icon

Dieťa, ktoré som dala na adopciu

27. máj 2023

Ahojte, veľmi ťažko sa mi o tom píše tak preto anonymita.. V minulosti som narobila veľmi veľa chýb ktoré silno ľutujem no už ich nemôžem napraviť a ani vrátiť, ale mám pocit, že ma v poslednej dobe dobieha minulosť na ktorú naozaj nie som pyšná. Keď som mala 17 tak som veľmi vystrájala, proste so mnou plieskala puberta a malo to svoje následky... Otehotnela som s niekym koho som prakticky nepoznala, chcela som si užiť a stalo sa niečo čo sa stať nemalo. Niesom na to pyšná a nikdy som na to ani pyšná nebola. Keď som to zistila tak ma veľmi rýchlo prešli tie moje pubertálne "výstrelky". Dostala som facku od reality. Nešla som na potrat, rodičia mi to nedovolili a ja som na to nemala žalúdok a ani svedomie. V tej dobe by som to psychicky nezvládla a nezvládla by som to vlastne ani teraz. Donosila som ho a následne ho dala na adopciu. Veľmi ma, ale zaujímalo kam pôjde, čo s ním bude. Už teraz mi je zle. Nedokázala by som žiť s predstavou, že neviem kde skončilo moje dieťa, pri kom skončilo. Či ho tí ľudia ľúbia. Asi prvé 2 roky som bola s náhradnou mamou v kontakte. Zrejme som si chcela "očistiť" svoje svedomie. Čo sa mi vlastne aj na určitý čas podarilo no, pred asi mesiacom ma kontaktovala tá mama ktorá si s manželom adoptovala "môjho" syna. Vraj by chcel vedieť kto sú jeho biologický rodičia. Pretože oni mu nikdy netajili, že je adoptovaný, od mala mu hovorili, že síce nevyrástol maminke v brušku, ale vyrástol im v srdiečku čo je niekedy viac. Ja to chápem. Ale ja asi nie som pripravená na to aby som stretala "svoje" dieťa ktorého som sa takmer pred 17 rokmi vzdala. Je mi z toho zle. Samozrejme, že ma niekedy máta myšlienka, že ako sa asi má, ako vyzerá, čo ho baví a podobne. Ale myslím si, že mu je dobre tak ako žije teraz. Keď nevie kto som. Čo by ste robili na mojom mieste? A ak ste to dočítali do konca tak vám ďakujem. Toto je asi len taký môj výlev.

tini27
27. máj 2023

Ja by som ešte podotkla, nemyslím to vôbec v zlom. Niektoré žienky ti tu píšu, že chlapec chce, potrebuje teba ako mamu, tvoje objatie. Prosím, nestavaj sa k tomu tak. On vie, že si jeho biologická mama, že si ho porodila. Ale ! On mamu má- a (vôbec ťa tým nechcem raniť, ale treba si to uvedomiť)- je to pre neho žena, ktorá ho vychovala. Ktorá s ním bola od mala v každej chvíli. Prosím, dopraj mu to poznanie, kto si, aká si, dopraj mu budovať váš vzťah, ak bude chcieť, ale netlač na to a nechci nahradiť jeho mamu-tú, ktorú on celý život mamou volá a za mamu považuje. Nesnaž sa zaujať jej miesto ❤️

janetinka27
27. máj 2023

Ano, je tu vela vymyslenych tem, clovek ma uz casto podozrenie.
Ale udaje o bio matke aj o adoptivnych rodicoch sa mozu naozaj stretnut na jednom mieste na sude na zaciatku procesu, ked matka este nie je pozbavena rodicovskych prav.
Ale aj bez toho je velmi lahke najst udaje o adoptivnych rodicoch (o komkolvek), dnes je vsetko v statnych systemoch,ku ktorym maju pristup mnohi uradnici aj pracovnici mnohych zariadeni. Staci vediet udaje o dietati a ostatne je uz hracka.

luccija
27. máj 2023

Môžeš iba získať nie stratiť.Tvoj muž vie o adopcii?

autor
27. máj 2023

@luccija Vie. To bolo prvé čo som mu povedala keď sme sa dali dokopy. Zobral to, nijak ma za to neodcudzuje našťastie🙏🏼

autor
27. máj 2023

@janetinka27 Lepšie by som to nenapísala🙏🏼❤️

autor
27. máj 2023

@tini27 To ani nemám v pláne urobiť. Ja som jeho adoptívnej mame do smrti vďačná za to, že ho ľúbi, že mu dala všetko čo v živote potreboval❤️

luccija
27. máj 2023

Veď ty vieš, že máš ísť.Bojis sa, že Ti bude niečo vyčítať?To si nemyslím podľa mňa pôjde o normálne stretko žiadne otázky na minulosť a pod...

autor
27. máj 2023

@luccija Áno. Bojím sa, že mi bude vyčítať všetko. Na čo má právo pretože ja by som sa na jeho mieste a v jeho veku zachovala zrejme rovnako. No strach tam je😕

kikuska_wedge
27. máj 2023

Mam adoptovane deti. Su vo veku okolo 10 rokov a uz v tomto veku ich uz zaujima, kto boli ich biologicky rodicia. Myslim si, ze je to prirodzena potreba. Mojim detom som poukazovala fotofrafie mamy a otca, ktore som mala k dispozicii. Vysvetlila som im, ze rodicia sa o nich nevedeli postarat ale dali im zivot a sancu na novu rodinu. Vzdy som s nimi tuto temu preberala v pozitivnom duchu. Ja ak ti mozem poradit, obrat sa niektore obcianske zdruzenie Navrat alebo Usmev ako dar. Pracuju tam sikovni ludia, ktori maju so sprevadzanim rodin skusenosti a mohli by ti pomoct pripravit sa na stretnutie aj po psychologickej stranke. Rovnako si ja, ako adoptivna mama, necham v buducnosti pomoct/poradit ak by mali deti zaujem vyhladat svojich biologickych rodicov. Je to prilis emotivne a citlive, tak ak niekto ma s takouto problematikou skusenosti, preco to nevyuzit.

kacena4
27. máj 2023

ahojko necitala som pispevky ale moj nazor (pracovala som ako profesionalny rodic a odovzdala som niekolko deti "dalej") obdivujem kazdu zenu,ktora sa rozhodne donosit dieta a dat ho vychovavat inym. takze mas moj obdiv. ak mas strach kontaktovat sa s dietatom skus najprv pisat, poslat fotky a vysvetlit svoju situaciu preco si to spravila, dieta urcite vie, ze si to nemala v mladosti lahke a ze je mu u nahradnych rodicov dobre, teda lepsie ako by bolo keby v tej dobe ostal s tebou ale to neznamena ze si ho nelubila, len si nemala silu ho vychovavat. drzim palceky s kontaktom. moze byt z teba super "teta" ktora mu da v zivote istotu, ze z neho vyrastol dobry clovek aj napriek tomu, ze nemohol vyrastat s biologickou matkou

katarinka89
27. máj 2023

A ten prvý syn vie, že máš ešte ďalšie dieťa? Blbá situácia sa jedného vzdať a druhe si nechať. ( chápem dôvod ale tvoj prvý syn sa nato tak pozerať nebude)

joannita
27. máj 2023

@melanta ale to nieje pravda. Mam 2 adoptovane deti a vieme mena bio rodicov, adresy bydliska a pri druhom dietati dokonca aj telefonne cisla. Bio rodicia samozrejme nevedia o nas nic.
Kazdopadne, sa mi nechce verit, ze by adoptivna matka kontaktovala tu biologicku len preto aby s nou bola v kontakte. Poznam vela adoptivnych mam, ale ani jedna by toto neurobila, kedze hrozia rozne scenare a rizika.

alcielle
27. máj 2023

O com je tvoj strach? Ze ked sa stretnete, on ta navzdy zavrhne? Vies, ze keby nemal zaujem, tak sa vobec stretnut nechce. Dnesne deti su velmi vyspele, on si potrebuje doplnit chybajuci kusok v sebe, aby mohol byt 'celok', uz v nom dozrel ten cas. Chapem, ze si opatrna a vnimam, ze si aj zodpovedna a nesebecka. A ze je ti to cele velmi luto. Mozno je tvoj strach o tom, ze on ti tymto gestom odpusta a ty si nemyslis, ze si to zasluzis. Ale zasluzis. Mala si to tazke a zasluzis si jeho odpustenie. A on si zasluzi spoznat Ta ❤️. Nech Vam to vyjde! 🍀😊

luccija
27. máj 2023

@katarinka89 druhé asi mala, keď bola pripravená psychicky a finančne.Nie je fér jej to takto podsúvať ako výčitku.
Autorka každý by sa bál...ja si myslím, že Ti nebude nič vyčítať.Chce Ta iba vidieť, spoznať ako píšem stratiť nemôžeš nič iba získať.Je skoro v takom veku ako si bola ty, takže asi tiež nie je ešte pripravený na dieta a vedel by to pochopit

autor
27. máj 2023

@alcielle Ďakujem❤️

marca12
27. máj 2023

Keby bol nastvany,tak netrva na spoznani biologickej matky. A ak aj nahodou bude nastvany,tak to su proste nasledky tvojho konania a pred nimi nesmies utekat. Mysli v prvom rade nanho. Chce ta spoznat,tak mu to dopraj. To je to jedine,co prenho mozes urobit.

joannita
27. máj 2023

@janetinka27 myslis ze je to az take jednoduche dostat sa k tymto informaciam? Myslim cez nejakeho kamosa uradnika napr.?
Nemozne to asi nieje, ale zas asi malo ludi ma pristup k tymto info nie? 🙄

autor
27. máj 2023

@joannita Je to pomerne jednoduché ak vieš koho sa máš pýtať.

janetinka27
27. máj 2023

@joannita praveze ma k tomu pristup vela ludi. V uradoch je to urcite bezne,akurat je to odstupnovane-niekto vidi menej (no aj tak dost) a niekto este viac,napr. sirsiu rodinu, nie iba rodicov,pripadne aj dalsie udaje. Takisto niekto ma pristup do registra len cez rodne cislo, cize ho musi poznat, iny sa dostane ovela jednoduchsie.
Registrov je viac, cize aj dostupnych udajov. Ale pristup do tychto registrov sa nesmie zneuzivat, no to je uz na svedomi kazdeho. Takyto pristup nemaju vsak urcite len uradnici.

rorino
27. máj 2023

@martinkatinka neobhajujem autorku,ale aj u nás v bytovke bol adoptované chlapec a mal kontakt so svojou biologickou matkou,vedel kto je,kde býva,dokonca ju aj navštevoval,bolo to len pár rokov dozadu

joannita
27. máj 2023

@janetinka27 no, tak co uz s tym narobime. V dnwsnej digitalizovanej dobe...
Kto ma este pristup ak nielen uradnici?

joannita
27. máj 2023

A koho sa mas spytat autorka?

svetlonos
27. máj 2023

@autorka,
napisem ti pribeh mojej kamaratky. Ked mi to hovorila, mala som co robit aby som ostala " bez emocii". Cestou od nej domou som plakala, ze som ani nevidela kadial kracam. Musela som si sadnut na lavicku.
Uz ked bola tehotna, isla doktorka od zaciatku po jej nenarodenom dietati. Bolo 5te. Muz kreten debilny ale starala sa o vsetky, boli vzdy najedene, ciste atd. Dr jej najskor tvrdila ze bude postihnute, ma ist na interupciu.Povedala - ani za svet, vychvavam 4 zdrave, vychovam aj jedno postihnuté. Dr jej to navrhla 2x. Potom jej navrhla, nech ho da na adopciu. Samozrejme kamoska nesuhlasila. Do porodnice za nou prisla pani aby ju k adopci prehovorila ( prinutila). Neuspesne. Samozrejme, dieta sa narodilo uplne zdrave!
Povdvoch rokoch si socialka nieco vymyslela a sudne ju riesili, ze dieta bude adoptovane. Zohnala si dobreho pravnika, ktory sa nestacil cudovat. Ze tam su take medzery, ze este urady budu jej platit odskodne. Teda, pripad je pre nu ako matku vyhrany, nech sa netrapi, dietatko bude mat ciskoro naspet pri sebe- 3 roky malo vtedy.
Tesne ( asi 10 minut) pred sudnym jednanim, prisiel ku nej ten jej pravnik...
Ze pokial nema neskutocne obrovky balik penazi, nech sa ani nesnazi. Ten pripad bol kupeny. Ludmi, ktori dieta mat nemohli roky a ju si vyhliadli od zaciatku. Boli to zazobanci s vysokym postavenim a majetkami.
Teraz moze mat to "dieta" 25 rokov. Ona odmietla odovzdat rodny list, povedala, ze ho stratila. Bola to jedina rada, ktoru jej pravnok mohol dat. Takym sposobom sa dostala k informaciam o tom dietati. Neskutocne sa bala a zároveň chcela svoje dospele dueta vyhladat. Citila som jej neopisatelnu bolest, ked mi to hovorila. Je to dobra a pracovita zena.
Autorka,
ona by dala vsetko za to, keby sa to dieta s nou chcelo stretnut a boli na jej strane adoptivny rodicia. Oni mu vsak o nej narozoravali klamstva.
Ty sa nemas coho bat. Tvoj syn potrebuje vediet, ze bol tebou lubeny a nie nechceny! To je velmi dolezite pre jeho dušu. Teba prinutili rodicia, inak neverim, ze by sa ho vzdala, podla toho ako pises. Mozno by si nebola matkou roka ale v 17tich s pomocou rodicov by si to zvladla celkom dobre.
Hanbit sa mozu rodicia- tvoji, ze obetovali teba a t ojho syna- lebo co by druhy povedali, fuj.
Nebola to ich pivinnost ale ten ich dovod z nich robi hnusakov v mojoch ociach! Keby povedali, ze sa na to necitia, finančne, vekom, budis. Ale koli hanbe??? Tvoji rodicia su hrozni pokrytci!
Stretni sa s nim, povedzvmu pravdu. On mal milujuce prostredie, tak neverim, ze by k tebe pocitil nenavist.
Orajem ti vsetko dobre a smelo do toho, aj slzy subdovolene ☺️ Vela stastia.

janetinka27
27. máj 2023

@joannita podla mna aj poistovne, niektori zdravotnici

ysseba
27. máj 2023

Prepáč, ale toto je veľmi ťažko uveriteľný príbeh. Akože ako si dohľadala adoptívnych rodičov? Adopcia je celá utajená a neverím tomu, že ty ako 17 ročná žaba dajme tomu z Budmeríc si dokázala vypátrať, že tvoje dieťa si adoptovali ľudia povedzme z Popradu. Ani doba vtedy nebola tak digitalizovaná ako dnes. Neverím tomu, že ty ako 17 ročná baba by si mala také kontakty, že by si toto dokázala vypátrať.
@janetinka27 Určite to poisťovne a zdravotníci nevedia. Koľkokrát sa stane, že adoptívny rodič potrebuje dostať darovanú krv, kostnú dreň, orgán. A tak sa testami zistí, že nie sú pokrvnými príbuznými. Keby mali o tom údaje, tak by asi poisťovne nevynakladali financie na testy, ale len by pozreli akúsi databázu.
@svetlonos Doktorka išla po už po jej nenarodenom dieťati? Od začiatku si ju tí zazobanci vyhliadli? Tak prečo ju doktorka posielala na potrat? Keby naň išla, tak čo by tí zbohatlíci čo si ju vyhliadli získali? Tiež ťažko uveriteľný príbeh.....

hariet
27. máj 2023

Tak mne sa to vobec nezda nerealne, este pred 17-timi rokmi tak ludia neriesili “ochranu osobnych udajov”. Svet je maly, staci jedna tetka ochotna rozpravat a informacie idu.

joannita
27. máj 2023

@janetinka27 poistovne a zdravotnici si nemyslim na 99% ze by mali tieto info. Uradnici asi ano, ale to tiez len niektori, alebo na sude, pripadne policajti. Ale zas napr. Na policii je to tak, ze ked pozeras podobne udaje o niekom, zaznamenava sa to, takze nieje to take easy. Jasne, sme na slovensku, na to treba pamatat. Vsetko je mozne samozrejme, korupcia kvitne, takze staci podplatit.

joannita
27. máj 2023

@svetlonos tak tento pribeh mne pride este ovela nepravdepodobnejsi ako ten autorkin.

mandarinka555
27. máj 2023

Baby, to fakt veríte týmto kravinám?

andreatytler
28. máj 2023

Mne sa to tiez zda nerealne ze si bola schpna najst adoptivnych rodicov. Napis ako si ich nasla?
Syn ta chce spoznat, lebo teraz ma len predstavy a fantazmagorie. A tie vedia narobit viac skody ako uzitku. A chce vediet preco si ho dala na adopciu. Ta otazka prenasleduje kazde adoptovane dieta. Mozno sa ta to takto priamo neopyta, ale velmi mu pomoze ak mu to vysvetlis tak ako si to vysvetlila nam. Tiez chce vediet chybajuce criepky z mozaiky svojho zivota. Ake bolo tvoje tehotenstvo s nim a porod. Urcite mu povedz aj o tom.
Pred 17 rokmi si bola s nim v kontakte aby si si naplnila svoju potrebu. Teraz je cas nemysliet iba na seba. Prekonaj strach a umozni mu to stretnutie. Aj keby ti mal vycitat tvoje rozhodnutie. On je v tomto vsetkom uplne nevinne ale vdaka tvojej hluposti z mladosti trpel cely zivot. Je cas mu s tym utrpenim pomoct. Vela stastia.