Deľba práce v domácnosti
Ahojte,
ako manzela by ma zaujimalo ako funguje delba prace vo vasich domacnostiach.
S manzelkou sme spolu nieco cez dva roky. Nebudem tu rozoberat vztahove veci, v tomto si velmi rozumieme. Avsak problem nastava v domacnosti a ako v nej fungujeme.
Manzelka si na domace prace velmi nepotrpi,
Pranie
vacsinou riesim ja (avsak obcas zapne pracku aj ona)
Zehlenie
je na mne (ona doteraz zapla zehlicku 1x)
Varenie
cez tyzden si nevarime, cez vikendy bud ideme do restiky, alebo k rodicom. To sa vsak mne nepacilo uz dlhsiu dobu, podla mna je fajn sa cez vikend naobedovat aj doma, a tak som zacal varit obedy cez vikendy ja, ona sa obcas pripoji a nieco z nasho obedoveho menu spravi aj ona. Manzelka bola na zaciatku proti tomu (vraj preco by sme nemohli ist na obed k rodicom). Avsak ja chcem mat fungujucu domacnost so vsetkym co k tomu patri. Vecere, ranajky si pripravujem sam, ale toto pre mna nie je vec ktoru by som chcel aby riesila ona. Na nakupy chodim vacsinou ja ked idem z prace - volam jej co chce na veceru a kupim to.
Vysavanie, zmyvanie podlahy,
Vysavam vacsinou ja. Obcas som urobil taky test, kde som skusil, ci ju bude stvat nepovysavana podlaha. Bolo to marne, ani po 2 tyzdnoch nevysavania ona nevytiahla vysavac. A to uz boli na niektorych miestach chumace prachu (bolo ich poriadne vidiet!!). Tak som to vzdal.
Kuchyna
Upratovanie riadu v kuchyni jej ide celkom ok, tam si delime pracu 50:50, avsak vidim ze nema zmysel pre detail. Su veci ktore by som ja upratal, odlozil, avsak ona ich necha na linke s tym ze je to poriadok.
Obcas sa stava situacia, kedy si pozve kamaratky do bytu na navstevu, ale pritom sama nestiha urobit zakladny poriadok, alebo im nieco pripravit (napr. ide pred navstevou na nechty). Vtedy urychlene pracem ja, pretoze nechcem aby jej kamaratky prisli k nam do nejakeho neporiadku.
Financie
Financie u nas nie su problem, manzelka zaraba priemernu mzdu na slovensku. Ja pracujem v sektore kde zarobim omnoho viac ako je priemer, ale v zivote som jej nevykrikoval a ani to nikdy neurobim, ze ona zaraba menej. Vidim ze pracovat chce. Ale v mojej praci je to aj o povinnostiach mimo pracovnej doby (uctovnictvo, zakazky atd). Jej praca vyzaduje vacsinou menej casu ako moja - je ucitelka (doma byva omnoho skor ako ja).
ZAVER
Od svojej manzelky by som nikdy nechcel aby zobrala na seba vsetky domace prace. Nechcem z nej mat sluzku. Ale aktualny stav mi nevyhovuje, citim sa akoby som bol totalne pod papucou. Este aj ked ona nieco doma urobi, tak sa tvari ze ako sa namakala, ma zlu naladu, tvari sa vycerpane.
Mam vsak predstavu, ze si prace budeme delit aspon priblizne 50:50, a ze ked manzelka nieco doma urobi, tak sa nebude tvarit akoby mi robila brutalnu laskavost. Domace prace beriem ako samozrejmost. A beriem ako samozrejmost aj to, ze domace prace budem robit aj ja.
Myslite si ze mam pravo od nej ziadat viac?
Ako funguje delba prace u vas?
Neviem, ci je tvoja zena leniva, neporiadna alebo ma len iny pohlad na poriadok doma, ale takto by som urcite nefungovala.
My sme si za 7 rokov spolocneho byvania presli roznymi modelmi, zalezi od toho, kolko kto pracoval, deti a pod, ale mozem povedat, ze nikdy nebolo vsetko len na 1. Kym sme nemali deti, doma sme prakticky len spali, to sme upratali raz za tyzden spolu, nakup raz za tyzden len veci na ranajky, inak sme sa stravovali v praci. A kazdy robi to, co mu ide lepsie, co ho bavi. Manzel vari, udrzuje kuchynu, ja ozaj len vynimocne uvarim, pripadne nalozim mycku. Digestor a ruru umyva on, ale napr. chladnicku vzdy len ja. Periem ja, lebo on da dokopy vsetky farby, materialy,... ja vysavam, on este vysavac v ruke nedrzal, len ked mi meni sacok. Obyvacku kazdy den, cely byt raz tyzdenne. On umyva podlahy. Vacsinou mu necham odkaz, ked idem s dcerou von, ze je povysavane, nech pozmyva. Rovnako s prackou, nech vylozi, ze doprala. Kupelne ja pretriem umyvadlo a wcko kazdy den, poriadne ich vydrhneme raz za tyzden kto ma cas. Postele prezliekam ja, hracky umyvam ja, okna tiez ja, ale on umyje rolety. Dceru kupe vacsinou on, ked robil do noci tak ja. Ale su tyzdne, hlavne v top sezone, kedy sa pride domov len vyspat, vtedy je okrem nakupu vsetko na mne, lebo 1 volny den co ma, nechcem, aby travil upratovanim, ale aby sme si ho ako rodina uzili. V podstate sme si nikdy nemuseli nic vycitat. Taha viac ten, kto ma cas.
@topa333 ak mi ešte raz partner povie, že som lenivá, tak mu dám prečítať toto :D A teraz humor nabok.
Myslím si, že je to fakt málo čo robí. Ale tento trend pozorujem u veľa žien v mojom okolí a asi kvôli tomu, že som bola k domácim prácam vedená inak to neviem pochopiť. Opíšem ti našu domácnosť. Momentálne nemáme dieťa, takže asi sa to dá brať s rezervou, uvidím keď dieťa bude:
-varenie: varíme obaja, 2x do týždňa vždy na viac dní, lebo denne sa nechce vyvárať ani jednému. Jedine sobota je deň kedy si buď spravíme čo doma nájdeme alebo sa ideme najesť vonku. V pomere varím viac ja, ale to preto, že mám viac nápadov a skúšam. Niektoré jedlá varí ale výlučne len partner.
-vysávanie: obaja a podľa toho kto sa toho chopí. Vždy ale jeden vysáva a druhý robí niečo iné. Prach ale zotieram len ja.
nakupovanie: chodíme spolu každú sobotu ráno, počas týždňa v rámci prechádzky tiež spolu ked nám niečo urgentne chýba
pranie: perie chlap, pretože má rád svoj systém prania, tak to je jeho parketa, rovnako aj vešia. Samozrejme nečakám s praním naňho ak nie je doma a prádlo sa sype z koša.
kuchyňa: moja parketa, nikdy to neuprace tak ako ja :D
žehlenie: ja, ale teraz počas korony ani to. Sedíme doma v teplákoch a prežehlím ak to je nutné a niekam ideme.
Myslím si, že je to len o komunikácii a problém sa dá vyriešiť. Z vlastnej skúsenosti ale viem, že najlepšie je povedať v kľude svoje pocity, lebo je to téma ktorá sa môže druhého dotknúť.
@topa333 Mne to pride, ze si si vybral jednoducho lenivy typ zeny a nezmeni sa to. Zo svojho okolia poznam viacero rovnako nastavenych parov, kde sa manzel venoval domacnosti casom takmer komplet, zarabal nasobne viac ako zena, a ona sa starala akurat tak o dieta. Kazdy tlak na zmenu sposoboval nevolu a odpor zeny. Dusno. Kazdy z nich drzal roky, ale nie donekonecna. Zmena nenastala. Jeden vydrzal 17 rokov, pretoze zo zdravotnych dovodov nemohli mat spolu dieta a mal vycitky svedomia. Druhy dal 10 rokov, rozvod po 2 detoch, po rozvode striedavka a vsetci vratane zeny si vydychli. Treti dal tusim 14 rokov. Neviem, ja to vidim dost cierne.
@topa333 môj muž nerobí vôbec nic všetko robím ja a som často veľmi unavena, lebo je všetko na mne, ale on k vareniu a upratovaniu nemá vzťah a nikdy to robiť nebude a ja sa musím s tým zmieriť. 😝
U nás manžel:
- pracuje (nosí domov peniaze, financovanie domácnosti je na ňom)
- z domácich prác: vynáša smeti, chodí na nákup (niekedy spolu), šoféruje, opravuje auto ak niečo a taktiež v byte ak sa niečo pokazí tak to rieši a ešte umýva okná (ja sa bojím výšky) a dieťa nosíme na striedačku do škôlky.
Ja:
- pracujem na ani nie polovičný úväzok (čo zarobím je moje)
- pracem, vysávam, varím, starám sa o deti (máme dve, jedno ročné), niekedy aj vynesiem smeti, niekedy idem na nákup, a výnimočne šoférujem (keď si vytkol členok..), zehlim tiež ja aj práčku nakladal a vešiam prádlo ja.
Ak by som pracovala rovnako ako on, tak by som bola aj za rovnaké rozdelenie domácich prác. Nech je to spravodlivé. Myslím, že ty robíš oveľa viac než ona.
však ich hneď nerozvádzajte len preto, že žena nelieta s handrou celý deň...
@topa333 no jednoducho mas lenivu manzelku 🤷♀️ suhlasim, ze o domacnost by sa mali starat obaja ale miera rozdelenia ma byt taka aby obom vyhovovala a aby sa ani jeden necitil ukrivdeny. U nas vsetko robime obaja ked vidim, ze je plna umyvacka vyberiem ju ak vidim ze treba povysavat povysavam ale ak si, to vsimne skor muz urobi to on. Varime obaja, raz ja raz on, raz jeden uspava tak druhy bud daco sprace/umyje kupelku alebo si oddychne 🙂 uplne podla aktualneho naladenia sa vykonavaju domace prace.. jedinu vec odmietam - brusit noze, to ma robit muz 😂
financie mame spolocne. Nefunguje u nas, ze ked chodi do roboty a ja som na rodicaku tak pride domov a vylozi si nohy na stol. Nekazem mu pomahat ale chce to sam, za to som rada 🙂
@mamamasama čooooo nie! S dvojičkami je to oooooooveľa ľahšie (viem o čom hovorím deti mám 5 z toho jedny dvojičky).
@topa333 u nás sú práce ktoré robím vyslovene ja alebo vyslovene manžel (neznášam vynášať koše - trauma z detstva 😅, on nerád umýva riad ak je treba niečo umyť ručne nechá to na drese a je to okey ) inak podľa potreby. Keď ja nestíham cez deň vyložiť a naložiť umývačku tak to s kľudom spraví on keď príde z práce. Perie ten kto si prvý všimne že treba dať prať alebo že práčka doprala... A v sobotu upratuje celá rodina.. Je to fajn príklad aj pre deti že je treba aby každý kto doma býva pomáhal ;)
No...ako čerstvá mama 6m bábätka ti môžem povedať že už len fakt, že zrazu nie si pánom svojho času, priestoru ani tela, brutálne vycerpava.
Nechcem ju nejak obhajovať, ale mnoho mužov nemá potuchy, čo znamená byť s bábätkom 24/7.
Fskt sa teším, keď môj príde domov a na chvíľu ho zoberie, už len psychicky mi pomáha fakt, že nemusím byť v 100% nasadení a strehu úplne stále. Vtedy idem aspoň do sprchy a spáchať základnú hygienu a dat si obed (lebo väčšinou mam doma aj staršieho skolkara a pri dvoch brutálne nestíham starať sa ešte aj o seba). Ono je to o tom, že celý deň plnis potreby niekoho iného a je veľmi frustrujúce keď ti proste nevydá ani na tvoje základné (ako jedlo spánok a hygiena).
Ale teda - mame to rozdelené cca tak, že ja som na materskej a riešim deti - ich oblečenie, topánky, jedlo, hygienu, hranie, vývoj a socializaciu. Návštevy lekára a pod.Zabezpečujem veskere nákupy, dodávky, objednávky, platby, poistky, servisy, termíny, oslavy, darčeky, dohadujem program a návštevy, riešim všetkých remeselníkov a opravarov na dome (som stavebný Ing takže všetky inžinierske veci plány, prerabky a projekty na dome sú v mojej organizácii.) Chodím na poštu (predávam veci po deťoch).
Z bežných veci riešim doma pranie-pranie sušenie skladanie. Nakladanie a vykladanie umývačky a vysávanie.
Keď nestíham doma upratovať - zavolám si raz za mesiac upratovačku co mi hĺbkovo vydrhne kúpeľňu, okná, parapety, linku, záclony, radiátory a prach na skriniach a hore kde nedociahnem. To ja nerobím.
Môj manžel je lekár a ma pracovný úväzok asi 250 hodín do mesiaca plus ešte nejaké prisluzby na telefóne. Rieši operatívne nákupy po ceste z prace pokiaľ treba niečo súrne alebo niečo čo som ja nezohnala v dedine/online.
Kosi, polieva, stará sa o dvor a zahradu, vynáša smeti a separovaný odpad a stará sa o vencenie, čistenie pelechu a kúpanie psa. A robí také tie mužské roboty, ktoré by som síce zvládla ale pre lásku k jeho muzskosti to nechávam robiť jeho, ako pribit niečo, navrtat niečo, vymeniť žiarovku a podobne 😉
A keďže máme dve autá a 4 motorky, tak sa stará aj o ne a o garáž. Tankuje, umýva, na zimu vyberá baterky, servisuje, vysava a podobne. A určite ešte kopu ďalších vecí, čo zbadám až keď náhodou idem okolo.
A varí niekedy. Tvrdí že vari lepšie ako ja, tak ho v tom nechávam a užívam si ze ja nemusím. 😂
Ja varím klasiky...polievky, svieckovu, pečiem chlieb a koláče. On vari mäso, griluje, a robí rôzne špeciality ryby a tak. Občas chodíme jest von alebo z donášky.
Ale - môj manžel bol rok na materskej...od 9 mesiacov veku dieťaťa. Takže veľmi dobre vie, ako to doobeda doma vie vyzerať. A ako sa tesil keď som prišla z prace a zobrala ho.
Celkovo - treba si to spraviť ako vám vyhovuje. A ideálne sa vedieť vžiť do koze toho druhého a vedieť oceniť čo robíte.
Žena s dvojmesačným bábom je tesne po sestonedeli...A nemala by naozaj robiť takmer nič len sa venovať dieťaťu a kojit nosiť a zabezpečiť mu zdravý vývoj.
Pre dobro teba jej aj vášho manželstva...zaobstaraj si raz do týždňa upratovacku.
@topa333 no tak momentálne to vyzerá tak, že toho sluhu robíš doma ty. Žena si ťa dobre naučila. Z toho čo si opísal som si predstavila tvoju ženu ako totálnu hnidu, prepáč ale pozvať si domov kamošky do bordelu?? Neviem či to tak naozaj je lebo toto je len tvoj pohľad, možno žena by to opísala inak. Ale teda u nás to funguje tak že ja som na rodičovskej s 2 malými deťmi, varím, periem. Riady ako kedy, keď je v práci tak jasné, že ja a cez víkend tak 50:50. Čo sa upratovania týka, muž umýva wc a kúpeľňu. Keď zoberie deti von ja vysávam a umývam dlážku. Toto robíme každý týždeň. Detailnejšie upratovania ako umyť zrkadlá, linku, prezliecť posteľné prádlo... tiež robím ja ale vždy má vtedy muž deti a robí im program alebo ich niekde zoberie. On tiež chodí na nákupy. Pri varení cez víkend keď nerobí, mi aspoň zemiaky alebo cibuľu ošúpe, čo vie 😄 Celkom nám táto deľba vyhovuje, nesťažujeme sa ani jeden.
Tvoja zena je este dieta, nemyslim vekom, ale spravanim. Za domacnost a za dieta treba prevziat zodpovednost, a nie len sem tam nieco urobit, ked mam zrovna naladu. Presne takto sa spravaju deti - obcas prilozia ruku k dielu, ale hlavna zodpovednost za chod domacnosti je na niekom inom. Tak isto to, ze si rano pospi a ty si hore s dietatom az kym nejdes do prace - ked je to pravidelne takto, je to “pruser”. Z tvojho popisu je jasne, ze ty dospely a zodpovedny si. Bud tvoja zena dospeje tiez (a asi to nebude jednoduchy proces), uvedomi si, ze uz sa o nu nestaraju rodicia, ale ona je ten, kto je rodic a ma svoju rodinu a domacnost, alebo sa musis zmierit s tym, ze budes stale za vsetko zodpovedny ty, vsetka tazoba bude na tvojich pleciach, a raz z toho vyhoris alebo za sebou buchnes dverami.
Mare dvojmesacne diet, tvoja zena zvladla nieco, co si nevies ani predstavit, poriadok je to posledne, co teraz v sebe riesu. Uprimne, drzim jej pakce s poporodnym spleenom, ostatne sa utradie.
@topa333 Bože čo ja by som dala za takého chlapa 🤔 Ú nás je všetko na mne, upratovanie, pranie varenie, žehlenie, vynášam kôš, chlap príde z roboty, sadne na gauč, vyloží nohy na stôl a zapne počítač. Jedine čo, tak vyberá malého zo škôlky, lebo j končím neskôr, nespraví deťom jesť, maximálne tak pôjde na džúsik sadnúť.
@lavienocka u nás doma je to podobné, ale nejak sa s tým neviem zmieriť. V poslednej dobe nič nestíham, robím do piatej, prídem domov bordel, som unavená z toho
@topa333 s manželom sme spolu niekoľko rokov a prešli sme si rôznymi obdobiami:
- obaja sme pracovali: domáce práce sme si nedelil, každý robil čo bolo potrebné. Ci šlo o varenie, pranie, vysávanie, umývanie podláh, umývanie kúpeľne, toalety alebo kuchyne. Starostlivosť o dceru sme tiež riešili rovnako. Kto mal čas sa jej venoval. Rovnako aj učenie - potom si to ale dcéra zadelila tak, že matiku a AJ s ňou rieši manžel a SJ ja. Jedine raňajky robil vždy môj manžel. Ja som nebola zvyknutá raňajkovať, takze mi ani nenapadlo ich riešiť. Platovo sme zarábali cca rovnako, aj čas v práci sme trávili cca rovnako.
- ja som bola PN: mesiac som iba ležala, nesmela som nič robiť, takze všetko riešil manžel. Od chodu domácnosti, po starostlivosť o dieťa, do toho sme zariaďovali nový byt, čiže riešil aj robotníkov a sťahovanie. Ja som sa iba presunula z jednej adresy na druhu. Aj to ma odviezol manžel autom.
Ja som doma, ešte nemáme bábätko, ale som PN:
90% domácich prác riešim ja, keďže mám čas. Veľakrát sa ale manžel spýta čo dnes chcem robiť a zoberie časť prác na seba a urobí ich.
Po pôrode: predpokladám, že počas šestonedelia, resp. Kým sa nezotavim bude 90% veci okolo domácnosti a dcéry riešiť manžel. Ja budem mat čo robiť so sebou a bábätkom. Postupne nabehneme na model, aby to vyhovovalo všetkým. 🙂
@ckatka to sa mi fakt paci, ze bol muž reálne s bábätkom na materskej, jedine tak sa dá pochopiť, čo to je a to tam nie sú tie kadejaké hormonálne zmeny a pribratie a všetko okolo, aj babo inak vníma podľa mňa otca a otec dieťa. 👏👍
@topa333 - toto je dúfam že len vtip lebo ak je to reálne tak konštatujem že tvoja žena je lenivá ako voš pod chrastou 😱 beriem že je úžasné keď muž žene pomáha ale čo je moc to je moc. Neupratuje, neperie,nezehli, nevarí, nevysava čo ona akoze robí okrem kojenia momentálne? Zase aby si si nenabral na plecia príliš veľa a nakoniec skolabujes lebo ty si muž i žena v jednom. Mám 5 deti, posledné má 6 mesiacov a toto teda u nás nikdy nebolo žeby muž musel robiť ženské práce. Pomoc ano ale nie zastúpiť ženu vo všetkom, keby to bolo možné tak ty by si ešte aj kojil miesto nej. 🤦
@topa333 väčšinu domácich prác robím ja, avšak manžel nemá problém vyniesť smeti, povysavat, vyprať a vyvesit prádlo, taktiež sem tam navari. On ma na starosti hospodárske zvieratká, ktoré krmim aj ja keď je on v práci. Takže u nás to funguje tak na 50:50. Pomáhame si navzájom. Mame dvojčatá.
@topa333 rozhodne máš právo žiadať viac pomoci, keď si nespokojný treba to povedať. Nemyslím si, že je možné univerzálne definovať co a v akom rozsahu ma kto robiť. Je to velmi individuálne, v každej domácnosti iné a dôležité je, aby to vyhovovalo obom partnerom. Tebe to nevyhovuje, tak to rieš. Ak sa narodia deti bude to mať manželka ťažšie a ty s nou, tak si to treba usporiadať teraz. My to máme nejako prirodzene podelené a vyhovuje nám to obom, nákupy, umývačka riadu, raňajky a maximalne víkendové varenie manžel,obcasne vysávanie. Ja menšie nákupy, prach, vysávanie, zmyvanie, pranie, žehlenie a varenie. Ale ak nestíham, ale som unavená, ale mam niečo s deťmi, tak manžel sám od seba pomôže. Takisto starostlivosť o deti mu nerobí problém. Nemáme s delbou nejaké problémy, ale na začiatku sme sa museli zladiť, lebo nase vnímanie poriadku bolo dosť odlišné a takisto chodil rad jest mimo domu, ale toto vyriešili deti, pri nich musíme mať navarene😉
@topa333 ahoj, ako to funguje u jej rodičov? Lebo je dosť možné, že zdedila/odkukala ich vzorce spravania
@coochy hej no.. aj mňa to vlastne ako malú dosť štvalo...:/ U nás nie je pravidlo že je to sobota. Ak máme na víkend niečo naplánované spokojné to spravíme v piatok alebo v pondelok alebo aj nejakú sobotu vynecháme 😅 z toho sa u nás nestrieľa... Pointa je že každý vie že má nastarosti nejaké domáce práce a je nutné si to splniť najstaršia má 5 ale zapájajú sa už aj 2 a pol ročné baby... A funguje to parádne. ;)
@topa333
Máš veľmi pohodlnú ženu .... to čo za ňu všetko robila mama ,teraz robíš ty .
Je zvyknuta a ona to berie ako samozrejmosť ,že to druhý spraví .
A aj keby na ňu z lustra padalo kilo prachu ,tak stým nič neurobí .Jednoducho nevie fungovať ako žena v domácnosti.
To že máte bábo ju neospravedlňuje ...proste x žien funguje aj pri 2,3... deťoch .Keby počas tvojej neprítomnosti navarila ,oprava trebárs...nech sa páči zober malého pokočikovat a ona nech si oddýchne ..ale nič neurobí a ešte ty potom funguje š aj v domácnosti aj pri malom ???...to mi nepríde ok.
A žiaľ keďže to takto u Vás fungovalo keď ste malinkeho ešte nemali ,tak to nieje tým ,že by bola z neho ustata.....jednoducho to má v paži....

tvoja manzelka ma zjavne iny pohlad na poriadok ako ty. Povazujes svoj pohlad za standard a ona sa mu ma prisposobit? Co sa tyka vysavania, poriadte si roboticky vysavač. Na to su technologie, aby nam ulahcovali zivot. Doteraz ste fungovali na restikach, preco to chces zrazu menit a mat domacnost so vsetkym, co k tomu tradicne patri?