icon

Dedičské práva a problémy s bývaním po babke

mnemcek
8. nov 2025

Dobrý deň,

chcel by som sa poradiť ohľadom dedičstva a nehnuteľnosti po mojej babke. Som jediný, kto sa o ňu staral počas jej posledných rokov života, a teraz čelím situácii, kedy ostatní dedičia chcú nehnuteľnosť predať. Ja však nemám kam ísť a nemám dosťatok prostriedkov na presťahovanie sa.

Chcel by som zdôrazniť, že mám na nehnuteľnosť trvalé bydlisko a aj keď mám úver, ten bol braný s jej súhlasom a ide o menšiu sumu. Úver splácam, ale v prípade predaja nehnuteľnosti by môj podiel bol veľmi nízky, čo by mi nezabezpečilo adekvátne bývanie.

Zároveň by som chcel poukázať na to, že babka za jej života vyrovnávala dedičské podiely ostatným dedičom a aj starosta obce či rodinní známi vedia, že chcela, aby dom ostal mne. Bohužiaľ, neexistuje písomný dôkaz, takže je to v podstate tvrdenie proti tvrdeniu.

Preto by som sa chcel opýtať, či je možné dosiahnuť nejakú kompenzáciu alebo dohodu, aby mi bola zabezpečená adekvátna forma bývania a aby som neostal bez strechy nad hlavou.

Ďakujem za každú radu a pomoc.

Strana
z2
sasa1310
8. nov 2025

@mnemcek nie, babka už má po sebe dedičov, takže čo chceš. Mal si si zaobstarať nehnuteľnosť už predtým. To, že tam máš trvalý pobyt ti je na dve veci. Dôležité kto je majiteľom toho domu a teda keď jej dedičia a ty nie, tak predajú dom a nemusia ti nič zabezpečovať.

gribka1
8. nov 2025

V tomto si bohužiaľ ťahal za kratší koniec od začiatku, bolo naivné si myslieť, že keď sa o niekoho staráš, automaticky je to tvoje, či ťa tam nechajú bývať. Bolo nutné sa osamostatniť už dávno predtým. Koľko bude tvoj podiel? Fakt sa nedá si vziať úver a kúpiť niečo vlastné?

balerina2025
8. nov 2025

@mnemcek zial ak to nemas na papieri, tak na dedenie nemas narok ale priamy dedici. takze ked budu chciet predat, predaju, aj bez tvojho suhlasu.

sasa1310
8. nov 2025
@gribka1

V tomto si bohužiaľ ťahal za kratší koniec od začiatku, bolo naivné si myslieť, že keď sa o niekoho staráš, automaticky je to tvoje, či ťa tam nechajú bývať. Bolo nutné sa osamostatniť už dávno predtým. Koľko bude tvoj podiel? Fakt sa nedá si vziať úver a kúpiť niečo vlastné?

@gribka1 prečo za kratší koniec? Však jej pomáhal a staral sa o ňu za to, že tam mohol bývať. Nestaral sa zadarmo.

gribka1
8. nov 2025
@sasa1310

@gribka1 prečo za kratší koniec? Však jej pomáhal a staral sa o ňu za to, že tam mohol bývať. Nestaral sa zadarmo.

@sasa1310 Ale do budúcnosti bolo jasné, že tam nebude bývať do konca života.

sasa1310
8. nov 2025
@gribka1

@gribka1 samozrejme a aký je rozdiel? Však roky nemusel platiť nájom, to je babkina služba na oplátku. Mohol plnohodnotne šetriť na vlastnú nehnuteľnosť, lebo nemusel platiť drahý nájom a namiesto toho zobral ešte úver. No nejaký nepodarok je ten autor.

gribka1
8. nov 2025
@sasa1310

@gribka1 samozrejme a aký je rozdiel? Však roky nemusel platiť nájom, to je babkina služba na oplátku. Mohol plnohodnotne šetriť na vlastnú nehnuteľnosť, lebo nemusel platiť drahý nájom a namiesto toho zobral ešte úver. No nejaký nepodarok je ten autor.

@sasa1310 No a ja som iného názoru? Veď vedel, že tam neostane naveky a má sa osamostatniť. Neočakávať, že keď sa starám tak mi to nechajú.

janicast
8. nov 2025

@mnemcek babka,keď.zila nič nevyrovnávala,mohla dať.co.chce komu chce.
Dedičstvo je len po.smrti.Trvalý pobyt neoprávnuje k.vlastnicvtu.
Ale otazka:dedičom je predsa Tvoj rodič..Ten Ti.moze svoju časť rôznym spôsobom previezť..

svetlonos
8. nov 2025

@mnemcek
Nie, mas smolu. Ziadna kompenzacia nebude. Ked babka tak velmi chcela, mala ti dom prepisat pokial zila. Nemas narok na nič.

januska12323
8. nov 2025

Bude sa dediť podľa zákona, babka mohla na teba previesť nehnuteľnosť keď chcela za života.

mnemcek
autor
8. nov 2025

Ja som dedicom 1/12 z nehnutelnosti ale je na tam 8 osob.

mnemcek
autor
8. nov 2025
@janicast

@mnemcek babka,keď.zila nič nevyrovnávala,mohla dať.co.chce komu chce.
Dedičstvo je len po.smrti.Trvalý pobyt neoprávnuje k.vlastnicvtu.
Ale otazka:dedičom je predsa Tvoj rodič..Ten Ti.moze svoju časť rôznym spôsobom previezť..

@janicast ano po mame sme traja bratia a mame 1/12 kazdy

zojazoja
8. nov 2025

No tak pôjdeš do podnájmu ked ti nevyjde si zobrať hypoteku. Co iné ti ostáva.

mnemcek
autor
8. nov 2025
@gribka1

@gribka1 od malicka som zil s babkou.. dom sa postavil v 1995r. A samozrejme ze som prispieval na domacnost a ostatne vydaje.. Ale doklad o plateni nemam lebo vsetko bbolo na jej meno.Mam vypis z uctu ze som jej pripeval vzdy nakolko mala dochodok aky mala a dom ma 10 izieb cize velky a uz len to udrziavat stalo nemale peniaze rok co rok.A dedit som mal ja len nejako vraj nenechala zavet. preto to islo oficialnou formou.

zenazaba
8. nov 2025

@mnemcek aky je tvoj aktualny prijem?

sasa1310
8. nov 2025
@mnemcek

@gribka1 od malicka som zil s babkou.. dom sa postavil v 1995r. A samozrejme ze som prispieval na domacnost a ostatne vydaje.. Ale doklad o plateni nemam lebo vsetko bbolo na jej meno.Mam vypis z uctu ze som jej pripeval vzdy nakolko mala dochodok aky mala a dom ma 10 izieb cize velky a uz len to udrziavat stalo nemale peniaze rok co rok.A dedit som mal ja len nejako vraj nenechala zavet. preto to islo oficialnou formou.

@mnemcek si prispieval na domácnosť a výdaje lebo si tam býval a tie výdaje si ty reálne aj míňal. A prečo by si mal ty dediť, lebo si nemal kde bývať?

mnemcek
autor
8. nov 2025
@zenazaba

@mnemcek aky je tvoj aktualny prijem?

@zenazaba celkom v pohode no bohac nie som :D

la_dolce_vita
8. nov 2025

Mozes im ponuknut nejaku sumu, ale je vas vela a museli by suhlasit vsetci, cize najlahsie je predat a rozdelit sa. Ty bohuzial nemas narok na cely dom, take su zakony, ak to babka chcela urobit tak, ze dom bude cely tvoj, mala to riesit este za zivota.

mnemcek
autor
8. nov 2025
@sasa1310

@mnemcek si prispieval na domácnosť a výdaje lebo si tam býval a tie výdaje si ty reálne aj míňal. A prečo by si mal ty dediť, lebo si nemal kde bývať?

@sasa1310 ja som uz zdedil 1/12

sasa1310
8. nov 2025
@mnemcek

@sasa1310 ja som uz zdedil 1/12

ja ti odpisujem na tie tvoje výhovorky, že však ty si platil. Platil si si len to, na čo si míňal. Predáte dom a ostane ti 1/12, môžeš zobrať hypo a zbytok čo máš našetrené a kúpiť si bývanie.

gribka1
8. nov 2025
@mnemcek

@mnemcek To je všetko pekné, aj to, že si sa staral. No muselo ti byť jasné, že pokiaľ to babka nevyrieši za života, ostaneš "na ulici". Veď na tom nie je nič nelogické. Musel si vedieť, ako to skončí.

mnemcek
autor
8. nov 2025
@sasa1310

ja ti odpisujem na tie tvoje výhovorky, že však ty si platil. Platil si si len to, na čo si míňal. Predáte dom a ostane ti 1/12, môžeš zobrať hypo a zbytok čo máš našetrené a kúpiť si bývanie.

@la_dolce_vita no ved to.. Ani nevies kolko krat som jej to vravel ze tak by to bolo najlpesie.. ale vies ako stary ludia.. Babulienka mala 95r ked nas opustila.
@sasa1310 to nie su vyhovorky. Iba vravim ze som normalne prispieval a dokonca som jej kazdy mesiac platil za lieky co tiez nebolo malo.. ale to nie dolezite.. Mna zaujimalo ci ma mozu nejak odtialto vyhodit.. Alebo prinutit ked ze je ich viac a vlastnia vacsinu podielu.

mnemcek
autor
8. nov 2025
@gribka1

@mnemcek To je všetko pekné, aj to, že si sa staral. No muselo ti byť jasné, že pokiaľ to babka nevyrieši za života, ostaneš "na ulici". Veď na tom nie je nič nelogické. Musel si vedieť, ako to skončí.

@gribka1 nevedel som..ozaj som si myslel ze je zavet lebo sme sa o tom vela krat rozpravali ze ho ma ale ze este podla toho ako sa budu chovat ostatny tak ho pozmeni. Bol som prekvapeny ked som zistil ze ziaden nie je.

sasa1310
8. nov 2025
@mnemcek

@la_dolce_vita no ved to.. Ani nevies kolko krat som jej to vravel ze tak by to bolo najlpesie.. ale vies ako stary ludia.. Babulienka mala 95r ked nas opustila.
@sasa1310 to nie su vyhovorky. Iba vravim ze som normalne prispieval a dokonca som jej kazdy mesiac platil za lieky co tiez nebolo malo.. ale to nie dolezite.. Mna zaujimalo ci ma mozu nejak odtialto vyhodit.. Alebo prinutit ked ze je ich viac a vlastnia vacsinu podielu.

@mnemcek môžu ťa súdne prinútiť predať. Alebo ich všetkých môžeš vyplatiť.

janicast
8. nov 2025
@mnemcek

@janicast ano po mame sme traja bratia a mame 1/12 kazdy

@mnemcek mamina uz nežije,tak? No.zlá situácia je to,každý chce predať a.je im.jedno kam pôjdeš asi

mnemcek
autor
8. nov 2025
@janicast

@mnemcek mamina uz nežije,tak? No.zlá situácia je to,každý chce predať a.je im.jedno kam pôjdeš asi

@janicast no taka je zial pravda.

gribka1
8. nov 2025
@mnemcek

@gribka1 nevedel som..ozaj som si myslel ze je zavet lebo sme sa o tom vela krat rozpravali ze ho ma ale ze este podla toho ako sa budu chovat ostatny tak ho pozmeni. Bol som prekvapeny ked som zistil ze ziaden nie je.

@mnemcek Tak ťa bohužiaľ oklamala.

abbey1
8. nov 2025

@mnemcek Aká by bola tvoja predstava?
Nemôžeš čakať, že sa všetci vzdajú svojich podielov na tak veľkom a relatívne nie starom dome.
Môžeš sa s nimi skúsiť racionálne dohodnúť, že by si dostal vyplatený o niečo vyššiu sumu, ako ti prináleží zo zákona. Možno tvoji súrodenci by boli ochotní pristúpiť na nejakú dohodu.
Veľká škoda, že ste to aspoň ústne spolu neriešili všetci dediči, keď už bola babka staršia. Musíš k tomu i ty pristupovať do zdravým rozumom a nečakať zázrak.
Skús všetkých dedičov osloviť a rozumne sa dohodnúť. Ak im ide o predaj domu, nebudú chcieť viesť dlhoročný súdny spor, ktory ťa donúti súhlasiť s predajom. Lebo áno, súd by tak rozhodol.
Skúste si preto všetci sadnúť a nájsť riešenie pre všetkých. Nečakaj však zázrak a buď rád, ak pustia akýkoľvek cent nás rámec.

namornicka
8. nov 2025

Ved zober svoj podiel z dedicstva ako zaklad na kupu bytu, zvysok zober hypoteku a kup si maly byt. Asi by si aj tak nezivil tak velky dom.

anonym_572c5a
9. nov 2025

V 10-izbovom dome si byval sam s babkou?

Strana
z2