icon

Delenie majetku po smrti otca. Ako riešiť jeho frajerku?

25. okt 2025

Zdravím, mám takú chulostivú otázku.

Otec bol s mamou rozvedený už skoro 15 rokov...posledne 3 roky mal frajerku.
Otec bol posledný rok slabý, ona s ním posledný rok bývala.

Teraz otázka- ako takúto situáciu riešiť...
Byt chceme s bratom predať ale ona v ňom býva...
Počula som ževraj svoj byt predala.

No mám husiu kožu, čo teraz 🤯🤯🤯🤯

anonym_d753cb
25. okt 2025
@konikkon

@anonym_autor byt je tvoj a tvojho súrodenca. Frajerke nepatrí nič a musí si nájsť vlastné bývanie. Je to jednoduché.

@konikkon nepíš bludy. Pokiaľ nebolo dedičské, nie je nikoho nič

anonym_d753cb
25. okt 2025
@minenkaa

@anonym_autor nic ,byt je toho kto je vlastníkom ,pani treba vysťahovať
Je byt tvoj a tvojho brata?

@minenkaa na základe čoho ju majú vysťahovať?

tilly
25. okt 2025

Ona sa o neho posledný rok starala, čiže vám ušetrila kopec starostí aj peňazí. Koľkokrát ste mu za ten posledný rok pomohli vy?
Ak som dobre pochopila, tak dedičské ešte nebolo. Musíte počkať na dedičské konanie, možno otec urobil závet. Notár vás bude kontaktovať. Ak dlho je po smrti?
Ani tebe ani bratovi ešte neprišiel žiadny list? Nikto ti nevolal?

anonym_4e0b09
25. okt 2025

@anonym_autor ešte ani neprebehlo dedičské a vy uz chcete byt predávať😭ešte sa možno budete súdiť roky.Boli ste s otcom v kontakte, že iba vraj viete, že predala byt?starali ste sa o neho?Možno bol ležiak a predala byt, aby mali z čoho žiť dosť úbohé ako sa k tomu staviate

anonym_986946
25. okt 2025
@minenkaa

@anonym_986946 citas cele čo som napisala?

@minenkaa čítam. Hneď v prvej vete píseš, že ju treba vysťahovať.

anonym_d753cb
25. okt 2025
@tilly

Ona sa o neho posledný rok starala, čiže vám ušetrila kopec starostí aj peňazí. Koľkokrát ste mu za ten posledný rok pomohli vy?
Ak som dobre pochopila, tak dedičské ešte nebolo. Musíte počkať na dedičské konanie, možno otec urobil závet. Notár vás bude kontaktovať. Ak dlho je po smrti?
Ani tebe ani bratovi ešte neprišiel žiadny list? Nikto ti nevolal?

@tilly tipujem, že zomrel teraz nedávno…

tilly
25. okt 2025
@anonym_d753cb

@tilly tipujem, že zomrel teraz nedávno…

@anonym_d753cb tiež si myslím. Aj keď teraz tie dedičské trvajú trošku dlhšie, ale k prvému kontaktu prichádza tak do dvoch troch mesiacov, takže toto bude podľa mňa čerstvé.

koniarova
25. okt 2025

Ale na doopatrovanie vám bola dobrá,že?

zuzana76
25. okt 2025
@tilly

@anonym_d753cb tiež si myslím. Aj keď teraz tie dedičské trvajú trošku dlhšie, ale k prvému kontaktu prichádza tak do dvoch troch mesiacov, takže toto bude podľa mňa čerstvé.

@tilly nebyva do dedicskeho zahrnuty aj ten, kto posledny minimalne rok byval so zosnulym?

anonym_222b5b
25. okt 2025
@zuzana76

@tilly nebyva do dedicskeho zahrnuty aj ten, kto posledny minimalne rok byval so zosnulym?

@zuzana76 no este to

zuzana76
25. okt 2025

Mala by patrit do druhej skupiny

anonym_d753cb
25. okt 2025
@zuzana76

@zuzana76 nie. To iba v prípade keby nemal deti

zuzana76
25. okt 2025
@anonym_d753cb

@zuzana76 nie. To iba v prípade keby nemal deti

@anonym_d753cb ano, uz citam

minenkaa
25. okt 2025
@anonym_986946

@minenkaa čítam. Hneď v prvej vete píseš, že ju treba vysťahovať.

@anonym_986946 a hneď v ďalšej sa pytam či je byt autorky a brata

anonym_986946
25. okt 2025
@minenkaa

@anonym_986946 a hneď v ďalšej sa pytam či je byt autorky a brata

@minenkaa pýtaš sa až potom, ako si poradila, že ju treba vysťahovať. Úplne zbytočne to tu rozoberáme. Aj keby byt nebol jej, je tam aj morálne hľadisko, že pani sa o neho starala do smrti.

tilly
25. okt 2025
@zuzana76

@zuzana76 áno. Môže byť ako dedič, ale keďže tu sú deti, tak podľa zákona dedia tie.

hytal
25. okt 2025

Treba počkať na dedičské konanie, ktoré býva najskôr po pol roku. Dozviete sa, či otec na priateľku v testamente myslel. Ak aj nie, pokiaľ bývala s otcom a do konca života ho opatrovala, mala by z morálneho hľadiska mať nárok na časť jeho majetku. Ako sa s ňou vysporiadate je už na vás.

tilly
25. okt 2025

A ona sa ani teba ani brata nepokusila kontaktovať?

simca06022011
25. okt 2025

Treba si veci dohodnut s nou = nema narok z bytu na nic, mali si to zabezpecit, to je fakt. Asi by som pockala, kym by sa proste odstahovala. Vsetky dohody su len " co ak toto, co ak hento". Fakty treba. Predala svoj byt, financie si dala kde? Ako si to planovali? Ked tak ponuknut mozete byt za vyhodnu cenu na odkupenie aj jej... Alebo si ho nechajte s bratom a mozete jej ho prenajat... atd. Rieseni je kopec. AK otcovi nedavala z penazi z predaja, nevidim dovod sa pozastavovat nad tym ze otec bol rok slabi a starala sa o neho? ako, preco, z coho.. atd to su dolezite fakty. Treba si to zistit a dat vsetko na pravu mieru. A tiez s notarom potom co bude riesit dedicke aj detaily... ak naozaj bude dedit aj ona, tak kolko atd.

anonym_d753cb
25. okt 2025
@zuzana76

@anonym_d753cb ano, uz citam

@zuzana76 jo, každopádne kludne ešte ona môže zdediť väčší podiel ako oni. Všetko sa dozvedia až na dedičskom

minenkaa
25. okt 2025
@anonym_d753cb

@minenkaa na základe čoho ju majú vysťahovať?

@anonym_d753cb čítaj čo som píšem

anonym_986946
25. okt 2025

Že ste nemali husiu kožu, keď sa o neho bolo treba starať. Že ju máte až teraz, keď sa bude dediť.

minenkaa
25. okt 2025
@anonym_986946

@minenkaa pýtaš sa až potom, ako si poradila, že ju treba vysťahovať. Úplne zbytočne to tu rozoberáme. Aj keby byt nebol jej, je tam aj morálne hľadisko, že pani sa o neho starala do smrti.

@anonym_986946 a ja ako môžem vedieť ,či majitelia bytu berú na zreteľ morálne hľadisko
Príspevok treba brat ako celok a nie zobrat si z neho iba čas čo ti vyhovuje

minenkaa
25. okt 2025
@anonym_d753cb

@minenkaa môže byt kludne závet, kde bude vlastníčkou ona. Vždy treba počkať na dedicské konanie

@anonym_d753cb veď som sa pýtala či je byt autorky a brata

bosorkabb
25. okt 2025

Najprv počkajte čo bude na dedičskom konaní. Aj môj otec mal priateľku a nakoniec aj závet. Nechal je dosť vecí hmotných aj nehmotnych.
Určite by som sa išla s ňou porozprávať. Aspoň zistíte v akom stave je byt.
Teraz aj tak byt nemôžete predať nieje váš.
Ten kto riešil pohreb bude notárom pozvaný ako prvý na podanie informácií.

anonym_d753cb
25. okt 2025
@minenkaa

@anonym_d753cb veď som sa pýtala či je byt autorky a brata

@minenkaa nie nepísala. Prvá veta bez ďalších info bola rovno vysťahovať. Tak najprv si sa ma spýtať kto vlastní byt až potom písať o vysťahovaní

anonym_39d5c4
25. okt 2025

No aj mne príde divné, že neviete situáciu a bol slabý a kde ste boli vy?

minenkaa
25. okt 2025
@anonym_d753cb

@minenkaa nie nepísala. Prvá veta bez ďalších info bola rovno vysťahovať. Tak najprv si sa ma spýtať kto vlastní byt až potom písať o vysťahovaní

@anonym_d753cb hneď v prvom príspevku to je ,to že nepíšem ako si ty predstavuješ nie je moj problem

anonym_d753cb
25. okt 2025
@minenkaa

@anonym_d753cb hneď v prvom príspevku to je ,to že nepíšem ako si ty predstavuješ nie je moj problem

@minenkaa áno, hneď prvý príspevok, pani treba vysťahovať. Viac mi písať nemusíš. Nepísala som ti iba ja na to.

autor
25. okt 2025

Otec ma ako dieťa sexuálne zneužíval, bil nás, takže poprosím bez názorov ako sme ho mali držať za ruku.

V rámci toho všetkého sme boli ešte v slušnej rovine komunikácie.