icon

Deti opakujú nárečie po babke

21. dec 2022

Ahojte, ja sa snažím rozprávať spisovne samozrejme niesom slovenčinárka a aj ja niekedy použijem nespisovné slová ako napr hento, oné ale to naozaj málokedy. Tak isto rozpráva aj moja rodina aj manžel aj svokor, len svokra rozpráva ani nie že narečím ale takým mixom niekoľko nárečí dokopy. Deťom sa to vždy páčilo lebo babka rozprávala inak a vela krát sa na tom smiali. Problém je že momentálne to začali po nej opakovať, najskôr doma dcéra pýtala šnuptichel a nie vreckovku syn mi oznámil, že sa ide vyšmochtať a potom pôjde alebo si na obed pýtali maso a krumple. Opravila som ich väčšinou ale nejako som to neriešila. V pondelok sa však sťažovala učiteľka v škôlke na dcéru, že zo dňa na deň začala rozprávať inak ako doteraz na obed ide jestiť, keď sa rozprávajú o priebehu dňa tak hovorí ako so mnou varela nie varila alebo čo som jej kupela nie kúpila, večer nejde spať ale ide si schlupnut. Včera sme mali v škole mimoriadne rodičovské združenie a keď sme skončili učiteľka si ma zobrala bokom aby ma upozornila na rovnaké správanie u syna už nenosí peňaženku ale buxu nepovie bol som ale bou som už nepovie že si upratal izbu ale vykydal brajgel. Keď deti upozorňujeme tak vždy len babka povedala, že tak rozpráva celý život a nikto nemal problém tak môžu aj oni. Im sa to páči smejú sa na niektorých slovách ktoré babka používa, no doteraz po nej neopakovali zrazu začali lebo babka hovorí aká je jedinečná, keď takto rozpráva. Dnes mi dcéra hovorí, že by chcela s babkou plnuť koláče či môže ísť hovorím, že áno ale je to plniť nie plnuť hneď reakcia no ale babka hovorí plnuť tak to musí byť plnuť ona je staršia. Ako by ste to riešili na našom mieste? Muž je zato aby sa nejaký čas stretávali čo najmenej, čo si neviem úplne predstaviť keďže svokrovci bývajú kúsok od nás. Svokra je strašne hrdá na to že deti hovoria ako ona.

terezka1947
21. dec 2022

Podľa mňa je dobré,keď deti poznajú aj nárečie. Je to súčasť našej histórie,čiže mali by ho ovládať. A ty vysvetľuj,postupne pochopia,že v škole sa používa slovenčina,atď,atď

onedaynick
21. dec 2022

@danica2711 napis nieco po prespuracky 😀

sashabb
21. dec 2022

Zariadiť sa tak, ako povedal manžel. Obmedziť kontakt a deťom vždy povedať, že im nerozumieš čo chcú, čo hovoria.

nwnw
21. dec 2022

Môj muž to volá "kultúrne dedičstvo" a mna to tiez hnevá, ked rozprávajú napol narečím a napol vulgárne 🤦

terezka1947
21. dec 2022

@sashabb aaaale no.
Čo tým vyrieši?deti radi opakujú zaujímavosti,je to obdobie. Učiteľke sa to dá vysvetliť,obdobie prejde,rodičia sú od toho,aby vysvetlili,čo kde a kedy použiť.
Nevadí nám,že deti počúvajú Rytmusa a iné zjavu,ale vadí nám nárečie....

aceris
21. dec 2022

Presne viem o com pises...mne sa pri niektorych slovach noz vo vrecku otvara. Neskutocne ma irituju a az mi je zle z nich. Ono je ine ked clovek zije mimo a zije tam kde sa hovori narecim a je ine ked cely zivot zije v hlavnom meste a rozprava jak...🙈 A to teda moja svokra nie ze narecie ale vymyslenych slov! Skomolenin prevzatych z nemciny, zle pouzity vyznam narecovych slov. Samozrejme tiez sa ospravedlnuje, ze rozprava tak cely zivot lebo je z dediny a tak sa naucila. Hlavne ze 40rokov zije a pracuje v BA🤦 Ked je u nas tak furt ju opravujem. Syna som poucila, ze to je nespravne a ako sa povie spravne a uz aj on ju opravi velakrat. Musis zacat jedine od deti...ju nezmenis. Napriklad ked nieco po mne syn chcel a pouzil tie narecove komoleniny, tak som povedala ze nerozumiem co chce. Casom mu doslo, ze kym to nepovie spisovne, tak sa nedostane nikam. Tiez som mu vysvetlila rozdiel a preco to po nom vyzadujem...

sissy27
21. dec 2022

Čooo? 😂 nemám problém, tak si nejaký vyrobím? 😂
No aspoň si tvoje deti rozšíria obzory. Starých rodičov mám z Moravy, takže u nás sa používala bratislavská slovenčina a moravská čeština. Na prázdniny som chodievala na stredné Slovensko, tam som sa tiež čosi priučila 😂 a v práci som vždy mala maďarov a východniarov, aj od nich sa čosi nalepilo. Teraz som v práci na oddelení jediná echt Slovenka.
Ja nechápem, kde ste sa našli také premotivované ty aj učiteľka, že vám to tak strašne vadí. Hlavne, že sa do detí odmalička tlačí angličtina, nemčina, čínština, to sa predbiehate, ktorej dieťa je lepšie, ale za slovenčinu a jej odtiene sa div nehanbíte…

cecilia29
21. dec 2022

Vidíš ze problém s tým nemáš ty ale učiteľka. Skus jej vysvetliť svoj pohľad na to. Je pekne ze sa deti učia nárečia od babiek. Aspoň tie nárečia nezaniknu. A slovenčinu sa určite naučia, resp. nezabudnú. Ale tie nárečia by sa nám vytratili. V iných štátoch si nárečia vážia viac a nimi aj bežné hovoria. Len tu sa z nárečí smejeme. Ja sa teším keď moje deti začnú "daco rečovac po našim čemu ani švekra nerozumi "

mamamoni
21. dec 2022

Ja som východniarka,doma alebo s kámoškami veľmi často rozprávame východniarsky, deti opakujú,učia sa slovíčka....V práci som na zákaznickej linke zse 😁 západniari keď mi volajú absolútne nezistia,že sa dovolali na ďaleký východ....viem sa ,,zamaskovať" 😆 a moje deti tiež.....ale som rada,že ovládaju aj východniarčinu...

ladyvi
21. dec 2022

V inych krajinach sa hrdia narecim, cim menej zname, tym je clovek zaujimavejsi a s hrdostou to narecie, ci akcent moze clovek pouzivat. Na Slovensku? Stacilo mi zatiahnut po vychodniarsky,uz boli komenty na moju osobu. Hrozne ma stve, ze Slovac je taky zadubeny narod. A teda, deti vedia prepinat medzi 3 jazykmi, ale nevedia prepinat medzi spisovnou slovencinou a narecim? Ak aj nie, casom sa to naucia. Moja babka, ked sla k lekarovi, hovorila spisovne, ked bola doma na dvore prepla do narecia.

autor
21. dec 2022

@mamamoni to je to o čom hovorím ale väčšina to tu nepochopila doma to až tak neriešim skôr mi ide o to aby na verejnosti rozprávali bez nárečia.
@sissy27 hovorim čisto o rozprávaní na verejnosti, doma nech sa tak s babkou kludne rozprávajú ale nech to zostane doma a neťahajú nárečie do školy hlavne keď bývame v regióne kde sa to ale vôbec nepoužíva

zuzinka888
21. dec 2022

A co bude ked budu pubertaci - za kazdym slovom sleng ci anglicke nadavky atd. Momentalne leti vyraz - random- viete co to znamena? Lebo ked sa deti opytam tak urobia🤦‍♀️. Takze este budes mozno rada za narecove slova.

terezka1947
21. dec 2022

@zuzinka888 čo je random?

zuzinka888
21. dec 2022

@terezka1947 neviem. Casto to pocujem medzi detmi. A ked sa opytam urobia🤦‍♀️ a smeju sa, ze som z doby dinosaurov.😂🤣 takze dufam, ze mi niekto povie a budem cool🙈

autor
21. dec 2022

@zuzinka888 random je náhodný ak dobre viem, myslím že také slova znejú inak od pubertiaka ako keď vám 7 ročne dieťa povie že si ide kydať izbu

kristinapetronela
21. dec 2022

Krásne len nech im to vydrží ♥️

spadnutaslivka
21. dec 2022

Len im treba vysvetliť, že nárečie môžu používať doma a pri kamarátoch, ale v škole s učiteľmi majú rozprávať spisovne. Je to ako keď máš niekoľkojazyčné rodiny. Trvá to, kým sa deti naučia, kde, s kým a akým jazykom majú hovoriť. Ale zakazovať im to úplne je asi zbytočné.

dzulik_
21. dec 2022

@terezka1947
@zuzinka888 inak tiež som nevedela čo to znamená a to nie som až taká stará 😀😀

zuzinka888
21. dec 2022

U nas sa kyda hnoj alebo sneh. Prave mame sezonu🙈

autor
21. dec 2022

@zuzinka888 a to je to o čom hovorim. Učí ich takéto slová používať nesprávne, ja opravim na správny tvar ona zas na nesprávny a stále dookola

annm81
21. dec 2022

Skús sa s babkou dohodnúť, že s nimi pokojne môže hovoriť nárečím, ale nech ich neopravuje, ak použijú spisovné slovo. A sľúb jej, že deti s ňou môžu hovoriť nárečím. Bude to pre deti rovnaký systém ako sa bežne využíva v bilingválnych rodinách. Učiteľka v škôlke to nemá prečo riešiť. V škole, ak dieťa použije nárečové slovo na slovenčine, nech to učiteľka berie ako chybu a tomu prispôsobí známku. Ak na inom predmete, nech požiada dieťa, aby jej to preložilo do slovenčiny, lebo nerozumie.

mapypotkancek
21. dec 2022

Toto by som riešila s manželom, keďže je to jeho mama. Lebo skutočný problém, ktorý máte je ten, že Vás ani jedného Tvoja svokra nerešpektuje - keďže píšeš, že obaja ste jej dohovárali a nezmenila prístup. Ty ako nevesta máš len obmedzené možnosti to vyriešiť, reálnu moc má Tvoj muž. Drzim palce.....

lija22
21. dec 2022

celkom som sa pobavila na tych slovach. Dcera mala cosi podobne v prvej triede a vysvetlila som jej, ze kym sa uci pisat, nech rozprava spisovne aby sa nemylila. Svokrovci su zo zm a tam sa nejak podivne sklonuje..idem pri televizor, sla som na autobusi 😂 Muz ich poziadal, nech pekne hovoria pred detmi

ahhola
21. dec 2022

Jelikoš, nybrž, ponevač... Pocheraj, fristuk, firhonk... Snuptichel, piglajz, spacirka bude asi tiež z de🇩🇪
Co by bolo naše sivé usmudlane detstvo s Husakom na stene bez týchto zábaviek...
Dnes máme technické možnosti nahrávať zaujímavé nárečia a nemáme koho, všetci hovoria unifikovanou, sterilnou rečou. Ako by si som si vypocula babusku z 1900...
a jej o kolci, o páci (o 5tej)..

yanni
21. dec 2022

ja si myslim, ze zvelicujes. Pises, ze mas uz skolaka. Tak vie hadam, co je spisovne a co je narecie. My zijeme v zahranici a deti vyrastaju ako native speakers trojjazycne. V kazdom jazyku maju aj narecie. A slovencina je taka krasna. Ja pochadzam zo stredneho Slovenska a ano mame aj my narecie. Krumple pouzivame bezne a moje deti vedia ze su to zemiaky, ale krumpliky je krajsie slovo. ked dcera skypuje s mojou mamou, tak povie, ci jej nenavari krumple, ked prideme, ale zase, ked jej pise cez whatsapp, napise, ze si prosi zemiaciky. Narecia na SK pomaly zanikaju a je to velka skoda a velmi smutne. My zijeme v DE v Bavorsku a tu sa prave velmi narecia podporuju. Aj učitelia pochadzajuci odtialto hovoria ako hovoria. Samozrejme v skole nemcinar vyucuje nemcinu spisovne ale na matike je to jedno. Neries. Ucitelke by som sa opytala, ci dietatu nerozumie. Ak ano, dalej by som to neriesila. Neviem, u nas sa toto ani v sukromi ani v skole nikdy neriesilo.A to sme sme rozpravali fakt nie cisto spisovne. Mame bordel, brajdel, buxu, krumple, samlik, verzajg atd. Vyrastli a vystudovali sme vsetci (mam 40+) a vsetci piseme spisovne a pozname aj spisovne ekvivalenty tych ktorych slov. Deti sa pobavia a prestane ich to po case bavit.

yanni
21. dec 2022

@ahhola ano je to germanizamos. Moje babky, ročník 33 a 32, obě zo srdca stredneho Slovensk, takto rozpravali. Tak isto verzajg, samlik, trichtar, cverna atd. Dokonca este moji rodicia tieto slova pouzivaju. Ja a moj brat uz nie tak casto (ale aj obaja zijeme v zahranici, zhodou okolnosti v DE) ale rozumieme a neriesime. Rozumeju aj deti, cize prakticky uz 4. generacia (ani jedno dieta na nenarodilo a nikdy nezilo na SK).

babulkomale
21. dec 2022

Obohati ich to, navzdy tak hovorit nebudu a ucitelke by som vysvetlila, ze sa aspon nebudu cudovat basnickym vyrazom, len som tak prebehla Smrekove basne co tu mam a tam dach, tramvaj ( nie elektricka), samovar, stepilí, paripy...v pocitacovych hrach sa s tym nestretnu.

kvetinka75
21. dec 2022

@marianarem tiez som toho nazoru
Nevidim n tom.nic hrozne.
Keby pouzival ''poanglictene'' slova asi by nepovedala nic.

dejka77
21. dec 2022

@aceris Ake vymyslene slova pouziva?

autor
21. dec 2022

@kvetinka75 zbytočne sem ťaháte "poangličtene" slová keď o nich nieje reč. Ja neviem čo je také strašné na Tom keď chcem aby na verejnosti deti hovorili spisovne x krát som napísala že im nezakazujem tak hovoriť doma ale v škole a na verejnosti sa mi to nepáči.