Dedenie po svokrovi
Ahojte, zase raz by som potrebovala poradit,tentokrat s takou neprijemnou situaciou. Manzel dedi s bratom a svokrou po svokrovi. Ide o dom,pozemok,auto a dalsie pozemky. Kedze na dome je hypoteka a treba ho prerobit tym padodom zobrat dalsiu hypoteku,rozhodlo sa,ze dom moze zdedit len jeden,aby sa dal zatazit. U nas to nebolo moze,lebo mame sami hypoteku a male dieta takze nie je mozne aby sme tam so svokrou fungovali a prerabali. Ale bolo nam to ponuknutte. Takze do domu siel svagor pochopitelne je sam a bez dlhov. Tym sa dedicstvo uzavrelo.Vsetko bude mat svagor aby vyplatil dlhy a prerobil dom. Ale o ostnom majetku nepadlo ani slovo. Manzel sa citi trochu ukrivdeny lebo je tu este auto a pozemky ale tie sa maju pouzit na splatenie dlhov po ich predaji. Nechce nic povedat svagrovi lebo nevie ako a svagor je dost prchky a jeho jedina odpoved je tak tam chod ty byvat. Koniec debaty. Lenze podla mna ked jeden dostane dom s pozemkov tak preco by druhy nemal dostat aspon auto ale musi sa vzdat komplet celeho dedicstva. Nededila som tak nemam skusenosti ale zda sa mi to nefer hlavne ked vidim manzela ze mu je to luto.Ja to riesit nemozem ani nechcem ale nejak by som mu rada poradila....dedicske je uz zajtra...dakujem za kazdu odpoved dufam ze ste sa z toho vyznali 🙂
@lucka227 vôbec to nie je čudné ak máte odhodnotiť majetok, nemôžete dať nízku cenu lebo notár nebude súhlasiť. od ceny dedičstva sa odvíja odmena notára.
No a dosť divno to idete riešiť, nečudujem sa Ti že nesúhlasíš.
Nepíšeš na koho bol dom? Bol len na svokra, alebo ho mali svokor a svokra v BSM?
PR 1)
Ale budem rátať, že ho mali v BSM.
Svokre patrí polovica domu, polovica pozemkov ( ak boli v BSM ) a polovica dlhu. Druhá polovica majetku patrí nebohému. Takže len tá polovica sa bude dediť .
Ak má dom hodnotu 80000 eur .. tak do dedičstva vstupuje 40000 eur. Z toho patrí tvojmu mng. , jeho bratovi a svokre po 1/3 tine. Tj. cca 13333 eur pre každého, pozemky 30000 e takže vstupuje do dedičstva 15000 e tj. pre každého 5000 e a nesplatené hypotéka 15000 e ... vstupuje do dedičstva 7500 e .. tj. pre každého 2500 e ...
Spolu každý by mal dostať majetok v hodnote 15800 eur bajočko. Teda 1/6 tinu všetkého mng. , 1/6 tinu jeho brat a svokra bude mať podiel na majetku 4/6tiny .
Toto je dedenie zo zákona, ak majetok je v BSM.
PR2)
Dedenie zo zákona ak napríkla dom bol v BSM a pozemky boli len svokrove.
Dom sa podelí tak ako hore, pozemky sa podelia 30000 e.. pre každého 10000 eur. A mínus hypo pre každého 2500 eur. Hodnota majetku 20500 eur bajočko.
PR3)
Dedenie zo zákona ak dom bol vo vlastníctve svokra, a pozemky v BSM .
Dom 80000 vstupuje do konania celý tj. pre každého podiel v hodnote 1/3 domu tj. 26666 eur, + pozemok 5000 e - hypo 2500 eur .. spolu majetok v hodnote 29166 eur .
A teraz trošku k tomu čo Ti tu baby tvrdia, je hlúposť ak píšu o vzdaní sa dedičstva. Pretože existuje inštitút dedičskej dohody. Tj. dohodnú sa dedičia ako sa podelí majetok medzi nich , aby nikto nebol ukrátený .
Takže ku pr. 1)
svokra sa vzdá svojho podielu na dome v prospech syna, tvoj mng. sa vzdá podielu na dome v prospech brata, a svokra daruje svoju polovicu domu synovi . Takže syn získa majetok v hodnote 80 000 eur , a prevezme na seba aj dlh hypo 15000 eur. Tj. čistá hodnota jeho majetku bude 65000 eur.
Svokra sa vzdá svojho podielu na pozemkoch v prospech tvojho mng, brat sa vzdá podielu na pozemkoch v prospech tvojho mng. a svokra daruje svoju polovicu pozemkov tvojmu mng. Tvoj mng. získa hodnotu dedičstva 30000 eur.
Svokra nebude mať nič len právo doživotného bývania v dome. Pr. A tvoj mng. môže súhlasiť s takým delením majetku, že nebude žiadať od brata vyrovnanie dedičských podielov, tj. aby mu brat v hotovosti doplatil ešte 17000 eur.
Ak by to tvoj mng. žiadal tak on by získal majetok v hodnote 47000 eur , a jeho brat tiež bajočko v tej istej hodnote.
A na takom niečom sa treba dohodnúť, a prísť k notárovi. Predložiť mu dohodu, on ju zapíše a osvedčí a to potom bude platiť. Ak sa nedohodnete tak napíše notár každému jeho podiel na dome napr. 1/3tinu a tiež aj čo sa týka dlhu, a budete to splácať.
Ak som použila iné sumy tak sa ospravedlnujem, ale presne sa to aj tak nedá, kedže netušíme či bol majetok v BSM alebo nie.
@zabka88 no hej ... čítala som čosi , a tiež aj o hyenizme a o tom, že má švagor nárok na celý majetok ak prevezme dlh a podobné žvásty tak som to len dávala na pravú mieru ... lebo čítať takú diskusiu, a nevedieť viac .. tak stiahnem chvostík a nehlásim sa o svoje nároky.
A naozaj netreba znalecké posudky, nie je na tom nič divné ak prídu dediči k notárovi a povedia, dedí sa byt v hodnote 40000 e .. ked sa opýta skade je taká suma tak sa povie, na internete sa v našom meste a okolí také veľké byty predávajú. To úplne stačí. Znalecký by trebalo ak by prišli k notárovi a tvrdili že byt má hodnotu 20000 e .. a notár seno ani ovos nežere a tiež pozná cca ceny nehnuteľností v okolí a ked nie tak klikne na prvú realitku.
@zalka iste, aj taký názor tu padol, ale keby si čítala viac uvidíš že tu padlo aj to, aby sa skúsili so svokrou a bratom dohodnúť inak, dokonca tu padlo viacero alternatív. Ale tento problém je podľa mňa hlbší, keďže manželovi sa zjavne moc nechce diskutovať o tom s rodinou , brat je nedotklivý a svokra iné riešenie nevidí.. a Lucka sama nič nedocieli, keďže ako vieš dedičstvo sa je netýka, keďže nepatrí do BSM.
inak ty si sa vážne s takouto žiadosťou notára aby pozostalí sami odhadli cenu nehnuteľnosti stretla? 😲 a čo ak každý z nich "odhadne" inú sumu, ktorou sa bude notár akože riadiť? tou najvyššou, že? ;-P teda sorry, ale ja by som k notárovi bez odhadu súdneho znalca nešla..
@zabka88 no samozrejme, mám za sebou dedičské konanie. A ked sme nehnuteľnosť alebo OMV ohodnotili, tak samozrejme spolu ako dediči, nebudeme naháňať peniaze do vrecka notárovi, a kedže kúpnu cenu nechcel akceptovať za byt vtedy 20000 sk, že cena dedičstva je v trhovej cene tak potom sme dali normálne vtedy ešte 400000 sk , lebo za takú cenu šli byty v okolí a notár to akceptoval. Detto OMV, to sme ohodnotiť nevedeli tak sme zašli do bazáru a opýtali sa za koľko by sa dalo predať.
Ale za znalecké posudky sme neplatili.
Ja som sa viac krat stretla s tym, ze si ludia sami mali ohodnotit nehnutelny majetok, napr. stacilo najst nejake inzeraty predaja podobnych nehnutelnosti v novinach. Ak neboli, tak nejako odhadom. Ak date prilis nizku sumu, notar to nemusi akceptovat a ohodnoti nehnutelnost vyssou sumou. Dedicia potom musia namietat, da sa vyhotovit posudok. Ale za ten treba zaplatit. Takze najlepsie je navrhnut taku sumu, aby notar suhlasil.

@lucka227 ahoj, tak ako to dopadlo na tom dedičskom?