icon

Dieťa áno, svadba nie

capslock
27. sep 2014

Baby poradte :(... Môj priateľ mi včera krásne vyznal lásku a povedal mi, že chce mať so mnou dieťatko, že sa už nechce chrániť... bolo to dojímavé, krásne, pretože po takom dlhom vzťahu je to pre nás krok vpred....ALE!!!! o svadbe nechce ani počuť. Keď mu poviem, že by sme sa mohli už vziať tak on povie, že chce byť so mnou navždy ale že sa ešte nechce ženiť, že až v 30tke, že teraz chce len bábo... Milujem ho, akceptujem ho ale toto? vychovávať dieťa len tak? stáva sa, že chlapi sa nechcú ženiť,pretože čakajú na niečo lepšie :( ale tak 7 rokov je 7 rokov :( Stretli ste sa už z takouto situáciou? Prípadne ako sa to vyriešilo?

sonagolisova
30. sep 2014

@janinah v pohode....kazdy to ma inak....ja pokladam za svoj najvyssi zavazok mat s partnerom rodinu..svadba pre mna nema taku hodnotu

canama
30. sep 2014

@zuzanockamt presne, suhlasim, tiez som sa vydavala preto lebo je to prakticke...veci sa sie daju poistit aj inak, ale sobas je jednoznacne najjednoduchsi. 🙂
@capslock k tomu menu: s muzom sme sa brali ked mala dcera skoro 2 roky, v case ked sa narodila sme uz boli zasnubeni, tak sme sa dohodli ze dame malej priezvisko po otcovi, ja som planovala po sobasi mat 2 priezviska. ano, stalo sa mi zopar krat ze som musela vysvetlovat ze som naozaj matka tohto dietata aj ked sa volame inak...ale uz som si zvykla. po sobasi som si nakoniec nechala svoje priezvisko, medzicasom som sa totiz spoznala s viacerimi damami, ktore maju 2 priezviska a je to krajne neprakticke a nikto vlastne nevie ako ich ma volat...okrem toho v mnohych krajinach sveta je bezne ze sa manzelia volaju inak...netreba podla mna kvoli tomu robit dramu. dolezite je to co je medzi vami a nie ako sa navonok ako dvojica prezentujete. 🙂

co sa tyka toho sobasa: preco sa tvoj partner nechce zenit musis vediet len ty najlepsie, my ho nepozname. aky je clovek? rad rozprava do vetra, alebo je rozvazny a ked raz nieco povie tak to plati? moj muz mi povedal ze dieta sa so mnou rozhodol mat az vtedy ked na 100% vedel ze chce byt so mnou navzdy, lebo ako tu uz odznelo, rozviest sa da lahko ale rodicmi zostaneme. sobas teda bol uz len legalnym doriesenim zalezitosti. nemusi to teda byt len tym ze by cakal na nieco lepsie...ono ani zivotom v manzelstve sa nezabezpecis proti tomu aby ta manzel "neosklbal" ak bude chciet. staci sa na modrom konikovi rozhliadnut kolko je tu zien ktore z ekonomickej stranky tahaju za kratsi koniec a este si tu pochvaluju ako to maju dobre rozdelene.

junova
30. sep 2014

Ako hovorili naše staré mamy, načo kupovať kravu, keď je mlieko zadarmo. Keď má chlap upratane, navarene, sex, keď sa mu zaziada, prečo by to menil? A ešte žene nabulika, že sa ľúbia aj bez papiera. Aj ja si myslím, že keď má partnerka všetky povinnosti manželky, prečo nemať jej práva.

maminuska
30. sep 2014

@sonagolisova ale to obchod je , či sa ti to páči alebo nie. Hnusné , realistické , ale je to obchod. A veľmi praktický .

ja som len vyjadrila svoj nazor na vynucovane manzelstvo a ultimata typu najprv si ma zober a potom dieta....pride mi to ako obchod ...nieco za nieco emoticon sorry...

sashulla
30. sep 2014

@janinah Áno plánujeme, ale nie teraz. Rovnako ako priateľ zakladateľky otázky. Či bude mať dieťa päť alebo desať to je mi fakt jedno.
@janaochi Áno mladá som🙂 to však neznamená, že nepridam svoj názor. A nemám ani 20 ani 27;)

Prosím neriešte mňa, ale slečnu s otazkou;)

krasomila16
30. sep 2014

keďže sa poniektorí chlapi tomu tak bránia, tak to asi nebude len taký papier,že.
Asi bude poskytovať určitú morálnu a materiálnu zábezpeku ženám,že? Lebo prečo inak by sa muži tomu tak bránili?! Ale keď milujú bezvýhradne a nevypočítavo, tak by im ten papier nemal robiť až taký problém a ak ešte je pre ženu dôležitý. Inak je to čisté sebectvo a vypočítavosť zo strany muža a ešte ho pohladkáme, že on chudák ešte potrebuje čas.Áno, aby si spočítal dva a dva.

krasomila16
30. sep 2014

a ďalej pokračoval v hre, ktorá mu viac vyhovuje. Veď azda mu priateľka nedá ultimátum!!!To sa predsa nerobí.

guinevre
30. sep 2014

My sa ideme brat, vlastne ani nie kvoli papierom, vdovskemu alebo neviem comu, proste, chceme byt muz a zena, kazdy ma iny nazor, ale nam sa lubi ten pocit, ze budeme svoji 🙂

siska53
30. sep 2014

@kluska no ano..tradicna rodina..na zaciatku tradicna..po par rokoch netradicna-rozvod...
Pokial viem,tak v minulosti bolo kopec sobasov z rozumovych dovodov kvoli majetku. Buducich manzelov sa nikto nepytal..este tak buduci manzel mal do toho pravo hovorit.
Za socika k sobasov viedli tiez prakticke dovody-dostanem byt,ak budeme manzelia, mladomanzelsku pozicku...

Ja sa teda za sobasom netrham aj kvoli tej rozvodovosti. Navyse mnohi zostavaju v nefunkcnom.manzelstve kvoli detom alebo sa im to uz nehce riesit..kolegynu z vysky na dedine ohovarali,te asi ju nechce,ked si ju neberie. Chodili 4roky spolu.. Brali sa po promocii uz s bruskom po 5rokoch chodenia.. Teraz je rozvedena a znovu vydata s dalsim dietatom.. Ako ..naco bola dobra svadba? Aby sa vyhli dedinskym klebetam.
Nepoznam v mojom okoli vela naozaj stastnych parov. Nemyslim tych mladsich,ale tych,co uz co-to maju za sebou. Bud su rozvedeni,alebo sa im to len uz nechxe riesit. (ako nasim ,ci nadejnej svagrinej)..

Prepac, ale pre mna manzelstvo jedine kvoli tym pravnym veciam...vdovsky,urcita ochrana jedneho z partnerov.. Iny dovod nevidim. Ja som sa aj tak mojmu uz davno pred Najvyssim zaslubila. A nase vobec zoznamenie bolo sjor take nieco,akoby to niekto iny zariadil..prosto velikanska nahoda,az sa mi nechce verit,ze to bola nahoda.
A jasne,ze aj on ma.muchy tak,ako kazdy chlap..vlastne..tak ako kazdy z nas.
Mna zo svadby najviac lakaju aj tak len svadobne kolace..mozno raz k takemu rozhodnutiu dospejeme. Ale bola by som najradsej ,keby ma tam niekto zastupoval. Tak,ako to bolo zvykom na panovnickych dvoroch. A ja by som si prisla vziat len ten papier a vysluzku.

terezka1947
30. sep 2014

hmm...ja stale nerozumiem jednej veci

ak je teda manzelstvo iba papier...tak preco sa tak muzi a zeny (uz aj s detmi) tomu tak brania????
ved je to len papier...a ich vztah je a aj bude po tom papieri rovnako pekny...ci?

kazdy sa rozhoduje za seba a jasne,ani jedno a ani druhe automaticky zarucuje stastie v partnerstve

ale ak chce muz deti...co mu brani tych 10 min "cirkusu" a sobota byva volna,nemusi si brat volno...svadba vie byt aj na urade ...hm...nerozumiem
ak je to IBA papier...tak preco nie???

terezka1947
30. sep 2014

@junova krasne,jednoducho a "polopatisticky"vysvetlene 😀

terezka1947
30. sep 2014

@junova alebo sa aj hovori,ze silni muzi maju manzelky a slabi milenky 😒

janinah
30. sep 2014

@junova o tej krave a mlieku som ešte nepočula,ale trefnééééé 😀

digysa
30. sep 2014

@sonagolisova Ja suhlasim s tym, ze manzelstvo by sa vnucovat nemalo. Ak to dvaja necitia rovnako, tak taky vztah je odsudeny na zahyn hned od zaciatku........ Sice sa ta zena podriadi (v drvivej vacsine) ale potichu tym trpi...taky zivot je s prepacenim "o hovne".

Pre Vsetkych:

Taketo otazky by som ale urcite neriesila pri dvoch- troch potomkoch. V zivote by ma nenapadlo najskor si urobit dieta a potom rozmyslat o tom, ci sa "my dvaja vobec zoberieme".

Ak vsak zena ma potrebu priviest dieta, do neuplnej rodiny, do nemanzelskeho stavu a nerobi jej to problem a priatelovi to tiez neprekaza (preco aj, pre neho je to ovela vyhodnejsie) tak je UPLNE vsetko v poriadku....Ale nutit toho priatela k svadbe po 10-15tich rokoch je podla mna dost mimo.

Mam vsak priamy priklad toho, ako moja kamaratka NEPOTREBOVALA ziadny papier a dieta tiez nechceli.... ha-ha-ha 😒
10 Rokov cakala na svadbu a ked ju o frajo poziadal o ruku, tak sa pomaly posrala do nohavic.... Cely cas len tisko trpela a vykecavala sa, ze svadba nie je dolezita a proste pisala to, co tu pisete vy vsetky nemanzelky. A ja som ju len pocuvala a tisko sa usmievala...
To iste s dietatom- nemusia mat deti, ak to nevyjde, tak sa nic nestane.....dalsie vykecavacky a pritom sa 5 rokov snazili o potomka, lebo ten jej frajer bol ako "slimak" a nechapal, ze zena v 40-ke uz asi nie je ako zena 20-nicka.
Nakoniec sa im to podarilo a dalsie velke HALO! Stastna ako blcha sa priam nezosypala od tej radosti.
Teraz mam 45 rokov a 4-rocneho syna a lekar jej definitivne neodporuca dalsie dieta, lebo uz pri synovi mala nejasne genticke vysledky (oni by si to dieta aj tak nechali) a takto si dosrali cely zivot....Teraz place, ze ma jedno dieta a viac mat nemoze, lebo je stara krava. 😖

digysa
30. sep 2014

@terezka1947 A ked je to len papier, preco o ten papier homosexuali tak bojuju? To mi je najvacsia zahada. V drvivej vacsine pripadov sa tie zeny len slovne uistuju, ze nepotrebuju svadbu...ako je to v skutocnosti, to sa nikdy nedozvieme... je mi to fuk, ak to niekoho uspokoji, ze manzelstvo nazve iba "papierom" nech ma radost.
Pre mna je to ovela viac a o chlapovi, ktory nema guraz ani uctu a ani prioritu zosobasit sa so zenou, ktoru miluje si myslim svoje. 🙂

digysa
30. sep 2014

@siska53 Ak mas strach zo sobasa z rozvodovosti tak to je strasne zly dovod. Ver mi.....

Statistiky poukazuju IBA na rozvodovost.

V jednom velmi dobrom clanku som citala, ze je ovela tazsie rozijst sa ako MANZELIA, nez sa rozijst ako PARTNERI. Vela krat sa ludia daju dokopy, resp. zostanu spolu a pracuju na vztahu koli tomu, ze su manzelia a figuruju tam deti, majetok, pravne veci...
Nikde vsak nie su zaznamenane statistiky, ktore poukazuju na rozchod dvoch nezosobasenych ludi. A vraj ( podla tej publikacie) tych rozhodov je logicky ovela viac, len preto, lebo vo vacsine pripadoch sa jedna strana odstahuje a to je vsetko.

Skutocne by ma zaujimali statistiky ROZCHODOV dvoch partnerov... To by sme sa asi inak debatovali 😝 😝 😝

terezka1947
30. sep 2014

@digysa veru 😒
necitala som vsetky prispevky...ale aspon z tych,co som citala(vydate zeny) ani jadna baba nenapisala,ze je stastna iba preto,ze je vydata....jasne z inych dovodov
ale skoro vsetky "slobodne" ale stastne zadane baby tu svadbu maju iba za kus papiera-uz aj to o niecom
svedci 😒

ako zena vyjadruje muzovi lasku,to,ze s nim pocita do buducnosti?no porodi mu dieta,chce s nim dieta

a ako muz prejavi zene,ze s nou rata na cely zivot?poziada ju o ruku...on iny,vacsi zavazok nema aky dat...

jasne,starat sa o rodinu,atd,,atd..ale to robi aj zena..aj zena sa stara o domacnost,chodi do prace,stara sa o muza...takze...pokial muz pre svoju partnerku nechce ten vzath posunut IBA papierom...tak co robi naviac ako robi zena?nic...
a jasne,ze zena-matka citi niekde vo vnutri trosku krivdu,kt.skor ci neskor vyplava....
prip.mozme zo seba urobit silne zeny,kt.deti chceli sme pre seba a aj sa o seba postarat dokazu,lebo muza na to nepotrebuju
ale to vsetko dokazeme aj my,vydate 😉

caoli
30. sep 2014

@junova touto tvojou vetickou sa mohlo zacat hned v prvej odpovedi a to uplne stacilo na celu diskusiu. v par slovach si to dokonale vystihla
like... like...like...........................

caoli
30. sep 2014

@siska53 no, my sme sa tiez brali kvoli bytu. a sme spolu bez jedneho 30 rokov. stastne.
to len tak na okraj...

horana
30. sep 2014

@junova Popravde ten prispevok z 12:02 mna skor desi, teda myslim ze kruta pravda v nom opisana 😠
Nase stare mamy hlavne zili totiz v dobe kedy sa vydavat museli, lebo jednak by ich komunita odpisala - nabozenske a spolocenske dovody a miera zosnurovania spolocnosti nimi, a potom v tvrdsich podmienkach dediny/lazov by aj tak zena sama neprezila, tam bolo treba fyzicku silu chlapa, nie ako dnes v mestach (kde su zeny zas ku IMHO svojej smole az moc nezavisle), tam a pri tej urovni technickej vyspelosti. Vtedy zena sa naozaj doslovne kupovala, na to plnenie prave tych svojich povinnosti, cize mala zaruku ze ma svojho chlapa. Ale musela zotrvat aj ked ju mlatil a pod., lebo rozvod sa skratka nenosil. Taka volnost ako je dnes bola uplne raritna, sama s detmi by neprezila uz vobec. Ktora obisla dobre, bola rada, ktora horsie, mohla si ist akurat tak piskat. Neviem ci by niektora z nas tu dobu vymenila, zila vtedy radsej. Prava vdov boli v porovnani s dneskom radovo inde.

No a z dnesneho pohladu, to tiez nemusi byt automatika, teda moze to byt tragedia vtedy ked si dotycne "kravy" (ako si ich nazvala vo svojom prispevku) myslia ze ked si ich chlap kupi, oznackuje prstienkom, automaticky budu v tom mat zaruku ze ich lubi, ze popri nej nebude mat ine "kravy", prip. ked sa rozhodne ich vymenit za tie ine, bude im poctivo platit. Ako vidno v sekcii Rodinne problemy, mnoho kraviciek co aj mliecko nedava zdarma, trpia aj tak ako kone. A ci im dal papier aspon tu formu istoty po ktorej tuzili hmm, by sa mali vyjadrit oni.

cowboy1986
30. sep 2014

Mna osobne velmi mrzelo ked moje dieta malo v rodnom liste meno priezvisko matky ine ako je moje.
Po roku a pol sme to napravili. Sice som naliehal este skor ako sa maly narodi. Som asi staromodny ale urcite som rodinne zalozeny. A nesmierne ma stvalo ked som na uradoch nemohol povedat moja manzelka.
PRE MNA JE TO PROSTE NIECO VIACEJ AK TO NIEKTO MYSLI UPRIMNE NEMOZE CUVAT.

maminuska
30. sep 2014

@cowboy1986 si muž , tak troška mužského pohľadu , prečo sa muži boja svadby ale dieťa mať chcú ?

cowboy1986
30. sep 2014

@maminuska svadbu ako taku som nechcel... mozno aj z financneho hladiska nakolko sme cakali prirastok

Proste tie peniazky som chcel vyuzit na zabezpecenie mojej rodinky. Ide hlavne o otazku byvania
.
NAKONIEC TA SVADBA BOLA CCA 80 LUDI.

SVADBU SOM SICE TIEZ NECHCEL ALE MANZELKU ANO. 🙂

maminuska
30. sep 2014

@cowboy1986 dobre ale to si mi neodpovedal . Prečo sa muži , teda niektorí tak bránia manželstvu ? A mnoho z nich ani nemá problém s peniazmi , veď sa to dá urobiť len v úzskom kruhu .

cowboy1986
30. sep 2014

@maminuska nechcu sa viazat myslim ze su zdebilizovani dobou ktoru vidia to hv v magazinoch...
Ale je to len moj osobny nazor.

cowboy1986
30. sep 2014

@cowboy1986
sorr y za preklepy hram sa so synom

junova
30. sep 2014

@horana Táto ľudová múdrosť neoznacuje doslovne ženy vydáte alebo slobodné ako kravičky. Ale myslím si, že je v tom dosť pravdy. Nejde o doslovné kupenie ženy, priemerne inteligentný človek pochopí, čo sa tým myslí. A mne sobasny list dal istotu, môj manžel mi pred svadbou povedal, že on sľub dodrží, predsa slovo robí chlapa. Sme manželia 7 rokov, nikdy sme sa nepodviedli, papier nám vzťah nepokazil. Stále si s láskou hovoríme manžel a manželka. Ako som písala, ja som chcela aj nejaké právne istoty. Chcela som byť na vyššej úrovni ako partnerka. Ja verím v manželstvo, pre mňa platí čo Boh spojil, človek nech nerozdelí. Keby môjmu manželovi preskočilo a začal by ma podvádzať, alebo biť, existuje manželská odluka, v najhoršom prípade rozvod. Biť by som sa nenechala. Ale môže si byť istý, že by platil mastné výživné a ja by som požiadal o a výživné na seba. Kúpili sme si byt, prerobili, kúpili sme si auto, chceme si kúpiť dom. Všetko je pol na pol. Ja viem, že sa to dá právne ošetriť, ale ja nemám čas a peniaze bežať s každou vecou k pravnikovi. Je to môj názor, nikomu ho nevnucujem. Babka ma vždy učila, že doba je iná, ale mravy rovnaké.

terezka1947
30. sep 2014

@junova veru tak...doba je ina,ale mravy su vzdy rovnake...a urcite pravdy starych mam platia stale...vzdy sa daju aplikovat na vsetky zivotne situacie...

terezka1947
30. sep 2014

@cowboy1986 odpovedas ako moj manzel 🙂
tiez mi povedal,ze jemu na svadbe(sposobe a pocte ludi,atd) nezalezi...ze za tie peniaze radsej nieco ine....on chce manzelku a s nou deti...
myslim,ze muzi naozaj nespekuluju tak ako my,zeny.
bud nieco chcu....alebo nechcu...hm...a svadba je asi tiez ten pripad
a mozno aj zeny niekedy robia chybu,ze sa chcu velmi vydavat...a ked uz nijako sa k tomu nedostanu,tak same seba presvedcia,ze najprv dieta,to im partnera uz poisti a ved casom bude aj svadba...ved su uz rodina
ale opakujem....aby nedoslo k nedorozumeniu-jasne...svadba nezaruci stastie v manzelstve,resp.v partnerstve
ale od muza je to minimalne pekne gesto,ze chce manzelku-a tym trosku povysi samotne postavenie matky svojich deti...su rodina,so spolocnym menom...jednoducho patria aj pred verejnostou k sebe
...moja manzelka,moj manzel...nase deti...

junova
30. sep 2014

@terezka1947 Aj ja si myslím, že treba počúvať aj rady starších a skúsenejších. Keď som babke hovorila, že je iná doba ako keď ona bola mladá, vždy mi povedala že mravy sú rovnaké. Len ludia dehonestuju manželstvo, tie ich reči, že na lásku papier netreba. Určite sú ženy, ktoré sa vydavat nechcú, ale veľa je takých čo chcú ale chlap nechce a tak klamú seba aj okolie , že veď sa ľúbime . Rodia nemanzelske deti, ohanaju sa rozvodovostou. Ale koľké partnerstva sa rozchádzajú, to nepovedia. Môj manžel mi povedal, že mal 4 ročný a 5 ročný vzťah predomnou, ale až pri mne cítil, že sa chce oženiť. Je to pre mňa podsta🙂