Dedičstvo - váš názor
dedičstvo - váš názor, dochovám rodičov ja, lebo súrodenec nemá záujem, nenavštevuje rodičov!
aký je Váš názor, nechcem súrodenca obrať o majetok, ale keď nenavštevuje rodičov a ani nevolá - neviem čo robiť. Zvažujem, či nevyplatím len čiastu, nie plnú polovicu. No neviem čo mám urobiť. Možno mi pomôžu Vaše názory na danú situáciu. Je to naozaj zlá situácia, takže čakám Vaše pohľady na situáciu.
Ďakujem : ☹
@danielle37 počas života môže človek so svojím majetkom naložiť ako uzná za vhodné, po smrti to rieši dedičské konanie... takže náš názor je úplne bezpredmetný, ak rodičia prepíšu dom na teba, je to ich vôľa, ak to nespravia, tak sa všetko porieši podľa zákona a nie podľa ankety na diskusnom fóre...
tieto veci riesit s notarom prostrednictvom notarskej zapisnice, tak sa zapisnica nestrati a bude mat vsetk ypotrebne nalezitosti, treba konat skor, ako bude neskoro a veci sa prilis skomplikuju moralne i pravne
@lila69 to by si sa čudovala čoho všetkeho su detičky schopné..niektoré ,je ich naozaj dosť,maju tu drzosť,že rodičov nenavštívia jak je mesiac dlhý,nekupia im nič,nedonesu nič,ani len cukrík,jablko..ak treba niečo,dobre že nevyskočia z kože..a chodia iba a len pre zvyšok dochodku! ak im rodič zomrie,maju z toho pokazený den,nie z toho,že zomrel ,ale z toho,že treba vybaviť pohreb a to treba platiť?to ich nepochová štát??normálne jeden veľký ľudský hnus a humus ,v takej dobe to žijeme ,,horšie je ak ide o chorých rodičov,nevládných ,.,je to veľmi smutné ! a ešte horšie je samotné dedičské ..brat brata zapre pre pať korun ,tam je jedno kto opatroval,kto sa staral,živil,platil..dediči si peniaze nenechaju ujsť ,aj takí čo sa aj 20rokov neukázali,vedia stáť prvý v rade ,aj plakať na pohrebe ,na ktorý nedaju ani cent
@danielle37 ako sorry, ale - ja dochovam rodicov, tak ja mam pravo na ich majetok:???
to co je za logiku???? zvratene....
a to ci sa stara - nestara, telefonuje, netelefonuje.. to je jeho problem a problem tvojich rodicov.... oni maju pravo mu nieco vycitat, nie TY.
nechces sa starat o nich? lezie ti to na nervy, obtazuje ta to? tak to NEROB.
@barcelona94901 toto vyzera na skusenosti z domova dochodcov... tiez mam sprostredkovane podobne - do 2 mesiacov, ako prepisu (aj s vecnym bremenom!) chalupu detom, skoncia tam... smutne, ale pravdive a krute... a deticky chodia na navstevy - pravidelne den ci dva po dochodku... inak cely mesiac nic....
aj vnucatka tak naucili chodit - a nezabudnut porozpravat, co vsetko treba do skoly a ako to maminka s tatinkom nevladaju platit!!!
to, ze predali staremu cloveku strechu nad hlavou a peniaze by boli, je irelevantne....
hold - ja asi svoj byt na starobu predam, peniaze si necham v ponozke a z nich budem zit v domove dochodcov - a moje deti zdedia to, co nestihnem minut.... svinstvo??? nemyslim... normalny sposob ako si zabezpecit normalnu starobu 🙂
@kaktusik007 presne tak 🙂 inak ,my možno ani tie dochodky mať nebudeme
@barcelona94901 tak ja som sa uz jedneho dochodku dozila... takze starobneho uz nemusim 😀 😀 😀
ups, neuviedla som, že rodičia chcú napísať na mňa jeden byt , mne to nedá.... prepáčte, že som Vás uviedla do omylu resp. nedá sa mi to dopísať do podtilulu diskusnej témy
a ešte na margo toho, máme 2 byty /4izb a 2izb/ a jeden celý mne chcú prepísať a ten druhý by išiel na polovinu. Ale ja s tým sa neviem stotožniť. Ja som chcela len Vaše názory, viem ako funguje právny systém na SR........ mňa zaujíma Váš názor /ja to beriem z pohľadu aj keď nekomunikujem s bratom, nechcem mu to spraviť, bráni mi v tom svedomie, ľudskosť ..... zasa keď sa rozprávam s kamarátkami na túto tému tak oni majú názor iný. Preto som chcela Váš názor, viem ako postupuje zákon. Podľa zákona to vieme riešiť. Mňa zaujíma len Váš pohľad.
Ďakujem
PS: a prosím viete nie všetci máme ideálne rodiny, žiaľ ja ju nemám, mňa to mrzí, toho času nie je iné riešenie, len naši do mňa stále tlačia, ja som povedala, že to nechcem teraz riešiť...... Viete, ja stále dúfam, že sa to u nás zmení ..... Vravia mi naivka. Ale keby sme nemali nádej tak nemá ani význam žiť, no nie?
Ďakujem
@danielle37 chapem ta. ale je to majetok rodicov a ak ho nechcu dat bratovi, maju na to pravo. tak ako ty mas pravo odmietnut, aby to na teba prepisali. je od teba pekne, ze to bratovi nechces urobit. a ak uz teraz vase vztahy nedobre, ak rodicia prepisu majetok na teba, urcite sa nezlepsia 😖 skus sa s rodicmi porozpravat, nech to skusia nejako prerozdelit. alebo ak to napisu na teba, ved ty mozes so svojim majetkom robit co ches, mozes potom bratovi prepisat nejaku cast. 😉
@danielle37 Jednoznačne sa obráť na právnika, v tomto ti poradí právne jedine on. Ono ani s tým vydedením to nie je také jednoduché...Ty možno máš viac morálne právo na dedičstvo ako brat, ale brat ho má aj právne, v rovnakej miere ako ty...takže na tvojom mieste to riešim s právnikom.
@danielle37 Nemohla by si sa porozpravat s bratom a vysvetlit mu, ze "bez prace nie su kolace" ?
Proste, ako sa bude chovat k rodicom, ako im bude pomahat, ako casto ich bude navstevovat, tolko od nich moze ocakavat pri poslednej zaveti.
Opytala by som sa ho na rovinu, ci mu to nie je luto, ze ma taky vztah, aky ma? Tiez by som ho upozornila, ze mu chces pomoct a robis to pre to, aby aj teba neznenavidel, keby si nahodou dostala cely majetok a on nic....lebo TY nerozhodujes o tom, kto co zdedi. ( Samozrejme by som to vsetko hovorila v hypotetickom ponimani...cize aj ked ty uz vies, ze mas dostat majetok Ty, tak by som mu to neprezradila. Snaz sa ho iba "osvietit", ze nech sa necuduje, ze pri takomto spravani vyjde na "psi tridsiatok" a vase surodenecke vztahy sa mozu este viac zhorsit)
Rodicia uz asi zit nebudu, ked sa Ty budes rozhodovat, ci mu nieco das alebo nie.
Bolo by vsak divne, ze Ty sa staras o rodicov, zveladujes zatial ich majetok, pomahas im, opravujes a nakoniec mu len-tak ponuknes urcitu cast.
Ako je stary brat? Ma rodinu, deti?
to čo spravia so svojím majetkom rodičia za svoj život, je ich osobná vec 😉 ak chcú dať svojmu synovi niečo, tak ty nič nezmôžeš, tebe chcú dať tiež, tak asi by som to neriešila, aj ked do konca svojho života by som nezabudla nato, ako to ozaj bolo s ich synáčikom - čo sa týka vzťahov 😔 vydediť nie je také ľahké....
mám na vás jednu otázku,čo je výhodnejšie z hľadiska poplatkov,darovať alebo akože predať dom dedičovi,prosím ak máte niekto skúsenosť,
@danielle37 No, niektoré deti si svoj status uvedomujú len pri dedení, ale ked treba priložiť ruku k dielu a občas rodičovi zohriať čajík, tak sú brutus zaneprázdnení. Myslím, že ak dieťa ignoruje rodičov a nemá potrebu sa k nim správať ako sa na dieťa patrí, tak rodič má právo ho vydediť a taktiež ignorovať čo sa týka dedičstva.
Ty, ako jeden z dedičov s tým nenarobíš nič, ale tvoji rodičia do toho zasiahnuť môžu, ako právne, tak aj morálne.
@danielle37 no zda sa mi to divne riesit dedicstvo este pocas zivota rodicov. mne je uplne jedno co a kolko na mna rodicia prepisu. vzdy im hovorim, ze je to ich majetok, ich peniaze tak nech nalozia s nimi ako chcu. dokonca im hovorim, nech peniaze strovia, uziju si pokial ziju. zarobili si ich oni, ja nemam pravo o tom rozhodovat a nieco od nich cakat. ja nic nepotrebujem. akonahle zacnu tu temu, vzdy ich zrusim.
a teba nech to tiez netrapi. rodicia nech napisu testament ako len chcu a pokial sa ti po ich smrti nebude pacit a bude sa ti zdat, ze na teba dali takmer vsetko a bratovi nic -mozes mu cast z toho darovat. vtedy sa uvidi, ci to naozaj myslis vazne, alebo iba teraz sa hras na dobru dusu.
a nakoniec este musim podotknut...neboj, uvidis pri deleni majetku ako tvoj brat prileti. vtedy sa bude o vec zaujimat a triast o dedicstvo ako nikdy predtym. vzdy to tak byva. delenie majetku takmer stale rozhada pozostalych az do smrti. nevedia si prist na meno. a vacsinou ti,ktori sa pocas zivota zosnuleho ani u neho neukazali su prvi,ktori budu natahovat ruky za majetkom. niekedy je najlepsie pre pozostalych, aby zosnuly nenechal nic a je svaty pokoj. aspon nevznikaju hadky. ludia su ako nenazrata zver za peniazmi, majetkom. aj u vas to inak velmi nevidim, kedze uz teraz sa o take veci zaujimas a riesit. no mozno sa mylim. to by som rada. vela stastia prajem. 😉
je to vec rodičov ako sa rozhodnú,neviem prečo sa brat nestará,možno žije v Austrália a teda je to dosť logické/viem,že nie,ale chápeš čo chcem povedať/....my sme traja súrodenci a už teraz mi rodičia prepísali dom,len na mňa,stretli sme sa všetci a aj moji súrodenci súhlasili a nebudem ich ani vyplácať,lebo dostali už pretým primeranú pomoc od rodičov napr. na štúdium,stavby ich domov....a staráme sa o nich teraz v starobe všetci asi tak rovným dielom...ale je na mojom rozhodnutí čo s tým domom potom urobím /teraz tam bývajú rodičia samozrejme/ napr. ak ho niedeky predám,tak môžem financie rozdeliť a niečo dať synovcom a neteriam ,teda vnukom ...takže ak ti rodičia majetok núkajú a chcú to mať ešte za života podľa svojich predstáv,tak na to pristúp a potom s amôžeš podľa situácie rozhodnúť ako s tým naložíš,možno si brat nič nezaslúži,ale jeho deti áno,porozmýšľaš...
Ahojte, prosím vás nevie mi niekto poradiť, či mám platiť daň zo zdedených peňazí - dokopy asi 1500 Eur. Zdedil to manžel po svojej tete, či po kom, takže ani nebol priamy dedič, ona napísala závet, no a teraz netuším, či to mám priznávať alebo nemusím. Ďakujem vám pekne a prajem príjemné Vianoce 🙂 @cat.
@cawes testament nepomoze. neopomenutelny dedic sa moze rozhodnut napadnut zavet.
ked @danielle37 obaja rodicia ziju, mohli by majetok, ktory ti chcu dat prepisat na teba. ci uz za financnu odplatu, alebo bez.
moja teta to urobila najlepsie ,s babkou spísali kupnopredajnu zmluvu a vsetci súrodenci vysli na prazdno.To je ale forma podvodu.Radsej to nechaj tak ako to je -tvoj súrodenec ma na tie peniaze take iste pravo ako ty.
Treba urobiť kúpnu zmluvu na sumu, kôra bude povedzme zlomok z ceny nehnuteľností. Ty im tu sumu aj reálne prevedieš na učet. Potom ti samozrejme môžu vráti, len nevyberajú sumu naraz. Takto budeš krytá. Darovaciu zmluvu môže napadnuť a súdne vymáhať svoj podiel.

Rozhoduju o tom rodicia teraz, ked uz bude dedicstvo aktualne mozete sa iba sudit ale s nejasnym koncom. My sme to poriesili tak, ze uz teraz na mna otec prepisal dom a nebudu ziadne starosti. Nie je to napadnutelne nijakym sposobom, sestra ma kopec problemov a robi si same dlhy aj ked pomahame, proste sa bojime ze by vsetko prehajdakala, keby aj nieco dostala... zatial sme to vyriesili bez bremena, ale prepisal sa iba dom, a pozemok ostal na otca. Vlastne tak si to poistil.
A ak sa ide priamo k notarovi, pravnikovi a spise sa pred nim teraz ekd su rodicia v pohode ich vola, tak to je tiez takto napadnutelne? Neberie sa to ako fakt, ako zelanie tychto ludi?