Dieťa áno, svadba nie
Baby poradte :(... Môj priateľ mi včera krásne vyznal lásku a povedal mi, že chce mať so mnou dieťatko, že sa už nechce chrániť... bolo to dojímavé, krásne, pretože po takom dlhom vzťahu je to pre nás krok vpred....ALE!!!! o svadbe nechce ani počuť. Keď mu poviem, že by sme sa mohli už vziať tak on povie, že chce byť so mnou navždy ale že sa ešte nechce ženiť, že až v 30tke, že teraz chce len bábo... Milujem ho, akceptujem ho ale toto? vychovávať dieťa len tak? stáva sa, že chlapi sa nechcú ženiť,pretože čakajú na niečo lepšie :( ale tak 7 rokov je 7 rokov :( Stretli ste sa už z takouto situáciou? Prípadne ako sa to vyriešilo?
@horana toto je ten optimalny sposob, akoby sa mala zit v partnerstve. T.j. ak mame majetok, tak to pravne zabezpecime. Ale podla mna mnohi ludia sa prave tomu chcu vyvarovat. Naco predmanzelska zmluva? Ty mi neveris? Naco to spisovat u notara? VSak Ta miluje!!! Naco svadba? Ked milujes, nie je co riesit...
Ale toto, co mate vy dvaja s partnerom, to mozu len naozaj zreli ludia.
@adri266 no ono väčšinou tými zmrdami sa to končí. 😝
@krasomila16 ale ja to chapem, na zaciatku vztahu ma kazdy ruzove okuliare, a mnohe zienky to aj tak beru, vsak je to moderne, vsak kazdy zije nadivoko...ale potom pride ta jedna blba chvila, ta jedna hlupa sekunda, a cely zivot sa jej obrati naruby, alebo aj jemu, a potom zacnu problemy.
Ved si vezmi, ze skoro kazdy si da poistit svoje dieta, ale nikto nemysli na to, ze sa naozaj moze nieco stat. Tak je to aj so svadbou.
Ale ved nech kazdy robi co chce . Hlavne ze sme zdravi 😉
@balihara Príbeh je síce dojemný, ale v tomto prípade by manželstvo nebolo "garanciou" proti opisovanej situácii. Práve naopak, akurát by len dosvedčilo, že je to naozaj iba papier... Manželstvo jednoducho nie je zárukou, že jeden alebo druhý nebude konať "nemanželským" spôsobom; nemôže zmeniť nastavenie človeka, najmä ak ten je pre dnešnú dobu príznačne povrchný.
ja si myslím,že pre ženu je manželstvo plus a pre muža je plusom partnerstvo ako také. Keď sú dvaja len partneri, tak je to väčšinou preto,že sa muž nechce ,,z čistej lásky" viazať. Na ženu sa pozerá ako na tú nechcenú a že to s ňou muž nejak vážne asi nemyslí.Mám to potvrdené z viacerých nezávislých zdrojov.Samozrejme, nejde o páry, kde to obom vyhovuje.Ale o páry, kde muž nechce.A väčšinou to neboli ,,nevypočítavé" príčiny,bohužiaľ. O tom svedčili konce týchto ,,romantických vzťahov".Aj keď niektoré povedia, že aj manželstvo sa môže skončiť, to áno, lenže v tých vzťahoch to už bolo akosi cítiť, že ten partner to nechce z určitých konkrétnych príčin, len partnerka to ešte nevidela, mala ružové okuliare, alebo nechcela vidieť. Keď muž požiada ženu o ruku, to akoby sa k nej priznal pred celým svetom a dal jej patričnú úctu a status manželky, lebo tak môže popod pazuchu odchytiť hociakú na ulici a je mu to isté, čo aj terajšia priateľka.Ešte raz podotýkam, neplatí to pre partnerstvá, kde to obom vyhovuje.
@balihara veď to,že keď má muž len partnerku, ešte k tomu spolu bývajú, tak má navarené, popraté, upratané a istý sex. 😠 A čo za bonus má tá partnerka okrem povinností, čo jej pribudli? Asi taký ako ja. Môj bol u jednej rodiny pracovne tam niečo priviezol a pomáhal domácemu gazdovi namontovať to.No a potom ako sa na Sk patrí, mu pani domáca uvarila kávu a menšie pohostenie a medzi rečou, že či je ženatý a keď povedal, že nie, je slobodný, tak odrazu ho prestala obsluhovať pani domáca a začala ich dcéra. A môj sa na tom zabával a flirtoval. A to mi ešte doma porozkladal, že ako sa zabavil. 😠 No mne to také zábavné nepripadalo, som aj slzu potajomky vyronila. A takto je to asi všade. A keď mu poviem, že prečo nedodal, že je slobodný, ale zadaný, tak on nebude rozoberať svoj súkromný život, to je jeho vec. No ako nepripadá mi to s kostolným poriadkom.
Keď sme spolu niekde v spoločnosti, tak ma predstavuje ako svoju nastávajúcu.Naposledy som sa ohradila, že nie som nastávajúca, iba priateľka. Nech nekecá, keď to nie je pravda. To aby ma náááhodou neoblbovali iní. 😖
Pre mna osobne je to velka cest, byt manzelkou mojho chlapa. Vidiet 35r. muza klacat na kolenach, celeho roztraseneho - inak vzdy vysmiateho a sebavedomeho - patrilo k jednym z najkrajsich zazitkov mojho zivota. Bola som prva zena, ktoru o ruku poziadal, predtym zavolal aj svojmu otcovi (s ktorym inak v kontakte velmi nie je) a nase dvojcata uz vtedy odfukovali na poschodi v postielkach - toto vsetko ma nesmierne dojalo a presvedcilo, ze 'on je TEN'. Viete, zijeme v dobe, ked uz sa nic neberie vazne. Chlapi spia s chlapmi, adoptuju si dieta, pes moze mat svadbu a vozi sa v kociku, detske sutaze krasy s malinkymi dievcatkami, ktore vyzeraju ako z defky od benzinok...u mna cele zle. Vazim si manzelstvo ako instituciu a vazim si ho ako krasny slub, oslavu lasky a dokaz, ze ano-patrime k sebe. Je mi jasne, ze manzelstvo nie je zaruka, avsak stavia ma do pozicie 'pani', oficialneho partnera vo vsetkych smeroch. Zila som niekolko rokov vo vztahu, kde 'TO' neprislo, dokonca sam ex ma oboznamil (aspon, ze bol uprimny), ze na svadbu nie je a neplanuje, neznasa ceremonie, blabla, okrem mnoho inych veci, aj toto bola vec, preco uz nie sme spolu. Ja verim tomu, ze ak raz stretne tu 'JEHO', o ruku ju poziada, u mna mu to jednoducho neprislo potrebne a ziaduce. Teraz zijem v UK a brat by sme sa nemuseli, tu funguje nieco ako 'civil partnership', urady, lekari nic neriesia, zivotna poistka toho mojho je napisana na mna, vsetko mame pokryte a overene - a aj tak sa budeme brat. To je na tom to nakrajsie (pre mna). Inak mam doma perfis knizku na tuto temu, od Elizabeth Gilbertovej (autorka Jedz, modli sa a miluj), vola sa V dobrem I ve zlem (Jak jsem se smirila s manzelstvim) a pomohla mi pochopit vela veci okolo manzelstva - preco vlastne vzniklo atd. Sama autorka bola po velmi skaredom rozvode a bola presvedcena, ze vydat sa uz v zivote nevyda a aj preto napisala tuto knihu. Ide jesen, prichadzaju dlhe noci pri svieckach, vidim, ze ju zase vyberiem z policky 🙂
Inak toto sa tu prebera uz dobre roky.....svadba ano, alebo nie.
A uz roky rokuce je jasne, ze ten "papier" skutocne k niecomu sluzi, inak by sa v spolocnosti nezriadil....
No ale ved vyhovoriek proti svadbe sa najde kopec.....(len by som vazne chcela vediet to percento, ktore vyslovene nechce svadbu a to precento, kde sa jeden potichu trapi, lebo polovicka nechce o svadbe ani pocut) hmmmm.... 😒 😒 😒
my sme sa raz s manzelom bavili na tuto temu: svadba...ci spoluzitie a zaujimalo ma ako to beru muzi...
a on mi na to povedal iba jedno-
muzi nespekuluju....vraj 😀
bud sa zenit chcu...alebo nechcu..a ked nechcu,tak je to vacsinou iba strach,bud si nie su isty sami sebou a tym,co este chcu....aaalebo su si nie isty partnerkou po svojom boku
ze deti moze mat clovek vela a kazde s inou....ale svadba je uz nieoc ine(vraj nazor v jeho muzskom kolektive)
@digysa presne, ale presne to si aj ja myslím. 😉
Ja sa aspoň netajím tým, že mi to nevyhovuje a určite takto nezostanem, hoci ešte neviem ako a čo by som mala urobiť, aby som si niekedy niečo nevyčítala. Ultimáta dávať nechcem a dôrazne povedaný názor nezabaral.
Minulý rok v decembri mi kúpil prsteň, boli sme ho spolu vybrať, je s briliantom, tak predavačka si okamžite asi myslela, že je to snubný a musím priznať, že aj ja som v to dúfala. No a keď sa predavačka na to formálne zo slušnosti spýtala, že či je to snubák a kedy budú zásnuby tak povedal Možno, Snáď.Niekedy. Takto po jednom slove. Som sa cítila tak trápne. No a samozrejme môj to za snubák nepokladá, jednoducho som chcela na vianoce prsteň a kúpil mi ho taký, aký som vybrala. 😒 Dobre on vedel, že mi nejde LEN o prsteň, ale spravil zo seba blbého. A že mi ho kúpil z lásky.Len tak. Uhm, určite. Zapchať ústa mi chcel.
@terezka1947 aj ty si to vystihla, vlastne tvoj muž. Môj tiež chcel mať so mnou dieťa, dokedy sa neprišlo na problém z jeho strany a ja som to brala tiež tak, že tak predsa len to so mnou myslí vážne, veď inak by dieťa nechcel.A presne to isté mi povedal môj priateľ raz pri istej príležitosti, netýkalo sa to nás dvoch, že muži to dieťa neberú až tak ako ženy, že oni si môžu urobiť deti aj s viacerými ženami a ich to nejak netankuje, že nie sú stále pri výchove toho dieťaťa, ale manželstvo je pre nich iné a záväznejšie. Bohužiaľ,je to asi tak, keďže aj môj má taký názor a jeho sparingpartneri detto. Česť výnimkám.
@krasomila16 Ono je to tazke, lebo nutit cloveka do takejto veci je neprijemne. Na druhej strane Ty vies, ze to chces, ze je to pre teba dalsi krok k vyvoju vaseho vztahu.
Ja uz som si tento scenar presla a mam urcitu predstavu, co by som robila ja. Nechcela by som sa ho vzdat ale asi by som ho poziadala, aby sa prestahoval do "svojeho". Proste by som mu povedala: "Ty manzelstvo nechces, aj ked ma mas rad. Ja manzelstvo povazujem za dolezitu vec. Chodit spolu a spavat spolu a stretavat sa mozeme aj bez manzelstva a svadby. Asi by si si mal utriedit myslienky v klude a vo svojom zivote (vo svojom hniezdocku)." Mozno by sa chytil a uvedomil si, ze to myslis vazne. A jednoznacne by si mu mala povedat, ze dieta pride do kompletnej rodiny. KOlko mas rokov a on?
@krasomila16 Moj muz je uplny opak. Bol predomnou zenaty (mal 24). Jeho priatelka mu pocas krizy (kedy im to uz moc neklapalo) povedala, ze caka s nim dieta. PRVE, co ho napadlo, ze dieta sa musi narodit do rodiny. Tak sa zobrali, malicka svadba. Ziadne velke ceremonie. Ona isla po mesiaci na potrat (bola letuska, nechcela sa zbavit kariery). Moj muz bol z toho v soku. Bral to tak, ze mu zabila dieta. Hned sa s nou rozviedol a manzelstvo anulovali.
Moj muz by nechcel deti po svadbe. On sa do svadby hnal....pre mna to bolo velke prekvapenie, ze ma tak skoro poziadal o ruku. VObec som to necakala. Chodili sme spolu pol roka. A manzelmi budeme uz pomaly 15 rokov.
@krasomila16 veru,nieco na tom bude....ale jasne,su muzi a muzi...
hm...ak ti vadi,ze sa vasa buducnost neriesi ako chces ty-neries ju....nechaj to tak a suhlasim aj s nazorom
@digysa
mozno sa velmi rychlo spamata,ked sa uz ty spolocnou buducnostou trapit nebudes
a prsten??? 😀 😀 😀 😀 😀 😀
skus nosit IBA sem tam a najma,nie ked ste vzdy spolu....urcite ho bude zaujimat,preco to tak je....
ale to bola taka rada-zo zartu-vazne
muzi nie su radi donuteni k nicomu...niekedy az ked prichadzaju o nieco,co vlastne mali radi...az vtedy sa spamataju...a ak nie...ver,ze urcite je na svete este minimlane jeden clovek,pre kt.by sa ti trapit oplatilo
@terezka1947 ale to je dobra rada....snubny prste to nie je, tak nie je povinna ho nosit stale. Ja by som ho tiez nosila tak sporadicky (koli nemu) Proste skusala by som vselico..... topiaci sa aj slamky chyta...ved to poznate 😅
@digysa ...nic nie je krajsie ako ked muz dobrovolne kupi snubny prsten a tuzi po svadbe 😉
a to by som priala kazdej zene...
ano,su situacie....mozno niektorych muzov treba trosku nakopnut-nenapadne,to uznam.....ale myslim,ze to uz kazda z nas vie-ci jej to stoji za to a ci aj on stoji za to 😉
ale nikdy by som nenutila a nedavala ultimata...nema to zmysel...radsej sa stiahnut a pockat...bud zisti,co ma...alebo si hladat niekoho,koho nebude treba nutit do spolocnych snov a buducnosti...a ono je tam taky super zakon schvalnosti 😀
lebo,zena si casto mysli,ze uz zo zvyku musi toho svojho terajsieho partnera dokopat do svadby,lebo uz nikto iny nemoze prist....aaaaale,ked sa trosku otrasie,trosku si poplace,a zabudne,prip.si necha vsetko prejst hlavou....najde sa niekto,kto je ten pravy...
len sa nikdy netreba vzdavat a nepodcenovat seba a svoje sny
@digysa no dieťa asi nepríde, iba keď motyka vystrelí....Ja mám 38 on takmer 35.
Ja viem, že som urobila chybu, ke&´d som šla bývať k nemu.Byt je jeho. Ja mám kde bývať, aj to plánujem urobiť, že odídem, keď sa do určitého času nič nezmení. Vieš, ešte keby som videla, že sa u neho partnerka cení ako manželka, ale raz z neho vyliezlo, že,, ona mu nie je nič, nie je mu žena (išlo o priateľku jeho kamaráta a riešil sa nejaký problém medzi ňou a jeho priateľom), iba priateľka a to je sakramentský rozdiel". Od vtedy to u mňa rezonuje, že ja som vlastne pre neho nič.Hoci sa potom opáčil, že čo povedal a všemožne to potom zakrúcal a prekrúcal, ale už nepomohlo.
@krasomila16 dovolim si na toto reagovat,aj ked si to nepisala mne...
co sa uz stalo sa neodstane-mooozno si urobila chybu,mozno jednoducho si to urobila z lasky...to je uz aj jedno
chybou by bolo,keby si vsetky sny pochovala uz dozivotne 😉
nic v zivote nie je stratene-iba ak sme sa toho uz dopredu vzdali
@krasomila16 No vy uz ste dospela dvojica. Ja mam tolko rokov co, ty. Ja by som teda skutocne odisla. Ale nie nahnevane, skor SMUTNE. Ty uz ready na to, aby ta poziadal o ruku a on uz si tiez dost odzil. Netusim, na co caka...
Podla mna, ak od neho odides s tym, ze pokracujete vo vztahu, ale ako frajeri, tak by si zistila, ci mu chybas, ci zmeni nazor, ci pohne zadkom......Niektorych muzov to nakopne. On uz nie je najmladsi.
Mne by to bolo velmi neprijemne, keby som zila v jeho byte, varila v JEHO kuchyni, spala v JEHO posteli....mozete sa hrat na parik, kupovat veci spolu, ale ked sa nieco stane, tak je vsetko jeho. Proste mu povedz, ze chces aby bolo vsetko VASE....
@digysa už som mu to párkrát vysvetľovala,prečo mi to nevyhovuje,je to aj otázka veku.Cítim sa, akoby som bola stále len v čakárni a do ordinácie sa nedostanem. 😒 Keby som bola mladšia, ak by som to asi až tak nebrala, ale ja už chcem mať usporiadaný vzťah a čistý stôl. Aj veľa ľudí z okolia sa stále vypytuje, že či sa neberieme, o rodine ani nevravím. To mám povedať, že nechce? Moja mama mi povedala, aby som si dala pozor, lebo keby išlo o obidvoch partnerov rozvedených, alebo dvoch slobodných, tak ok, ale ja som rozvedená, mám dieťa, som od neho staršia a o je slobodný a bezdetný a v ľuďoch to evokuje to, že si ma nezobral, že asi to so mnou nemyslí až tak vážne a aby som pri ňom zbytočne nepremárnila roky a nakoniec ostanem sama aj z holým zadkom.Lebo v takomto veku už väčšinou si ľudia dávajú život do poriadku a on akosi nechce. Ja som sa kôli nemu vzdala aj dobrej práce, lebo som musela veľa chodiť po služobkách, čo nie je pre vzťah dobré (to mi povedal), teraz mám prácu nenáročnú na čas, ale len 400E, čiže ani si nič nenašetrím ako predtým a zábezpeka pre mňa do budúcnosti žiadna.Ako ja som to tak spravila aj kôli dieťaťu, aby som bola doma ako normálna mama, ale aj tak. Bojím sa, že ja sa tu hrám na rodinu, vzdala som sa viacerých vecí a aby som nakoniec nepadla na hubu.
a ešte taký blud niekedy zahnojí, že on prišiel na to, že ešte asi nie je vybehaný a chce ešte aspoň 2-3 roky sa troška vybúriť. No to povie chlap, čo behal od 17 rokov do 30. A žiť spolu sme začali keď mal už 32. Dovtedy tiež nebol na provázku, keďže sme neboli každý deň spolu.Potom mi povie, že on to tak nemyslel, že veď vidím, že nikam nechodí,že to sú len také reči.No neviem, neviem. A to som sa ho jasne pýtala, či si je istý, že sa chce usadiť, lebo že ja žiadne záťahy tolerovať nebudem a tak.Nemôžem povedať, že by mi chodil po nociach, to nie.Ale občas, raz za pol roka, sa vyberie s kamošmi na dva tri dni na nejakú výstavu a tak.A niekedy prespí u rodičov, čo ja neviem, či tam naozaj bol, lebo azda nebudem telefonovať jeho mame, či tam spal. Ide o situácie, keď majú zákazku a musí byť ráno skoro na firme, má to o 30km bližšie od rodičov.No neviem, niekedy mi príde ako nezrelý a že nevie čo chce,raz tak, raz tak.
Moj nazor na toto je taly ze ty a partner ste sice 7rokov spolu ale asi viazne komunikacia.
Mam priatela nie dlho ktpry mi na prvom rande ppvedal ze pozri viem ti dat istotu lasku to ze tu budem cely zivot pre Teba ale nechcem.sa.zenit. pytam aa ho preco a on vies dost zien ma sklamalo a v dnesnej dpbe sa vzdy najdu kamaratky sliepk ktore bez uvahy poradia rozved sa vystav ho znic ho atd. A jednoducho chlap v krajine kde zije nema po rozvode velke prava takze asi preto lebo ked lubin tak lubim bez papiera a majetok peniaze atd sa da lahko prepisat. Takze mas dve moznosti bud spolu budeme alebo sa chces vydavat a povies nie. Porozmyslala som pozrela sa nato z druhej strany a musim povedat ze ma pravdu a ze ho chapem.ale aapon to nebudem riesit o 7rokov
inak on má takú robotu, že je na voľnej nohe a niekedy len tak prebehá deň, že napr. ide s kámošmi na kávu na benzínku, potom niečo pracovne, potom s kolegom na obed, stihne si aj do obchodov zájsť kúpiť niečo na seba, dačo vybaviť, nejaký kšeft a domov dôjde o 18-19h, hoci práci venoval 3-4h.Ale zase netají sa tým, sám mi povie, že preflákal deň.

Predtým ako sa nám narodil malý mi to bolo jedno... odkedy máme synčeka /2,5roka/, uvažujeme o svadbe a tento rok sa aj chceme vziať. Aj ja som rozhodne ZA svadbu! Neustále napr. u lekárky vznikal chaos v papieroch, ja iné priezvisko, malý iné. To nebolo len u lekárky...skrátka všade, kam sme chodili. Potom bolo súrne niečo za partnera vybaviť, nemohla som, odpinkali ma lebo nie som jeho manželka a mohla by som menovať ďalších x situácií, kedy sme nadávali, čo už dávno nie sme zobratí. Nedajbože by sa partnerovi niečo stalo, ostal by napr. v nemocnici....veď by mi o nom ani neposkykli informácie, lebo niesme manželia. Nehovoriac o pocite oficiálnej rodiny, spolupatričnosti... ja som rozhodne ZA svadbu! Možno na to príde narodením bábatka 🙂