icon

Ako sa vyrovnať s nespravodlivým svokrom?

11. máj 2026

Ahojte, zaujimal by ma nestranny pohlad na moju situaciu.

Moj manzel ma dvoch bratov. Jeden je bezdetny, druhy ma 2 dospele deti. My mame predskolaka. Moj svokor 80+ predal nehnutelnost a z penazi si pomalicky mina. Uz ked predal byt, par rokov dozadu, dal v ten rok na vianoce synovcovi a neteri po 500€. Nasmu malemu nic. Bol vtedy par tyzdnove babatko. Tak som to dako ani neriesila, jasne studenti, zide sa im, mozno mu nedoplo ze malemu babatku by mal nieco davat ked aj tak nevnima. Par mesiacov dozadu som sa dozvedela, ze uroky z tej sumy v banke deli medzi synovca a neter. Netusim, kolko to je penazi. O tie mi nejde. Mame dost. Synovec medzicasom uz zaraba, byva s frajerkou, cestuje. Neter tiez popri studiu pracuje, takisto vela cestuje, dotuje ju este jej otec, ktory tiez zaraba nadstandard. Ja len aby ste si nemysleli je to chudobna studentka na vifonkach, vobec. Obaja su velmi sikovni, mam ich rada, stretavame sa, podnikame veci spolu, akcie, dovolenky.

Skor mi ide o svokra. Odkedy som sa toto dozvedela, nieco sa vo mne zlomilo. Ked nam vravel ze im dava peniaze a muz mu polozartom „mas este aj tretie vnuca“, len sa zasmial. Dovtedy sme mali super vztah, stale mi vravel ze ma ma najradsej, starala som sa onho asi najviac, pravidelne na obed, doniest navarene, na prechadzku, bola som s nim ked dal utratit psika, chodila s nim na cintorin za svokrou. Pripravila som mu u nas oslavu 80ky ako prekvapko. Ked ho bolo treba na nieco prehovorit, svagrovia len ze mna treba poslat. Ale uz dako nemam zaujem. Navstevy sa obmedzili na obed tak raz za mesiac mozno. Ked si muz spomenie. Ja uz aktivitu nevyvijam. Velmi ma mrzi tato nespravodlivost voci malemu. Opakujem - nejde o peniaze, netusim ci je to 17€ alebo 170€ alebo 1700€, nam ani malemu nic nechyba. Je mi luto ze sa cez to neviem preniest, takze uvitam akykolvek „kontra“ nazor. Co prehliadam? Ako rozmysla, ze mu toto nepride nespravodlive?

PS: muz neriesi. Podla mna uz na to aj zabudol. Vztah s otcom vlazny, vzdy mi vravel ze mi az zavidi ako sa mi so svokrom vieme porozpravat.
PS2: syn neriesi tiez - teda o peniazoch samozrejme nechyruje - ale starky mu nechyba, tym ze uz je svokor starucky, nestiha mu a maleho navstevy skor obmedzuju/nudia. Svokor sa mu ani nejako nevenuje.

Strana
z3
biba_18
11. máj 2026

no tak teba sa to ľudsky dotklo. no čo už s tým. mohlo sa ťa to dotknúť 🤷‍♀️možno ťa to časom prejde…

terezia74
11. máj 2026

@anonym_autor tiež by ma to mrzelo, ľudsky, ale nechala by som to tak.

anonym_c6702c
11. máj 2026

@anonym_autor takéto krivdy sa dejú skoro v každej rodine. Robia ich rodičia, starí rodičia. Bohužiaľ. Ja toto nikdy, Nikdy nepochopím

anonym_50742e
11. máj 2026

@anonym_autor tiez by ma to zamrzelo .... jedine co by pomohlo sa spytať preco vasho syna inak vnima, no je to velmi citliva tema, a zrejme nato nemas odvahu a ani narok, co je pochopitelne...asi ti ostava cakat ci si svokor vsimne zmenu a vysvetli svoje spravanie

sisska96
11. máj 2026

Ja by som ho už neriešila. Ak chce syn môže mu pomáhať ale ja by som už kašlala naňho z vysoka

anonym_680354
11. máj 2026

@anonym_autor Niečo podobné poznám,len my to máme ešte okorenené tým, že keď moj syn dostal od svokry 5€ a syn a dcéra švagrinej po 50€, tak švagriná to môjmu synovi vykricala...asi bola nešťastná,lebo keby moj syn nedostal 5€,tak jej deti mohli mať po 52,50..

anonym_00c341
11. máj 2026

Stale opakujes ze nejde o peniaze, ale pritom podla mna ide. O princip s peniazmi. Tym nehovorim se im zavidis tie peniaze.
Akoze moze to cloveka zamrziet ale evidentne si vsetci zijete dobre co sa tyka financii, tak akoze kvoli tomu aby sa takto vztahy pokazili... To by ma mrzelo ovela viac.

A to ze dedko chlapcovi nestiha, no, cest vynimkam, ale vacsinou je proste faktom to, ze inak sa vie venovat 60rocny dedko a inak 85rocny... To uz nezmenis. Moji najmladsi surodenci so starkymi tiez mali minimalny vztah, skoro si ich ani nepamataju. To je prirodzeny chod zivota, nezazili ich tolko a v takom veku, ako my starsi.

anonym_7eb8c5
11. máj 2026

Podľa mňa to vníma tak, že veľké deti to aktuálne potrebujú, malý chlapec s to ešte neuvedomí, nezoberie peniaze, nepoteší sa a nepôjde si za to niečo kúpiť. Aspoň ja to tak mám s neterami. Keď prídem na návštevu, veľkým babám dám po 10 eur, potešia sa, povedia, čo si za to kúpia. Malému bábätku by som takto nedala. Ja tie peniaze nedávam preto, že sa majú odkladať, alebo kúpiť potrebná vec alebo tak. Ale nech si oni sami idú niečo kúpiť, rozhodnú na čo ich použijú a hlavne reálne sa z toho potešia. Teda robím to pre ich aktuálnu radosť z toho.

autor
11. máj 2026
@anonym_00c341

Stale opakujes ze nejde o peniaze, ale pritom podla mna ide. O princip s peniazmi. Tym nehovorim se im zavidis tie peniaze.
Akoze moze to cloveka zamrziet ale evidentne si vsetci zijete dobre co sa tyka financii, tak akoze kvoli tomu aby sa takto vztahy pokazili... To by ma mrzelo ovela viac.

A to ze dedko chlapcovi nestiha, no, cest vynimkam, ale vacsinou je proste faktom to, ze inak sa vie venovat 60rocny dedko a inak 85rocny... To uz nezmenis. Moji najmladsi surodenci so starkymi tiez mali minimalny vztah, skoro si ich ani nepamataju. To je prirodzeny chod zivota, nezazili ich tolko a v takom veku, ako my starsi.

@anonym_00c341 mrzi ma, ze vnimam jeho samotu a nedokazem byt „vacsi“ clovek, kedze na konci dna ide len o sproste peniaze. A mrzi ma aj priklad aky davam synovi.

morusha
11. máj 2026

@anonym_autor A svokor na tvoju zmenu správania nejako zareagoval?

anonym_e973b5
11. máj 2026

Píšeš, že nejde o peniaze. Tak o čo ide? Veď je to celé o peniazoch, peniazoch a ešte raz o peniazoch

anonym_c6702c
11. máj 2026
@anonym_00c341

@anonym_00c341 my si tiež žijeme dobre. Nepotrebujeme svokrine peniaze. Ale ak jednému synovi dáva tisíce ročne a nás okašle, tak ťa to zamrzí. Pokiaľ viem má dvoch synov. A dvoch vnukov rovnako. Mne to také pripadá, akokeby toho jedného mater zavrhla. Fajn, ale potom nech od nás nikto nič nechce a💩 rite nech pucuje ten čo zožral z jej peňaženky najviac. Paradoxom je, že tie matere a tatkovia chodia žobrať o pomoc práve tých, kam nedali ani groš. Ani sa potom nečudujem, že mladí na nich kašlú. Vzťahu si však rodičia a starí rodičia pokazili sami. Nemyslíš?

autor
11. máj 2026
@anonym_7eb8c5

Podľa mňa to vníma tak, že veľké deti to aktuálne potrebujú, malý chlapec s to ešte neuvedomí, nezoberie peniaze, nepoteší sa a nepôjde si za to niečo kúpiť. Aspoň ja to tak mám s neterami. Keď prídem na návštevu, veľkým babám dám po 10 eur, potešia sa, povedia, čo si za to kúpia. Malému bábätku by som takto nedala. Ja tie peniaze nedávam preto, že sa majú odkladať, alebo kúpiť potrebná vec alebo tak. Ale nech si oni sami idú niečo kúpiť, rozhodnú na čo ich použijú a hlavne reálne sa z toho potešia. Teda robím to pre ich aktuálnu radosť z toho.

@anonym_7eb8c5 na vianoce mi vzdy da budget za aky mam malemu kupit darcek v jeho mene (toto mi nevadi, som rada ked sa nekupuju zbytocne kraviny a mam to ako tak pod palcom). Synovec a neter vzdy dostanu cash dvojnasobnu sumu. Preco?

Boze neviem to naformulovat aby som nevyznela ako chamtiva krava. Mozno aj som 🤷‍♀️

Jedine co mi napadne je ze synovca a neter si uzil pri sile, ma s nimi vybudovany vztah, stale spominaju ako sa spolu hravali atd. Asi su mu ozaj milsi. Taky vztah uz aj kvoli veku mat nebude s mojim synom.

autor
11. máj 2026
@morusha

@anonym_autor A svokor na tvoju zmenu správania nejako zareagoval?

@morusha nijako. Sem tam prehodi ze uz tak casto nechodim. Menila som pracu, asi si to vysvetluje tym.

anonym_c455d1
11. máj 2026

A co by sa stalo, keby sa ho narovinu opytas? Ze preco uprednostnuje druhe vnucata?

biba_18
11. máj 2026
@anonym_c455d1

A co by sa stalo, keby sa ho narovinu opytas? Ze preco uprednostnuje druhe vnucata?

@anonym_c455d1 myslím že on to berie tak že veľkým sa zíde. prckovi načo peniaze?

autor
11. máj 2026
@anonym_e973b5

Píšeš, že nejde o peniaze. Tak o čo ide? Veď je to celé o peniazoch, peniazoch a ešte raz o peniazoch

@anonym_e973b5 nejde o to kolko. Ide o to preco. Ak by napr zarabajuci synovec nedostaval nic, len neter-studentka, ani nepipnem. Ale preco dava peniaze zarabajucemu muzovi (zaraba trikrat viac ako ma svokor dochodok), ale nie nasmu synovi?

autor
11. máj 2026
@biba_18

@anonym_c455d1 myslím že on to berie tak že veľkým sa zíde. prckovi načo peniaze?

@biba_18 asi to tak bude

autor
11. máj 2026
@anonym_c455d1

@anonym_c455d1 ved manzel sa ho pytal. Len sa zasmial a povedal nieco v tom zmysle ze ved to akoby daval peniaze nam

anonym_e973b5
11. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_e973b5 nejde o to kolko. Ide o to preco. Ak by napr zarabajuci synovec nedostaval nic, len neter-studentka, ani nepipnem. Ale preco dava peniaze zarabajucemu muzovi (zaraba trikrat viac ako ma svokor dochodok), ale nie nasmu synovi?

@anonym_autor veď sa ho opýtaj a budeš vedieť. Zožiera tá to, tak čím skôr bude mat odpoved

morusha
11. máj 2026
@anonym_autor

@morusha nijako. Sem tam prehodi ze uz tak casto nechodim. Menila som pracu, asi si to vysvetluje tym.

@anonym_autor Tak asi len otvorene si s ním pohovoriť, že ťa mrzí, že robí rozdiely medzi vnúčatami a spýtať, aký má na to dôvod. Proste si to priamo vydiskutovať a nenechať živnú pôdu tejto " krivde" v srdci. Potom by som sa nad tým možno skôr povzniesla, vidieť to jeho očami.

anonym_680354
11. máj 2026

@anonym_autor ... ešte by som poznamenala, že veľa závisí aj od toho, ako sa vie ktoré vnúča "predať,,Zase vlastná skúsenosť, že "šikovné, vnúča prezentuje svoje úspechy v škole, práci, športe a starý rodič cíti potrebu odmeniť ho."Šikovné,, vnúča sa vie zdôveriť, že akurát má finančné problémy, starkí pomôžu... postazuje sa, že na niečo šetrí, ale ide to pomaly, starkí dolozia.Jednoducho povedané, niektoré vnúčatá vedia manipuláciou celkom dobre ovladat starých rodičov

anonym_e2a7ce
11. máj 2026
@anonym_680354

@anonym_autor ... ešte by som poznamenala, že veľa závisí aj od toho, ako sa vie ktoré vnúča "predať,,Zase vlastná skúsenosť, že "šikovné, vnúča prezentuje svoje úspechy v škole, práci, športe a starý rodič cíti potrebu odmeniť ho."Šikovné,, vnúča sa vie zdôveriť, že akurát má finančné problémy, starkí pomôžu... postazuje sa, že na niečo šetrí, ale ide to pomaly, starkí dolozia.Jednoducho povedané, niektoré vnúčatá vedia manipuláciou celkom dobre ovladat starých rodičov

@anonym_680354 ale starkí, pokiaľ im to zdravotný stav dovolí, by to mali prekuknúť a byť spravodliví aj k tým tichším, menej priebojným vnúčatám. Ale ako nám bude mozog slúžiť, keď budeme mať 80+...?

autor
11. máj 2026
@anonym_680354

@anonym_680354 toto nie je nas pripad. Decka su sikovne, dobri ludia, dobrovolni hasici, pracuju v utulkoch, navzajom si pomahame. Zarabaju si od puberty, ziadne vyzirky. Preto to ani nejdem otvarat v rodine/nebavim sa o tom s manzelom. Nejdem kazit vztahy pre par supov.

veselo_neveselo
11. máj 2026

@anonym_autor ja si tiez myslim, ze za tym nebude nic hrozneho, len jednoduche prakticno. Ostatne vnucata su velke, obcasny peniaz navyse sa im zide, chce im spravit radost. Tvojmu malemu este nevie taku radoat spravit, a ked s nim nema taky vztah vybudovany, tak mu to mozno ani tak nepride.

Chcem ale povedat jedno - ty sa mozes sama rozhodnut, ako s tym nalozis, ako si to vysvetlis, a co bude dalej.
Ak mate pekny vztah, tak je skoda ho kazit kvoli peniazom, ak nie ste v nudzi. K tebe bol zivot vzdy spravodlivy? Lebo takym "spravodlivym hnevom" vies niekedy pokazit aj vztahy, co by inak nemuseli byt zle, a stratit ovela viac ako stracas teraz pri tej nespravodlivosti.
Je to na tvojom uvazeni, ci tie pomyselne ciastky stoja za to. Ja by som na to kaslala, ak mate inak prijemny vztah, hod to za hlavu.

madeincssr
11. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_680354 toto nie je nas pripad. Decka su sikovne, dobri ludia, dobrovolni hasici, pracuju v utulkoch, navzajom si pomahame. Zarabaju si od puberty, ziadne vyzirky. Preto to ani nejdem otvarat v rodine/nebavim sa o tom s manzelom. Nejdem kazit vztahy pre par supov.

@anonym_autor AUTORKA, si inteligentna, rozumna osoba. Uplne rozumiem tvojmu vnutornemu sklamaniu, ale na druhej strane dobre vztahy v rodine su viac ako penazna ne/spravodlivost, obzvlast ak to 80 rocny pan uz nemusi vnimat uplne racionalne.

abbey1
11. máj 2026

Nejde o peniaze, ale jemu toľko, jej toľko, a keby to a keby ono a v každej vete peniaze. Tak o čo ide? O vzťahy či o peniaze?

1andrea111
11. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_c455d1 ved manzel sa ho pytal. Len sa zasmial a povedal nieco v tom zmysle ze ved to akoby daval peniaze nam

@anonym_autor veď Tí povedal prečo, že nemá pocit že tie peniaze dáva jemu keďže je ešte malý ale že ich dáva vám. Možno keby si mu povedala že peniaze od dedka odložíte a keď bude väčší mu ich dáte že sú od neho alebo niečo podobné, možno by nato hľadel inak.

autor
11. máj 2026
@abbey1

Nejde o peniaze, ale jemu toľko, jej toľko, a keby to a keby ono a v každej vete peniaze. Tak o čo ide? O vzťahy či o peniaze?

@abbey1 o nespravodlivost. Keby nerovnym dielom daval jahody, tak pisem o jahodach.

anonym_c6702c
11. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ty nepokazíš vzťahy. Už dávno su narušené. Starý otec to dokazuje svojim rozdielnym prístupom .

Strana
z3