Depka zo zahraničia
Ahojte maminky. Potrebujem sa poradit,lebo sa nemam komu zdoverit. S manzelom zijeme v zahranici a pokym sme obaja pracovali bolo vsetko v nejlepsom poriadku aj po financnej aj po vsetkych inych. Ked som otehotnela, tak sme sa velmi potesili, lebo babatko sme planovali skoro 2 roky a nic a teraz ked to prislo tak sa velmi tesime. Teraz som na konci osmeho mesiaca tehotenstva. Manzel je skvely clovek a velmi ho lubim a dakujem kazdy den za neho, avsak so mnou nastali problemy. Najprv to, ze som otehotnela zrovna vo chvili, ked som rozbiehala s manzelom vlastny biznis ale kvoli tehotenstvu sme to radsej po par mesiacoch zabalili...lebo by som tak ci tak musela pred porodom z podniku odist a nemala by som mu ako pomahat a bolo by to velmi pre nas narocne aj babatko aj rozbiehajuci sa podnik. Manzel si teda nasiel pracu ale pracuje aj 14 hodin denne. V podstate ho vobec skoro nevidim s vynimkou 2 dni v tyzdni co ma volno, vtedy som stastna ako blcha ze mozme byt aspon trosku spolu. Ale ja som stale doma sama. Okrem toho sa pridruzili financne problemy pretoze mna uz ako tehotnu nikto nechcel zamestnat a tak manzel taha vsetko iba z jeho platu. Tazko sa nam vychadza po financnej stranke. Velmi tazko. Dokonca nam musela pomoct uz aj rodina. A aj z toho dovodu castokrat upadam do depresii ako to cele bude...babatko na ceste...peniaze skoro ziadne...nemam tu skoro ziadnych priatelov...aj tak uz ani nemam chut sa s nikym stretavat...vsetko sa to na mna ruti a mam aj strach a obavy z buducnosti...su to strasne obavy. Chyba mi rodina na Slovensku...moja mama...aj ona sa mi trochu postazovala ze si ani nebude moct babtko ovoniat, lebo sa vidime mozno raz v roku a chcela by byt s vnucatkom potom...a co budem robit ja? Robotu, ktoru som robila doteraz pri babatku robit nechcem...chcela by som robit nieco co ma vacsiu perspektivu, ale na to si musim minimalne nejake papiere potom spravit ale ako ked tu v zahranici som a budem na vsetko sama? Ked bude manzel cele dni v praci co budem robit ja? Materska je tu iba rok a kam dam rocne babatko? jasle su tu v zahranici drahe, rodinu tu nemam...a priznam sa, ze veci nad ktorymi som predtym neuvazovala mi teraz zaplnaju mysel viac ako dost. Rodina mi hovori, aby sme sa s manzelom vratili zo zahranicia domov. Ja som z bratislavskeho kraja...mame tam velky dom so zahradou a moja mama tam zije sama. Mohla by som si tam spravit vzdelanie alebo skusit pracu v nejakej zahranicnej firme...aj dietatko mi bude mat kto sem-tam postrazit...a praci je v BA habadej. Tu v zahranici zijeme v 2 izbovom byte bez balkona, bez zahradky...velmi mi to chyba...nemam tu poriadne ani kamaratov uz, uplne som izolovana...uz ma ani moje konicky nebavia lebo musim tak velmi setrit, ze si nemozem nic navyse kupit. A vizia do buducnosti po materskej je miziva. Zijeme v turistickom meste uprostred hor a jedine co sa tu da robit je hotelierstvo alebo gastronomia. Ani jedno ani druhe robit nechcem, lebo som si tym presla a je to des. A navyse aj tak nebudem moct kam dat dieta...a keby som aj dala a ochorie mi tak ma zamestnavatel co vyhodi? Prosto zacinam mat depky zo zahranicia a rada by som sa aj vratila domov, kvoli dietatku...domcek zahradka...rodina, babicky..atd...aj kvoli sebe, lebo si budem moct lahsie doplnit vzdelanie alebo skusit pracu v nejakej dobrej firme kde sa mozem karierne posuvat a urobit nieco aj pre seba. Ziadne drahe najmy a pod. Ale manzelovi sa tato vizia moc nevidi...lebo tu v zahranici ho v jeho praci este ako tak zaplatia...on je totiz kuchar...ale na slovensku ho mozno az tak dobre nezaplatia ja viem, takze ma strach. Ale ja uz mam normalne depky a bojim sa, ze sa tu v zahranici iba zakopem a nikdy nic nedosiahnem lebo nemam a nebudem mat na to podmienky. Ospravedlnujem sa za taky dlhy prispevok, ale nakolko sa nemam komu zdoverit lebo som tu nacisto ako v base bez priatelov, bez rodiny a manzelovi nechcem stale fnukat...potrebujem nazor inych ludi.
@noorzade zazila som to a to sme s muzom pracovali a zili "za rohom" v CR ( a aj tak som sa tam citila ako cudzinec). Obaja pracu na neurcito, v nadnarod.spolocnostiach, ale ked sme cakali babo...mala som pocity presne ako ty. Nevedela som si predstavit co tam budem s babom v podnajme robit, ze bude moje dieta do ceskej skolky chhodit a hovorit 'nashledanou', vsetky skutocne kamaratky s detmi doma na SR, cela rodina...jednoducho clovek citi kde je jeho domov, rodina, zazemie a kde chcete svoje dieta vychovavat.
Vratili sme sa, musela som manzela 'ukecat' ale dohodli sme sa a ano, zaciatky boli tazke. Kym si manzel nasiel dobru pracu par ich prestriedal, aj hadok bolo "na co sme sa vracali" ale vedeli sme, ze tu je nas domov. A teraz je dobre ☺ Jasne, ze financne si vyskakovat nemozme, kym som na materskej bez prace, ale ty vies, ake mate naroky a zivot.styl. Niekto si nevie predstavit ostat na SR lebo za 600 E robit nebude, chce chodit kazdy rok k moru, cestovat, mat 5 parov adidasov v skrini, plnu chladnicku a deti studovat od malicka v zahranici a ja sa tesim, ze zajtra ideme rano s muzom a s malym na trznicu po domace marhule, kde sa s tetuskami v mojej rodnej reci porozpravam, nedelu pojdeme k mame na obed, zahrame zolika a kukneme Poirota alebo vsetci aj s drobcom dade vlacikom tu po okoli si vylet urobime (no a obcas ta chladnicka tyzden pred vyplatou plna neni, k moru pojdeme ked budem pracovat aj ja, po materskej, dieta mi moze ist do zahranicia potom studovat na VS ked bude chciet a vybudovat si perspektivnu buducnost, atd.)
Chcem tym povedat, ze kazdy ma inu predstavu o zivote a toho "co ti hladi dusicku"..Drzim palce, aby ste sa rozhodli spravne.
Ja by som sa ho snažila ukecat aspoň na ten 1 rok. Kým je dieťa malé a uvidíte. Buď to zafunguje a zostanete tu alebo sa vrátite po roku krpcek pôjde do jasliciek A vy do práce. Prídeš mi dosť ambiciózna takže ty to možno platovo dotiahnes na takú úroveň ako v zahraničí
@noorzade ja a manzel cestujeme hore-dole po svete uz 15 rokov. Bolo to fajn, lebo obaja sme mali super pracu ktora nas bavila a financne bola uzasna. Ja som Slovenka a manzel Nemec. A potom raz davno (pred 9. rokmi) som otehotnela prvy krat. A mne sa zmenil zivot naruby. Z jednej pracovne vytazenej, financne nezavislej zeny sa stala mama, financne zavisla na manzelovi. A nemenila by som za nic na svete. Prvu dcerku som si uzivala a nevedela som si predstavit, ze by som ju odlozila ku pestunke ( v tej dobe sme zili v USA). Manzel zarabal chvalabohu viac nez dobre a ja som si uzivala karieru ktora sa vola mama. Ale tak ako Ty, aj ja som svojho manzela videla malo. Pracoval 6 dni v tyzdni 14 hodin denne. A ked sa mu skoncil jeden projekt, tak sme sa stahovali do Azie na druhy, a do Brazilie na treti, a do Europy na stvrty a zase do Azie....Menili sme domovy, priatelov, skoly pre dcerku....Ale lubime sa a to je hlavne. Dcerka rozprava plynulo 4. jazykmi, medzi inymi ovlada aj cinstinu. Je to vesele a mudre dievcatko ktoremu sa narodila pred 3. mesiacmi sestricka. A kde? No predsa na Slovensku. A ja som mama druhy krat. Velky rozdiel je, ze my sme na Slovensku a manzel stale beha po svete. Takze sa vidime este menej. Pride kedy moze. Mam tu na Slovensku rodinu takze pomahaju, ale manzela a otca mojim detom nenahradia, A ja som odlozila na neurcito moj novo rozbehnuty biznis, aby som bola zase mama. Asi som sa velmi rozpisala, ale vlastne Ti len chcem povedat ze obidvaja si sadnite a urobte rozhodnutie kde a ako zit, nieco co vyhovuje Vam obom. Dieta vsetko zmeni a preto je najdolezitejsia podpora. A aj ked Tvoj manzel pracuje dlhe hodiny, zvladnes to, uvidis. Jeden pohlad na dietatko a zabudnes na vsetko.
@noorzade mozno je to tehotenskymi hormonmi. Ja som sa tiez takto zlakla ku koncu tehotenstva. Pritom sme dieta velmi chceli, nebolo ziadnym prekvapenim...a aj tak som zacala rozmyslat ako Ty teraz, vsetko bude tahat muz, moji rodicia babatko ani neuvidia...ked sa mala narodila, chodievala som na Slovensko 2x do roka na 2 mesiace. Bolo to super obdobie. Ak nechces tlacit na muza, zatial, kym budes na materskej, je to dobra moznost ako travit cas aj s Tvojou rodinou, priatelmi. Ten rok budes mat na premyslenie, co a ako dalej. S muzom by Ste si mali sadnut, zhodnotit financie, buducnost, popremyslat, kde to pre Vas ako rodinu bude najlepsie a na zaklade toho sa potom rozhodnut.
@noorzade Inak ešte ma napadlo, že ak je mama na dochodku, tak može prísť za tebou do zahraničia aj na dlhší čas a aspon si nebudeš pripadať taká sama. Alebo možeš ísť ty k nej na dlhšie, ked už bude bábo na svete, ved budeš na materskej. Možno fakt s tebou len lomcujú tie hormony.
Ahoj ,určite ako to už veľa ľudí písalo ,pripájam sa a radím ti aby ste sa vrátili a urob to čo najskôr! Byť v zahraničí ako rodina s dieťaťom je uuuplne iný level ako slobodná ,bezdetná a nebude to jednoduchšie! Ja som zostávala kôli ex mužovi lebo stále musel niečo dokončiť a úplne som prepásla svoju šancu! :/ Deti majú 7 a 6rokov nemčinu majú za "materinský jazyk" aj napriek tomu,že sa s nimi rozprávam po slovensky , chodia tubdo školy majú tú priateľov,sú tu doma...ja som si to odrevala 7rokov lebo na všetko som bola uuuplne sama,nájsť prácu po materskej bolo ako čakanie na výhru v lotérii aj to som napokon zobrala prácu ktorá je o dosť primitývnejšia ako moje dosiahnuté vzdelanie ,ale bola jediná kde akceptovali ,že mám deti a môžem pracovať len v dobe keď su v škole a škôlke...
Čiže keď máš ten pocit že chceš domov tak choď a nečakaj,že to bude lepšie ,nebude :(

@noorzade mas sa kam vratit si z kraja kde je praca.. mas manzela kt milujes a kt miluje teba.. myslim si ze ak budes velmi chciet tak sa s tebou vrati.. su ludia na tom omnoho horsie ako ty ... same v zahranici bez rodiny par znamych kt niesu kamaratmi. na slovensku ziadne zazemie ani byt z maleho mesta kde najst pracu je 0 bodov... potom su aj taky co su dom ana sk a aj tak sa maju horsie ako ty nemaju byt rodinu peniaze ... bud vdacna za to c mas a prestan fnukat.. sadni s manzelom ..spis pre a proti a spolocne sa rozhodnite i ked z pohladu ako si to popisala vam bude lepsie na sk ako v zahranici ... tak sa mozete neskor vratit