icon

Dilema nad donosením ťažko postihnutého dieťaťa

24. apr 2025

Ahojte dievčatá,žienky,mamičky....už dlhšie rozmýšľam nad úvahou ze keď viete ze sa Vám narodí ťažko postihnuté dieťatko,že viete ze od narodenia bude napojené na hadičkach,a vyhliadky na život sú nulové,čo Vás prosím vedie k tomu donosit ho?spôsobiť mu len bolesť a utrpenie ? A to naozaj nie som zástanca UP len tomu nerozumiem a už mi to veľmi dlho chodí po rozume ,proste nebolo by lepšie to bábätko nepriviest nie kvôli pohodliu ženy ale ušetriť to bábätko bolesti? Prosím nenalozte mi tu,len kamarátke sa teraz také dieťatko narodilo,dva mesiace je na Are,nikdy nezazilo náruč maminky,bozky,doma kúpanie mazanie proste nič len bolesť,ona je z toho hotová tiež pritom vyšetrenia odhalili naozaj zle diagnózy a ja akoby som sa vnútorne hnevala ze dopustila takéto trápenie pre to bábätko. AKO to vnímate vy...ďakujem za odpovede

janinah
24. apr 2025

Ano.tvrdim to.Nik nemusi..ak by kazdy dostal vsetko co je vo svete dostupne a k tomu odbornika.ktory by mal na neho čas a ktory by vedel co robi.A samozrejme mal by k dispozicii vsetko co treba.
Ale prioritne som mala na mysli postihnute deti.nie pacientov v poslednom stadiu rakoviny

alickapusinka
24. apr 2025
@katulienkax

@alickapusinka pomenujme to jasnejsie . Nie rodina sa rozpadne, ale CHLAP zdrhne a mama ostava

@katulienkax prečo len chlapi zdrhnu.Nemáš pravdu zaujímave môj neutiekol. Ja mám suseda ma dcérku postihnutu taka sa narodila a jej matka si zbalila veci a odišla a ON sa o ňu obetavo stara pomocou svojich rodičov už 16 rokov.Nie nie je to pravd a prečo by mal otec zdrhnuť poznam viac prípadov kedy odišla matka a otec zostal. Takže tvoje tvrdenie je celkom nie pravdive. Ked som chodila s dcérkou do Adeli na rehablitácie tak boli tam tiež 2 chlapi s postinutými deťmi a obe ženy si našli frajerov a odišli. Takže žiadne take že chlap odišiel to sú klamstva.Aj ženy mnoho krát odidu.

alickapusinka
24. apr 2025
@thereisabear

Toto podľa mňa patrí do kategórie "kto nezažil, nepochopí". Takže všetky vyjadrenia ostatných sú iba v teoretickej rovine a v realite by to možno bolo inak.

@thereisabear presne tak máš do bodky pravdu. Keby, čo, ako, monžno sem tam toto to sú všetko iba slova realita s postihnutým ležiacim je úplne ina.

angeli121212
24. apr 2025

Ja ti len toľko poviem nesúď... Obzvlášť nie kamošku a nie v týchto ťažkých chvíľach.. tebe sa hovorí ako to mohla dopustiť ale nie si na jej mieste namiesto týchto úvah jej radšej poskytni oporu, ktorú potrebuje

nynia
24. apr 2025
@beronsche

@nynia ak trpí niekto, kto ti je blízky (trebárs aj kamarátka), je prirodzené, že cítiš hnev. A nemusí to byť hnev na nikoho konkretneho. Je to časť vyrovnavania sa so situáciou..

@beronsche Hnev? Tak ja v tomto by som citila najpravdepodobnejsie sucit, lutost, smutok ale nie hnev....

januska12323
24. apr 2025

Najlepšie sa kritizuje čo mal spraviť druhý človek. Radšej jej buď oporou a nerieš čo ne/mohlo byť.

rozculena
24. apr 2025
@beronsche

@janinah nuz, toto nie je uplne pravda, že nik nemusí cítiť bolesť..
pre mna bolo veľmi šokujúce zistenie, že v terminálnom štádiu mnohých chorob, napr.rakovine, nevie medicína chorému od bolesti uľaviť..

@beronsche morfium

ukgirls
24. apr 2025

kazdy rodic do poslednej chvile dufa,ze sa dieta narodi s minimalnym mnozstvpm poskodenia tela .. ze sa proste dr mylia .. ale hold nemyslia.. a v mnohych pripadoch je aj tak neskoro a uz sa donosit musi ... a drviva vacsina poskodenia prichadza aj pri/pocas porodu

pieksamaki
24. apr 2025

Na toto neexistuje odpoveď, ani návod, ani príprava, ani ľutovanie.........to sú veci medzi nebom a zemou.....a každý sme inak psychicky vybaveny.....pre niekoho je realizácia starať sa o človeka na hadičkach....je to ojedinele, ale poznám ľudí....starajucich sa o 2 ležiacich súbežne.

misiak7777
24. apr 2025
@rozculena

@beronsche morfium

@rozculena ani morfium nezaberá na každú bolesť

beronsche
24. apr 2025
@rozculena

@beronsche morfium

@rozculena nie vždy pomáha..
Reagovala som na komentár, že medicína vždy bolesť odstráni.

beronsche
24. apr 2025
@nynia

@beronsche Hnev? Tak ja v tomto by som citila najpravdepodobnejsie sucit, lutost, smutok ale nie hnev....

@nynia je päť štádií spracovania silných emócií či traumy:
Odmietanie, hnev, vyjednávanie, smútok, prijatie
Čiže je pravdepodobnejšie, že v určitej fáze by si aj ty cítila hnev..

keksik83
24. apr 2025

V takomto prípade som jednoznačne za prerušenie tehotenstva. Hoci som emocionálne založený človek a uvedomujem si rôzne aspekty, tu by som uvažovala naozaj čisto pragmaticky. Ide o háklivú tému, ktorá ľudí veľmi rozdeľuje.

kaktusik007
24. apr 2025

je diagnoza a diagnoza... a potom, psychika robi vela, viem o rodine, kde prave rozhodnutie donosit tazko postihnute dieta tu rodinu "zachranilo" a zcelilo.. Dieta sa dozilo niekolko dni, ale teraz uz spominaju na tie dni s laskou a stastim...
Nikdy nesud cloveka, pokial nechodis v jeho topankach

nynia
24. apr 2025
@beronsche

@nynia je päť štádií spracovania silných emócií či traumy:
Odmietanie, hnev, vyjednávanie, smútok, prijatie
Čiže je pravdepodobnejšie, že v určitej fáze by si aj ty cítila hnev..

@beronsche áno, rodič mať tú traumu, ešte pochopím aj starého rodiča ale nie cudieho človeka ktorému sa ani to dieťa nenarodilo.

zuzka1117
24. apr 2025

Dievčatá asi čítať s porozumením je ťažké, ale autorka konkrétne v príspevku hovorí, že rodič dopredu vie diagnózy a nie že sa niečo pri pôrode pokazí. Veď čítajte. Hovorí o prípadoch, kedy to rodičia majú potvrdené lekármi.

sara07
24. apr 2025

za mna pokial má dieta potvrdené dg, ktoré sú nezvratne mal by rodič + konzilioum mudr, zvažiť eutanaziu , žiadost by dávali rodičia schvaloval by to sud na podklade spravy z konzilia
nemáme lieky a prachy na liečbu rakoviny pre matky čo maju zdravé deti , ktoré tu ostavaju bez matky lebo....nestihli same sa vyzbierat
kto chce nech sa stará a opatruje

sara07
24. apr 2025
@minenkaa

Tak ten potrat je pre to decko tiež riadne bolestivý,veď koľké deti v klude zomrú v náruči rodičov

@minenkaa to máš prosím ta zkade , ešte pridaj záblesky k tomu

sszuzu8
24. apr 2025

Je to pol na pol. Aj medicína sa mýli a dieťatko sa môže narodit zdravé. Bolo takých prípadov. Nikdy som nebola za upt.. Ale ozaj co je to za život keď to dieťatko je na prístrojoch? Aký to je život či už pre neho alebo pre rodičov? Nenapapa sa ťažko rastie bolesti ma.. Nebude chodiť rozprávať..

sara07
24. apr 2025
@sszuzu8

Je to pol na pol. Aj medicína sa mýli a dieťatko sa môže narodit zdravé. Bolo takých prípadov. Nikdy som nebola za upt.. Ale ozaj co je to za život keď to dieťatko je na prístrojoch? Aký to je život či už pre neho alebo pre rodičov? Nenapapa sa ťažko rastie bolesti ma.. Nebude chodiť rozprávať..

@sszuzu8 a potom ked mu nezvladneš kanylu vymenit ešte ta zavru do basy

minenkaa
24. apr 2025
@sara07

@minenkaa to máš prosím ta zkade , ešte pridaj záblesky k tomu

@sara07 čo?

sara07
24. apr 2025
@minenkaa

@sara07 čo?

@minenkaa no by ma zaujímalo od ktorého dna citi emocianalnu bolest ked nervova sustava sa vyvija postupne,

minenkaa
24. apr 2025
@sara07

@minenkaa no by ma zaujímalo od ktorého dna citi emocianalnu bolest ked nervova sustava sa vyvija postupne,

@sara07 píšem o bolesti

sara07
24. apr 2025
@minenkaa

@sara07 píšem o bolesti

@minenkaa však ano tvrdiš že interupcia je pre dieta bolestiva čo nieje pravda

sara07
24. apr 2025
@minenkaa

@sara07 píšem o bolesti

minenkaa
24. apr 2025
@sara07

@minenkaa však ano tvrdiš že interupcia je pre dieta bolestiva čo nieje pravda

@sara07 pokiaľ viem ,pri chorobách sa robia potraty aj vo vyšších týždňoch ,mne nemusis pisat o potratoch ja niesom proti

minenkaa
24. apr 2025
@sara07

@sara07 inak vies že do roku 1983 operovali malé deti bez anestezy ,mysleli si že necítia bolesť ,k tým vedomostiam o bolesti

sara07
24. apr 2025
@minenkaa

@sara07 inak vies že do roku 1983 operovali malé deti bez anestezy ,mysleli si že necítia bolesť ,k tým vedomostiam o bolesti

@minenkaa hore to máš jasne napísané, aj uvedené

minenkaa
24. apr 2025
@sara07

@minenkaa hore to máš jasne napísané, aj uvedené

@sara07 👍

terezkaarthuramax
24. apr 2025

Ze to nemusi byt 100percentna pravda.
Je mi to luto a si skvela žienka že si takato silna a statočna. Držim ti palce. Kiež by sa doktori mylili