icon

Depresívne nálady kvôli problémom s peniazmi

2. apr 2023

Baby, prosím vás , čo vám pomohlo? Rozmýšľam že začnem cvičiť , samozrejme doma alebo začnem behať vonku, lebo to je zadarmo .
Momentálne mám depresívne nálady, muž sa chová o ničom , dosť sa na nás nabalilo, financie chýbajú (už sa pracuje na odstráneni tohto problému ) doma sa zereme , nič nestíhame , ale teda myslím ,že sa stveme hlavne kvôli tým financiám , momentálne nie sme jeden z druhým šťastný , ani on so mnou ani ja s ním ,nič si nemôžeme dovoliť na viac ,len základné veci , máme malé deti a už to začíname prenášať na nich ..
Čo vám pomohlo? Ja si musím dať niečo únikové,rozumiete čo tým myslím?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zmrzlinka2021
2. apr 2023

Autorka,

no nemate - je to len obdobie.

Nie vzdy v zivote svieti slniecko.

Prachy teraz nie su, ale budu. Tvoj manzel nelezi s leukemiou na onkologii, ani vase deti...
Treba si vsimat veci, za ktore mozete byt vdacni. Zobudit sa v posteli, ked na teba neprsi, moct si dat ranajky, ist do sprchy - to nie je samozrejmost

lujza123
2. apr 2023

Autorka nič si z toho nerob, veľa veci išlo hore, v marci sa platia rôzne dane, poplatky, vyúčtovania do toho zákon schválnosti naozaj funguje takže v takýchto chvíľach sa vie ešte aj niečo v domacnosti pokaziť, zlomiť zub a deťom vyrásť noha o dve čísla za noc takze tie nove topánky z minulého mesiaca sú malé... Proste všetko naraz. Nieste sami na svete komu sa všetko nakopilo v tejto chvily

Jasne ze malo peňazí na domácej pohode nepridá, no treba blbé obdobie prečkať. Pripadne keď je to naozaj zle tak porozmýšľať ako si pomôcť. Ak si na materskej môžeš ísť skôr do práce napríklad.

A ten beh naozaj pomáha, na depky a splin určite. Skus

zmrzlinka2021
2. apr 2023

@mamula20
Neraz sa ta predavacka neusmieva preto, ze nikto sa na nu neusmial, nikto jej nedal najavo jej hodnotu. Ci v sukromi, kde zije s debilom, ci v praci, kde ma veducu, ktora nema co byt na manazerskej pozicii alebo prichadzaju zakaznici, ktori maju pocit, ze predavacka sa rovna hovno...

Zo svojich skusenosti - ak sa spravam k ludom milo, vacsina reaguje 😉 lebo mnohym ludom v zivote chyba teplo lasky, bezpecie (neraz vychadzajuc z rodin, kde vyrastali)

mamula20
Odpoveď bola odstránená
katkami123
2. apr 2023

@mamula20
Toto o čom ty hovoríš sa volá toxická pozitivita. Človek ma právo cítiť všetky pocity, aj negatívne, sme ľudia, je to súčasť života. Proti týmto chorým príručkam rôznych “koučov” vystúpilo už mnoho uznávaných psychológov. Ľudia začínajú mat potom pocity viny ešte aj za svoje pocity za to, že nie sú sústavne šťastní. Rozoberal to aj jeden psychológ, (budem parafrázovať) ktorý tvrdil, že náš mozog evolučne nie je nastavený na to, aby sme každý deň neustále boli šťastní, neustäle, je to vymyslená hlúposť 21.stročia. Náš mozog je nastavený na hľadanie problémov a ich riešenie.

katkami123
2. apr 2023

@mamula20

Čo je to toxická pozitivita?
Toxická pozitivita je dnes mimoriadne populárna. Negatívne však ovplyvňuje nielen vás, ale aj vaše dieťa – čo s tým? Na toxickú pozitivitu ste určite narazili minimálne na sociálnych sieťach. Tento trend, vyznačujúci sa neustálym pozitívnym naladením a odmietavým postojom k negatívnym prežitkom, je dnes mimoriadne populárny či už v podobe good vibes only (teda pozitívne vibrácie/naladenie), body positivity (pozitívny postoj k telu, a to k akémukoľvek, aj k mimoriadne obéznemu) alebo nadmernej citlivosti voči názorom, ktoré nie sú pochvalné.

Toxická pozitivita však nie je len výplodom sociálnych sietí a dnešnej doby; je tu dlho, a učí sa prostredníctvom výchovného štýlu rodičov, ktorý negatívne emócie detí tlmí všemožnými spôsobmi.

Existenciu negatívnych emócií berieme ako zlyhanie, pretože žijeme v domnienke, že nie sú prirodzené a nemáme ich podľa správnosti pociťovať. Preto sa snažíme odohnať každý negatívny prežitok, jeho prítomnosť nás znervózňuje, čím by sme negatívny pocit ešte posilnili.

Toxická pozitivita má mnoho foriem. V podstate je ňou mienená každá reakcia ľudí, ktorá namiesto empatie na naše trápenie, poskytne generické reči o tom, že bude všetko dobré. Do tejto kategórie spadajú klasické vety, ktoré sme počuli snáď všetci, a mnohí z nás ich aj vyslovujú – Pozri sa na to z lepšej stránky, Nemáš prečo byť smutný, Netráp sa, bude dobre, Mnohí sú na tom horšie než ty, Buď vďačný za to čo máš.

Všetky tieto myšlienky je istotne potrebné a vhodné mať na pamäti, ale občas, v situáciách nervového vypätia či negatívnej situácie, nám nepomáhajú, naopak zhoršujú stav utrpenia. V tej sekunde potrebujeme empatiu, rameno, na ktorom by sme sa mohli posťažovať a vyplakať, a trpezlivého poslucháča, ktorý nás bez prerušenia vypočuje a vezme do náručia. To isté potrebujú aj deti.

Tu si mozes prečítať cely článok

https://najmama.aktuality.sk/clanok/AZ7nQVf/tox...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
gabika0825
2. apr 2023

Beh ti nepomôže ani cvicenie keď je nejaký problém. Ten treba riešiť, nie od neho utekať. Máte malé deti. Ty si na materskej s nimi a pracuje iba muž? Ak áno hľadaj možnosti, nevieš si nejak privyrobiť doma? Popripade dať deti postrážiť na pár hodin kým ty budeš v práci? Jasle? Bude sa to len nabaľovať

maminkadeticiek
2. apr 2023

Co mne pomaha ked je zle?Ja sa vela vtedy modlim.Prosim nechajte si pripadne posmesky,respektujem neveriacich aj veriacich,ale mne proste vzdy vzdy pomohlo obratenie sa k viere a veci sa vzdy vyriesili.Takze viera,modlitba a pozitivne myslenie.Toto ma nikdy nesklamalo.

slniecko5
2. apr 2023

@mamula20 veľmi ti fandím, nemala si to ľahké v detstve a dostali ste sa s manželom tam, kde veľa ľudí ani nesníva. Finančne. Klobúk dole! A máte krásny vzťah medzi sebou a päť detí. Čo viac si od života ešte priať? Nič.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
slniecko5
2. apr 2023

Autorka.
Skúste riešiť tie finančne veci, dá sa to? Sú v tom dlhy? V tomto držím veľmi palce, nech sa pohne.

autor
2. apr 2023

@gabika0825 pracujem , teraz som začala pred 2 mesiacmi , avšak mám niečo vlastné ,tak to stalo kopu peňazí, a v podstate dala som na muža ktorý má v tom podporoval , že nech nejdem robiť pod nikoho , nech si odkúpim to ,čo mám ..
Na to sa pokazila veľká položka na nehnuteľnosti ,ktoru sme dali do podnájmu, museli sme to riešiť , a to sú tisíce eur.. momentálne nemáme nič ..môj muž na to nie je zvyknutý , aj keď ja to čierne až tak nevidím (zatiaľ) podľa mňa prechodný stav..
On je však v zlej nálade, a depta má s tým , a som v zlej nálade aj ja..

katkami123
2. apr 2023

@mamula20
Len potom nechápem, prečo tu píšeš v zmysle akoby si bola ta lepšia, lebo sa neustále usmievaš. Je to tvoj subjektívny pocit, na niekoho mozes pôsobiť zas iným dojmom. Ja zas mám veľmi zle skúsenosti práve s takýmito ľudmi, ktorí sa tvária ako to ty opisuješ ako slniečka. Urobili mi v živote nejeden podraz. Síce boli vecne toxicky pozitivní akože na oko sa ich nič nedotýkalo, všetko mali vnútorne vraj spracované, usmev na tvári a sladké reči a potom vysadili tak dobre mierenú dýku do chrbta alebo podpásovku ako nikto. Z môjho pohladu ľudia, ktorí v sebe nedokážu spracovať negatívne emócie, dať ich na javo a len sa priblblo usmievajú a snažia svoje okolie presvedčiť akí sú to pozitívny dobráci sú ti nsjfalosnejsi ľudia a stránim sa ich. Hovorí sa tomu na jazyku med a v srdci jed.
A zle veci sa v živote deju, tvrdiť niekomu, ze si za to môže, lebo si to pritiahol je nanajvýš toxicke a choré. Nechceš byt ako matka, ale si opačný extrém.

katka700
2. apr 2023

@mamula20 Podľa toho čo píšeš si veľmi optimistický človek a zo životnej reality viac vnímaš pozitíva než negatíva, čo je super pre teba a ľudí v tvojom okolí. Problém nastane keď sa na svojom príklade snažís dokázať že funguje "law of attraction", čo je čistá blbosť lebo keby fungovalo tak svet nie je v takých s**ckach ako je. Každý by si do života pritiahol to dobre a mali by sme raj na zemi.
Súhlasím s tebou, že treba myslieť pozitívne. Ale zas to netreba preháňať až do toxickej pozitivity a tvrdiť ľuďom že za všetko zlé čo sa im stalo si môžu sami lebo boli negatívny.

slniecko5
2. apr 2023

Autorka.
Podľa situácie, ktorú opisujes, to nie je tragédia.
Je to dočasná vec, ktorá sa vyrieši.
Manžel nech sa ukľudni, to je celé 😀.

autor
2. apr 2023

@slniecko5 áno dúfam sa to vyrieši, myslím že sme na to ešte aj tak dosť dobre, hlavne tým že máme čo jesť a dostatok jedla a že môžme platiť účty, snažím sa aspoň tým ukľudniť , že tie deti majú ozaj všetko ..
Avšak áno ,financie chýbajú momentálne,tým že ani rezervu nemáme

slniecko5
2. apr 2023

Veď ale keď šla vysoká suma v tisícoch do opravy nehnuteľnosti, tak jasne, že ste sa vysypali z peňazí. Z rezervy. Neboj, prejde to..

katkami123
2. apr 2023

Ja som mala takú “pozitívnu dobráčku” moju bývalú kamošku. Svojho ex podvádzala, ešte to hodila na neho, ze to on za to môže, pritom on už kúpený zásnubný prsteň a chcel ju o ruku požiadať, dohnala ho skoro k samovražde. Vrchol bol, keď sa cez zoznamku spoznala s chlapom, s ktorým sa na 1. rande po 2 hodinách vyspala a keď sa jej po sexe opýtal či užíva nejakú ochranu, lebo si nie je istý, kde pustil, tak mu povedala tuto vetu :” Neberiem, ale musíš myslieť pozitívne, keď budeš na to myslieť, tak to privoláš. Kľud, relax, nesmieš tak stresovať.” A chlapa od vtedy nebolo. Keď mi to vravela, len som jej povedala, že ma viac šťastia ako rozumu. A to vysokoškolský vzdelaná baba, ze človek by cakal inteligenciu. Svojmu ex priala len lásku a šťastie, pokým si po nej nenašiel ďalšie priateľky, to ich mala prelustrovane cez všetky siete a vedela o nich všetko, každá bola taká a onaká, doohovaraná, išla mu aktuálne vzťahy rozbíjať. Toľko k tým pozitívnym dobrákom.
@mamula20

mamula20
Odpoveď bola odstránená
katkami123
2. apr 2023

@mamula20
To je v poriadku, ale povedať niekomu, ze prežíva negatívne obdobie preto, lebo si to privolal je ako hodiť záchod na posraného. Žijeme tu, kde sa deju aj negatívne veci, nie vždy našou vinou. Dávať niekomu pocit zlyhania za veci, za ktoré často krát nemôže ho už iba dorazí a nijak nepomôže. Áno, frfľosov nikto nemá rád, mne tiež vadia vecne upindaní ľudia, lebo tým ukazujú svoju dušu, zlý človek vidí iba zlo. Ale nedá sa byt večne iba šťastný.

ahhola
2. apr 2023

😄Strapacie😄
Reku máš 3 decka v podnájme, z ktorého sa zajtra musíš pratať a starý ti pregembli posledné drobaky na rozky😀🤕🙃
A ty si pritom musela nafutrovat prachy na nový bojler do prenajímanej🏠 nehnuteľnosti....
Mas to ťažké, teda▪️

autor
2. apr 2023

@ahhola k čomu tá irónia?

ahhola
2. apr 2023

A k čomu tie depresívne stavy, ked si na tom nadpriemerne.!?

autor
2. apr 2023

@ahhola absolútne som není na tom nadpriemerné 🤷

ahhola
2. apr 2023

Tak priemerne a to je dobrý stav, ked polka sk podpriemerné. Vieš koľko exekúcii sa vedie v tomto exemafianskom statiku?
Tak musíš holt okresat všetko len na holé prežitie. Sú také obdobia. Tiež sa mi podarilo vybuchat účet do mínusu a mam nervózu. 🙋‍♀️

lucia147852
2. apr 2023

Ale podľa toho opisu naozaj ste. Aj ja si myslím, že sa máme dobré a máme menej ako vy. Ale vezmi si, že tu sú matky, čo rátajú aj koľko rožkov pre deti kúpiť a či si môžu dovoliť zaplatiť prácak do školy, alebo kúpiť dieťaťu tričko. V dnešnej drazobe veľa rodín zo strednej vrstvy padá do chudoby. Kým si môžem dovoliť kúpiť v obchode prakticky čo chcem, som na tom naozaj dobre. Ste len zvyknuti na určitý nadštandard, ktory teraz na chvíľku musíte obmedziť. Tam už vôbec nie je dôvod na nejakú depku.

luccija
2. apr 2023

Takže vlastne teba viní za to, že si dala peniaze do vlastného a teraz chýbajú?
Veď zarobíte...ty za to nemôžeš, že sa niečo pokazilo a vrazili ste do toho veľa peňazí.
Máte kde bývať, máte ďalšiu nehnuteľnosť...tak teraz ste sa vyhádzali z peňazí, ale máte iné nehnuteľnosti.Kazdy má rád istotu, ale nie ste na tom tak zle ako si muž myslí...

autor
2. apr 2023

@luccija nie vôbec ma nevini za nič , to zas vôbec nie ..on chcel aby sme to kúpili,v podstate on to kúpil aby som mala svoje vlastné podnikanie..
On je všeobecne nervózny za to ,že nemáme , nie že kvôli mne nemáme ..