Dieťa áno, svadba nie
Baby poradte :(... Môj priateľ mi včera krásne vyznal lásku a povedal mi, že chce mať so mnou dieťatko, že sa už nechce chrániť... bolo to dojímavé, krásne, pretože po takom dlhom vzťahu je to pre nás krok vpred....ALE!!!! o svadbe nechce ani počuť. Keď mu poviem, že by sme sa mohli už vziať tak on povie, že chce byť so mnou navždy ale že sa ešte nechce ženiť, že až v 30tke, že teraz chce len bábo... Milujem ho, akceptujem ho ale toto? vychovávať dieťa len tak? stáva sa, že chlapi sa nechcú ženiť,pretože čakajú na niečo lepšie :( ale tak 7 rokov je 7 rokov :( Stretli ste sa už z takouto situáciou? Prípadne ako sa to vyriešilo?
Môj názor na prístup tvojho priatela vystihuje tato myslienka:
Ten, kto hovorí: „Milujem ťa, ale nepotrebujem manželstvo,“ hovorí: „Nemilujem ťa dosť, aby som sa pre teba vzdal/a svojej slobody. (Timothy Keller)
Moj nazor je, ze manzelstvo je velmi vazny krok, a ak sa muz neciti na tento krok somnou alebo sa vyhovara, posuva to, tak urcite nie mat s ním dieta, pretoze si on takto nechava zadne vratka a ked ta bude chciet opustit, ostanu ti len oci pre plac a nejake 50 eurove alimenty na dieta. Pre muza nie je dieta zavazok az taky ako pre zenu.Muz nema problem narobit deti aj viacerym zenam, ale velmi, VELMI dobre zvazuje, s ktorou vstupi do manzelstva, pretoze ak muz nevidi perspektivu vztahu na cely zivot s danou zenou, tak sa tam velmi nehrnie.
Vaz si seba a odporucam ti povedat priatelovi, ze tuzis dat dieta az svojmu manzelovi, muzovi, ktoremu budes stat za to, aby si bola jeho ZENOU, nie priatelkou.
a ze manzelstvo je papier?? 😉 toto je jedna zo skvelych metod manipulacie sucasnych zien, dokonca zeny zenu manipuluju tymto... a potom damy vyzeraju ako metly zo serialu "sex and city"..osamele, rozvedene, opustene 40 rocne kofy nadavajuce na chlapov, majuce nekonecne kratke znamosti. Pravdaze take slovenske zeny caka akurat dieta/deti na krku a oci pre plac .. ziaden drink 😉
Tak my sme spolu uz 8 rokov,5 rokov spolu byvame,mame 3-rocnu dceru a v decembri cakame babatko a nie sme zobrati....Lubime sa,ale svadbu nepotrebujeme...a zatial to nikomu neprekaza,ani nasim rodinam a to ma priatel uz 33rokov,co by sa mu uz patrilo...Svadba naozaj nie je az tak podstatna ako je vzajomna laska,dovera a spokojnost...
@mima4 presne
A pre kočky čo myslia, že vzťah oficiálny aj s manželstvom je zbytočnosť, tak si predstavte, že napr. zajtra sa partnerovi niečo stane... alebo nebodaj sa rozidete... čo z toho po toľkých rokoch budete mať? Veľké prd. Jasne ide "iba o peniaze", ale aby potom tu miesto týchto debát nevznikali tie "nemám z čoho žiť", "ako dostať vyššie výživné"atď. Podľa mňa manželstvo je do určitej miery istota, je to zaväzok partnera voči partnerovi a nie rodiča k dieťaťu (to dieťa je úúúúplne niečo iné, myslím si že je to ten nepríjemnejší záväzok medzi partnermi ak by malo dôjsť k rozchodu alebo nejakým problémom)... Sú partnerstvá keď všetko ťahá žena, financie a všetko.. je úplne sebestačná. Jasne takej to manželstvo nie je treba z týchto dôvodov.. ale napr. ak má partner bývalu manželku, nejaké iné dieťa... zase to isté dookola. U nás to nikomu neprekážalo, nikomu nevadilo, nik neriešil.. Teraz uz sa par ludi nájde. A pri rozhodovaní o spoločných veciach často zakopneme práve na tento problém "čo je moje, čo je tvoje..resp. čo bude tvoje, prečo nie, prečo áno"... neviem ako vám, mne sa nepáči robiť na niekoho iného, starať sa o veci niekoho iného a myslieť na to, že môže prísť deň a ostane to jemu a mne nič aj keby som s nim bola 100 rokov. Z mojho pohľadu je priateľ cudzí človek... manžel rodina.
no co ja viem.. precitaj si diskusiu http://www.omlazeni.cz/pritel-chce-deti-113-516...
a ja sa stotoznujem s nazorom, ze "buď soužití na hromádce,ale žádné děti nebo svatba a děti s radostí.
Pokud nejsi dost dobrá na to,aby ti dal své jméno před svědky na radnici,tak mu přece nebudeš rodit děti. to by jsi byla blázen."
kopirujem, co som pred casom pisala do podobnej temy:
v com vidim vyznam manzelstva ja:
okrem ineho je jeho ucelom ochrana zranitelnejsieho clena-obvykle zeny. fakty su take, ze priemerna zena zarobi tusim okolo 70 percent z toho, co priemerny muz. zena vypadava z prace kvoli materstvu, naslednej starostlivosti o deti, neraz je to najma matka, ktora si na deti berie OCRky, atd.... Prave preto manzelka poziva istu pravnu ochranu.
Pokial som manzelka a nie iba priatelka, som vyrazne financne chranenejsia v pripade rozvodu (je rozdiel, ci sa deli BSM alebo ci ma priatel vyhodi s detmi a kufrom), manzelka ma pravo na rovnaky zivotny standard ako jej manzel a po rozvode prichadza do uvahy aj vyzivne na nu.
V pripade dedenia mam ako manzelka vyraznejsie postavenie (prinajmensom sa tam najprv deli bsm), pokial sa manzel pominie, ako manzelka mozem ziadat vdovsky dochodok.
To je len par veci, co ma narychlo napadlo. Mozno v niecom som trosku mimo, ale takto to v zasade plati.
@cabby88 Áno, ale keď sa priateľovi niečo stane, z lásky, ucty a dôvery sa nenajes. Pre mňa je manželstvo niečo tiež prejavom lásky, ucty a dôvery. Manžel sa kvôli mne vzdal slobody, dal mi svoje meno.
Keby sme neboli zobraty, som len slobodná mamička, takto som manželka. Ja v manželstvo verím.
pozri ak tuzis po svadbe tak nemaj s nim dieta skor ako svadbu ak ti je svadba jedno tak nie je problem....ja mam tiez nemanzelske len partnerske dieta, a ma ale partnerovo meno co v krajine kde zijeme je skor rarita ako pravidlo lebo podla tunajsich zakonov pokial dvaja nie su zobrati patri pravne dieta len matke....a co sa tyka ze zena po rozvode ma pravo na vyzivne....zijem v krajine kde aj len priatelka ma narok na vyzivne od otca dietata pokial sa stara o jeho dieta aj ked nie su zobrati....
@stanulienkat Sliepky sú ženy, ktoré porodia deti partnerovi, prípadne viacerým a potom tu vyplakavaju, že nemajú peniažky, že partner im neplatí výživné, že ich poslal do kelu. Ten Papier ako to ty nazývaš ti síce nezaruci šťastný vzťah, ale si právne chránená. Keď ti umrie muž, dostaneš vdovský, voláš sa rovnako ako tvoje deti, keď sa rozvedies a tvoj bývalý manžel je na tom oveľa lepšie ako ty, musí istý čas platiť výživné aj na bývalú manželku. Pre mňa je manželstvo niečo zaväzujuce, oficiálne vyhlásenie pred celým svetom, že sa ľúbime, že chceme byť spolu. Keď sme spolu šťastný bez papiera, tak snáď to ten papier neposerie, nie? Manželstvo ti vzťah nepokazí.
ja som staromodna takze svadba urcite..nechavat si zadne dvierka to je take sebecke.ak maju ale obaja partneri taky pocit ze svadba je zbytocna, tak na co to silit? kazdy jak mysli...
ale teda ja osobne by som dieta vo volnom vztahu nemala..nemali by sme jednak rovnake priezviska a celkovo by mi to prislo take neuplne..opakujem ale, ja som staromodna.
a este dodam, ja neverim zene, ktora povie, ze sa vydavat nechce. neverim a skratka ma nikto nepresvedci o opaku.
@capslock moja kamoska bola V takej istej situácii, urobili si dieťa, boli spolu 10 rokov A keď mala ich dcérka 6 rokov,tak sa oženil S jej naj kamoskou A ju vyhodil Z bytu, čo Z toho, že nájom platili napolivicu, nemala nárok na nič A ostala V podnájme S troma robotami, sama A prežíva zo dňa na deň,, dieťa je záväzok, treba myslieť na budúcnosť, ste mladí, to čo vraví teraz, môže byť O pár rokov pase..
@sosanna88 ja napriklad nechcem...ale svadba bude pretoze partner chce a chce mat rodinu uplnu...aby sme mali rovnake priezvisko atd atd...lubim ho tak svadba bude..ale ci som nadsena??nie...najradsej ked uz tak obrad len my a svedkovia...na buducnost sa tesim,chcem byt s nim a mat rodinu ale svadbu k tomu nepotrebujem...on vsak ano....a ja mu branit nebudem...
@mima4 ja s tebou nesúhlasím. Nemám nič proti manželstvu ale už dávno to nie je taká inštitúcia ako bola kedysi - žili spolu v dobrom aj v zlom až kým nepomreli.
V dnešnej dobe má manželstvo hlavne právne výhody.
Ale je pravda, že keď on chce dieťa a ona sa chce vydávať, mali by sa obaja zhodnúť na takej ceste, ktorá vyhovuje obom. Ak sa jeden ukráti, tak je to začiatok konca.
@capslock preto ti radím, že ak sa vážne chceš vydávať a si si istá, že s ním chceš prežiť zbytok života, tak si dieťa nerob, dokedy nebudete zobratí.
@borkavan
pre mna je manzelstvo zvazok na cely zivot (az na urcite vynimky, myslim, ze netreba vysvetlovat), a taktiez kym som zacala chodit s mojim manzelom ako priatelom, musel mat moj "nastavajuci" priatel rovnaky pohlad na toto. Keby nemal, ani by som s nim nezacala chodit, lebo chodit pre chodenie je pre mna strata casu... my sme uz zacali chodit s tym, ze chceme aby to smerovalo do manzelstva na cely zivot. V opacnom pripade by som vztah nezacala, resp. ukončila.
Podla mna tieto zakladne veci by mali mat ludia vydiskutovane este vobec predtym,kedy si daju prvu pusu...
@sosanna88 tak ja som napríklad vo veku, že sa vydávať nechcem. Ale boli časy, keď som sa veľmi chcela vydávať.
A keby som sa rozhodla vydávať už teraz v neskoršom veku, tak len z toho dôvodu, aby som bola ako vdova zabezpečená alebo mala nárok na BSM-ko.
A navyše,keď boli časy, že som sa chcela vydávať za bývalého priateľa, tak aj tak tá svadba by bola len na úrade, kde by boli moji rodičia, svedkovia a jeho rodičia a súrodenci a potom slavnostný obed. Inak nič.
Proste som neni svadboný typ. Nikdy som o tom nesnívala a chytilo ma to iba vtedy, keď sa všetky kamoški okolo vydávali rok po roku a bola som šialene zamilovaná. A keby sme sa vážne vtedy zobrali, teraz by som bola rozvedená a to je pre mňa väčšia hamba ako žiť vo "voľnom vzťahu".
Ak som dosť dobrá na to,aby som bola matkou jeho dieťaťa,tak by som mala byť dosť dobrá aj na to,aby si ma vzal za manželku ....ja by som na dieťa bez manželstva nikdy nepristúpila.
@petulda333 u nas napodobne....ale ked uz druhykrat prisiel so ziadostou o ruku tak som povedala ze o.k
myslim,ze manzelstvo vzdy bolo,je a bude manzelstvom....nie doba,ale ludia ho zmenili...bohuzial mu nepripisuju tie hodnoty,kt.vzdy malo 😒
nie je to iba pravna institucia=je to urcity zavazok=a zavazok na cely zivot...ale dnes nie je IN byt viazany a uz vobec na cely zivot...
nerozumiem, preco by sa clovek,ked sa raz pre rodinu a partnera rozhodne=nerozhodne na cely zivot=ano,je to tazke royhodnutie,ale zaroven aj velmi krasne....a keby to krasne a zaroven mozne nebolo,asi by neeistovalo tolko krasnaych a dlhych manzelstiev
takze...co keby sme brali manzelstvo nie ako romantiku pocas svadby,ale ......a zili,kym nepomreli=aj stastne,aj v slzach,aj s problemami....ale vzdy ta laska prekonala vsetko 😉
nie pociatocna zalubenost robi manzelstvo krasnym....ale dennodenna realita blizko niekoho,koho mate radi a na kom vam zalezi...a jasne,ze pridu aj hadky...atd...atd.....ale ak ma clovek rad...naozaj rad....hmmmm
@mima4 však hovorím, že nemám nič proti manželstvu. A taktiež som začala s každým chodiť iba pod tou podmienkou, že sme na celý život a budeme pracovať na vzťahu a neutekať od prvého problému.
A vidíš... za toho, koho som sa bola ochotná vydať.. tak s tým sme sa rozišli, a doteraz tu má kopec vecí - drobností, čo sme spolu kupovali do nášho spoločného domova (misky, poháre, magnetky, plagáty, on má náš kufor, štamprlíky s fotkami hlavných miest, kde sme boli........). a teraz..... teraz by som bola rozvedená, za čo by som sa veľmi hambila. Pre mňa je "rozvedená" príšerný status.
@capslock Baby majú pravdu, ak sa necíti na manželstvo, tak ako sa môže cítiť na dieťa? Nútiť ho do niečoho nemá význam.
U nás bola trocha iná situácia...Ja som otehotnela nečakane (hoci sme spolu plánovali svadbu aj dieťa, ale neskôr) po 4 rokoch spolu. V našom vzťahu som ja bola tá čo veľmi netlačila na "pílu" a pravdu povediac ani som sa veľmi ešte vydávať nechcela...No manžel ma prekvapil a práve on bol, ten čo sa chcel ženiť a on sám to navrhol a aj sme dnes už takmer 6 rokov manželmi (tento rok budeme mať k výročiu ten najkrajší darček - naše 3. bábo)...
@terezka1947 to je blbosť. Práveže je IN byť viazaný na celý život. Ale dieťa je väčší záväzok ako manželstva. Dokonca aj spoločná hypotéka je väčší záväzok ako manželstvo.
Proste je jedno, či si zobratá alebo nie. Ak ti to má vyjsť alebo chceš aby to klapalo, je jedno, či si zobratá alebo nie.
a ruku na srdce.... 90 % žien/dievčať sa chce vydávať, lebo bude to JEJ deň, krásne šaty, pekne namalovaná........ Veď viem, ako o tom kamošky snívali... nikdy som to nechápala. Síce aj mne sa páčia pekné nevesty, ale to preboha nie je dôležité, čo sa týka manželstva.
ĎAKUJEM vám všetkých za skvelé rady a názory. Musím si to nechať prejsť hlavou všetko...Je to ťažké :(

No takze moja skusenost 🙂 sme spolu 12 rokov (ja mam 29, on 34). Dlho sme spolu chodili, potom sme spolubyvali a potm sme sa rozhodli ze chceme dieta. Sem tam sme sa bavili o svadbe ale najprvsa nam ani jedneme nezdala dolezita, potom som sa ja priklonila ktomu, ze zoberme sa, on vzdy vravel ze nema so svadbou problem, ale ze ani ju nepoklada za nevyhnutnu, ze pre neho je hlavny zavazok a slub vernosti dieta, nie svadba. Takze pred rokom a pol som porodila do "volneho" vztahu. A tak sme boli partneri zviazani hypotekou a dietatom 🙂 to len na margo toho co je vacsi zavazok. Pre mna to je urcite dieta, nie svadba. Rozviest sa fa rychlo, dieta je navzdy.
Nemyslim si ze to ze pre muza svadba nie je najdolezitejsia, znamena ze zenu nelubi a nerata s nou. Tam moze byt xy dovodov preco tak rozmysla. Ten moj je napr z rozvedenej rodiny, cize zistil ze svadba nerovna sa "zili spolu az kym nepomreli", a tiez tam bol prakticky dovod - ja som chcela normalnu svadbu, s celou rodinou a on vedel ze jeho rodina nedrzi spolu, ze by to nebolo ono, takze radsej nechcel riesit svadbu vobec. Nakoniec sme sa dohodli, ze chceme aj kvoli malemu mat jedno meno a tak sme sa minulu sobotu vzali - sobas, obed a gulas s kamosmi. A vsetxi sme spokojni. Ale keby sme nemali dietatko tak sme stale len partneri. Proste pre nas sobas znamenal specatenie rodiny. A kludne to tak moze brat aj tvoj priatel, jednoducho dieta je pre neho prvoradejsie ako svadba. A nexh si mysli kto chce, co chce, mne sa to nezda divne 🙂