icon

Deľba povinností v rodine. Ako je to u vás?

maminuska
12. jan 2011

Možno môj príspevok bude zaváňat momentálnym rozpoložením ale zdá sa mi v poslednej dobe určitá nespravodlivost ako sa delí u nás práca. S manželom máme malu dcérku , manžel žije v CZ , je to však len hodinka a pol cesty domov, niekedy len hodina stvrť. Mnoho mužov takto dochádza domov. Napriek tomu som sama na všetky tri deti ( dve z prvého manželstva ) a túto malu drndu. Nie som na materskej , pracujem lebo musím , starám sa o celu domácnost a ešte aj o špinavé prádlo môjho muža, ked som v CZ tak aj tam upracem.
Akosi mi v poslednej dobe dochádza dych a všímam si ako je to nespravodlivo rozdelené, narodením dcéry sa u manžela zmenilo minimum , u mna všetko, okrem toho som sa presťahovala aby sme boli bližšie k hraniciam aby to "môj muž mal kratšie "Takmer všetko sa v poslednej dobe prispôsobuje jeho práci , pritom ja zarobím fakt len o pár EUR menej + mám k tomu tri deti a dvoch psov. Psov mu ani nemôžem dat, lebo ich zabudne vyvenčiť poobede a sú u neho celý čas samy .
Ako je to u vás ? Viete mi poradiť ako toto riešiť ?

Strana
z3
redangel32
24. jan 2011

@filipal ja si tiez myslim,ze si az moc pridala 😀
@andrejo tak ten moj asi robi napriek ☹ . Pretoze ked mu poviem v sobotu,ze treba povysavat. Tak on pekne povysava. Horne poschodie uz prenecha na dceru.Ved aby sa netrhol. Ma umyt wc tak kopec vyhovoriek. Podla mna taketo by sa malo robit bez pripomenutia,napomenutia a podobne. Je sobota (moze byt aj hoci ktory den v tyzdni) tak sa upratuje nie? Alebo asi zacnem selektovat. Jeho wc a vsetky jeho veci. Snad sa raz zobudi. 😝 AKo vacsina chlapov.
A mozno je to aj tym,ze jeho kompatibilna polovica je uuuuplne ina ako moja ☹

andrejo
24. jan 2011

@redangel32 ale uz sa nestazuj .. zenin stari otec hovori .. kde by ti bolo horsie jak doma .. takze tak 😀

ivett1
24. jan 2011

@andrejo ...ta teoria s tymi kompatibilnymi polovicami sa mi celkom pozdava 😉 ...(aj ked ja som sa s tym "mojim chlapom" stretla dost neskoro...asi sme sa dlho hladali... aj ked som velmi zvedava, ci sme sa naozaj nasli 😅...no, toto nam asi ukaze az cas...)

redangel32
24. jan 2011

@andrejo presne tak, kde by mi bolo horsie? 😀

susanne5
28. jan 2011

@maminuska, dufam ze sa to postupne vyriesi mozno si po tom " nocnom vystupe" zacal veci uvedomovat. Ono je to naozaj tak, ze ako si naucis tak mas. U nas je to tak ze ja som na MD, on pracuje. V praxi to vyzera tak ze sa podvecer vrati, pohra sa s malym a ja pokracujem v maratoneprac az do 8mej ked neuspim maleho. Nemozem povedat ze by mi nepomahal, vzdy ked potrebujem tak nas zavezie k doktorovi alebo kam potrebujem, robi aj nakupy ked nemozem, dokonca este donedavna varil, ale inak doma nic, vsetko ostatne je na mne. v zivote riady neumyl. Ja na jednej strane to robim rada pre neho ale zas viem ze on to berie asi ze ja to mam robit lebo som na materskej. on si mylsi ze cely den s malym valam sunky doma.. chlapi nedokazu pochopit co vsetko to obnasa... stale len my budeme tie lenive, co mozu byt cely den doma a este sa stazuju...
ale ako andrej hovori, je to o tej kompatibilite, a partneri by si mali vychadzat v ustrety lebo inak sa to meni na peklo.

andrejo
31. jan 2011

@susanne5 ja som manzelke kupil umyvacku riadu .. a je pravda ze dost casto ju pusta ona. Aj ju asi naklada dost casto. Ale ked je to tak ze treba dat do umyvacky a je plna tak povykladam aj ja. No a aj poukladam a dam umyvat.
Urcite ale manzelka (aj tym ze je viac doma) doma robi podstatne viac. Ja sa snazim z prace dojst tak ze som v pohode a pomozem su ale dni kedy dojdem z prace o osmej a naozaj vtedy sa ledva na nieco zmozem.

Na druhej strane spoliehat sa len na to ze manzelka urobi vsetko sa nieze neda, da sa, ale je to vrcholne nevhodne. Aspon to je moj nazor.
Pravda je ze na nas chlapov obcas plati len to ze ked nieco prestane dlhodobejsie fungovat tak ako sme boli zvyknuty tak zacneme riesit situaciu a pripadne v nasom spravani robit zmeny. Vtedy vsak zo strany zeny treba drzat to co nefunguje tak aby to muz prevzal ako svoju povinnost.

maminuska
autor
31. jan 2011

@andrejo môžeš mi prosím povedať čo je to tern posledný odstavec ?
"Pravda je ze na nas chlapov obcas plati len to ze ked nieco prestane dlhodobejsie fungovat tak ako sme boli zvyknuty tak zacneme riesit situaciu a pripadne v nasom spravani robit zmeny. Vtedy vsak zo strany zeny treba drzat to co nefunguje tak aby to muz prevzal ako svoju povinnost."

to ako ked chcem zmenu , mám prstat prat , žehlit .......

andrejo
31. jan 2011

@maminuska no ak to nefunguje inak tak zial asi hej.

merikika
26. mar 2014

Ahojte, na mieste, kde sú na modrom koníku dotazníky, som dala svoj k diplomke o burnout syndróme u mamičiek. Je anonymný, ale ak sa rozhodnete uviesť svoju email adresu, napíšem vám výsledky. Tiež mi to moc pomôže, lebo potrebujem ešte 14 odpovedí a 86 už mám nazbieraných. Pripájam link.
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/dotazniky-a-ankety/

Strana
z3