icon

Delenie bytu - vyplatenie

dofrasatu
23. sep 2017

dobry den
rada by som sa poradila s jednou vecou, a to vyplatenie bytu.
idem na to bez emocii aj ked som nasrata.
vlastnik rodicia, sme dve dcery
byt ma hodnotu 70 000
10 rokov ho uzivala sestra, platila el vodu plyn
ja za tych 10 r som bola bud v zahranici kde som si samozrejme vsetko platila. alebo 3 roky v podnajme co ma stalo 8000, alebo u nasich

ako to rozdelit ak by sa to predalo?
dik

dakujem

mamutka
23. sep 2017

@dofrasatu odsťahovala si sa dobrovoľne? V zahraničí si žila a zarábala, bolo ti dobre? Si hrda na to ze si sa niekam dostala, niečo videla? Tak sa podľa toho chovaj, nie ako malá chamtiva malomestiacka. Takým ako ty prajem, aby rodičia predali a dali všetky prachy na charitu. Nech sa naučis necakat na podedené, ale makaj a plat celý život plnú výšku hypotéky. Alebo si chcela v tom byte bývať 10 rokov so sestrou, mať nejakú mizerne platenú prácu v okolí, ale sestra ta vyhodila von oknom, dverami, komínom, aj optickym kablom?

pribinak
23. sep 2017

@dofrasatu nezávid

sasa1310
23. sep 2017

@dofrasatu to by bola sranda, keby si povedala teraz sestre, že 10 rokov ho budeš užívať výhradne ty. Veď pol na pol

dofrasatu
autor
23. sep 2017

vazena @mamutka , moralizovanie a keci okolo si nechaj pre seba, co a ci som vobec nieco videla nie je podstatne
mne ani rodicom to nevyhovuje, sestra vyskakuje kvoli blbostiam a bohuzial kedze je starsia tak nasi vzdy ustupia
ja som bola vzdy mimo

25daniela
23. sep 2017

A co je tvoja sestra z neakej mensiny, ktora "vybyvava" byty? Nas byt sa za 10 rokov nasho byvania dost zhodnotil, nechapem, to uz ho teraz nemozes dat do prenajmu ked ti ho "preda"? To myslis fakt, ze jej nechces vyplatit polovicu? To snad ani pravda nemoze byt, ze taki ludia existuju..

petulda333
23. sep 2017

@dofrasatu ale to je problem rodicov ze si nevedia dupnut. Ty si zapamataj ze nie je to tvoja vec! Ty uz prepocitavas a riesis o veci kt ti nepatri. Zasluzila by si si poriadnu facku na spamatanie sa! Rodicia nech sa rozhodnu a rozdelia!!!

dofrasatu
autor
23. sep 2017

@sasa1310
presne to ma napadlo 🙂))) a dat to pekne do povodneho stavu, neveho ked tam prisla

alex49
23. sep 2017

tebe môže byť jedno kde sestra býva a čo chce stavať, to nech si rieši s rodičmi, teba do toho nič

dofrasatu
autor
23. sep 2017

@25daniela nemozem s nim robit nic, nie je moj. a keby som ho kupila tak to by len zacalo peklo ak by som ho prenajimala.

dofrasatu
autor
23. sep 2017

@alex49 ved mne aj je jedno. to sestra pol roka chodi za nasimi ze chce zrazu prachy, co to nechapes ze tu skace sestra a nasi su z toho paf cely zivot?

25daniela
23. sep 2017

Takze kto bude vyplacat koho? Objasni situaciu. Rodicia ziju? Sestra chce peniaze? Na kom je napisany ten byt? Polovice nevyriesis, ale ked ma sestra podstatny vplyv na rodicov, moze ho mat napisany na seba a ani si nepisknes..

dai
23. sep 2017

@dofrasatu ako sorry ale riesit majetok rodicov, narokovat si na nieco... ako si ty prispela na ten byt? Ked si bola 10 rokov prec kto tvojim rodicom pomahal? Vies - moj ml brat byval omnoho dlhsie u nasich ako ja - neplatil nic ale ja som mu bola vdacna... bol tam ked bolo treba pomoct, nakupit, uvarit etc. ...
Milujem tieto dietky co sa niekde odtataria a potom si narokuju ☹
Tvoji rodicia mozu byt predat a vsetko dat tvojej sestre - aby si kupila dalsie 3 auta - a ty mozes zavistou aj prasknut☹!

sashabb
23. sep 2017

Tak ty chceš peniaze z bytu ktorý patrí rodičom, a nakoniec je krava sestra lebo ona pyta peniaze. Hmmm... môžete si ruky podať. Mať take deti no ďakujem pekne 🤐 nedala by som vám NIČ

dai
23. sep 2017

@sasa1310 az nato ze byt nie je jej takze si moze akurat tak sama pre seba rozpravat... ten byt patri rodicom z ktorych ona uz teraz pomaly nesvojpravnych tupcov robi☹

ukulela
23. sep 2017

@dofrasatu je to len na rodicoch. ako by to bolo v pripade dedicstva ti uz pisali ... a 10 rokov? pred 10 rokmi mal byt nizsiu hodnotu napriklad. za zivota je len na rodicoch ako podporia svoje deti. jasne, nie vsetci to robia spravodlivo. ale narokovat sato neda. ja by som na mieste rodicov byt nepredala,ale prenajala.

dofrasatu
autor
23. sep 2017

@dai
@sashabb
ste uplne mimo, az sa mi chce povedat ze pekne vytrete
nechajte si svoje moralizovanie, nerozpisujem tu detaily kto pri kom bol a o koho sa kto staral, a co vsetko nasich postretalo
sestra akurat 10r pindala aky je ten byt hnusny, a pritom ho de facto nasi zrekonstruovali pre nu a neboli tam ani den !!!
mne je z majetkov na grc, vzdy sa skace podla toho kto komu na aku strunu hra, a ked ste postrehli ja tu teda nehram na nic

emilia25
23. sep 2017

Byt rodicmi tak ho predam kazdej by som dala po 5000eur a zbytok odlozila na dochodok.

sasa1310
23. sep 2017

@dai no to mi je jasné. Byt je rodičov. A oni rozhodnú ako to urobia a či vôbec urobia. Posledné slovo je na nich. A zbytočne bude ona riešiť ako sa to má a ako by to bolo najlepšie.
Aj keď sestre sa dobre bývalo 10 rokov iba za náklady

alex49
23. sep 2017

ale nechápeš, že aj ty si nárokuješ na byt ktorý tvoj nie je? tvoja sestra sa tu nič nepýtala, áno, je trafená, že ten byt chce predať a tie peniaze chce minúť na svoj majetok, ale či sa tvoji rodičia rozhodnú jej dať peniaze je na nich
môžeš im akurát povedať, čo si o tom myslíš
ak je taká skvelá rečníčka, tak jej ho dokonca môžu darovať, je to na nich

sense
23. sep 2017

@emilia25 ja byt rodicmi nedam ani jednej nic obe su rovnake...kazda chce nieco co im nepatri...a este aj kyda zrejme jedna na druhu...

dofrasatu
autor
23. sep 2017

@ukulela mas pravdu v tom, ze za 10r byt stupol, ale to nie je predsa sestrina zasluha ale vseobecny fakt
podstatne je ze 10r ho predsa novo prerobeny niekto uzival a teda aj znizoval jeho hodnotu
/pokazi sa kotol zevraj uz je to na hrane, sprchac je cely zniceny odpisany je na vymenu, zacnu tiect radiatori - kto to bude platit?...

sashabb
23. sep 2017

@dofrasatu mimo si akurát tak ty. Ak si to ešte stále nepochopila tak ti to znovu napíšem. Ten byt NIEJE TVOJ. Takže z predaja bytu ti patrí jedná veľká NULA

dai
23. sep 2017

@dofrasatu no vytrta si tu jedine tak ty ... a k tomu chamtiva a bezcitna - delit majetok rodicov do ktoreho si nicim neprispela - fuj☹

moni73
23. sep 2017

@ukulela myslim, ze rodicia to robia spravodlivo - z ich pohladu. Je ich pohlad horsi?

moni73
23. sep 2017

@dofrasatu ked sa nieco pokazi, platit to bude vlastnik, resp.uzivatel...

dofrasatu
autor
23. sep 2017

@sasa1310
vidim ze si ako jedina postrehla fakt, ze sestra tam bola 10r len za naklady. gratulujem

na rozdiel od vsetkych ctenych "mudrlantiek" co su tu a s prepacenim dristaju krizom krazom a odbacaju + moralizuju co ako

vyzera to tak ze rodicia bud byt predaju
alebo ma dotlacia aby som to kupila ale uz maju podmienky aj so sestrou a 10r mi budu diktovat. samozrejme ked sa nieco pokazi a to sa zacne kazit /kotol, sprchac, kupelka popraskana, linka dotlcena/ tak to budem cvakat. pozn vsetko bolo nove a cvakali to rodicia a uzivala segra

dzina007
23. sep 2017

Ono takto. Natok nemas ziadny a v dedickom konani je to 50:50... to ze sestra byvala v byte nehra ziadnu rolu.. proste bola podnajomnik a to uz je len vec medzi nou a rodicmi ze aky najom si od nej vypytali. Nikde nieje zakon za kolko maju svoj majetok prenajimat a aj komu. Je to na ich uvazeni. Takze ani predpoklady typu o kolko penazi si prisla pretoze keby si ho prebajimala zarobila by si tolko a tolko nezavazia lebo to nieje tvoj majetok.
Pred smrtou to rodicia mozu delit ako kolvek mozu povedat na polovicu mozu povedat ze ona dostane vsetko ty nic. Akurat po smrti je to 50:50 lebo vydedit ta nemozu.

sasa1310
23. sep 2017

@dofrasatu ako, ja to vidím takto.
Rodičia keby si ten byt nechali, keby tam nedali sestru, tak by to inak vyzeralo.
Mohli 10 rokov prenajímať a mali by z toho iné peniaze. Ale rozhodli sa, že uprednostia jedno dieťa (to je jedno teraz, ktoré). Byt na nanovo zrekonštruovali. To sú tiež ďalšie výdaje, a keďže je to spotrebný tovar, tak nenávratné.
A teraz príde sestra a ešte pýta aj na auto. Bývala 10 rokov len za to, čo minula.
Čo tým spôsobili? Že majú jedno dieťa, ktoré sa nevie samé o seba postarať, lebo keby nebolo rodičov, tak kde býva?
Ja to vidím tak, že tebe by teoreticky, ak sa už u vás rieši táto situácia (predaj a vyplatenie) a rozprávajú o tom rodičia, mali by ste si ozaj sadnúť a mali by to dať dokopy a tebe dať aspoň minimálnu čiastku viac ako jej. Pretože, ona 10 rokov zo svojho života žila na úkor rodičov.
A či bola pri nich a ty v inom štáte? Poznám veľa prípadov, kedy bol jeden súrodenec blízko a pomáhal a staral sa viac ten, ktorý musel dochádzať...
Nehovoriac o tom, že ak si ona dovolí pýtať na auto, otázne je, koľko jej ešte pomimo pomáhali, kým si tu nebola. Ale toto riešiť netreba a ani to nemá význam. Pretože to je ich rozhodnutie.

sasa1310
23. sep 2017

@moni73 prečo by to mal platiť vlastník v tomto prípade rodičia? Keď im to doničila dcéra?

alex49
23. sep 2017

máš vlastný rozum, určite by som to nekupovala, ked sa nevedia zmieriť s tým, že tam nebude bývať ani jedna sestra, tak sa tam môžu nasťahovať sami a predať byt/dom kde sú teraz
pekne im povedz, nech si to vyriešia medzi sebou a teba do toho neťahajú