icon

Dieťa bez darčeku na Vianoce

homolca
23. dec 2021

Je tu niekto kto reálne nedal dieťaťu darček pod stromček? Môj syn má otrasne správanie a už nič nezaberá…pochopiť ho, nechať ho vybrat, vysvetlit následky, disciplína, ze som z neho smutná, ze jezisko nedonesie darčeky, jemu je to jedno…tak rozmýšľam ze mu ich fakt nedam, bud si to uvedomí alebo mu to je fakt jedno?

Strana
z3
meluela
24. dec 2021

@stanulienkat Nasi stari rodicia neocakavali tony plastu a rovnake nic dostali aj vsetky decka v okoli. A dnesne Vianoce su prave o tych ocakavaniach. Ak dieta nebude od narodenia nic na Vianoce dostavat a bude si iste ze je lubene, tak to ustoji aj v konfrontacii s rovesnikmi (i ked asi bude mat otazky). Ak vsak predtym dostavalo, vsetky deti naokolo dostavaju, valia sa na neho reklamy, dospeli s nim pisu dlhe zoznamy Jeziskovi a hlavne spajaju jeho spravanie (ci dokonca vlastnosti jeho osoby - co je este horsie) s tym co dostane/nedostane - to je recept na vyrobu psychickych problemov. Nie to ze nedostane materialne, ale to ze v nom vytvorime ocakavania, napojime to na jeho predstavu o sebe samom (som dobry/zly, hodny/nehodny lasky) a potom mu nic nedame, cim mu povieme ze ne total nula.

tom_i
25. dec 2021

@meluela o čom?

janka95
25. dec 2021

Chudacik. Dúfam že dáky darček dostal. Šak to je na vianociach najkrajšie tá detská radosť.. :(

meluela
26. dec 2021

@tom_i O dosledkoch tej "spravnej" "tradicnej" vychovy. Btw. chodit s dietatom k psychologovi nie je dokaz neschopnosti rodica, skor naopak. Zial na Slovensku je vo velkej casti spolocnosti stale hanba starat sa o svoje dusevne zdravie.

homolca
autor
27. dec 2021

1. Dakujem za komenty, vidím že téma mala úspech…
2. Pre všetky ženy, čo sa báli, darček dostal, pretože sme sa tak dohodli s manželom (obaja sme totiž zodpovední za výchovu, co nikto nespomenul, zato psychológ sa tu objavil asi 5krqt 😅)… správanie deti nikdy nespájam s ich vlastnosťami alebo osobnosťou, syn nie je zlý, neznášam ani označenie “náročné dieťa” …ma všetku našu lásku a prijatie, bezpodmienečne, žiadne ale, len, keď
3. Neodpovedala som skôr, lebo nie som na mobile často, cez Sviatky vôbec, venujem sa rodine
4. Áno, Vianoce u nás nie sú o konzume a každý dostáva 1-2 darčeky vždy..zameriavame sa na tradície, pesničky, činnosti, listy a obrázky známym, fotky, prírodu…sú špeciálne, ale iste pravidla platia stále, napr. Správanie-dôsledok … neladujeme deti sladkosťami, lebo sú Vianoce, nezostávajú hore do polnoci, lebo je Silvester…žiadne darčeky mal byt dôsledok správania, nie trest…mal adventný kalendar, zjedol cely prvý deň, aj keď som ho odložila, vyliezol na skriňu a zobral si, tak nedostal ďalšie cokoladky…hádzal si cely december autá o stenu, 5 sa zničilo, nevadí, jezisko donesie ďalšie 1 alebo dalších 10? (A áno, zasiahla som aj hneď keď to urobil a robí to stále)
Ako problém vidím, že si nespája správanie a dôsledok, robíme na tom cely rok, nie je to len fáza a “nevyrastie” z toho sám od seba

kinderzwillinge
27. dec 2021

@homolca Ja len k tomu adventnemu kalendaru, ako dieta som ho vzdy zjedla cely naraz, nie okienko kazdy den, robim to aj ako dospela a robia to aj moje deti a manzel 😀

lujza123
27. dec 2021

@homolca máš pravdu ze naozaj platí ze každé správanie ma nasledok, ale čím je táto rovnica jednoduchšia tym je to účinnejšie. Občas je proste lepšie nezasahovat vôbec a nechať plynúť tie prirodzene následky ktoré z toho vzniknú.
Napríklad s tým vyjedenym kalendárom (co som mimochodom robila aj ja celé detstvo a robí to asi tak každé 5 té dieťa). Keď si ho zje skôr a potom sleduje ako si cela rodina každý deň pochutnava na svojom okienku (a v tejto fáze to môžu ostatný členovia preháňať a pred ním rozprávať ako si idú pochutnať na svojej čokoláde, aký asi obrázok tam bude) tak pocíti následky svojho konania a uvedomuje si zjedol som naraz = nemam, teraz musím len pozerať ako sa všetci tešia na prekvapenie a ja nič. Bude dávať vinu sebe.
Kdezto keď do toho vstupis ty a kalendár schovás začne špekulovať ako sa k tomu dostať, ako to obísť, už to ze nemá kalendár bude vnímať ako niečo čo si spôsobila ty a nie on sám. Bude to mama schovala, nie ja som zjedol. To sú také jednoduché skratky ľudského mozgu, robíme to všetci, mame tendencie hľadať chybu v druhých nie v sebe...

Vždy sa lepšie učíme na vlastných chybách ako na "ja som ti to hovorila"

tramtada31
27. dec 2021

@homolca zrejme nemá nastavené hranice. Treba pomenovať emociu, prečo tie autíčka nici, definovať, čo sa nemá robit a dat možnosti. Napr. Vidim, že si nahnevany, ale autíčka sa nehadzu o stenu. Ak si potrebujes uľaviť, mozes mi povedat, prečo si nahnevany, alebo rovno buchnúť do vankúša. Alebo… vidim, že sa nudíš. Autíčka sa ale nehadzu o stenu. Ak chceš, mozeme si ist kreslit alebo sa blaznit do detskej. Niekedy tá konzultácia u psychologicky pomoze, aby si videla to, čo nevidis a aby ti dala navod, ako niektoré veci riesit😊

stevvvka
27. dec 2021

Deti este nevedia poriadne spracovat emocie, a velakrat tresnu hrackami, leebo aj dospeli trepnu dvermi... Treba mu ponuknut prijatelnu alternativu, ako spracovat hnev - napr buchnut do vankusa... A pod.
Nemusis rovno k psychologicke, ved su aj na nete knihy o vychove skus si nieco precitat

Strana
z3