem a po tejto skúsenosti je mi šumafuk, kto sa ako urazí.

fiafia
3. aug 2022

Ak sa za toto urazila asi nieje dobrá kamarátka.... Ja keď sa mám stretnúť s kamoškou a jej deťmi vždy sa pýtam či sú zdraví, žiadne sople a kašle a pod a ešte nikdy sa neurazila 😁 a ja zas naopak keď sa mi dcéra nevidí, vždy napisem čo sa deje a nechám to na jej zvážení či stretnutie posúvame....

autor
3. aug 2022

Ona velmi kritizuje druhych, keď k nej prídu so soplami a nakazia dcéru ale uz ked sa to tyka dcéry tak ma iny meter očividne. Ale pritom pri soplocj, kasloch vzdy až ked vyzdravela sme sa stretli. Toto mi príde ze berie jak keby vôbec o nic neslo. Ze sak keď nezdielaju rovnaky záchod tak sa syn nema kde nakazit. A ja som hlavne ostala zarazena jej útočnou reakciou. Presne ako pisete baby, ja ani žiadna ina kamaratka sa nikdy neurazila ked sme sa my ale oni z odmietli stretnut skrz sople, kasle a t d. Prave mamicky by sme sa mali chapat. A prislo mi to ze jak mam iný názor ako ona, tak uz som ta zlá. Aby som sa pomaly bala vyjadriť svoj názor aby sa na mna nenahnevala.

jarmillka
3. aug 2022

mrle mohla mat uz davno, az teraz sa premnozili a robia sarapatu.. Nemozes ani vediet ci ich nema od vas.. z klucky na dverach, z obchodu… Niekedy sa deti v kolektivoch odcervovali pravidelne.. Teraz sa neodcervuje nikto len ak uz ma problemy.. A deti si to pekne odovzdavaju medzi sebou, potom kazde na clenov rodiny.. Ak sa na to pride, maximalne sa raz prelieci dieta, v lepsom pripade aj clenovia rodiny..jednej.. Tie ostatne, ktore ich tiez maju ale netusia o tom, to ale hned podaruju dalej… A tak to ide dookola.. Niektore parazity dostanes tak, ze vdychnes vajicko z prachu ked si vonku a zafuka vietor.. Takze pokial neodcervujes pravidelne celu rodinu, tak to pravdepodobne mate aj vy… Ku kamaratke-ak by jej dietatu zistili parazity, urcite by jej nedali len framykoin..

autor
3. aug 2022

@jarmillka jasne, ja neriesim odkial to má, kde sa nakazila. Viem, že možnosti je veľa. A ze u deti je to bežné. Ale prečo keď teda u nas zatiaľ tieto ťažkosti su neni sa mám dobrovoľne vystavovať riziku nakazenia sa ked sa mu môžem vyhnúť? Ak sme sa uz nenakazili, ako píšeš. To je ako s covidom. Môžem ho chytit hocikde, ale nepôjdem vedome na návštevu k niekomu, kto viem, ze ho práve má. Priklad.

fiirsttiime
3. aug 2022

Autorka úplný suhlas...

jarmillka
3. aug 2022

a ako vies ze sa oni nenakazili od vas? 😉 chodis s dietatom do pieskoviska? medzi ine deti? preliezky? detske centra? obchody?kosiky? tam sa tomu vystavujes presne tak isto.. Aj ked ti to tak nepride… Keby si s nimi isla von, stacilo by, aby mali ciste ruky..nie je to virusovy zapal pluc ani chripka…🙈 Domov k nim potom uz nechod nikdy… Vajicka parazitov mozu byt na gauci, zaclonach, v prachu…ak nevyperie -nevyvari postelne pradlo kazdy den, tak smola..tak isto ich spodne pradla.. 😉

autor
3. aug 2022

@jarmillka čiže podla tvojho pohladu by som s nimi sa mala normálne stretnut a nic neriesit, ist kludne k nim domov, stretavat sa bez ohladu ci jej mala napríklad ma sople, kasle, atd príklad lebo sak to mozeme chytit vsetko hocikde inde. Spravne to chápem?

lenuska9999
3. aug 2022

Je logické, že ti viac záleží na tom, aby sa ti tvoje vlastne dieťa nenakazilo. Jej dieťa je až druhoradé. Verím, že takto to ma každý normálny rodič 😀 a inak reagovala by som tak isto. Tvoja kamarátka by si mala zjavne načítať co tie mrle vôbec sú.

jarmillka
3. aug 2022

nie , nechapes to spravne… pisala som, ze parazity nie su virusovy zapal pluc ani chripka… Parazity ma kazdy jeden clovek.. Pisala si, ze ta volali von.. nie k nim domov… Cize byt vonku s dietatom, ktore ma parazity ale ciste ruky-nie je absolutne nic hrozne… Viac skody narobis ak das svoje dieta do piesku ako toto… Tot moj pohlad..

miiichaelaaa
3. aug 2022

Kto tvrdí, že si sa s nimi mala stretnúť asi nikdy mrle alebo parazity nemal 🤦‍♀️ nepočúvaj ich hlúposti.. zachovala si sa dobre ako zodpovedná matka

jarmillka
3. aug 2022

aaa zabudla som.. riesit by si to mala..Skus zavolat aj ty pediatricke aby vam nieco predpisala…ak boli v kontakte casto, tak je fakt mala pravdepodobnost ze ich nemate aj vy… Ja svojej rodine davam kazdy pol rok vermox… Pre istotu 🙂

autor
3. aug 2022

@jarmillka Ok, ale keď dam dieta do piesku skôr ako ide jesť napr umyjem mu ruky, samozrejme vie, ze si nemá pieskove ruky dávať do úst. Pritrafit sa môže, ale teda nejaka snaha o ochranu tam je. Ked s nimi pôjdem aku mam istotu ze malá ma 100% čisté ruky a ako co vždy ked si od jej zoberie hračku alebo ho ponukne chrumkou zo svojho sacku tam mam robit scenu rychlo dezinfikovat ruky? Ved to na tie deti bude mat horsi vplyv cele a aj na moju psychiku byt stale v strehu ako sa s nimi radšej pár dni nestretnut kym sa to prelieci. To je zase moj názor. Ale jasne, pýtala som sa na názor, tak toto je tiez jeden z nich. Beriem. Kazda mame asi iny pohľad na vec no.

1mina
3. aug 2022

Nasa.mala podozrenie na parazity a dr mi povedala ze nema ist do kolektivu a dala jej lieky, ani ja sama som ku nebrala na ziadnu navstevu 🙂 aj som sama dala vediet kamoskam ze zatial odlozime stretavanie s detmi

luccija
3. aug 2022

Spravila by som to iste necit sa vinna.Bolo by dobre dceru preliecit

jarmillka
3. aug 2022

ono by si musela pri mrliach poskrabat konecnik a potom dat ruky do chrumiek… Ak mas z toho take obavy, tak sa s nou skus este porozpravat ked obe vychladnete.. a opytat sa jej, ci sa preliecia aj oni alebo len dieta.. Trosku si o tom precitaj, o hygiene pri parazitoch a skus jej aj poradit…

ingrid56
3. aug 2022

A nevyjadrila sa zle tvoja kamarátka ? Lebo štípanie a ťažkosti s cikaním + predpísaný framykoin , to mi skôr príde na baktériu v močových cestách .... keby mala mrle, tak by svrbil zadok (aspoň u nás to tak bolo) ... a tam sa 3dni nosia sklíčka na biochémiu a až potom lekár určí na základe výsledkov, o aké parazity ide , nie? A ak teda tie mrle má, tak s tebou súhlasím, nech si kamoška myslí čo chce .... moja dcéra ich dostala keď ju mala strážiť babka , išla som s ňou na OČR, na niekoľko dní sme obmedzili kontakty, nechodili sme ani vonku, dostala tbl na odčervenie a poctivo som teda doma všetko posteľné prádlo aj uteráky a osušky prala na 90tke .....🤷‍♀️

lindusss2016
3. aug 2022

No podla mna to jedna z vas poplietla a dievcatko nema parazity, ale bakterie v moci a to je fakt rozdiel a nir je to infekcne. Ak by mala mrle, okamzite by dostali vermox cela rodina na preliecenie a nie framykoin. Takze si poriadne precitaj, co ti napisala, kdesi nastala chyba.

adkalu
3. aug 2022

No tak toto som riešila minulý týždeň, mali sme rodinnu oslavu u starých rodičov. Decka chceli do bazéna, dcérke sa páčili manželovej neterky plavky, skôr ako som sa otočila už ich na seba navliekla, nepáčilo sa mi to, bielizeň a plavky su skratka neprenosne... Dosť som pokričala, dcérka sa prezliekla a večer len tak pri vínku svokra so svagrovou si rozoberajú, ze netere nezabrali antiparazitika, ze už nevie co s nou. Skoro ma vykotilo, tak som jej povedala, ze mohla povedať, ze to nie je sranda, tak vraj co robím drámu. Nasrata som, hlavne keď moje decka majú sople tak cucime doma, nech niekoho nenakazia.

radanna11
4. aug 2022

Ja si tiež myslím,že si troska poplietla diagnózu.

autor
4. aug 2022

No takto dievcata, tiež vzhladom na liecbu by ma napadlo, ze mohla sa pomylit v diagnoze alebo ja. Napísala mi doslova to, ze ma zapalenu riťku a šušku a ze jej v noci vyliezaju v riťky. Takže si myslim, ze tie parazity ma, cosi som si o tom precitala, ale kedze viem aka neschopná je ich dr, tak si myslim ze tam je chyba v liecbe. Ona jej povedala ze natieranim riťky framykoinom a dôkladnou hygienou by sa to malo vyhubiť. 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

jana_eyre_2
4. aug 2022

Ako už som bola v rovnakej situácii, aj že moje deti boli choré, alebo jej deti boli chore a vždy sme si to povedali či sa stretneme.. keď nam to vhodné neprišlo tak sme stretnutie preložili a keď prišlo tak sme sa stretli.. nikdy sme sa za to neurazili, ani sme sa nehádali a to deti od seba už aj čo to pochytali (totiž s tými deťmi moje decká trávia väčšinu času, už sú ako rodina)

Ak by na moju obavu kamarátka reagovala tak ako píšeš, tak by som ju za kamarátku už asi nepovažovala.. navyše framykoin na mrle? To čo je za blbosť? Na mrle sa dáva vermox a je to na dlhšie, ale po prvej tabletke by to už prenosné byť nemalo..

zdenka11081983
4. aug 2022

@radanna11 pri mrliach bývajú zapálené ženské pohlavné organy. Mrle môžu preliet tam a roznasaju baktérie,napr ecoli... takisto mrle nie sú len v črevách, ak su rozšírené nachádzajú sa aj inde v tele...pečeň, močový mechúr atď... Vermox pomôže ale nie vždy. Táto nákaza je podceňovana, niekedy je to beh ma dlhé trate.

kvetinka75
4. aug 2022

ja by som tiež išla. Veď neviem či ostatné deti niečo nemajú. Hocikto môže mať takéto problémy a ty nemusíš o tom ani nevied a okrem iného neviem či nedošlo aj k pomýleniu si dg. Len by som zabránila aby si od nich syn bral niečo na jedenie a doma ale to by malo byť automatické, by som mu poriadne umyla ruky. K tej kámoške -reakcia prehnaná a neviem na čo ti je takáto kámoška keď každého len kritizuje. Myslíš že teba pred druhými nie? Zvážila by som, či bude aj naďalej mojom kámoškou.
A mimochodom vieš kolko mačiek príde do pieskoviska? Ani netušíš čo tam môžu zavliecť a pritom bežne nemáš stresy že ideš na pieskovisko.

autor
4. aug 2022

@jana_eyre_2 rovnako to mam so vsetkymi kamarátkami. Vždy sa normálne dohodneme, dame si vediet ked sa nam niektore dieta nezdá. Preto ma jej reakcia sokovala. No ja som to presne tak aj myslela, aj som jej to napisala ze neznamena to, ze sa mesiac neuvidime ale par dni pre svoj dobrý pocit by som pockala a potom sa kľudne môžeme stretnúť. A tiež som jej potom uz nahnevana napísala, ze som si cosi o tom precitala a ze teda by sa na to mali predpisovat antiparazitika na vyhubenie tak ma hned osocila ze študovana doktorka sa ozvala a podobne.

autor
4. aug 2022

@kvetinka75 ja to chápem ako to myslis aj viacere z vas. Len ine je pre mna keď neviem co tie deti maju a ine sa vedome stretat s dieťaťom o ktorom to viem. Chápeš. Ze to vedomie robí svoje a zvysuje ten strach. Mam prve dieta a taketo tazkosti sme zatiaľ nemali (snad ani nebudeme) tak ma to straší

autor
4. aug 2022

@zdenka11081983 no sak to ze mam prve dieta a keď sa da, nechcem ho vedome vystavovat riziku.

Strana
z2