icon

Dieťa áno, svadba nie

capslock
27. sep 2014

Baby poradte :(... Môj priateľ mi včera krásne vyznal lásku a povedal mi, že chce mať so mnou dieťatko, že sa už nechce chrániť... bolo to dojímavé, krásne, pretože po takom dlhom vzťahu je to pre nás krok vpred....ALE!!!! o svadbe nechce ani počuť. Keď mu poviem, že by sme sa mohli už vziať tak on povie, že chce byť so mnou navždy ale že sa ešte nechce ženiť, že až v 30tke, že teraz chce len bábo... Milujem ho, akceptujem ho ale toto? vychovávať dieťa len tak? stáva sa, že chlapi sa nechcú ženiť,pretože čakajú na niečo lepšie :( ale tak 7 rokov je 7 rokov :( Stretli ste sa už z takouto situáciou? Prípadne ako sa to vyriešilo?

terezka1947
30. sep 2014

@junova ano...presne suhlasim...mala si mudru babku...ja som od svojej pocuvala to iste...skoda,ze ludia chcu byt silou mocou IN..a je to niekdy na ich vlastnu skodu.... 😒
mne babka vzdy hovorievala-ze zena si musi chranit svoju cest.....a ta cest ju dovedie k tomu spravnemu muzovi
lebo,ze muzi si zenu musia vazit a chcu si ju zasluzit-hm...tak nejaka logika tam je 😀ale dost dlho som povazaovala babku za staromodnu...aaale,dost ma jej rady drzali(asi podvedome,co keby mala naozaj pravdu 😉)
...krasne vyznanie od manzela 🙂
a budem sa opakovat....ale podla mna,pre zenu nie je nic krajsie ako ked ju muz poziada o ruku a zena v jeho ociach nevidi iba tuzbu,ocarenie...ale dojatie a odhodlanie...byt tu iba pre nu a navzdy...

horana
30. sep 2014

@junova Toto vsetko chapem a manzelstvo neberiem ako nejaky prezitok. Len ono bude vzdy len na takej urovni ako ludia ktori ho tvoria. To oni vytvaraju uroven paru, nie oficialne pomenovanie statusu ich vztahu. Miesaju sa dve veci: co Boh spojil je to co ludia kazdodenne vytvaraju. Ked sa oni snazia, vtedy im aj on pozehnava. Vravi sa ze manzelstvo sa uzatvara v nebi, chapem to ako poukazanie na potrebny stav ludi, ich snahu o dokonalost. Dalo by sa povedat chapem to tak ze kym sa snazia, aj keby boli nezhody, ale bojuju za zachranu, zavtedy manzeltsvo trva, zije. Ked ale trvajuc aj nadalej formalne je prakticky mrtve, v nebi uz nie je. To myslim tym ze papier je len papier. A ani jeho pravna zavaznost nedokaze mnohym zenam zabezpecit aby sa partner s vyzivneho krasne vykrutil, prave ze mame v tej nasej rodine pravnika a vidim pripady ze hlavne bohatsi klienti si zaplatia prakticky cokolvek a zena zostane uplne na suchu, zakony su stale ohybatelne tak ze dost. Ziadne dotahovanie sa na manzelovu uroven, ale ozaj len ten holy zadok im zostane. Kde je vola, tam je cesta a naopak.

cowboy1986
30. sep 2014

@terezka1947 mam 2 sesternice a jednu svagrinu vo veku kedy by si mali zakladat rodiny.
V skutku je to tak ze tazko sa v dnesnej dobe zmenenych hodnot hlada partner do zivota.
Mam vela kolegov v mojom veku co su bezdetny a o niecom takom akom je svadba pocut ani nechcu.
Zmysel zivota vidia v slobode no ta sloboda sa po case zmeni na samotu...
Je to v ludoch a o ich hodnotach. Ja som si vytvoril rebricek hodnot a na vrchu je moja rodina a potom vsetko
ostatne.
Takto sa citim stastny s mojom manzelkou a mojimi detmi.
Mojim vrstevnikom to nahana strach priklanaju sa k neviazanemu zivotu k diskotekam alkoholu....

Spolocnost sa demoralizuje. Rodina je zaklad spolocnosti. Manzelstvo ponuka istoty.
Nechapem cloveka co sa nechce

terezka1947
30. sep 2014

@cowboy1986 myslim,ze odpoved je strach...strach viazat sa,strach otvorit svoje vnutro-lebo sme potom zranitelnejsi,strach z toho,ze vsetko pekne moze skoncil,...skratka...mozno u viacerych ludi ten strach prevazi 😒
ja mam skvelu kamosku-zena do voza aj do koca...pekna....ale nechce s muzmi nic mat-boji sa...ze ostane sama...a preto sa do ziadneho vztahu nehrnie-max kamarati,kava...atd...lebo uz dopredu samu seba presvedcila,ze sama bude a bude jej tak lepsie
manzelstvo ponuka velmi vela istot...a aj ked je pri nom vela obety...je aj vela povzbudenia pre dennodene problemy
a myslim,ze clovek tym,ze dospieva...potrebuje stale nove a nove "vyzvy"...prvou velkou je rozhodnut sa pre niekho na cely zivot a druhou je mat spolu deti a tie spolocne vychovavat...a taky zmysel zivota sa mi celkom paci 🙂

junova
30. sep 2014

@terezka1947 Babka ešte žije🙂

terezka1947
30. sep 2014

@junova jooj,prepac mi ☹ ...som to zle citala.....ospravedlnujem sa

junova
30. sep 2014

@horana Ok, ja beriem tvoj názor, ale celkom ho nezdielam. Každá sme šťastná tak ako žijeme, čo je najdôležitejšie. Prajem ženám len to dobré, či už s papierom alebo bez neho 🙂 pekný večer

junova
30. sep 2014

@terezka1947 V pohode. Aj dnes som s ňou bola;)

digysa
30. sep 2014

@horana hlavne, ze ten papier je dolezity pre homosexualov...oni sa asi nechovaju tak, ako pises ty....
Ak su dvaja byci, tak asi uz neplati, ze si ten byk si oprstienkuje kravu...lebo ziadna krava nie je,..

V tych homosexualnych vztahoch ide urcite o cosi viac, o duchovno....urcite to nie je iba zdrap papiera. 😉 Ze?

Len na margo tych svadieb a majetkov a diamantov .... Pre mna bol dolezity prave ten sobas pred BOHOM.
Taktiez bol dolezitejsi pre mna papier pred prstenom. Na prsten som sa zvysoka vyserkala.... dokonca som moj prvy prsten aj stratila 😅 ( a dostala som ho niekedy rok po svadbe)

Vydavala som sa v zlozeni : my dvaja + 2 svedkovia. Slavnostna hostina sa konala v restauracii, ktoru sme mali po ceste. Mala som cierne koktailove saty a vlasy vypate sponkami. 😒
To bola prva svadba.

Druha svadba bola tradicna- ktoru si vyziadali obidve rodiny. Tam som mala svoje svadobne saty aj so vsetkym, ako sa patri.... Prsten som medzitym stratila a obrucky sme kupili abolutne najlacnejsie...

No a tretia svadba bola pred bohom, v kostole. Lebo ta bola pre nas najdolezitejsia...(manzel menil vierovyznanie, tak sme museli cakat)

Jedno viem isto.....sobasny list som nestratila nikdy.

digysa
30. sep 2014

@cowboy1986 Tiez nechapem ludi co sa nechcu viazat a sobasit...ved pit a zabavat sa da stale 😀 Ako mna manzelstvo vobec nezmenilo, co sa zabavy tyka...to skor tie decka, co mi nedaju dychat 😎

maca_p
30. sep 2014

@digysa je jedno, ci ma clovek 3 svadby alebo ci zije bez sobasa. sobasny list nie je zarucny list na stastne manzelstvo. neviem,. preco tolko ludi trva na sobasi...
a ano, sobasom je omnoho veci jednoduchsich, hlavne co sa tyka BSM, dedicstva... istôt, zelenych kariet, zluceni rodin, ekonomickych vyhod...
zitie bez sobasa nie je o zabave a piti. je to o kazdodennom zivote, presne takom, ako vedu manzelia. myslis, ze vsetci ludia trvaju na sobasi? proste niekto to odmieta tento kontrakt a myslim, ze to treba respektovat 😉

cowboy1986
30. sep 2014

@maca_p jeden dovod preco to nespacatit ak to mysli niekto vazne.
Podla mna je to viacmenej strach z niecoho noveho. Neviem chcem pocut argumenty.

maca_p
30. sep 2014

@cowboy1986 o akom strachu hovoris?
preco by sa mali ludia sobasit, len preto, ze to vyzaduje spolocenska situacia, pomery v rodine, prislusnost k istej cirkevnej obci? je to v podstate nieco vynutene, nieco co tu nebolo od pradavna... ak sa ludia chcu, tak v pohode, nech sa sobasia, aj 5 - 6x, aj vzdy za ineho partnera, v podstate je to jedno. proste moj nazor je taky, ze sobasom sa vztah ani neutuzi ani neudrzi. ak ano, tak by tu bola nulova rozvodovost. alebo teda nech sa zavedie nulova tolerancia, teda po sobasi ziaden rozvod. 😉

yidaky
1. okt 2014

@capslock Verim, ze ti to veru vadi. Aj mne by. Ked sa citi zodpovedny na dieta, tak by sa mal citit zodpovedny aj na sobas. Ved je to "len kus papiera", ste spolu 7 rokov, takze sa nic nezmeni na situacii. Pisala si, myslim, ze vas chce zabezpecit, domcek a tak. No nechapem...ved s tym viac suvisi prirastok do rodiny ako sobasny list.
Dobre baby, ked ste take "volnomyslienkarky" 😉 😉. Ze sobas je len kus papiera. Ok, je. Samozrejme nezarucuje stastne a kvalitne manzelstvo. To vieme vsetci. Aj mne to bolo viac menej jedno, ale ked uz sme chceli dietatko, tak je dietatko predsa vacsi zavazok ako jedna svadba. A hlavne, ako to riesite napr. s priezviskom dietata? Date mu manzelove, svoje? Ja by som dala dietatu veru svoje. A na druhej strane by to zase vadilo aj manzelovi. Alebo bude mat obe priezviska? to sa mi zda hlupe. Takze, asi som jesitna, ale ja by som veru dala svoje priezvisko. A potom mu vysvetlovat, preco ma ocko ine, alebo mamka ine meno? Neviem...
A na strane druhej, ked je to "len kus papiera v skrini" ako pisete, tak preco mate problem, taky kus papiera mat odlozeny, zabudnuty 😉.
Tak ci onak, ked su o tom presvedceni obaja, ok. Kazdy nech si robi po svojom, ale ak jeden s partnerov nesuhlasi, tak to treba riesit za spolocnym stolom. Nebavime sa o farbe steny v obyvacke ci o zubnej kefke...

horana
1. okt 2014

@digysa Pravdupovediac sa o problematiku homosexualov natolko nezaujimam ze vobec neviem o co im ide 🙂. Ale povedala by som ze zrejme o akesi zrovnopravnenie, aby na nich nepozerali zvrchu ako na nieco podradnejsie, tazko povedat. Kazda mensina si po svojom hlada svoje miesto na slnku, urcite kazdy skusa kam az moze zajist, co si az moze dovolit voci statu a co im este moze naviac kaponut. Osobne je mi toto dost jedno, je to ich agenda, ci budu po sebe dedit ci a na aky druh papiera si vybojuju narok. Co sa tyka adopcie deti, mam na to asi taky nazor ze ja byt dieta vyrastajuce v domove, ktore nikto nechce, myslim ze by som si radsej zvolila ako mensie zlo byt vychovavana dvoma slusnymi preverenymi osobami kludne rovnakeho pohlavia, nez to domovacke prosredie.Skratky vyrastat vo funkcenj rodine, aj heterosexulana rodina zosobasena v kostole moze byt nefunkcna, cize samo o sebe toto nie su veci taziskove.. Neviem, fakt ma tato problematika nechava pomerne nezaujatou, necitim sa potrebu do toho im nejak montovat.

A so svadbou, to je super ze ti to na treti krat vyslo, teda neviem ci slo o 3 roznych partnerov, alebo niektore dve boli aj na urade aj v kostole s tym istym... Este stastie ze az ta posledna bola v kostole, nakolko keby bola prva, uz by sa to opakovat formalne s inym nemohlo, resp. velmi zlozito, pred Bohom sa da ako vsetci vieme (vramci cikrvi) len raz. Pre mna je tiez dolezite hlavne to pred Bohom, akurat si myslim ze Boh je vsade, ako v kostole tak na urade a tiez u nezobratych, nakolko bol by to zvlastny Boh keby nepozeral hlavne do srdc partnerov, ale na vonkajsiu formu obradu pre ktory sa rozhodli. Jezis nepotreboval nacancane kostoly, ani drahe haraburdy v nich ako dekoracie a pevnost viery si vazil viac nez vonkajsiu prislusnost k cirvi, ci "vyvolenym", rimsky vojak ktory prisiel uprimne prosit na svojho sluhu, mal pevnejsiu vieru nez kdeaky izrealec. Sviatost manzelstva sa pred Bohom vyprosuje, a mne sa javi ze kazdy kto denno denne o vztah stoji, bojuje a pracuje na jeho vyvoji, ten robi to co ma. Ze tam je to gro. Ostatne su len barlicky. Nic proti nim.

dracik1
1. okt 2014

ahojte, mam dobreho muza, krasne deti, pekny vztah, zobrati nie sme, svadba mi nepride vobec dolezita vo vztahu 2 ludi................ALE chceme sa s muzom nakoniec vziat vzhladom na to, ze tento stat neuznava status druzky / druh po pravnej strane a nemam narok na nic.....svadba bude iba na urade pocas pracovneho dna bez rodiny, iba so svedkami.....

svadba pre mna nikdy nebola ziadna istota, iste je iba to, ze raz zomrieme.......

velkacica
1. okt 2014

k názorom, že svadba rieši aj priezvisko dieťaťa: Myslím, že aj priezvisko je vecou (nezosobášených) rodičov, a každý, kto príde do oficiálneho kontaktu s dieťaťom (lekár, úrad, škola) by nemala byť táto otázka primárna - nepatrí totiž do kompetencie, určite nie napr. školy a lekára.

siska53
1. okt 2014

@velkacica ja sa predstavujem ako mama x.y. Dohodli sme sa,ze priezvisko budu mat po otcovi. A mam to vyriesene.

digysa
1. okt 2014

@horana No na stastie to bol ten isty muz.
@maca_p Myslim, ze si citala iba posledny prispevok odomna, tak ak chces debatovat, tak trosku si nastuduj, aky mam nazor .... inak uplne odveci s tym pitim alkoholu. Ak si ani to nepochopila, ze som to brala ako zart...tak radsej ukoncime debatu hned a bez problemov 😅

elizita
1. okt 2014

@capslock predstavuje pre neho manzelstvo vacsi zavazok ako dieta, ked sa tak obava? nechapem niektorych chlapov..

asimama
4. okt 2014

@capslock hehe :D cista klasika..spravte si babo..a je 😉 aj my sme tak..teraz pri druhom som uz nakazala aby sme sa zobrali..po 9,5 roku..uz neprotestoval..skor si vycital,ze sme sa mohli zobrat uz na krstinach maleho..ale co som ho mala nutit??hlavu na krku ma..chlapi potrebuju ten svoj svet..chces babo??je to ta najkrajsia vec na svete..nech je otec akykolvek..ked sa pozries na dieta ani svadbu nepotrebujes..ver mi 😉

libka1
5. okt 2014

My sme zatuzili po dietati zhruba naraz. Ziadne velke diskusie sme o tom neviedli. Nebolo o com. Chceli sme naozajstnu rodinu a k tej u nas patri aj manzelstvo. Zobrali sme 2 svedkov a zosobasili sme sa. Nepotrebovali sme k tomu ziadne ceremonie, snubne prstene, ziadosti na kolenach. Islo nam len o to aby sme mali jasno v tom ze odteraz sme nieco viac ako len priatelia, o dobry pocit a pre mna veru sa to spaja aj s urcitym pocitom bezpecia. Dieta bez manzelstva u mna do uvahy neprichadzalo, keby odo mna niekto toto ziadal okamzite cukam a rozmyslam co dalej... ci vo vztahu pokracovat. Ale to som ja, ked to ma niekto inak, nech si zije po svojom. V poriadku ale nie je ked neriesi to co chce jeho partner. To by bolo pre mna velkym varovnym znakom 🙄 Pre mna je veru dolezite aj to ze mame rovnake meno, nemusim stracat cas vysvetlovanim nasim detom ze preco nie sme manzelia, ako sme vyberali po kom budu mat meno, atd.

moncsi1208
5. okt 2014

@capslock ahoj,prepac,ale ked mu ponuknes full servis,necakaj,ze bude chciet svadbu...ked mu porodis dieta,tak bude mat vsetko,co ostatni chlapi ale s pocitom slobody.ved naco?ma svoju zenu,ktora vykona domace prace,aj v posteli ma svoju stalu,dokonca aj dieta a pritom sa citi slobodne ako motylik...hoci baby maju pravdu,ktore pisu,ze papier nie je zivotne poistenie,aj ja som sa rozviedla,ale ked ti je dolezite,tak nemala by si sa vzdat.s terajsim rozumom by som do toho nesla,dokonca v tom case by som mohla dostat aj vyssiu matersku ako slobodna mamicka,ale pri vybavovacky pri hypoteky sme mali rychlejsie papiere.cize vsetko ma dve roxne stranky.sadni si a uvazuj,co chces od zivota.

h2
6. okt 2014

@mima4 Ahoj, áno, súhlasím, je to krásne napísané, ale neplatí to všeobecne. Napríklad ani ja nie som vydatá a ani po tom netúžim, hoci máme spolu syna. A môj "muž" (pre mňa to je môj muž, aj toto označenie v súvislosti s ním používam, len o ňom nehovorím, ako o manželovi) ma ani nikdy o ruku nepožiadal, hoci o tom občas žartujeme. Viem, že on sa už ženiť nechce. A prečo? Podľa Teba preto, že ma nemiluje dosť, neváži si ma dosť. Podľa mňa preto, že už raz ženatý bol a jeho krásny, rozprávkový a romantický vzťah sa práve po svadbe začal kaziť, až sa pokazil tak, že skončil rozvodom. Takže niekde v ňom zostal blok: svadba=koniec lásky. Našťastie pre mňa, som už dosť stará na to, aby som ho chápala a aby som už netúžila po svadbe v bielych šatičkách, kde by ma môj 78 ročný otec "odovzdal" môjmu nastávajúcemu manželovi, ako keby som bola mladé dievčatko, opúšťajúce rodičovský dom, táto predstava mi dokonca príde dosť smiešna. (Mám 39 rokov.) 🙂

h2
6. okt 2014

@junova " keď má partnerka všetky povinnosti manželky, prečo nemať jej práva" aké práva máš konkrétne na mysli? Lebo mne žiadne iné právo, ako právo zdediť po manželovi jeho majetok po jeho smrti, neprichádza na um. A teda toto právo sa mi zdá v prípade, keď ešte len uvažujeme nad svadbou, ako dosť cynické... 😒

saxxxana
8. okt 2014

@capslock Neurob chybu. S dietatom pridu problemy , ci chces alebo nechces (unava, stres, pocit ze si na vsetko sama, bezmocnost ked placka a ty nevies ako utisit babo) a zrazu je ohen na streche, jedna hadka druha. A lahsie sa odchadza ak ta nic neviaze. Viem to z vlastnych skusenosti. Ak by ste boli manzelia snazite sa problem riesit hoci je to tazsia varianta, ak manzelia nebudete clovek si vyberie lahsiu variantu a to je odchod od problemu- teda od vas s babatkom. Viem ze teraz je vsetko krasne a mojim slovam sa tazko veri ale je to len chlap...

mala_hobitka
10. okt 2014

@capslock Ja zastávam názor "najskôr svatba potom dieťa". Keď ma niekto miluje natoľko že chce aby som bola matkou jeho detí nie je dôvod prečo by si ma nevzal.

Zamysli sa. Krásne ti vyznal lásku ale obratom (po slove svatba) ti povedal že vziať si ťa nechce. To je protichodné. Keď ti totiž chlap povie "nechcem sa ženiť" alebo "ešte sa nechcem ženiť" a ste spolu už nejaký ten rok tak to znamená "nechcem si vziať práve teba" alebo "neviem či si chcem vziať práve teba".

Nehanbi sa za to, že sa chceš vydávať. Je to normálne. Ženy sa vydávajú každý deň. Je to krásna oslava lásky. Prečo by ti to mal upierať človek, ktorý tvrdí že ťa miluje????
Manželstvo je krásna a praktická inštitúcia do života pre ľudí, ktorí chcú spolu žiť. Ak obaja považujú manželstvo za papier tak prosím, ale pokiaľ jeden chce a druhý nie, tak to nie je ok, najmä ak rozmýšľajú o dieťati.

moja rada: neplánuj dieťa s človekom ktorý si ťa nechce vziať napriek tomu že vie ako je pre teba manželstvo dôležité

PS: Kamarátka sa tento rok rozišla s dlhoročným priateľom. Jedným z klincov do rakvy bolo jeho "dieťa áno, svatba nie"

velkacica
15. okt 2014

inakšie, v nemocniciach pri hospitalizácii je každý pacient (bez ohľadu na jeho rodinný stav) vyzvaný uviesť osobu, ktorá má byť kontaktovaná v prípade potreby. Takže je možné uviesť kohokoľvek (isteže, nie spolucestujúceho v MHD), teda napríklad aj "nemanželského" partnera.

oravese
26. okt 2014

Akoze dovi dopo, mne sa az hlava kruti ked citam taketo nezmysly" dietatko chce, ale svadbu nie" vsak jasne naco by mu aj bola dieta budes mat na krku ty, aj starat sa budes ty o neho o dieta vsak komu by to nevyhovalo. Je mi na grc z tychto ohromne modernych vztahov a potom o 10 rokov nariekate ze sa chcete brat, ved papier vam netreba... 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠

siska53
26. okt 2014

@oravese a preco by kto nariekal? Ked sa bude chciet niekto zobrat,tak sa vezme...ako moja "au-pairska "rodina.. A ako kopec dalsich znamych...my,ked budeme chciet,tak sa vezmeme tiez. Ale nariekat nebudeme,ze sa chceme vziat. Zajdeme do prislusnej institucie a bude. Ale zatial taku potrebu nemame. Nikdy som netuzila byt nevestou. Len matkou. A svadbu som brala len ako otravu,ktoru clovek musi absolvovat,aby mal deti. Nastastie sa casy zmenili. Len obcas svokrovci prehodia slovo-dve o tom. Ale su rozumni,netlacia. A nasi uz vobec nie. Im sa akurat nechcelo rozvadzat,tak ostali spolu. Ale su skor spolubyvajuci,ako naozajstni partneri. A ostatnych ani spominat nebudem. Pre mna je jedinou vyhodou vdovsky,ak sa jednemu z partnerov nieco stane. Nic viac.