icon

Deti a kostol

erikad82
20. mar 2017

Ako alebo skôr čo povedať dieťaťu aby išlo (nie na silu) do kostola? Mám 3 deti, nie vždy ale pár krát do mesiaca sa nám podarí ísť všetkým spolu do kostola. Mladšie deti ok,vydržia -sú ticho,keď tak sem tam čosi zašepcú. No najstaršia 8r. sa stále mrvý... Jednoducho jej robí problém vydržať v kostole potichu 🙂 To ale neriešim,veď nerobí nič zlé ani nejaký veľký hluk,no rada by som poznala váš názor:
jej sa nechce ísť do kostola,nerozumie tomu čo tam hovoria a ešte keď tam má byť aj ticho ... Večer sa sama od seba pomodlí,aj krížiky rozdáva na čielko 🙂 ale čo sa týka kostola... jednoducho sa jej nechce ísť.
Joj snaď mi rozumiete čo tu vlastne píšem 🙂
Na ďalší rok má ísť na prijímanie, preto sa vyžaduje aj to aby do kostola pravidelne chodila a neviem ako na ňu aby tam nešla nasilu...

dorottka
24. mar 2017

@gennara myslim, ze ona narazala na tu hlasku, ze aj krst mala len pre peniaze. Myslim, ze kazdy vie, ze je to ludska zalezitost a nie cirkevna. Ale tak zvyky take zial su, a to je skor apel na ludi samotnych... Spaja sa to s tym, lebo cirkevnych zalezitosti je za zivot predsa len viac ako u ludi, ktori sa im vyhybaju a s vacsinou sa zial spaja daky cash, mne je to inak tiez hnusne a v zivote som nic nedostala a ani nedala, pretoze podstata ma byt inde, ale v inej teme som za to uz dostala, ze aka som lakoma :D

mijo53
24. mar 2017

@vejula a čo teraz chceš povedať týmto

alenky
24. mar 2017

@erikad82 A neskusala si detske omse? Pokial u Vas je taka moznost urcite by som skusila. Knaz kaze velmi jednoducho a zrozumitelne, aby pochopili aj deticky.

mijo53
24. mar 2017

@gebeente77 prosím ťa nerozprávaj hlúposti, lebo dnes sa už v mnohých kostoloch nechodí na sv. prijímanie v šatôčkách, ale v rovnošatách a aj tak dievčatka idú a by si sa čudovala ako sa deti budú hrať v kostole také napr. 4-5 ročné a doma ti povedia o čom bola kázeň

rommi99
24. mar 2017

oslava zmrtvychvstania je velkonocný pondelok, cirkev to pojala oslavou vody, vajiciek korbacov , mnohe deti a to aj velke nevedia doteraz pointu toho celeho, je to ako vysmech toho co sa stalo, ja nie som ziaden fanatik, ale cele je to len povrchne, kedze deti za tuto slavnost a maskaradu dostavaju peniaze....a nie pataky
ludove zvyky na velku noc ...ok, ano su.. ale .nedavaju sa detom peniaze? tak ako na vianoce? sam jezis by s tym suhlasil a podporoval to pytam sa????

gebeente77
24. mar 2017

@mijo53 ano, mozno ak idu na detsku omsu, nehovor mi, ze 4-5 rocne rozumie kazni pre dospelych, lebo to ti neuverim...

gebeente77
24. mar 2017

@mijo53 a este k tvojmu vyjadreniu sa k svetskemu svetu, ked citam tvoj prispevok, tak ak mam pravdu povedat, nechapem... Ty mas aj nejake radosti zo zivota, ked napr. oslava narodenin je podla teba prkotina?

mijo53
24. mar 2017

@gebeente77 neviem či tomu rozumie, ale s rukami sa hra a s ušami počúva a povie ti o čom bola kázeň, ale to je veľmi vnímavé dieťa, oslavujeme narodeniny a prečo by sme potom nemali oslavovať aj sv. tým že pôjdeme do kostola na sv. omšu - príkazaný sviatok znamená veľký sviatok a každý kresťan by mal ísť do kostola, potom sú sviatky odporučané. Ty sa tešíš len z narodeninových osláv, je veľa dôvodov na radosť v živote

gennara
24. mar 2017

@rommi99 :D Strašne sa mýliš. Veľkonočný pondelok nie je pre cirkev ani prikázaný sviatok a už vôbec nie oslava zmŕtvychvstania. Veľkonočná vigília (Biela sobota) aVeľkonočná nedeľa je najväčší katolícky sviatok - tie oslavujú zmŕtvychvstanie. A už vôbec to cirkev nepoňala šibačkou a peniazmi. Hovorím, pletieš si cirkevné sviatky s ľudovými zvykmi. To sú ľudové zvyky bez ohľadu na náboženstvo, šibačka, vajíčka, oblievanie, to sú pohanské zvyky a tzv. sviatky jari a cirkev s tým nemá absolútne nič spoločné.

gebeente77
24. mar 2017

@mijo53 a presne pre toto som rada, ze krestan nie som 🙂 Pretoze prikazany sviatok nie je mojim slobodnym rozhodnutim... Ty si asi silno veriaca, nic proti, je to zase tvoje slobodne rozhodnutie, len prave toto je uz pre mna nie zdrava miera viery...

nufanek
24. mar 2017

@rommi99 omyl!!!!! Presne ako ti napisala @gennara

beton
24. mar 2017

@rommi99 oslava vzkriesenia je hlavne velkonocna nedela. v pondelok dozvuky :o))
@erikad82 8 r. dieta, ked uz nie je zvyknute chodit do kostola, tak to dost tazko nejako zaujat. Uz by som ju nejako neriesila, ale zamerala sa na mensich, aby sa mi tato situacia nezopakovala. Ked pôjdete vsetci, stale, tak nevelmi bude mat na vyber ci chce alebo nechce ist. Jednoducho to tie deti beru ako fakt, ze sa ide a taketo rozhodovanie vlastne vôbec neexistuje. Ideme a hotovo. Aby sa nenudila, daj jej knizku, nech sa zapaja a spieva, uz vie predsa citat. Ked ju kazen nezaujima, tak nejake tematicke knizky na listovanie. Alebo nech chodi do detského zboru, bude s inými detmi spievat a zapajat sa, najde si kamosov. Veduca zboru je cudzia autorita, tak sa snad vrtiet nebude. Ale urcite by som podchytila mensich, sama vidis, ze nepravidelnost a nedoslednost sa ani tu nevyplaca. Jasne, ze ti mali tomu este nerozumeju, ale buduju si vztah, aby neskor mali na com stavat.. Takto nam to vysvetloval biskup a celkom sa mi tento pohlad pozdava. Len do toho, deti robia len to, co im dovolime....(vedomky aj nevedomky :o))))

maslenka
24. mar 2017

@gebeente77 hovoríš, teda píšeš mi z duše

stevvvka
24. mar 2017

aj mňa rodičia "nútili" chodiť do kostola. úvodzovky dávam preto, že vo veku 5-6r som nechcela ísť hlavne kvôli tomu, že v tom čase dávali Od kuka do kuka :D jasne si to pamätám. ale časom som to brala ako samozrejmosť, proste sa išlo a bodka.

vo veku - 8r - som už viac-menej vnímala kázne, aj keď samozrejme som nemohla všetko pochopiť. Aj sa ma niekedy pýtali, o čom to bolo, ale nie preto, aby zisťovali, či som dávala pozor, a potom ma trestali, ale aby sme sa o tom normálne porozprávali.
na náboženskej výchove sme mali zošitky a katechétka nám čítala podobenstvá, vysvetľovala nám deťom, ako to vlastne bolo myslené, približovala posolstvo detským ušiam...
viem, že do tých zošitkov sme si kreslili obrázky, mňa to bavilo a chcela som byť dobrá, aby mal Ježiško zo mňa radosť. takže v tom veku už možno chápať dobro a zlo, a nemusíme hneď strašiť dieťa peklom, stačí, že povieme, že Ježiško bude smutný, či chceme, aby bol smutný...ale tak citlivé deti sú citovo vydierané, že. ťažko nájsť správnu cestu, u každej rodiny je to inak,.

ja myslím, že dosť to záleží o povahe, a či má k tomu dieťa vzťah, a to sa dá uňho ovplyvniť výchovou.
záleží veľmi, aký vzťah k Bohu majú rodičia, ak dieťa vidí rodičov modliť sa večer, a "kľačať" pred Bohom, určite to má naňho silný vplyv. ak dieťa vidí, že mame sa tiež nechce a chodí do kostola, lebo musí, a nie preto, že chce, tiež to má na dieťa silný vplyv. a deti to vycítia, sú vnímavé.

marusik
24. mar 2017

Je to o vzťahu... ak rodič žije svoj vzťah s Bohom, myslím, že nebude mať problém tomuto vzťahu postupne naučiť aj dieťa. Dieťa dobre vníma, čo sa pri sv. omši deje, teda, ak je dostatočne vpredu.
Napr. náš malý 14 mes. syn sa doma hrá na kňaza, vníma zvuk kostolných zvonov, pozná organovu hudbu, spozornie, keď počuje niečo, čo súvisí s kostolom, medzi jeho prvé slová patrilo i slovo amen či aleluja... 4ročnú fascinuje pohyb pri oltári, najnovšie sleduje povinnosti miništrantov, so záujmom počúva čítania, niekedy sa vypytuje na slová, ktorým nerozumie... so 7ročnou sa doma rozprávame o evanjeliách, kt. zazneli - v nedeľu si robí také hravé úlohy súvisiace s evanjeliom, v kostole sa už chce aktívne zapájať - čítaním prosieb, prinášaním obetných darov, spevom, sledovaním priebehu omše v modlitebnej knižke, teší sa na 1.sv, prijímanie...

Nápomocné môžu byť aj Katechézy dobrého pastiera.. http://www.knihyprekazdeho.sk/Autor/surma-krysz... - super pomôcka, treba to dobre preštudovať, má to vnútornú logiku, postupnosť a deti to "žerú"🙂 V rôznych častiach SK sú už aj vybavené Montessori átria dobrého pastiera - napríklad Ivánka pri Dunaji, Nitra, Dolný Kubín... https://www.facebook.com/montessoriatriumdk/
https://www.facebook.com/atriumdobrehopastieran...
https://www.facebook.com/Montessori-Átrium-Dobr...

suelop
24. mar 2017

@gebeente77 moji rodicia neboli pokrytci kedze nechali na nas detoch ako sa v dospelosti rozhodneme. A preto nas nedali krstit, kedze mama je bez vyznania a otec katolik. Tomu hovorim nechat to na deti. A nie ich alibisticky, kvoli reciam inych, dat pokrstit, lebo sa to patri.... 😉

suelop
24. mar 2017

@gebeente77 ..... spomen aby si den sviatocny svatil.... to sa pise. Preto sa sviatok nazyva prikazany. Ale nic ti neprikazuje. Vsetky sviatky mas prezivat v srdci a nie navonok. A to ze sa obrad deje v kostole je len o zdielani medzi ludmi. Aj ja niekedy v nedelu idem radsej s rodinou na vylet nez do kostola. A vnutorne je to hodnotnejsie a viac v poriadku ako ist sa modlit nasilu. 😉

gebeente77
24. mar 2017

@suelop nepripadam si pokrytecky ani trosku, pokrytecky by som si pripadala, keby som ich do viery tlacila, co nerobim. Svokruska im vysvetluje veci ohladne krestanstva a povedzme si pravdu, ak budu dospeli a verit nebudu, bude im uplne jedno, ci ten krst mali ci nie, nemyslis?

suelop
24. mar 2017

@gebeente77 ale sobas v kostole bude super,ze?? Ved sa to patri a ma to atmosferu.... bud je niekto vedeny k viere alebo nie. A nie vyberatsi len to co mi pasuje. Napr aj ked decko nebudes viest k umyvaniu zubov, tak si to tiez neosvoji a kefka super znacky mu bude aj tak na nic.

gebeente77
24. mar 2017

@suelop mne je ak uz mam byt uprimna u prdele, ci moje deti budu mat sobas v kostole alebo na luke, hlavne, nech su stastne... Apropo mam 3 synov, takze tipujem, ze im bude tiez uplne jedno, kde sa zenia... A neviem, kde si nabrala to, ze nieco robim preto, ze sa to patri, mozno podla seba sudim teba.... Presne pre toto neverim v cirkev, pretoze nuti ludi verit v to, ze jedine to, co je nou dane je ta spravna cesta...

mijo53
24. mar 2017

@suelop máš pravdu a mnohí sa chcú aj pochovať kňazom alebo ich pozostalí to chcú

suelop
24. mar 2017

@gebeente77 ziadna cirkev ta nenuti. Mas predsa slobodnu volu. A raz ked v nieco veris, nebudes si to predsa prisposobovat tak ako ti vyhovuje a dodrziavat len to co ti vyhovuje... to uz nieje viera. To akoze ani vianoce neslavis? Ved su o narodeni Krista. A ani velku noc neslavis- ved to je o ukrizovani a zmrtvychvstani..... Som za jedno. Radsej byt bez vyznania a zit podla svedomia, ako prilezitostny katolik a katolik len v tom co mi vyhovuje.

suelop
24. mar 2017

@mijo53 ano. Ved tak ako vsetko: sobas v kostole je parada, hra hudba, spieva sa, ma to smrnc. No a co ze mam celu cirkev "u prdele" ,ved sobas v kostole musi byt. A pohreb?? To iste- ved zaspievaju, pozehnaju.... krasota. A podstata sa niekde uplne vytratila.

mijo53
24. mar 2017

@suelop trochu ťa poopravím, neuraz sa, tieto sviatky oslavuje celý kresťanský svet, nie iba katolíci

suelop
24. mar 2017

@mijo53 ok. ale ked raz ona v cirkev neveri, tak ako moze oslavovat?? Kvoli stromceku a darcekom?? Opat- ze je to pekne, ligotave a pod?

sardinka336
24. mar 2017

@suelop jeden známy český diakon sa pýtal snubencov prečo chcu mat svadbu v kostole. Ženích odpovedal:
,,Jsou tam větší varhany a kňez má taky lepší vohoz jak na ouřadě a když i babička řekla, že na veselku přispěje jen ať je v kostele, tak sme se moc nerozmýšleli....

suelop
24. mar 2017

@sardinka336 fakt "uzasny" dovod. To nikomu nedochadza,ze je to sviatost?? Nie divadielko?? Aj minule tu jedna pisala, ze musi nejako prezit svadbu v kostole lebo zenichova babka to tak chce, a kedze je to jediny vnuk tak jej to splni. Akoze o com je potom ten slub???

dorottka
24. mar 2017

@suelop tak mozno by trebalo babkam vysvetlit, nech s tym daju pokoj 🙂 ale su tu temy, kedy je babka na mrtvicu, lebo nechcu v kostole, cela rodina na nich tlaci, ze nech to spravia z ucty k babke. Ak nespravia, su za nevdacnych faganov, ak spravia, su za pokrytcov... 🙂

suelop
24. mar 2017

@dorottka a akoze sa babke ulavi, ked sa budu brat v tom kostole z donutenia??? To uz asi ani ta babka tam nechodi zo spravnych dovodov.....

sardinka336
24. mar 2017

@suelop o ničom...klame pred oltarom. Tak ako klamu na krstoch ked sa ich knaz pýta či budu dieta vychovavat vo viere atd. Preto si aj ja myslím, že aj tí knazi by mali udelovat krst, sobáš len vážnym zaujemcom a nie ako na beziacom páse. Katolicka cirkev to je zial kvantita...