icon

Dieťa bez starých rodičov

ivivaiveta
3. dec 2014

Ahojte, rada by som sa opytala, ako by ste riesili problem, ak mate dieta a nema ziadneho stareho rodica...respektíve ma, ale len jednu babku, ktora to nejake "babickovske citenie" vôbec nema..skor je to o tom, tu mas prachy, kup si nieco,( mne sa to totalne hnusi, najradsej by som jej ich oplieskala o hlavu)....ja som si prezila detstvo so vsetkymi styrmi starymi rodicmi a viem, ze to k zdravemu a peknemu detstvu patri....dedko,babka...je to zly napad, ist do domova dochodcov, povedat, co je za problem a mozno je tam niekto, kto bude rad, ze moze prist k nam, my za nim,alebo nou? aj sa bojim, aby na mna nepozerali ako na blazna...dakujem

kiki68
3. dec 2014

@jana_eyre ako v ktorom senior hause, moja tetuska, babkina sesternica je v senior hause,lebo ju uz nebavilo byt furt samu a nemohla sa spolahnut na dceru,ze keby cosi,tak ju najde, zavola vcas sanitku atd. Rozhodnutie ist tam spravila po tom co prekonala emboliu a zachranili ju len tak tak. Teda stale je to aktivna tetuska, akurat zije tam. Ma tam doslova kopiu svojho bytu, akurat je to jednoizbak a o kuchynku s adeli s druhou tetou vedla. Inak je plne pri zmysloch a viem,ze je presne ten typ,co by sa potesila navstevam. Snazime sa s nou stale komunikovat, chodit za nou a pod. Ja som napr. mala ako dieta v podstate viacero babiciek,lebo moaj babka mala sesternice,ale aj kamosky,ktore nejako cerstvo ovdoveli (zeby cernobyl,ci nieco ine ako pricina?) no naspat k veci, boli to 60-70 rocne tetusky, vitalne, ja s aspergerom som byvala v skolke iba do 12:00, dlhsie som deti nezniesla. A teda vacsinu casu som travila s nimi. Teraz im,co tu uz nie su a to je vacsina z nich chodim na hroby a mam dojem,ze su to vsetko moje babicky. Pretoze ma vychovali, dovolili kukat s nimi Dallas, Dynastiu, kde som prvy krat videla ako baba s chlapom skacu v duchnach ( aspon tak to teta chytro vysvetlila) 😀 a vobec viem od nich strasne vela. Tie,co este ziju ( je ich zopar) tie sa snazim chodit pzoerat, lebo uz nevladzu chodit. Ale som im vdacna a budem im vdacna vzdy. Cize pre dieta to nei je problem prijat aj ine tety ako nahradne babicky. 😉

danka79
3. dec 2014

@hviezdicka111 Ja som milo prekvapená 🙂 že ešte aj dnes existujú puberťáci čo majú záujem o ozajstné rozhovory,nie len chatovanie. Ja som tiež v tomto veku viedla dlhokánske rozhovory s mojim dedkom. Je to také retro..čo poznám zopár deti v okolí,niektorí mi pripadajú úplne mimo..už sa ani nevedia zapájať do debaty s dospelými.

ivivaiveta
autor
3. dec 2014

@kiki68 Som rada, ze som sa sem prisla poradit...moc dakujem...uz nemas 14 a rada na to spominas...ja som presvedcena o tom, ze to fakt k zivotu patri...jednemu to chyba viac, inému menej..pre niekoho je problem, aku farbu laku sa dat dnes na nechty, ja mam tento...iny ma este horsi...kazdopadne, potrebovala som pocut(ci citat aspon), ze aj ine by to riesili takto a nemam sa bat a ist do toho...neviem, s cim sa stretnem, ale budem dufat, ze urobim dobre..

ivivaiveta
autor
3. dec 2014

@danka79 no to ten moj by najradsej pocuval o socializme, o tom , ako bolo, co bolo, pocuva Gotta! 😀 ...chcel ist na zdravotnu a pomahat starym ludom...ale ma skoliozu,rychlo narastol, na zdravotnu ist nemoze..tak ten dedko alebo babka si to s nim uziju, bude ich obskakovat 🙂 ...

kiki68
3. dec 2014

@ivivaiveta urcite to tomu dietatu nieco da, minimalne iny pohlad na starych ludi. Bude ich vediet pochopit, a bude ich mat rado,aj ked bude mat 19 a ta babicka este viac zostarne a aj ked mu bude hovorit zazitky z vojny,sociku,ci cohokolvek po 30ty krat,tak ju pochopi. Kazdy raz bude stary a ide o to,ze ak to dieta vychova clovek k pochopeniu seniorov,tak je velka pravdepodobnost,ze bude chapat aj svojich rodicov ked zostarnu.

kaktusik007
3. dec 2014

@ivivaiveta tak socik... parada 😀 😀 😀 nech ziju dovodobe dejiny...
ten napad vobec nie je zly... len z pohladu osoby co pozna domov z druhej strany ti poviem, ze mozno sa nestretnes s pochopenim u personalu.... je ich malo, a nemaju radi novoty... ale je to presne ako ti baby napisali -- personal ich pozna najlepsie, nie riaditel, ale opatrovatelky a sestricky -- tie s nimi prichadzaju do kontaktu v beznom dni, tie ich poznaju... a vedia odhadnut....

ivivaiveta
autor
3. dec 2014

@kaktusik007 a ako sa dostanem k personálu, ak napr. u pana sefa nepochodim? 🙂

annalena
3. dec 2014

@ivivaiveta ahoj, moja mama robila socialnu sestru v DD skoro 20 rokov, chodievala som za nou a kedze nam tiez babky aj dedkovia skoro zomreli, ☹ tak som tam mala take svoje "nahradne" babky, ktorym som robila spolocnost 🙂 rovnako sme na Vianoce a Velku noc chodili po celom DD a vinsovali pekne sviatky, ked boli v DD nejake programy napr. Majales a pod. tiez som bola casto tam. Velmi rada nato spominam a "moje babky" sa tiez vzdy velmi tesili, ked sa mali s kym porozpravat a pre koho napr. uhackovat ponozky 😉 🙂
Takze ja by som to skusila na Tvojom mieste, porozpravaj sa s riaditelom a urcite sa nejaki vdacni "stari rodicia" najdu 🙂

katrin21
3. dec 2014

@ivivaiveta nie je to zly napad, kludne si mozes podat inzerat, ja som uz take videla 🙂 alebo popozeraj sa po okoli, tam kde byvas, nalep oznamy na dvere bytovky, alebo v dedine v obchode ..... podla toho, kde byvas....
dokonca aj babky si davaju take inzeraty.. hlavne ak su bezdetne, alebo deti daleko.. su radi, ze nie su uplne sami, keby nieco 🙂
a starí rodicia su naozaj nieco krasne pre dieta...
Sama som nemala starkych, lebo mojej mamine zomreli, ked som mala asi 3-4roky obaja a z otcovej strany - starky chladny ako psi cumak, starku som mala nevlastnu,ale bola lepsia ako ten starky... ale vidali sme sa max. raz mesacne na nedelnej navsteve, na prazdninach som tam bola len 1x v zivote ako 6r a aj to nebolo bohvieco pre mna... Takze vztah so starkymi som nikdy nemala, hoci sa mi starky dozil 91rokov... preto chapem, co to je, ked to chyba...
Ale zato moja dcera ma uzasnych starych rodicov, s mojou maminou ma krasny vztah , aj s ocinom a to sa velmi tesim .

ivivaiveta
autor
3. dec 2014

@annalena
@katrin21 inzerat som skusala asi pred mesiacom...na bazosi...vies, ze sa niekto postaral,aby ma nahlasil a admin mi ho na druhy den zmazal??...to uz skusat nebudem...je mi z toho smutno, lebo som pochopila, ze este aj to niekomu vadilo, alebo bolo divne...sme tu sto rokov za opicami v niektorých veciach ,ci co...tu ked si ludsky, empaticky, si nenormalny, alebo vychcany prinajmensom...co uz...

danka79
3. dec 2014

inzerat na bazosi si stari ludia vacsinou necitaju, treba sa k nim dostat inym sposobom. Najlepsie osobne cez riaditelku domova dochodcov,alebo inzerat klasicky v novinach, nejakych miestnych. To oni urcite precitaju.

bubelko
3. dec 2014

@ivivaiveta zijem v zahranici, deti maju sice babku z jednej strany a dedka z druhej, ale daleko. a kedze som nastupila do prace, tak hladam niekoho k detom. a okrem mladej kocky ma tiez napadlo, pozriet si stranku, kde dochodcovia ponukaju svoje sluzby - aj "nahradne babkovstvo a dedkovstvo" 😉 buduci utorok sa k nam akurat taka nahradna "babka" pride pozriet, ci by mala zaujem 😉 takze podla mna je to skvely napad a drzim ti palce, aby si niekoho nasla 😉

belllinka
3. dec 2014

@maslenka47 Ty mas v kazdej diskusii iba blbe rady.

rutie
3. dec 2014

@ivivaiveta Mna este napadlo, ze ked syn ma rad starych ludi (inak aj moja 6 rocna dcera ma, uplne odjakziva), mohol by zacat robit do skoly nejaky rocnikovy projekt. Nieco ako zmapovanie zivota niekolkych opustenych ludi v miestnom domove. ORAL history sa to vola. Bolo by to pre skolu, ucitel dejepisu by ho v tom mozno rad podporil. Ak by mal zastresenie skoly, bola by aj dovera v domove dochodcov vacsia, personal by mu dal mozno typy na ludi, ktori sa radi porozpravaju, ktorym to chyba. A prirodzenym sposobom by si mozno nasiel cestu k nejakemu konkretnemu deduskovi - babke a ten vztah by sa mohol postupne plynule rozvijat dalej. Ak by z toho aj nic nebolo, dalo by mu to nieco do zivota po tej "studijnej" stranke. Mozno blbost, to ma len tak napadlo....

lucysl
3. dec 2014

ja pracujem v domove dôchodcov ako sociálna pracovníčka a ver mi, že je to výborný nápad 🙂 len dúfam, že natrafíš na fajn personál, lebo aj na tom veľa záleží🙂

ivivaiveta
autor
3. dec 2014

@bubelko moja, aj ja vam..a daj vediet, ako ste dopadli...

ivivaiveta
autor
3. dec 2014

@rutie tiez super napad...dakujem, poviem mu...

ivivaiveta
autor
3. dec 2014

@lucysl no ved to...skoda, ze nemam kamosku, ktora robi ako ty, tu u nas... 🙂

lucysl
3. dec 2014

@ivivaiveta no ja by som ťa prijala s otvorenou náručou 🙂 každopádne to choď skúsiť, budem držať palce, aby si natrafila na človeka s rovnakým zmýšľaním .-)

ivivaiveta
autor
3. dec 2014

@lucysl urcite ti dam vediet 😲

kaktusik007
3. dec 2014

@ivivaiveta urcite mas kamosky, a tie kamosky kamosky... Mozno sestricka u lekara pozna sestricku z domova... Ale chapem, ze je to tazko... V kazdom pripade ist za socialnou sestrou je dobry napad - este lepsi ako ist za riaditelom zariadenia podla mna.

0silvia0
3. dec 2014

@ivivaiveta máš veľmi zaujímavého syna 🙂 mám syna v podobnom veku ale u nás už "éra" starých rodičov dávno prešla. Starí rodičia boli pre naše deti veľmi dôležití v skoršom veku, fakt sa navzájom užili a vzťah tam je super, ale už vidím, že mojim deťom niekedy lezú na nervy tie dôchodcovské reči, prevracajú oči, keď babka hovorí dokola to isté a nie k veci 😖
A aj návštevy zo strany mojich detí u starých rodičov už nie sú také ako kedysi, už sa tam nudia a je im tam dlho, moje deti vôbec nedorástli do toho štádia, že by radi počúvali historky zo života starých rodičov. Preto sa čudujem, že tvoj syn je takto naladený, a to že počúva Gotta, no umrem 😀
Ale je to milé, držím ti palce, aby ste nejakú super babku našli, najlepšie hneď s dedkom 🙂

ivivaiveta
autor
3. dec 2014

@0silvia0 Sa aj smejem...by si z neho odpadla... 🙂 aj ja si pamatam, ze v jeho veku som babku uz pocuvala tak jednym uchom dnu, druhym von..ale to asi preto, ze som ju mala kedy som chcela, aj kedy som nechcela 😀 ...tak on to ma asi posunute tym padom, ze to nezazil... 🙂 ...a ano, aj Gotta, aj Vondrackovu, vsetky ludovky pozna...a dedinu videl tak z cesty, lebo cely zivot bol v meste...tak uvidíme, dakujem ti, snad spojime dobre s uzitocnym a najdeme, co hladame...

katrin21
3. dec 2014

@ivivaiveta skus tie letaciky na dvere bytoviek 🙂 alebo tak.. to bude ucinnejsie ako noviny, alebo internet. babky aj tak na net nechodia vacsinou...

jana_eyre
3. dec 2014

@kiki68 ved ja ani netvrdim, ze s tym dieta problem ma - prijat ine zeny ako vlastnu babicku - ale ze tam bol problem zrejme v tom, ze sa nevidali tak casto, aby tam prepukol taky vrucnejsi vztah.. neter bola mala, mohla mat tak okolo 5tich rokov, ked to zacalo, takze nemohla chodit za babkou sama, aby boli spolu viac..

u nas v rodine uz pomaly vsetci pomreli, ale mali sme aj my taku aktivnu babku - babkinu sestru - v 80 v pohode chodila na vylety do viedne a podobne.. bodaj by som po nej zdedila vitalitu... 🙂

ked budem stara, tak to chcem spravit tak, ako pises - uz teraz si s manzelom setrime na to, ze ked budeme stari, odideme sami do senior hausu, kde budeme mat svoj klud, ale aj odbornu pomoc.. ja som si uz totiz zazila pri svojom otcovi vselico, takze by som sa rada vyhla tomu, aby sa moje deti o mna museli starat.. nechcem byt pritaz a na druhej strane, nikdy nechcem zazit, aby ma moje deti videli v takom stave, ako ja svojho otca.. no ale to uz odbocujem od temy - pardon..

caoli
3. dec 2014

ja som v detstve mala len jednu zijucu babku, ktoru som videla tak 5x za zivot. druha bola neboha uz pred mojim narodenim.
moji rodicia mi nasli babysitterku, staru paniu, mala 63 rokov, ked ma zobrala do opatrovania a nic lepsie sa mi v zivote nemohlo stat. som si ista, ze lepsiu babicku by som nemala, ani keby bola vlastna. uzasny clovek s obrovskym srdcom, nekonecnou zivotnou mudrostou, vlastne cely moralny zaklad do zivota som dostala od nej.
ak by sa vam podarilo taketo cosi, alebo aspon ciastocne take, vase dieta by dostalo nieco velmi velmi uzasne a vzacne. ten domov dochodcov mozno nie je zly napad, ale neviem no. tam ti ludia su povacsine dost zatrpknuti, hnevlivi… skor keby sa nasla pani, ktora z nejakych dovodov zostala sama, ma v sebe kopu lasky na rozdavanie a nema ju komu dat.

vavrenka
3. dec 2014

@ivivaiveta super temicka, ja mam deti este male, ale velmi tuzim pre nich najst nejaku babicku a dedka. z muzovej strany viac menej nic, z mojej - mam maminu, ktoru moje deti miluju, len uz je velmi unavena a utrapena zivotom, ma kopec zdrav. problemov.. takze nase deti asi nespoznaju, co je to ist k babicke na prazdniny, je mi to luto, lebo ja som detstvo prezila aj svojimi satrymi rodicmyi -cez prazdniny alebo vianoce a su to spomenky na nezapaltenei, hreju pri srdci aj po rokoch. hoci sme sa pristahvoaai do domu, kde je viacero starych ludi, vsetci maju vnucata, takze moja nadej zhasla.. hm.. ale duam, ze nei je vsem dnum konec 😉

nela1916
3. dec 2014

Tak trochu pochybujem o tom, či je možné "umelo" si vybudovať vzťah, ktorý v prirodzenej forme neexistuje. Ešte by som chápala, keby ste nejakú babku už poznali a syn by si s ňou porozumel, ale také "vyhliadnutie si babky z davu", no čo vám ja viem? Tiež sa trochu obávam, že je to "duševná trauma", ktorú malému vyrábaš ty, ale sám ju nemá a s absenciou starých rodičov sa musí vyrovnať sám.

Ja som to so starými rodičmi mala úplne všeliaké, dvaja umreli veľmi skoro a zvyšní dvaja boli vysoko ťažké povahy, ale bolo to vždy lepšie, ako jedna samozvaná babka, ktorá sa nám tak priplietla do života, bola okato milá až vtierna a nakoniec celkom dobrý podrazák, ale cítila som, že tá osoba ku mne nepatrí, že niečo nie je také, ako má byť. Si si istá, že hľadanie vzťahov pre syna, ktoré si nevybudoval sám, je naozaj dobrý nápad?

tova
4. dec 2014

@ivivaiveta skor si myslim, ze ak ma zaujem hrat sach, naucit ich ovladat pocitac, wii, alebo rozpravat sa o historii, politike, hrat na hudobny nastroj.... tak by v domove mohli dat oznam, kedy pride a kto ma zaujem pride do miestnosti, herne kde bude. Po case a pravidelnych aktivitach si vytypuje starsich ludi, alebo oni jeho. Pripadne sa moze nahlasit ako dobrovolnik, a pri akciach ako vianocne vecierky, nejake obedy, vylety moze pomahat.

ivivaiveta
autor
4. dec 2014

@nela1916 Ahoj, preto som sa chcela poradit a podelit so skusenostami ostatných tu...uvidíme, ale vyskusam nieco urcite..