icon

Delí svokra peniaze medzi synov spravodlivo?

10. feb 2025

Ahojte, svokra predala dom a nejake peniaze z predaja chce rozdelit synom. Nie vsak rovnym dielom, ale podla jej uvazenia, ze kto sa ma lepsie, tomu menej a kto sa ma horsie, tomu viac. Viem, ze su to jej peniaze a viem aj to, ze absolutne ziadny narok na ne nemame, pretoze viem, ze ma oznacite za chamtivu (bol tu nedavno podobny prispevok a autorka dostala riadnu nakladacku 🤣). Ale aj tak mi to nepride spravodlive. Mojmu manzelovi sa dari pretoze nebol lenivy si spravit dve vysoke skoly, pocas prvej vysky brigadoval, aby mal na intrak a stravu (rodicia mu na studium neprispeli ani cent), teraz ma dve prace. Ja takisto nezahalam, popri VS som chodila brigadovat, popri RD som pracovala na skrateny, cize chcem tym povedat, ze nevalame doma sunky. Mame byt (hypoteka) a nedavno sme kupili aj druhy byt ako investiciu, tiez na hypoteku. Cize vsetko co mame, mame kvoli nasmu usiliu, nikto nam nic nedaroval. Zijeme slusne, vyzijeme v pohode, ale zasa na drahe auta a dovolenky nemame.
No a k veci, svagor, najmladsi muzov brat, je nas opak, nic nerobit, cakat kto mu co da a vyplakavat ako nestiha, nevladze, vsetko je proti nemu, robotu normalnu nema, lebo milion vyhovoriek. A jemu samozrejme svokra da najviac.
Zavidim - ano
Serie ma to - ano
Som chamtiva - ano
Citim vecnu nespravodlivost voci mojmu manzelovi od rodicov - ano
Co s tym spravim - nic
Ale je to skratka nespravodlive

Strana
z5
vevapeto
13. feb 2025

@lllinda nikdy nepochopím, prečo robia rodičia takéto rozdiely medzi vlastnými deťmi. Ale máme to aj my tak. Brat môjho muža miláčik rodiny, 2 autá dostal od svokra ( jedno rozbil tak šup hneď darovať duhé), samozrejme sa na to svokor zadĺžil a ja som zvedavá, kto bude tie pôžičky platiť, keď sa svokrovi niečo stane. Svokor si to už asi uvedomil, čo porobil, teraz sa snaží nám to vynahradiť- zaplatí tortu dcére k narodeninám 🤣🤣🤣 mňa to veľmi mrzí ale vravím si, že ešte príde na “ krájanie chleba”. Zároveň som šťastná, že my sme si svoje autá platili zo svojho a nemusí nás nikto dotovať.

lucia245
13. feb 2025

Spravodlivé to nie je, ale sú to jej peniaze, jej rozhodnutie. A ty pokiaľ mas dve nehnuteľnosti, aj keď s hypo, ozaj nepotrebuješ dotáciu z rodiny.

blonde_bella
13. feb 2025

Život nie je spravodlivý.

silvike
13. feb 2025

@tiika Vynikajuce znazornenie. V ponimani vacsiny diskutujucich, je spravodlivost ten prvy obrazok. Kazdemu presne rovnako.

silvike
13. feb 2025

@lllinda A ste teda s bratom uplne rovnako schopni a zivotaschopni, mate uplne rovnake zivotne naroky ?

ada309
13. feb 2025

@tiika ten vysoký toho najmenšieho kľudne mohol zobrať na plecia a nechať mu rovnaký diel ... Menší kľudne mohol požiadať o pomoc a väčší mu mohol rozšíriť obzor... Obrazne povedané... V reálnom svete, mohol ten schopnejší pomôcť slabšiemu, napr poskytnúť mu rady ako zlepšiť svoj život, alebo mu pomôcť popracovať na sebe, alebo pôžičkou alebo hocijako inak, s tým , že slabšieho to nakoniec posunie a skvalitní sa mu život, ak naozaj bude snaha... Lebo všetko sa dá keď sa chce a keď sa musí... Lebo to, že niekto bude stále za teba riešiť problémy, tvoj život nezmení.

maury
13. feb 2025

@ada309 možno to aj v minulosti spravil. Ktovie. Pomoc musí sám chcieť a nie si voliť kratšiu, jednoduchšiu cestu.. veď raz zdedím.

ada309
13. feb 2025

@maury ano ja stále tvrdím, kde je vôľa,je aj cesta.. kto chce hľadá spôsoby a kto nechce, hľadá dôvody prečo sa nedá, prečo to nejde... Keby sme všetci len nariekali, lámali palicu nad každým problémom,tak kde by sme došli ...
Čo v prípade, keby obaja synovia boli neschopní?? To by akože matka mala deliť podľa toho kto je neschopnejsí viac?? Keby boli obaja bezdomovci pod mostom, tak by sa delilo na základe čoho? Kto sa dostal na ulicu skôr? Keby boli obaja hendikepovaní, povedzme jeden nemá ruku a druhý oko, tak kto je väčší chudák? Kto si zaslúži viac?

tiika
13. feb 2025

@ada309 vsak matka mala zdroje, ten menejschopný syn ju pokojne žiada o pomoc, ona schopnejsia mu pomáha ako vie. Asi nemá sily, schopnosť dávať mu rady (a možno i to robí), či ho zmeniť.
Aj ten vysoký urobí len to, čo môže, na čo vládze, ak je unavený, boli ho chrbát, tak mu da debnicku.

lllinda
13. feb 2025

@silvike mama zomrela ked mal brat 19 rokov a ja 28 a uz svoju vlastnu rodinu. Mali sme uplne ine zivotne nároky ale to čo mama dala mne,tolko odlozila aj na konto bratovi 😉 a tak isto to robim aj ja pri mojich troch deťoch. Kto s tym ako nalozi je už na ich uvážení a zodpovednosti.

tiika
13. feb 2025

@silvike áno. Premýšľala som nad tým, že nejak podobne to funguje v našej spoločnosti, v štáte (ten druhý obrázok). Stat a v podstate my všetci prispievame viac tým menej úspešným, chudobnejším, chorlavejsim, ktorí mali menšie šťastie, slabšie soc.zázemie, nižšie vzdelanie, nájdu sa medzi nimi i menej snaživí, lenivejsi a najmenej podpory z vonku dostávajú ti úspešní.
Je to teda nespravodlivé?

euka210
13. feb 2025

Najlepsie je nevediet komu kolko dava, lebo potom stale nasleduje toto...
...budte vdacni za to, ze ste dostali peniaze a mozte ich vyuzit
...moja mama mi nedavno dala peniaze a neviem, ci aj bratom dala a kolko...neriesim, nemam dovod vyzvedat take veci
...aj svokra ked da, tak podla uvazenia, vacsinou rovnako, vieme o tom, lebo s nou byvame. Ale nikto zo svagrovcov sa nevyzveda kolko atd.
...ked davaju ber, ked biju, utekaj...

silvike
13. feb 2025

@tiika Podla mna je to v podstate prirodzene. Lebo skratka vidno to aj v tych rodinach, ked je niekto menej schopny, sikovny, mudry atd.atd. tak mu skratka ten milujuci rodic pomaha viac. A ten schopny surodenec by nemal zavidiet, ale mal by sa tesit, ze on tu pomoc vlastne nepotrebuje.

silvike
13. feb 2025

@euka210 Presne, moja rec. Ja vobec neviem kolko komu nasi ci svokrovci davaju. Viem kolko dali nam a to mi staci. Absolutne netusim, nevyzvedam ako su na tom moje sestry a ci aj im daco rodicia dali. A u svokrovcov duplom, co dostal manzel viem a co ostatni jeho 4 surodenci netusim ani na nezaujima.

tiika
13. feb 2025

@autorka úprimne, mna by to asi dosť štvalo, mrzelo. Asi kvôli tomu, že som chcela, očakávala, dúfala, že dostaneme viac alebo rovnako. No ja by som sa na svokru nehnevala, pretože sú to jej peniaze. Ani na švagra, veď čo s tým ma? Aj keby tie peniaze vypytoval, prosíkal, presviedčal, rozhodla sa ona a ma na to právo. Necítila by som ani nespravodlivosť. No chápem, že každý to mame inak..

ada309
13. feb 2025

@silvike podľa mňa to ale jeho problém nevyrieši...áno,možno na chvíľu, splatí možno nejaký svoj dlh, ale jeho život sa akoby mávnutím čarovného prútika nezmení... Stále ten slabší ostane slabším a ešte viac neschopnejsím... A navyše ani nebude mať takto snahu niečo meniť, keď vždy príde mamka a porieši... Keď sa aj mama pominie, potom sa ukáže ako úrodné bolo jej rozhodnutie a či skutočne to bolo to, čo malo zachrániť dotyčného.. väčšinou však táto snaha a obeta matky vyjde na zmar + ako bonus rozhádaní súrodenci, skrz pocitu krivdy...

ada309
13. feb 2025

@tiika áno je to nespravodlivé... pokiaľ má človek zdravé ruky a nohy, má pracovať.. ak by sme všetci sedeli so založenými rukami a vyloženými nohami na zadku, tak odkiaľ to ten štát bude dotovať?

tiika
13. feb 2025

@ada309 však áno, možno by mu najlepšie padlo nedostať “nič”, aby sa začal snažiť sam a nespoliehať na niekoho iného. Možno toto potrebuje najviac zo všetkého, nie peniaze.
Stále si však myslím že rovnosť, sa nerovná spravodlivosť. A navyse žijeme v spolocnosti, kde obhajujeme práva jednotlivca robiť vlastne rozhodnutia. Následne ich sa na základe toho rešpektujeme. Alebo to plati iba v situaciach, kedy nám tie rozhodnutia vyhovujú? 🤔

ada309
13. feb 2025

@tiika rešpektovať nerovná sa súhlasiť

ada309
13. feb 2025

@tiika vieš ono, prečo sa potom nerešpektuje rozhodnutie osoby, ktorá sa rozhodla žiť skromnejšie, bez vzdelania možno, možno bez snahy pracovať na sebe, na lepšom živote, atď, prečo sa nerešpektuje rozhodnutie tohto syna? On si vybral radšej pohodlie než zapracovať na svojej budúcnosti...ja naozaj nevidím dôvod,aby sa ľutoval zdravý mladý človek ... Prečo sa rozhodol nemať poriadnu robotu? Je to všetko jeho rozhodnutie,nikto mu pritom nedržal nôž na krku predpokladám... Prečo za jeho činy majú druhí znášať dôsledky?

darmasiswa
13. feb 2025

sranda je, ako cudzi majetok ovplyvnuje vztahy 😝

tiika
14. feb 2025

@ada309 rozhodnutia každého človeka, ovplyvňujú aj druhých. Prečo tomu tak je? Asi preto, že nežijeme samy na tejto planéte, neviem. My zodpovedáme za naše činy a za to, ako sa s nimi vyrovnáme.
Súhlasiť/nesúhlasiť je jedna vec. Respektovat/nerešpektovať niečo druha. Nesúhlasiť s niekoho názorom či rozhodnutím sa da aj s rešpektom - nesúdiť, nekritizovat, diskusia s danou osobou, snaha o porozumenie jej postojov a pocitov, akceptovanie...

purple_wolf
14. feb 2025

ja ta chapem ... je to nespravodlive proste ma dve deti a obom ma dat rovnako bez ohladu na to ako sa maju lebo predpokladam ze v zivote mali rovnake prilezitosti... ja osobne by som nieco taketo v zivote nespravila, obaja (resp. teraz styria) sa v zivote musia zariadit sami a nespoliehat sa na nas... a nespravis tym nic bohuzial

indianica
14. feb 2025

Odlož/daj na nejaké dobré sporenie svojim deťom a to ťa neskôr a aj ich môže tešiť viac a možno ti to pomôže nevnímať situáciu tak citlivo.

Strana
z5