icon

Dieťa áno, svadba nie

capslock
27. sep 2014

Baby poradte :(... Môj priateľ mi včera krásne vyznal lásku a povedal mi, že chce mať so mnou dieťatko, že sa už nechce chrániť... bolo to dojímavé, krásne, pretože po takom dlhom vzťahu je to pre nás krok vpred....ALE!!!! o svadbe nechce ani počuť. Keď mu poviem, že by sme sa mohli už vziať tak on povie, že chce byť so mnou navždy ale že sa ešte nechce ženiť, že až v 30tke, že teraz chce len bábo... Milujem ho, akceptujem ho ale toto? vychovávať dieťa len tak? stáva sa, že chlapi sa nechcú ženiť,pretože čakajú na niečo lepšie :( ale tak 7 rokov je 7 rokov :( Stretli ste sa už z takouto situáciou? Prípadne ako sa to vyriešilo?

25daniela
28. sep 2014

"Nieco stat" sa moze aj zajtra... My s mojim sme sa dohodli tak, on chcel svadbu, ja dieta, tak v poradi, ak sa dieta podari, bude svadba. Bola do troch mesiacov, lebo dieta bolo na ceste... Nemyslela som na majetok, mne su tieto veci fuk.. Ale deti bez manzelstva neako nemusim...
A nezda sa mi, zeby status rozvedenej bol horsi ako slobodnej s dietatom, resp s detmi...

moonlight1210
28. sep 2014

Potom ako si spomenula ze minuly mesiac si mala podozrenie na tehotenstvo, ale iba ti meskali kramy - to je skutocna pricina, preco zrazu preskocil poradie a chce to dieta.

Mozem sa mylit, ale tipujem, ze ak vedel o tom, ze si mozno tehotna (predpokladam, ze si mu to povedala), tak najprv to bol pre vas taky maly sok. Taky maly problem. Sice by ste asi sa babatku nerbanili, len to bolo necakane a trochu vas to zaskocilo nepripravenych.
Mozno ste aj uvazovali, ze to nie je najvhodnejsia chvila, ale co sa uz dalo robit, ked to vyzeralo, ze si v tom.
Potom sa ukazalo, ze nie si. Plany poplach.
A tipujem, ze ak si si aj trochu vydychla aj tak ta napriek vsetkemu zaplavil isty smutok, ze to nakoniec nebola
Ravda. Ze si sa v kutiku duse uz aj tesila.
A myslim, ze toto sa stalo aj jemu.

Ja by som si s planovanim dietata, odlozenim ochrany atd. dala este pohov. Aspon par mesiacov.
Myslim ze toto teraz je len reakcia na tvoj minuly mesiac. Take to: a preco nie, podme to skusit, vsak nakoniec to bola celkom pekna predstava, ze budem otec/matka.
Lenze prvy tyzden nie je cele tehotenstvo a prve dni s babatkom nie su cely jeho zivot.

Dieta nie je podnikanie na skusku. Ked to nevyjde, vyhlasim bankrot. Je to celozivotny nezrusitelny zavazok.

Byt tebou, dam tomu este cas a uvidis, ci potom bude priatel dalej tuzit byt otec. Ak ho to prejde, nelutuj, ze si nechnapla po prilezitosti, ked chcel rychlo a hned. Budes mat len dokaz, ze to bol len jeho nahly popud, nie premysleny krok. A pokoj v dusi, ze nevychovavas dieta s niekym, kto od vas unika kamkolvek a ku ktorej kolvek inej, len aby aspon naoko striasol zavazok co ma a ma ho za bremeno.

A co sa tyka toho, ze mas trochu pocit nespokojnosti, ze svadbu odmieta. Po porode budes s touto myslienkou este nespokojnejsia. Tak to byva.
A co sa tyka pravnych zalezitosti, nase zakonodarstvo nie je nijak pripravene na pary bez manzelstva.
Kopec prav stracas. Ale to ti uz povedali.

junova
28. sep 2014

@horana Myslím že, tých nevýhod u ľudí žijúcich bez papiera je určite viac ako iba vdovský. Napríklad daňové úľavy, výhodnejšie hypotéky, druh a druzka nie sú v príbuzenskom vzťahu, čiže lekár v prípade nehody nie je povinný poskytnúť informácie. Viem, že majetok sa dá riešiť u notára, ale to tam mám s každou väčšou položkou bežať? napríklad dám vymeniť okná na byte, kúpim bezpečnostné dvere, vstavanú skriňu, auto. Keď sme manželia je to automaticky pol na pol. Určite je lepší status manželka ako druzka, slobodná mamička.

borkavan
28. sep 2014

@mima4 😀 prídi pozývam ťa.😀 na moju planétu.
Inak je pravda, že treba zadefinovať vek detí. Sama ešte dieťa nemám, ale tiež si neviem predstaviť, že do jedného roka dieťaťa si pôjdem na welness pobyt - toto hovorím dopredu a cítim to tak. Ale kozmetičku a kaderníčku už mám zajednanú... proste rovnaký kolobeh ako to bolo pred tehotenstvom, každých 6 týždňov.

vieš lebo niektoré ženy nedokážu opustiť dieťa ani na jednu noc. Je to ich chyba. Ale hovoríme o väčších deťoch, nie do jedného roka. napr. moja segra má 2,8 ročného syna a už robí neskoro do noci (v bare), chodí na koncerty, chodí na pivo, cvičiť.... A keď ide, tak buď sa o malého stará jej manžel a keď idú spolu von, tak ho dajú babkám alebo mne. Ale ako sama povedala, viac ako dva dni by ešte bez malého nevydržala. A ja ju chápem. Lebo je to len môj synovec, ale tiež som naňho tak navyknutá, že musím ísť s ním von a hrať sa min. 2-3x do týždňa.
Takže ženy, čo robia zo seba otrokyne to možno aj tak chcú a samozrejeme,keď je to na ne veľa tak sa tu sťažujú. Ale to je iich voľba, oni nedokážu dieťa nechať spať u babky. Alebo bohužial nemajú nikoho, kto by im pomohol ale to je iná káva.

borkavan
28. sep 2014

@mima4 a je pravda, že ak vážne existujú také ženy, čo stratia samu seba a už napr. majú odrastené deti v škôlke alebo tak, tak také ženy nechápem. vlastne také ani nepoznám naživo tu v mojom okolí.

pacula111
28. sep 2014

Nechápem prečo svadbu mi sme tiež spolu dlho máme dve deti a o svadbe neuvažujeme!!!Je to len formalita a papier pre mna nieje svadba dôležita.Milujeme sa sme šťastný ,veríme si a chceme dalšie babetko 😉 ale svadbu nieeeee..toť môj názor

zena77
28. sep 2014

Som asi konzervativna, moj nazor je taky, ze by sa ludia mali zosobasit a mat rodinu, normalne manzelstvo. Ako preco je nieco zle na tom byt manzelia? U mna je to vec zodpovednosti a pristupu. Ze je svadba draha? Da sa aj o dvoch svedkoch rodina pochopi, ale ruka na srdce, za blbosti da clovek velakrat kopu penazi, tak preco nekupit radsej obrucky ? 🙂

siska53
28. sep 2014

@mima4 ja by som sice nesla na ziaden wellness pobyt sama ani s kamoskou,ale ked to dakomu tak vyhovuje,nech ide. Nikdy ma nebavili zurky,party ani prehnane kavickovanie. Este kedysi daka diskoteka,no akonahle som zacala robit nocne,diskoteky ma uz nezaujimali. Obcas chatovica,aj to som sa za tym.netrhala.
Ja nejak nie som na take veci nastavena... Prosto mne tie moje deti este stale chybaju a neviem si predstavit byt bez nich. Stacil mi pobyt v nemocke 4dni..divne ticho a hoci som si to "uzila",mala som skvelu spolubyvajucu a aj v pokoji precitala knihu,po kazdom.odneseni malej (nosili mi ju na dojcenie),som si poplakala...este nie som na to pripravena..byt bez nich..takisto ked partner ostane u rodicov kvoli chorobe(horucka,slabost,chlapi to horsie zvladaju,ze ano),tak mi je vecer divne.deti spia,ja sama...ale zas je lepsie,ked je tam,da sa rychlejsie dokopy a ma uplny klud. Ja nastastie choroby az tak neprezivam,nebyvam na tom tak,ako on,alr zas mi chodia vtedy pomahat moji rodicia aj svokrovci a cez vikend ich zas on vezme na cely den prec.

Ale chodievam cvicit,ked sa da,raz do tyzdna,masaz,obcas kadernicka ci kozmeticka a doprajem.si aj cas na daku tu knihu ci urcite programy v telke. A mna to s det.i zas dost naplna.

To,ze su daktore len putky,to je ich problem. Zas ked to dakomu nevyhovuje,nech to riesi. Komu vyhovuje,tak sa nestazuje. Ja som mozno pre niekoho skor ta putka (lenze ja sa nestazujem a nevadi mi to),skor moja segra je ten typ ist von,sadnut si atd...prosto ina povaha. A preto jej stroskotalo manzelstvo.ze bola putka a nechcela byt. Zmeny sa nedockala od manzelika,hoci inak fajn muza,no on prosto akosi spohodlnel.

V kazdom pripade autorka sama musi vediet,co jej vyhovuje. My to za nu nevyriesime.

evittam
28. sep 2014

My sme spolu 14 rokov, po 7 rokoch sme mali prvého syna a teraz máme dcérku. A vôbec mi žiadna svadba nechýba 🙂. Sme šťastní, zdraví a spokojní. 🙂

maminuska
28. sep 2014

@evittam tak nech to aj tak zostane to ti prajem z celého srdca,, hlavne to zdravie, pretože ak by sa to pokazilo , manželstvo by si ešte veru velebila. 🙂

alexia11
28. sep 2014

My sme spolu 16 rokov, mame dvojrocnu dcerku a este niesme zobrati.....on sa nechcel zenit. Mame sa radi, sme spolu a raz pride ten cas, ze sa aj vezmeme. Mozno uz na jar 🙂

adri266
28. sep 2014

@capslock ak sa niekto *neciti* na manzelstvo, neciti sa potom ani na vazny vztah. Manzelstvo je zavazok. Je to slub, ktory davas partnerovi. Nie, nie je to zaruka, ze budete stastni, kym nezomriete, ale je to urcita spolocenska istota.
Aj ked je to moderne, v dnesnej dobe by som dieta bez svadby nemala.

A myslim, ze z tychto dvoch veci, svadba a mat dieta, je prave horsie a strasidelnejsie to dieta. LEbo ak manzelstvo nevyjde, tak sa rozvedies. Ale ak ho prestane bavit dieta, potom co???

pukerlik
28. sep 2014

My sme s manželom spolu 14 rokou a s toho sedem ako manželia.Na začiatku nášho vzťahu sme si povedali,že svadba bude keđ príde dieťa,ale bohužial dieťa nie a nie prísť tak sme sa po siedmych rokou vzali aj keđ sme vedeli,že nikdy ich nebudeme mať,ale stal sa zázrak a dočkali sme sa synčeka.Nikdy som neolutovala,že som sa vydala a dúfam,že ani neolutujem.Tak asi tolko k tejto téme. 😀

something
28. sep 2014

No a? Normalka...ak ti vyznal lasku takymto sposobom, je tokrajsie ako nejakym prstenom. CO je ine v tom kedy vychovavate deti ako manzelia alebo ako pripatelia? Nic, to dietea o tom tom ani netusi a je mu jedno ci ste manzelia..

digysa
28. sep 2014

@borkavan Sama este deti nemas, tak by som ti radila, aby si si nic nepredstavovala.... Predstavovat si a zazit to su dve odlisne veci...
Tiez som si predstavovala, ako bude prebiehat moj zivot po porode.... Jednu radu ti dam, najskor to dieta porod a potom to uz pojde postupne.....

@mima4 zbytocne to tu riesis, tu sa to k lepsiemu nepohne....ale dobre pises, suhlasim so vsetkym. Staci si poziret tu temu "nemam ziadnu kamaratku" a tam ju kopec dievcat povzbudzuje, ze ved ani oni nemaju priatelky, lebo ich nepotrebuju.......... Uplne zasnem nad niektorymi nazormi. Kto v zivote nepotrebuje kamaratku (nejaku spriaznenu dusu) ?Aky prazdny zivot to musi byt bez priatelov.... 😅 No nic, citam dalej a usmievam sa pri tom 😎

barcelona94901
28. sep 2014

@adri266 "ak sa niekto *neciti* na manzelstvo, neciti sa potom ani na vazny vztah."

s tým sa nedá suhlasiť,máš kopec krásnych vzťahov ,dlhoročných ,kde jednoducho manželstvo je na druhej koľaji,každý nie je z jedného cesta 😉

adri266
28. sep 2014

@barcelona94901 nehovorim, ze neexisuju krasne vztahy bez manzelstva. Ja len tvrdim,z e ak sa jeden z partnerov vyhyba manzelstvu ako cert svatenej vode, tak tam daco nie je ok. Ak su obaja presvedceni, ze tak chcu zit, fajn.
Ale ruku na srdce. KOlke z vas, ktore tu pisu o tom, ze ziju bez papierov, tak ziju preto, lebo to chcel ON a nie vy?
Ja som sa vzdy chcela vydavat, nie pre tie istoty, ale preto, ze svadba a manzelstvo pre mna znamenalo vela. Az teraz, po rokoch, prave ked citam problemy zien, ktore ziju v byte s partnerom a on si nasiel niekoho ineho a pridu kocky na to, ze hoci 10 rokov platili za byt, za stravu,s tarali sa atd, nemaju na nic narok.
Asi som staromodna, nemoderna, a neviem aka este, ale podla mna, ak niekto tvrdi, ze na vztah nepotrebuje manzelstvo je to iste, ako ked tvrdi, ze moze byt mudry a vzdelany bez skoly.

A tymto sa nechcem nikoho dotknut. Kazdy nech zije podla toho, ako sa rozhodol zit a kazdy nech je vo svojom zivote stastny.

barcelona94901
28. sep 2014

@adri266 no ja napríklad,bola som požiadaná o ruku tri krát,ešte predtým než som stretla mojho ,mne a mojmu chcu platiť svadbu rok čo rok ,ja nehovorím ,že sa nikdy nevydám,ale mna to ešte netrafilo,ja som tK od decka ,proste nie každý sníva o šatách ala princezná a velkej svadbe,ja mám radsej od malinka cestovanie,nevidím na tom nič zlé,ale tak,sme malinká,kresťanská krajina s tradíciami,kde ked niečo nejde podla vacsiny ,je hned "iné" pre mna je svadba napríklad iba formalita o dvoch ludoch,ja mám rada svadby ,hlavne zákusky 😀
pre teba je svadba vela,tak ako pre kámošky,aj chlapov máš ,nielen ženy,,ktoré sa chcu vydávať,máš chlapov čo sa chcu ženi,bez dieťaťa,,,pretože oni chcu..ale s tým ,že porokoch baby pridu na to,že nič nemaju,nesuhlasim,vsetko sa dá,my tak máme zabezpečené všetko,aj dom ,je náš nie jeho,nie moj,ale náš,ako deti,všetko ja nesudím kámošku čo má svadbu v rifliach,o dvoch svedkoch,ani dalšiu čo má svadbu za 90 000,-eur,ani tu ,čo sa vydáva v zahraničí,ani párik ,čo žije spolu už 40 rokov bez manželstva 😉 každy nech si robi podla seba ,ked su šťastní

horana
28. sep 2014

@junova No neviem, vyhodnost hypoteky by som na tom nestavala, robim v banke tak viem 🙂, tam su ine finty ako to dosiahnut.
Danove ulavy nejake su len ked je zena doma, ziadny resp. minim. prijem, ale ani vtedy nic svetoborne.
Lekara, postu a pod. poriesis u pravnika zmluvou u notara, majetok sme mali aj mame od vzdy pol na pol aj bez sobasa, skratka vzdy sme si pisali vsetky vacsie veci ako na pol, uplne automatika.
A ja som sa nikdy necitila ako druzka, ani slobodna mamicka, bola som zena mojho muza, a on bol muzom mna - svojej zeny, nepotrebovali sme na to papier. A tak to citim aj nadalej po svadbe. Manzelka mi znie tak divne, hoci nou uz momentalne pravne som, citim sa dalej presne tak ako predtym zena mojho muza. 🙂

siska53
28. sep 2014

@adri266 to iste ako ked chlapa prestane bavit dieta v manzelstve... So vsetkym je problem,ci iz ide o rozchod alebo rozvod. Zavisi skor od ludi,ci su ochotni byt k sebe cestni a spravodlivi napriek rozvodu ci rozchodu. A hlavne tak,aby to co najmenej zasiahlo deti. Aj ked zasiahne vzdy. Ide o trn sposob. A tam je jedno,ci mas ci nemas papier.

emilia25
28. sep 2014

U nas sme sa dohodli ze najprv pocatie babatka a svadba bude pocas tehu.aj tak bolo bola som v 6 mesiaci ked sme sa brali.sme uz 6 rokov manzelia a presne 5 novembra to bude 9 rokov co sme spolu.zato moj svagor so svagrinu sa brali ked krstili 3 babatko.no asi sa na to ten chlap musi citit.

krasomila16
28. sep 2014

Baby a čo by ste povedali na to, že si ma partner nechce po vyše 4 rokoch vziať, z toho dva a pol roka spolu žijeme v jednej domácnosti,ja mám dieťa z predchádzajúceho manželstva,partner deti nemá a asi ani mať nebudeme spolu, lebo má veľmi zlé výsledky spg, umelé odmieta, je zmierený s bezdetnosťou. Je odo mňa o štyri roky mladší. Ja mám 38. Ja mám pocit, akoby to so mnou nemyslel vážne, nie som stotožnená s takýmto stavom, kedysi povedal, že po čase snáď, tak som to nechala tak ale pred pár dňami som sa len spýtala, či sa niekedy zoberieme a čakala ma studená sprcha, že on sa veru ženiť nikdy nebude.Mne to pripadá ako neúcta voči mne, ke%d vie, že je to pre mňa dôležité.Cítila som sa totálne ponížená.Baviť sa o tom nechce. Pochádza z kompletnej rodiny, kde sa manželstvo ctí. Často sa stretávame s otázkami z okolia, že kedy sa budeme brať a tak a ja sa cítim úplne trápne. Ale o to nejde. Keď sa ho spýtam,prečo? Tak celý nervózny argumentuje, že on to tak necíti, nikdy sa ženiť nechce a nebude a padla. Uvažujem, že ho opustím, lebo mi to pripadá, akoby si nechával otvorené zadné dvierka. Doma má stále navarené, upratané, tak čo by mu chýbalo.A keď niečo, je slobodný. Keď má nejakú cestu, napr.do Blavy na dva dni, tak zoberie kamaráta, hoci aj ja som mohla ísť, teraz má namierené na výstavu do Nitry na dva tri dni, zase s kamarátmi, že oni ženy neberú, tak ani ja nepôjdem.Podotýkam, že my dvaja sme neboli celé leto nikde ani na dva dni. Hoci sme mohli. Jednoducho mi to pripadá akoby chcel žiť dva životy, pričom doma ho čaká jedlo a istá partnerka. Keď sa mi mu podarí takto mi to podať jemu, tak povie, že nech ho nechám, keď mi je tak zle. Je veľmi ťažká povaha, nedá sa s ním veľmi komunikovať, je prchký a nepovolí nikdy v ničom. Neviem, čo mám robiť, ale nechcem, aby nakoniec neťažil z toho, že vidí, že hoci si v podstate robí čo chce, ja stále ostávam.Tichá domácnosť nepomáha, ani nič. Nechcem urobiť unáhlené rozhodnutie, ale takto tiež žiť nechcem. 😖

zuzana76
28. sep 2014

@krasomila16 presne tak, chce zit 2 zivoty, ved doma bude mat navarene, oprate, upratane, cize potrebuje zenu v domacnosti takmer zadarmo, ale zaroven chce, aby si sa mu do nicoho nestarala a on si mohol kedykolvek povyrazit ako slobodny a ked sa mu zunujes, tak vymeni. Pravdupovediac, ja tam velku sancu nevidim na zmenu, jemu vyhovuje aj bezdetnost, dieta ziadne neplanuje, nepotrebuje, fakt len tu sluzku v domacnosti, ja by som sa zbalila a nechala ho.

vevesh
28. sep 2014

@krasomila16 ja by som mu dala Ultimatum - bud alebo si balim / balis kufre - ja som staromodny typ - deti,nedeti po "otukani sa", ci to klape, ma nasledovat krok zo zavezkom - nie nejde o papier, ale o to, ze okoliu manzelstvom vyhlasi zvazok / vazny vztah voci tebe ako jeho zene.. 😎
.... ked chce zit nadivoko a slobodne s full servisom , ponuky je za dverami dost... 😝

siska53
28. sep 2014

@krasomila16 tak to ti verim,ze takto zit nechces..to je cele divne,ten vas vztah..a tu by sa papierom mic nevyriesilo. To nezmenis..to by sa on musel zmenit..co skor nie..

adri266
28. sep 2014

@siska53 no uplne jedno to nie je. Ako manzelka mas vacsie prava, ak sa Tvoj manzel zachova ako debil. Mas pravo na polovicku vsetkeho, co ste spolu vy dvaja za ten cas zarobili.
A ano, ludia by sa mali chovat ferovo, ale malokedy je rozchod ci rozvod ferovy, a maloktory chlap sa zachova ako gavalier, ked uz si ho omotala okolo prsta nejaka 18tka.
@krasomila16 vyzera to tak, ze jemu taky zivot vyhovuje. Napoly zenaty, ked sa zena o neho postara,a napoly staromladenecky, teda ze nema ziadne povinnosti a zodpovednost. Nuz, 34 rokov je podla mna dost na to, aby clovek vedel, ci sa chce usadit, ci nie.

horana
28. sep 2014

Inak mne moj prepisal na pol aj veci ktore doniesom do manzelstva on (dom), co nemusel. Takze je to vzdy o tej konkretnej dvojici, ved kolko je tu manzelstiev kde si bud jeden alebo druhy natolko nedoveruju ze aj po svadbe si uzkostlivo haja tu svoju vyhodicku s ktorou na manz. prisli, ved "co keby daco"...Skratka ked chlap prestane chciet, narobi peklo zo zivota zena aj napriek svadbe a naopak ked je tam ten vztah pevny, nepritomnost papierov ho o nic neochudobni, mozno si jeden druheho vazia aj viac, nakolko "nemusia". Skratka co jedneho posilni, ineho zlomi a naoapak, svadba moze byt istym prostriedkom, ale nemala by byt cielom.

borkavan
28. sep 2014

@digysa ja si nič nepredstavujem!!!! napísala som len, že už mám dohodnutý termín u kozmetičky a kadery, proste určite tam pôjdem. A ked sa stane, že to nestihem, tak sa určite preobjednám. Aj takto sme sa dohodli s kaderou. Tak čo tu trepeš, že si niečo predstavujem.
A určite viem, že do jedného roka nebudem schopná odísť od dieťaťa na welness pobyt.
Tak nechápem, kde si to vyčítala, že si niečo predstavujem.
A nemať dieťa nie je choroba. Už mi lezú na nervy tie "múdre" reči, "počkaj až budeš mať deti". Akokeby LEN matky pojedli múdrosť sveta. A tie čo nemajú deti akokeby nemohli nič do toho kecať ani mať svoje názory... to je blbosť.

borkavan
28. sep 2014

jednoducho sú dve skupiny žien - tie pre ktorých je svadba zákad a nevedia si predstaviť žiť na hromádke a tie, ktoré si to vedia predstaviť a nevidia v tom nič zle, ohrozujúce alebo inak nemorálne.
Ale zajímavé je, že tie ženy, ktoré žijú na hromádce vedia skôr pochopiť tie vydaté a že prečo vlastne sa chcú vydávať.
ale tie čo sú vydaté alebo sa chcú vydávať nevedia pochopiť tie na hromádce a dsudzujú ich. toto mi vyplynulo z tejto diskusie.

moonlight1210
29. sep 2014

@borkavan tato otazka je provnatelna s otazkou: je ziadost o predmanzelsku zmluvu (ak b v nasom pravnom systeme platila) prejav vypocitavosti alebo praktickeho pristupu? Ma sa manzelstvo uzatvarat cisto z romantickCh citov a cisto na zaklade dovery prameniacej z lasky alebo aj s predvidanim moznCh scenarov?

A zas budu dva tabory a nedohodneme sa.