icon

Dieťa áno, svadba nie

capslock
27. sep 2014

Baby poradte :(... Môj priateľ mi včera krásne vyznal lásku a povedal mi, že chce mať so mnou dieťatko, že sa už nechce chrániť... bolo to dojímavé, krásne, pretože po takom dlhom vzťahu je to pre nás krok vpred....ALE!!!! o svadbe nechce ani počuť. Keď mu poviem, že by sme sa mohli už vziať tak on povie, že chce byť so mnou navždy ale že sa ešte nechce ženiť, že až v 30tke, že teraz chce len bábo... Milujem ho, akceptujem ho ale toto? vychovávať dieťa len tak? stáva sa, že chlapi sa nechcú ženiť,pretože čakajú na niečo lepšie :( ale tak 7 rokov je 7 rokov :( Stretli ste sa už z takouto situáciou? Prípadne ako sa to vyriešilo?

siska53
27. sep 2014

@minibabygirls presne tak. To,ze so mnou ma dve deti je pre mna viac ako daka svadba...ja osobne navyse taketo ceremonie ani nemam rada a ich skor pretrpim...

borkavan
27. sep 2014

@capslock drž sa dievča. Želám ti, nech sa rozhodnete obaja tak, aby ste objaja boli spokojní. Hlavne mysli na seba a nie na neho, čo chce on.

petulda333
27. sep 2014

@sense ja som odpovedala hned na prvu ziadost...ale keby bolo namne tak svadba nebude.....pretoze uz aj svadba straca zmysel,na urade o nicom a aj cirkev sa zmenila a tiez mi to nepride take ciste pred bohom...

terezka1947
27. sep 2014

@borkavan pozri...ked som napisala blbost=ok 😀

nemozme porovnat zavazky-dieta,manzelstvo,hypoteka....

len tak na zamyslenie 😉

http://www.cestaplus.sk/kazatelnicazivot/nazov/...

mozno preto je tolko nestastnych manzelstiev a tolko ludi,co sa manzelstva boji....lebo je vela neviest,kt.tuzia iba po bielych satach 😉

ivia25
27. sep 2014

@capslock Ahoj ,ja mám kamošku ma 3 deti s jedným mužom a nie je za neho vydatá,žijú v krásnom harmonickom vzťahu.Manželstvo je formalita na papieri,ktorá ti dáva zaruku,ale...čo ti ta dnes záruku?Aj manžel ťa môže podviesť,urobiť čokoľvek.Je to všetko o dôvere,úcte jeden k druhému,vzájomných kompromisoch ,pochopení...atď.Želám ti veľa šťastia. 🙂

lubka5884
27. sep 2014

@capslock bola som vo velmi podobnej situacii ako Ty. Po 4 rokoch chodenia mi moj priatel zacal coraz castejsie spominat babatko a ja som zacala rozmyslat.... byvali sme v roznych mestach, ja u mamy, on v 1-izbovom podnajme ... hovorim ee, najprv si podme zariadit byvanie. Stalo sa. Bez svadby. Kedykolvek sme videli svadbu, alebo sa niekto v okoli zenil ci vydaval, jeho reakcia bola: "to su ale blazni!" Nepadlo mi to bohvieako, ale neriesila som. Potom sa dialo viacero pracovnych zalezitosti, ktore babo "vytlacili", po dalsich dvoch rokoch sme tomu nechali volny priebeh. Priznam sa, ze stale som tajne dufala, ze ma jedneho dna bude cakat prekvapenie a poziada ma o ruku. Potom sa nam babo podarilo, vo februari 2013 sa nam narodila dcerka a on mi povedal, ze ked bude mat rok, tak bude svadba. Nebola sice do roka ale bude o tyzden a prislo to same, nenutila som ho. Sem-tam pripomenula, ale prekvapenie, ked klakol na kolienko, vymyslel sam 🙂 Tesi sa so mnou z kazdej malickosti zo svadobnych priprav 🙂 Asi si musis ujasnit, ci je to ten spravny muz, s ktorym naozaj chces zit a mat dieta ... a nechat ho dozriet. Alebo si ujasnit, co je pre Teba v zivote dolezite a podla toho zvolit poradie udalosti, ktore su v zivote kazdeho tak vynimocne.

mawka
27. sep 2014

povodne sa manzelstva uzatvarali kvoli majetkom, teraz de facto sa manzelstva uzatvaraju presne pre to iste, ako to tu uz koceny spomenuli - ochrana pre zenu, dieta, ze je rozdiel, ci skonci na ulici alebo si podelia majetok a podobne. vlastne je to stale o tom istom a vzdy aj bolo. vydata zena ma uz status v spolocnosti vazenejsi nez slecna, ktora je vlastne slobodnou mamickou a este aj ked jej dieta ma jej priezvisko, tak takato zena vlastne stoji na velmi tenkom lade. ja po skusenosti s manzelom a rozvodom a neschopnym priatelom aj po niekolkych rokoch zacat spolu fungovat ako dvaja dospeli ludia mozem prehlasit, ze uz by som s nikym nezila len na hromadke a chlap, ktory si ma nechce vziat a ktory so mnou nechce tvorit istoty, tak je nezrely a nestoji mi za to, aby som s nim fungovala. totiz manzelstvo nie je len papier, manzelstvo je zavazok. a z manzelstva sa tazsie uteka. z hromadky je lahke ujst, buchnut dverami.... a toto nie je nic pre mna. a zvlast po skusenosti s manzelstvom by som do toho sla znovu, len teraz posilnena skusenostami a rozhodne by som kopu veci robila inak. ale sla by som do toho.

zuzana76
27. sep 2014

@capslock prosim? na com sa akoze mam bavit? som myslela, ze do 30-tky mu chyba este 7 rokov, mas pisat zrozumitelne

zuzana76
27. sep 2014

@capslock a zdielam nazor @maminuska, pre chlapov je dieta ovela mensim zavazkom ako svadba, to , ze nechce svadbu by pre mna znamenalo , ze nechce vytvorit rodinu, dieta a druzku moze predsa opustit kedykolvek a bude platit smiesne alimenty

zuzana76
27. sep 2014

@daniela1983
@capslock pre chlapov je dieta zavazok zeny, ona ho bude nosti, rodit, a zvacsa aj v noci k nemu vstavat, ale manzelstvo ho pripravi o volnost navzdy

kahlann
27. sep 2014

baby zuajala ma tema ktoru tu rozoberate.....tiez sme s priatelom neriesili svadbu. az to jedneho dna prislo a dovod bol povysenie nasho vztahu. co chcem k tomu len dodat je ze sa mi pacilo ked nam na nauke polozili otazku ze preco si myslime ze sa v dnesnom svete ludia nechcu brat......jeho odpoved bola a podla mna je v tom nieco pravdy (mozno ma ukamenujete) ze urcita sebeckost. svadbou získavame nielen vyhody v spolocnosti aj nevyhody a napríklad ze doverujem môjmu partnerovi aby s casti rozhodoval o mne. pretoze ako manzelom nam z toho vyplyva ze ako sa rozhodne jeden moze to ovplyvnit druhého. a preto uz rozhodujeme urcitym spôsobom o nas oboch. pretoze moje rozhodnutie ide ruka v ruke s nim. ja viem ze su vztahy kde to je jednoduchsie bez svadby. neodcudzujem ich ale napisala som si svoj nazor ktory som prevzala od inej osoby lebo som sa s nim scasti stotoznila.

zuzana76
27. sep 2014

a tiez si myslim, ze vlastne asi nevie o com to je-mat dieta, to ze rozmyslas nad tym, ze preco si ta nechce vziat, je podla mna prva kontrolka, ktora ti zablikala, ze POZOR, tu nieco nesedi

domincek
Autor odpoveď zmazal
katarinamarkova
27. sep 2014

@capslock ak si prakticky uvazujucou zenou - tak najprv svadba potom dieta.
ak si slepo veriaca ze vas vztah na milion % vydrzi az do smrti a ani jeden z vas sa nezmeni a neprestane toho druheho milovat - tak kludne dieta a svadba potom ak vobec.......
-ano lubit a mat dokonaly vztah mozte mat aj bez svadby - nikto nehovori ze nie - mozte.....ale ani nemusite mat.....
z cisto praktickeho hladiska deti az po svadbe preto lebo:
- menej birokracie
- rovnake priezvisko
- v nemocnici ti o manzelovi poskytnu info o jeho zdravotnom stave - ako priatelke? zalezi od doktora....
- vsetko co si nadobudnete je vase spolocne - predpokladam ze planujete babo, tak asi budes niekolko rokov na materskej, ak pride nahodou hned aj druhe tak dobrych 6 rokov...ak by ste boli len priatelia, keby sa tvoj priatel rozhodol ze ta necha - mas na krku dve deti a velke NIC

matulinuska
27. sep 2014

Mozno je to moj nazor ako mladsej zeny od niektorych z Vas,no napr. ked sme sa s priatelom bavili o svadbe ani jeden z nas ju nechce. Spominali sa tu nejake majetky. My sme s priatelom kupili byt napol cize 50% je mojaa 50% je jeho. V liste vlastnictva aj v hypoteke figurujeme rovnakym dielom. Mame jednu dcerku o par tyzdnov pribudne druha. Obe maju priezvisko po mne. Dohoda znie,ze ak by sme sa niekedy vzali tak ja aj dcerky prijmeme jeho priezvisko,dovtedy budem aj ja aj oni pouzivat moje rodne. Jemu to nevadi,kedze figuruje v rodnom liste ako otec co znamena,ze ma svoje prave aj povinnosti aj keby mali jeho priezvisko.

Videla som ako prebiehal rozvod mojich rodicov a to ma navzdy odradilo zit s niekym v manzelstve. Ja potrebujem mat pocit urcitej volnosti co by mi sobasny list urcite nedaval a na druhej strane nechcem mat niekoho priputaneho k sebe len kvoly papieru. Po otcovi mame zostali neskutocne dlhy,ktore doteraz splaca a z penazi nevidela ani cent,podvadzal ju na kazdom kroku,neskutocne vela dlzil na najomnom tak sa musel predat byt kde som vyrastala pod cenu,par dni pred vianocami sme zostali pomaly na ulici keby sa o nas mama nepostarala. Otec jej cele roky neposielal vyzivne no napriek tomu sa chcel s nami stretavat a tvarit sa ako dokonaly otec.

Treba si urcite s parnerom priority ci chce svadbu ci chce dieta. Na vsetko v tomto pripade treba dvoch a ak sa nezhodnu je ohen na streche

borkavan
27. sep 2014

@mawka no dám ti 2 príklady z okolia, kde sa zobrali a už sú rozvedení a práve preto, lebo tí chlapi boli v čase svadby nezrelí ale práve oni svadbu chceli. Zhodou okolností sa po dlllhých rokoch aj stretli na rozvodovom súde. A takýchto príkladov mám dosť.... zobrali sa nezrelí a nežijú spolu ale sú ešte zobratí....
všetko sú to chalani- kamoši v mojom veku a keď sa vtedy brali, som im hovorila, že im šibe...narobili deti a nevedeli sa postarať....
takže to, že sa muž chce zobrať nie je zárukou zrelosti.

borkavan
27. sep 2014

@terezka1947 tak ale ja nie som veriaca a chápem, že pre veriacich je inštitút manželstva veľmi silný pojem. Tuším je to aj jedna zo sviatostí, či nie?

jakam
27. sep 2014

Manzelstvo je specatenie v papierovej forme toho ze to myslite vazne, vsetko sa tisicrocia specatuje pismom, lebo to co je ustne podané v historii nema rovnaku hodnotu, aj desatoro bolo napisane-to preto aby bolo nevyvratitelne. Tak je to aj s manzelskym slubom, nie je to len nabozensky akt, robia to aj neveriaci. Ano a je to uradne vyhodnejsie, zabezpecuje aby nikto z paru nebol znevyhodneny, nebol o nieco ukrateny, su si rovny. Manzelstvo medzi zenou a muzom je dnesnou dobou dehonestovane, podcenovane, len papier/ ono to cele nie je len o tom papieri, ktory mnohym tak netreba! Ani byt ci dom od nikoho nekupite len na dobre slovo. A môj zivot si cenim viac ako len nejaku kupnu zmluvu, tak preco bez toho?
A homosexuali bojuju za registrovane partnerstvo- preco asi ked je to len obycajny papier a beznenny zavezok???

mawka
27. sep 2014

@borkavan sak prave preto som napisala, ze by som veci robila inak. tiez som sa vydavala mlada a tak dalej. ale aj napriek tomu, ze som rozvedena, manzelstvo ma pre mna velku vahu a sla by som do toho znova akurat uz by som vedela co ano, co nie. a raz, ak ma chlap po 30 a nemal pomaly ani vazny vztah a ide tu rozpravat o manzelstve ake je o nicom, ked este so zenou nezil a rozprava ako keby to zazival uz xy rokov, tak taky chlap fakt zrely nie je. aj keby mal 40. a taky chlap neni chlap. chlap je chlapom vtedy, ked nestiahne chvost medzi nohy pri najblizsej krize nech je akakolvek, ale vtedy sa tomu postavi celom. a potom pre takeho chlapa nemoze byt problem sa ozenit.

mawka
27. sep 2014

@matulinuska toto sa ti moze stat aj ked nebudes vydata. takze pripisovat to len manzelstvu, to je troska divne, nemyslis? aj tvoj partner je pre teba dokonaly, ale nevies, co bude teda co sa moze stat neskor. on si moze tu svoju polovicu domu zadlzit a ani o tom vediet nemusis, pride ti zrazui len exekucka a budes tam, kde tvoja vydata mama. takze take porovnanie je o nicom. a si predstav, ze su manzelstva dlhorocne. mojji rodicia, 40 rokov. moja babka s dedom 63 rokov a vlastne ciernou ovcou som len ja a sesternica, inak u nas v rodine rozvodovost takmer nulova. teda by som nehovorila, ze je to nejaky prezitok. a myslim si, ze k takejto teme sa najlepsie vedia vyjadrit tie zeny, ktore si zazili aj spoluzitie na hromadke aj svadbu aj rozvod, aby potom mohli normalne prehlasit o com take manzelstvo je.

mne totiz nejde do hlavy ako niekto moze posudzovat manzelstvo, ked to nikdy nezazil v praxi. to je ako keby som ja vyhlasovala, ze klasicky porod je taky alebo onaky, ked som ho nikdy nezazila....

siska53
27. sep 2014

@borkavan presneee!!!!
A inak-moja segra sa brala po 9rokoch znamosti..teraz,po necelych 4rokoch manzelstva je uz rozvedena.. Dieta sa im nepodarilo,ona zistila,ze jej vztah nevyhovuje,ze su vlastne uplne ine povahy..hoci predtym vyzerali ako dokonale zohraty a stastny par..

Ja zas na rozdiel od nej vyborne vychadzam s nadejnymi svokrovcami i svagrinou a okrem 2deti mame aj spolocnu hypoteku (tu po 3tokoch chodenia uzavretu).

A sice sme sa aj o svadbe bavili,nejak to slo do autu..no a co..moja "au-pairska rodina tiez bola z tych,co len spolu ziju a maju deti...zobrali sa,ked mladsia mala asi 5rokov, to uz pani mala asi40rokov...a su stale spolu. Viem to,sme v kontakte.

A ked vidim kopec rodin,kde su sice zobrati,ale si nerozumeju,hadaju sa...co ja viem..ja som aj mojej mame povedala-a vy ste sa co radsej nerozviedli?? Hoci otec bol skvrly otec,ked sme boli male a je aj skvely dedko mojim detom..
Jednoducho manzelstvo mi lasku a respekt na cely zivot nezabezpeci. Ano,vdovsky ano. A aj informacie,ked by daco..to by bol pre mna jediny dovpd na manzelstvo..aby sme boli obaja nejak chraneni,ked by sa s jednym z nas daco stalo..iny dovod u mna neprichadza do uvahy. Maly vie,ze sa volam inak..ved aj kopec slacnuch ludi si napriek manzelstvu nechalo svoje priezvisko,ktore je odlisne od priezviska ich deti,kedze deti nesu meno otca..
Keby ten moj nechcel so mnou byt,nepristupil by na 2.dieta.

siska53
27. sep 2014

@mawka mne staci,ked vidim a pocujem tie manzelstva okolo mna.

doty1
27. sep 2014

Nuž ja si myslím, že zadávateľka si musí sama v sebe vyriešiť, čo pre ňu manželstvo znamená....ak je to pre ňu dôležité a chce aby sa dieťa narodilo len a len do manželstva, tak sa jednoducho netreba dať zmanipulovať a na rovinu partnerovi povedať, že buď bude svadba a potom dieťa, alebo bude život na psiu knižku ale vo dvojici. Presne tak na rovinu, ako jej povedal jej povedal svoje predstavy. Vyriešená vec. Ženy si často myslia, že keď pristúpia na veci, s ktorými absolútne nie sú stotožnené, tak sa to časom "v mene lásky nejak vyrieši", sú ticho a zo strachu, aby si to náhodou chlapík nerozmyslel, pristúpia na kompromisy, ktoré sú výhodné len pre jednu stranu. Aké to prekvapenie, keď príde veľký makový prd. Podľa mňa je toto jedna z otázok, ktorú si musia dvaja vydiskutovať ešte predtým, ako sa "prestanú chrániť".
Ja mám 40 a s mojim mužom som 17 rokov, z toho 1 rok manželia. Ja nemám nič proti manželstvu, ale ani som nemala potrebu absolvovať toto teátro (pochádzam z bežnej rodiny, naši majú pekný vzťah). Ale môj muž to cítil po tých 16-tich rokoch inak 😀 tak prečo nie.

mawka
27. sep 2014

@siska53 ano, len ja si vsimam aj to dobre 🙂 vzdy vo vsetkom chcem vidiet aj klady aj zapory a podla toho sa rozhodujem. nevidim len to negativne. coz ludia okolo mna su v tom prebornici. vidiet len to zle a podla toho sa riadit. ty si s borkavan spokojna bez manzelstva, ale ja vidim okolo seba kopu nestastnych parov zijucich bez papiera, kde jeden chce, druhy nechce sobas. bohuzial. a vidim aj rozchody takych ludi, kde jeden z nich praskne dverami a potom co?
ale inak, drzim palce a gratulujem. bodaj by bolo viac stastnych manzelstiev a rovnako stastnych zivotov na hromadke.
ale rozhodne je to konkretne o tych dvoch ludoch. s hromadkou suhlasim na isty cas, ale potom uz manzelstvo. kolko ludi, tolko chuti 🙂

terezka1947
27. sep 2014

@borkavan ano,som veriaca...a jasne,ze to ma pre mna uz teraz aj iny vyznam...ALE
ked som sa pre manzelstvo rozhodovala,tiez som sa rozhodovala ako kazda bezna zena-nie veriaca zena...iba obycajna zena...a chcela som to na cely zivot...uz ake bude-ukaze az cas...ale odhodlanie z jednej a druhej strany je
ani svadba "v kostole"nezaruci ; a zili stastne,....
jednoducho je to o pristupe k manzelstvu ako takemu a o vybere partnera pre manzelstvo

aj manzelstva na uradoch vytrvaju stastne desatrocia...a tak isto aj v kostoloch...takze toto tiez nie je presne meritko ☹

nikde som ani nenapisala,ze sa ludia nemozu lubit cely zivot bez "papiera"

jasne,respektujem vsetky nazory a aj "strach",aj ine argumenty pre a proti...a kazdeco ine...len som chcela napisat svoj nazor-ako vlastne kazda z nas v tejto teme 😉

mima4
27. sep 2014

@siska53 ale ja si myslim, ze nikto netvrdi, ze manzelstvo zaruci lasku a respekt na cely zivot. Prave naopak, v manzelstve sa musia ludia podstatne viac snazit, ako ked ziju spolu len ako dvaja slobodni ludia. Ja som vydata 5 rokov a mozem ti povedat, ze sama si uvedomujem ake je dolezite budovat ten vztah, ved mam pri sebe cloveka na cely zivot...
ale vela pravdaze zavisi aj od toho, koho si zena ide vziat za manzela, alebo vseobecne od zrelosti oboch stran. To koho si bere zena, rozhoduje ona, nie niekto iny.. a preto by mala velmi zvazovat, o akeho cloveka ide, ako sa jej nastavajuci sprava v tazkych situaciach, ake ma vztahy v rodine, ako pristupuje k rieseniu problemov... atd (takto by sa dalo pokracovat na 20 stran tu 😀 ).
Dnes je aj kopec literatury pre manzelov, ktoru si mozu manzelia citat spolu, hovorit spolocne o veciach, ktore citali... atd... ale mnohe pary ani pred manzelstvom nevedeli spolocne komunikovat, zdielat sa... a ja osobne neviem, ci bez urcitych zakladov ma ten vztah nejaky potencial v manzelstve...

mawka
27. sep 2014

@doty1 apropo teatro. suhlasim s tym, ze vela kociek si mysli, ze ked bude mat velku svadbu, vsetko ako z katalogu, ze tak zivot bude aj potom tak vyzerat. no osobne ked to mozem posudit, uz by ma do velkej svadby nikto nenatiahol 😀 uuplne by mi stacila svadba o pocte ludi 4 kusy. nevesta, zenich, svedkovia 🙂 pripadne maximalne rodicia. ved svadba nie je o 10.000 eurach vytrepanych do luftu, ale o tych dvoch, co sa beru. lebo co si v poslednej dobe vsimam, tak zo svadieb sa skutocne stavaju predrazene teatra s cielom dokazat ako na to mam a zabuda sa na dovod, preco sa ti dvaja beru.

mima4
27. sep 2014

@siska53
"mne staci,ked vidim a pocujem tie manzelstva okolo mna."

takto som to aj ja vnimala do cca 22 rokov mojho zivota 😀 az som si povedala, ze tuzim mat skutocnu slobodu.

matulinuska
27. sep 2014

@mawka ja netvrdim,ze neexistuju aj stastne manzelstva kedy su si partnery naozaj sudeni a ziju spolu XY rokov v harmonii. Ja to obdivujem. Ale v jednom mas pravdu-ci som vydata alebo slobodna len s priatelom,nikdy nemozem vediet ako sa casom moze zmenit a aky by to mohlo mat dopad na mna a moje deti.

Ja som len napisala ako som ja ako dospievajuce dieta resp. dieta,ktore uz celkovo dobre vnimalo co sa deje okolo neho v case ked sa rodicia rozvadzali vnimala celu situaciu. Bohuzial som naopak z rodiny,u ktorej je rozvodovost vo velmi vysokych percentach preto mam aj na manzelstvo ako take nazor aky mam.

mawka
27. sep 2014

@mima4 heh, no aj ja som kvoli slobode utekala do manzelstva, akurat som netusila ako velmi slobodny zostane moj manzel 😀 ale odhliadnuc od toho, ze bol/je kurevnik profesional, tak to bolo fajn. bola to skutocna sloboda 🙂 to, ze som sa za kurevnika vydala je moja sprostost, este som nebola zrela odhadnut cloveka aspon tak ako som teraz. preto som aj nedavno niekde napisala, v manzelstve mi to trvalo 8 rokov, nez som pochopila, v poslednom vztahu to boli 4 roky, este jedneho a odhadnem ho za dva roky a potom mozno konecne uz budem zrela si najst chlapa, ktory ma neodrbka lebo na to pridem hned 😀 😀
/to len na odlahcenie/
a nechapem, preco si vacsina ludi mysli, ze automaticky vydajom strati zena svoje ja, slobodu. to je sprostost na mraky....