Depresia matky
Dobrý večer od sa vyzalovat ...prípadne o radu prosím
Moja mama sa lieči už roky na depresiu asi 3 x sa jej vrátila a vždy ťažšie to zvláda....teraz naposledy od januára to prišlo znova lieky berie dlhodobo ale mala ťažké obdobie v práci. Nočné diabetes začali poruchy spánku začala chudnúť únava úzkosť...... lekárka jej dala aj silnejšie lieky aj na spánok ale žiadna úľava proste jej nezaberajú extrémne schudla a nechutenstvo vôbec jeep nechutí jesť len nasilu stále je unavená. Nechce sa jej nič aj porobi si veci v domácnosťi ale stojí ju to kopec síl ... extrémne sa potí ....doma je to už neznesiteľné som zúfalá aj ja pritom nežijem s ňou snažila som sa pomáhať rozprávať s ňou povzbudiť ale už nevládzem ani ja ....už si myslím miestami že aj ja začínamat depresiu lebo bolo sme na dovolenke a nevedela som sa uvoľniť tešiť sa manželovi rodine. ...sestra ktorá s ňou žije denne sa s ňou hada a tiež je s nej kôpka nešťastia...otec tak isto len čakám kedy vybuchne ....lekárka jej povedala že má najsilnejšie lieky viac už jej nevie dať doslova sa na ňu už vykricala čo od nej ešte chce....mama odmieta hospitalizáciu lebo neznesie tu hanbu a žeby tam nevydržala bez nás a že ešte viac by schudla lebo ma celoživotný odpor k nemocnici a nejedla by už vôbec nedá sa jej dohovoriť .... Je to bludný kruh nevieme ako ďalej odchádzam odtiaľ s plačom a doma potrebujem fungovať stále mám v hlave ako jej pomôcť ale deň za dňom ubieha a žiadna zmena a všetci čakáme na zázrak ...mám veľké obavy že to zle skončí doma je stále zlá atmosféra idem tam zo strachom stále počúvať len negatívne veci to sa už nedá ...tento týždeň ide na kontrolu
@anonym_autor by nejedla v nemocnici? No to by ste sa divili, tam na ňu nikto nebude brať ohľady, na rozdiel od rodiny. By sa hanbila? A pred kým? Pred inými pacientmi? Super, tak radšej ju necháte, nech vám 3 a vašim rodinám ničí psychiku. Dr. keď vidí, že najsilnejšie lieky nezaberajú, prečo ju nedá hospitalizovať? Lebo mama by sa hanbila? Treba sa poradiť s lekárom, že mama neje, nie je na tom dobre aj napriek liekom a či sa nedá vybaviť hospitalizácia aj napriek jej nesúhlasu. Celé je to divné. Na psychoterapiu chodí, alebo aj to je "hanba" pre ňu?
@anonym_autor obmedz navstevy. Neda sa pomoct cloveku ktory si sam nechce pomoct, akurat si znicis vlastny zivot.
Mozno si potom aj mama uvedomi ze takto to dalej nejde.
@anonym_autor Neviem poradiť. Ale do bodky presne viem o čom píšeš. Moja mama trpí ťažkými depresiami, bolesťami hlavy (bipolarna porucha) takmer 40 rokov. Momentalne je po prepustení z nemocnice v horšom stave ako keď šla. Kým bola mladšia, vždy ju dali dokopy a fungovala do 75 rokov sama .Teda s našou pomocou deti, ale zvláda to celkom dobre. Ale s vekom to ide každým rokom dole vodou. A žiaľ už nás posledné roky pripravili aj nato, že to môže ostať tak.Uz nemôže byť sama (kratšie vydrží) ale už sa hlási aj starecká denencia.U nej bol spúšťač vždy samota. Napriek tomu ,že deti chodíme aj vnúcatá .Nikdy nemala žiadne koníčky okrem rodiny. Viac menej pomáhala vždy všetkým.
Chodí už posledné roky o paliciach a chyba jej ta voľnosť sebestačnosť.
Najhoršie boli stavy manie,tie sa stredali s ťažkými depresiami. Určite nemocnicu! Pomôžu jej.
@anonym_autor Každopádne ju tam dostať musíte! Sj naša sa celý život bráni Vždy! Aie už vie,že v tých bolestiach, zmätenosti strachu a izolácii od ľudí ,žiť v temnote sa nedá.
Ale ona už vtedy je taká apatická ako malé dieťa. Bez celodennej starostlivosti to nejde.A ke yo brutálne náročné na psychiku. Už jej to trvá dlhšie kým jej prejde-ale prejde. A potom je ako iný človek. Vždy bola veľmi citlivý empatický človek, který žije iba pre rodinu.
@anonym_autor Každopádne ju tam dostať musíte! Sj naša sa celý život bráni Vždy! Aie už vie,že v tých bolestiach, zmätenosti strachu a izolácii od ľudí ,žiť v temnote sa nedá.
Ale ona už vtedy je taká apatická ako malé dieťa. Bez celodennej starostlivosti to nejde.A ke yo brutálne náročné na psychiku. Už jej to trvá dlhšie kým jej prejde-ale prejde. A potom je ako iný človek. Vždy bola veľmi citlivý empatický človek, který žije iba pre rodinu.
@anonym_29e82f
@cukroska obidve máte mamu, ktorá dala rodine všetko a ochorela.Smutne zistenie.Nejaky spúšťač depresie je vždy.Autorka hospitalizovať, alebo elektrosoky.Niekedy je dobre zmeniť psychiastra
@anonym_29e82f
@cukroska obidve máte mamu, ktorá dala rodine všetko a ochorela.Smutne zistenie.Nejaky spúšťač depresie je vždy.Autorka hospitalizovať, alebo elektrosoky.Niekedy je dobre zmeniť psychiastra
@anonym_673961 nechce meniť psychiatra a my vieme čo je spúšťať celý život fungovala na 120,,% na doraz všetko tip top a vyhorela a celoživotné traumy trauma od svokry atď atď
@anonym_29e82f
@anonym_673961 áno dala nám všetko ale preniesla na nás svoje traumy. A najviac je poznačená mladšia sestra a to ešte neje vydatá nemá deti .....ona mamu už nemôže zniesť pre tie jej reči negatívne a pre je názory a mama zase sestru veľmi sleduje lebo zmenila životný štýl strava fitko a mama tvrdí že nervo dobre že stále dookola toto iste je že nevie čo je život že ona inak žila keď mala 25 a proste nič jej nieje dobre čo robí vkuse sú octom hádky sestra ide z roboty domov a má stiahnutý žalúdok a rasu sa jej ruky čo zas doma bude
Je toho ešte viac ale to by som tu písala na 3 strany ..... Prosím poraďte ako jej pomôcť
@anonym_autor hospitalizacia, ine riesenie nie je
@anonym_673961 áno dala nám všetko ale preniesla na nás svoje traumy. A najviac je poznačená mladšia sestra a to ešte neje vydatá nemá deti .....ona mamu už nemôže zniesť pre tie jej reči negatívne a pre je názory a mama zase sestru veľmi sleduje lebo zmenila životný štýl strava fitko a mama tvrdí že nervo dobre že stále dookola toto iste je že nevie čo je život že ona inak žila keď mala 25 a proste nič jej nieje dobre čo robí vkuse sú octom hádky sestra ide z roboty domov a má stiahnutý žalúdok a rasu sa jej ruky čo zas doma bude
@anonym_autor 03.14
Sestra nech odtial vypadne, pred 7.rokmi bolo neskoro😡

Je toho ešte viac ale to by som tu písala na 3 strany ..... Prosím poraďte ako jej pomôcť