Dilema nad donosením ťažko postihnutého dieťaťa
Ahojte dievčatá,žienky,mamičky....už dlhšie rozmýšľam nad úvahou ze keď viete ze sa Vám narodí ťažko postihnuté dieťatko,že viete ze od narodenia bude napojené na hadičkach,a vyhliadky na život sú nulové,čo Vás prosím vedie k tomu donosit ho?spôsobiť mu len bolesť a utrpenie ? A to naozaj nie som zástanca UP len tomu nerozumiem a už mi to veľmi dlho chodí po rozume ,proste nebolo by lepšie to bábätko nepriviest nie kvôli pohodliu ženy ale ušetriť to bábätko bolesti? Prosím nenalozte mi tu,len kamarátke sa teraz také dieťatko narodilo,dva mesiace je na Are,nikdy nezazilo náruč maminky,bozky,doma kúpanie mazanie proste nič len bolesť,ona je z toho hotová tiež pritom vyšetrenia odhalili naozaj zle diagnózy a ja akoby som sa vnútorne hnevala ze dopustila takéto trápenie pre to bábätko. AKO to vnímate vy...ďakujem za odpovede
Tie, co tu píšete, že diagnostika pokrocila, tak nie, spoľahnúť sa nedá ani na diagnózy. Priateľom odporúčali po veľkom skriningu potrat, kvôli nálezu na pľúcach a srdci v roku 2020. Predpovedali, že po pôrode neprežije. Rozhodli sa, že na potrat nepôjdu a výsledok? Narodilo sa normálne a životaschopné dievčatko, ktoré sa dnes hrá so svojimi súrodencami. Ano, bola na operácii, ale nebolo to nič vážne, jej stav je diametrálne odlišný ako bolo predpovedane doktormi. Ich dôvod? Viera v Božie zaslubenia o uzdravení, sú kresťania.
Nie je na to univerzálny recept. Chápem ženy, ktorých intuícia je silnejšia ako názor doktora. A chápem aj tie, ktoré nemajú vieru na to ze to zvládnu alebo že by to dieťa mohlo byt nadprirodzene uzdravene.
@esteris a kresťania, ktorým sa nakoniec narodí ťažko postihnuté dieťa, tí sa slabo modlili? Slabo verili? Alebo kde spravili chybu? Predpokladam, že veriaca by na potrat nešla, nikto jej to neberie. No oháňať sa božím uzdravením mi príde hodne cynické voči tým, ktorých diagnostika bola presná - a tipujem, že tých je násobne viac
Hlavne nesud zivoty inych, kazdy sa rozhoduje sam za seba, snad nikdy nebudes v takejto situacii aj ty.
@malamimi6 verím, že dokážeš vidieť rozdiel v ukončení tehotenstva a "uspati" po narodení a sama uznas, že tvoja recnicka otázka bola odveci, zrejme príspevok napísaný v emočnom rozpoložení?
Určenie (nie hadanie) dg kedysi a dnes, je naozaj iné... Medicína sa posunula.
@beronsche nie nevidím v tom rozdiel. Svoje deti som volala deťmi od okamihu ako som sa dozvedela, že som tehotná. Bilo im srdce v 6. týždni takže pre mňa boli ľudia už od začiatku.
Najstarší syn narodený v r. 2017 a povedali nám, že bude mať rázštep chrbtice. Narodilo sa nám úplne zdravé dieťa.
@malamimi6 DMO veľmi často vzniká práve pri pôrode, to je kus rozdiel oproti so životom nezlučiteľnym vadam zisteným na morfologickom sone. Skutočne nevidíš rozdiel? Alebo len emočné výkriky?
@michaela329 žiadne emočné výkriky, už som to spomenula nižšie
neviem, nepoznam takyto pripad... nepoznam zenu, ktory by vedela ze bude mat dieta problem a napriek tomu si ho necha, ak neratam tie sem tam divoke vysledky na downov syndrom, to vela bab okolo mna odignorovalo. Ale to je nieco ine ako ked sa fakt na sone objavia vazne poskodnia organov alebo neviem coho
Ak sa nieco stane a nejaka vada sa ukaze v neskorom stadiu tehu, alebo po porode.. s tym sa neda velmi co robit. Aj keby vyvolali porod skor.. tiez sa podla mna neda nic robit. A myslim, ze UPT sa da robit len do urciteho mesiaca aj v pripade vaznych ochoreni
Tak ono je to aj tak že niekedy sa stane že sú nejaké pravdepodobnosti že bude to či oni ale je veľa veci ktoré ostanú len v prognózach a aj veľa zdravých narodených detí ktorým sľubovali prognózy veľa zlého...štatistika jednoducho to ty doktori nevedia naisto... Tak potom toto podľa mňa drží tie mamičky...tá nádej.. že to tak nemusí byť aj keď si doktor je takmer istý že bude .. a potom ten pocit že išli na UTP a tá diagnóza sa nepotvrdí... (Po Tom pôrode potrate to už asi aj zistia -alebo aj nie) .. ale tak určite sú aj také mami ktoré porodia aj keď je to už isté.. ja sama som našťastie nezažila ale viem že by som mala asi problém na s tým UTP absolvovať..ale tiež by som nesúhlasila z hadickami ale skorej s prirodzeným priebehom a asi rýchlejšiu stratou ...asi by to bolo za mňa humannejsie pre všetkých vrátane dieťatka.
Ja ti odpoviem za seba.
Nikdy by som nešla na potrat. Nedokázala by som žiť s vedomím, že ja som rozhodla o jeho smrti.
Ale modlila by som sa, aby odišlo samé, aby nežilo len v bolesti a utrpení.
Áno, pre niekoho je to možno sebecké, žeby som dopustila, aby sa to dieťa narodilo.
@beronsche nie nevidím v tom rozdiel. Svoje deti som volala deťmi od okamihu ako som sa dozvedela, že som tehotná. Bilo im srdce v 6. týždni takže pre mňa boli ľudia už od začiatku.
Najstarší syn narodený v r. 2017 a povedali nám, že bude mať rázštep chrbtice. Narodilo sa nám úplne zdravé dieťa.
@malamimi6 možno ty v tom rozdiel nevidíš, ale aj z pohľadu zákona v tom rozdiel je. A obrovský.
Ja ti odpoviem za seba.
Nikdy by som nešla na potrat. Nedokázala by som žiť s vedomím, že ja som rozhodla o jeho smrti.
Ale modlila by som sa, aby odišlo samé, aby nežilo len v bolesti a utrpení.
Áno, pre niekoho je to možno sebecké, žeby som dopustila, aby sa to dieťa narodilo.
@jana005 velká česť
Nás sa triedna na strednej pýtala podobnú otázku...ja veriaca som sa postavila za potrat,lebo som si nevedela predstaviť žiť s takým dieťaťom a myslela som si zhruba to,čo väčšina z nás tu... moja spolužiačka - neveriaca sa postavila za narodenie takého dieťaťa... Vtedy som sa prvý krát dozvedela ,že má postihnutého súrodenca a nedala by si ho za nič na svete zobrať...aký paradox..ja veriaca som volila postoj smrť a ona neveriaca postoj život..tá moja spolužiačka je vlastne osoba,ktorá mňa osobne presvedčila, že život je dar❤️
Nuz ked cirkev magori zeny ze potraty su zlo ale sami su pedofili medzi nimi , tak co narobis
@katulienkax esteze tema je o cirkvi a pedofiloch v nej,ale preco si nekopnut do cirkvi pri kazdej teme😉
Tak ten potrat je pre to decko tiež riadne bolestivý,veď koľké deti v klude zomrú v náruči rodičov
@minenkaa suhlasim,ide o ludskost ako taku...
@beronsche Keby som rozmýšľala ako ty, tak tu dnes nemám zdravého syna
@malamimi6 neviem úplne presne, na čo konkrétne reagujes, keďže tebe som písala len, že diagnostika pokrocila. A tiež ze je (a nielen) z pohľadu zákona rozdiel - prerusenie tehotenstva a "injekcia" po narodeni..
Tak či onak, tvoj posledný komentár - tvoje rozhodnutie, si nedovolím nejako komentovať (jedine tak ľudsky - že je samozrejme super, že je syn zdravy..)
Rovnako si nedovolím komentovať ani nikoho iného, nech sa rozhodol akokoľvek...
Vieš, ja si stojím za tým, ze nikto nevie, čo urobí, kým v danej situácii nie je.
Toto by som sa pýtala ľudí, ktorí s týmto pracujú celý život. Rôzne centra, paliativne, či špeciálne školy apod.
Za mňa je v niektorých prípadoch je to nehumanne nechať žiť. Starala som sa o dieťa ktoré nevnimalo, lezalo, 30 hadiciek, ležiaci a je to človek dnes už dospelý ktorý je umelo držany, nevníma nič... Mnohí rodičia sa priznali že keby vedeli dnes dopredu, tak sa rozhodnú pre potrat. Ale ako bolo písané pred mnohými rokmi nebola medicína tam kde dnes a iba sa tipovalo. Genetické vyšetrenia dokážu mnoho odhaliť včas.
Vopred predurčiť dieťa na to, že bude mať bolesti, nonstop na liekoch, ktoré ho utlmujú nie je život.
Mali by sa zachraňovať ľudia, deti ktoré vnímajú, žijú, nie bytosti, ktoré sú od narodenia len anjelmi, ktorých tu držíme silou mocou..
Asi nech sa každý zariadi podľa seba. Život je príliš komplikovaný na to, aby sa dalo jednoznačne povedať, čo je výhodnejšie pre rodičov a dieťa. Každý tu môže napísať svoj názor, ale nič to neznamená. Len skúsenosť by ukázala realitu.
@malamimi6 neviem úplne presne, na čo konkrétne reagujes, keďže tebe som písala len, že diagnostika pokrocila. A tiež ze je (a nielen) z pohľadu zákona rozdiel - prerusenie tehotenstva a "injekcia" po narodeni..
Tak či onak, tvoj posledný komentár - tvoje rozhodnutie, si nedovolím nejako komentovať (jedine tak ľudsky - že je samozrejme super, že je syn zdravy..)
Rovnako si nedovolím komentovať ani nikoho iného, nech sa rozhodol akokoľvek...
Vieš, ja si stojím za tým, ze nikto nevie, čo urobí, kým v danej situácii nie je.
@beronsche už sa mi ani nechce reagovať.. bola som v situácii, keď mi povedali "ste už vo vysokom týždni tak sa rýchlo rozhodnite ak to chcete dať preč" a potom v takej, že je všetko v poriadku.
Takže ja presne viem, čo by som urobila znovu.
Pekný večer želám
Toto je podla mna velmi tazka tema, sama meviem ako by som sa rozhodla, ale co maju robit rodicia, ked ochorie dieta po narodeni? Lebo nik nevie, co nam ten zivot prinesie, tam uz tazko urobite nejake ine rozhodnutie, ako sa o dieta dalej starat. A hlavne nik to nevie urcit na 100% ako to dopadne po porode, moze to dopadnut aj lepsie, aj horsie, ako sa predpokladalo. Je to na kazdom, ako sa rozhodne.
Keby som to vedela a dalo by sa, tak by som išla na interupciu. Aj, keď nie som jej zástanca. Nedokázala by som sa pozerať na vlastné dieťa ležiace v posteli doma lebo v nemocnici obklopené hadičkami,… ako trpí. Také dieťa zo života abolútne nič nemá. A rodič taktiež, ak sa o také dieťa doma stará.
@martinadomianova no také dieťa čaká večnosť...
Ja by som napr nedokázala ísť na interrupciu. Preto som si nedávala ani robiť žiadne testy ci sono atď. Iba to co sa robi na poradniach. Nechcem si ani len predstaviť aký boj v sebe musí mat mamička,ktora čeli tažkému rozhodnutiu . Kamaratke a dietatku Prajem veľa síl.
Nas tymto prispevkom uvazujem odkedy bola zalozeny. Je tazko priserne tazko vyjadrit vam co zazivaju buduci rodicia ked im lekari zdelia naklad vsetkeho zleho co s babom bude ked sa narodi. Zavidim v dobrom vsetkym vam co neviete…nemuseli ste premyslat…nebat sa…nespat s rastucim bruskom a skakajucim babatkom v nom. Naozaj kto nezazil si nedokaze predstavit..tak ako ani ja si neviem predstavit co zazivaju ini rodicia deti s inymi diagnozami. My sme sa o babatko pokusali niekolko rokov. Pre mna ani neviem zazrakom som otehotnela prirodzene…vsetko slo super babatko si rastlo skackalo..prierez tvaricky bol dokonaly este aj v den ultrazvuku v 21. t. Kym lekar nestichol a ja som mala pocit ze ma lekar vysetruje uz asi 2 dni. Potom si zavolal dalsiu lekarku k sebe..a prisla sprava pri ktorej som ja osobne prvy raz v zivote umrela..mala som pocit ze mi puklo srdce a nebije. Lekar povedal ze babatko ma problem v hlavicke a srdiecku. Ze bude lezak ktory bic nebude vnimat ja ho budem cely zivot obskakovat do roboty uz nepojdem a ze ob by to na nasom mieste radsej ukoncil. Totalne psychicky zlomena som oslovila este jedneho lekara a ten este viac nalozil ze vidi v plodovej vode smolku a ze ved prisem dalsi den daju mi tabletku porodim a domov pojdem ako keby sa nic nestalo…nase vytuzene dietatko. Baby neda sa to popisat co sa s nami dialo…na dalsi den v celom tom sialenom rozpolozeni som mala amniocentezu…v nemocnici absolutne bez nejakej podpory personalu s trasucimi sa nohami som to dala. Vysledky sa ale stratili primiesala sa tam moja krv a boli az po 24 t. My sme sa rozhodli dietatku tu nechat tolko casu kolko to da. A preco? Ano preto ze sme dufali ze to nebude take zle lebo ukoncit zivot tak velkeho dietatka ktore na ultrazvuku vyzeralo dokonale a skakalo ako mala kengurka…z lasky..dovodov bolo vela. Ale aj strach do konca tehu bol velky..naplakala som sa vela. Porod mala zvladla velmi pekne..mala aj super miery..srdiecko sa zoperovalo a hlavicka sa zatial nepotvrdila. Na kardiu sme boli “len” mesiac. Su rodicia vo su tam dlhooooo takze som stastna za ten pre mna dlhy/kratky mesiac. Nase dievcatko bude mat sedem…chodi..hovori mi mama..zaostava v reci a srdce asi bude potrebovat korekcie ale letiak to chvala Bohu nie je. Postupne si dobieha co ma zameskane ale ide to. Nuz sme v tabulkach nestastnych percent ale nie v tych uplne nestastnych. Keby bolo aj zle bola by som vdacna za kazdu sekundu za kazdy pohlad na nase dieta..ja by som si nikdy prerusenie neodpustila. Nikoho vsak neodsudzujem lebo rozhodnut sa v takej situacii kde ide o zivot dietata je najvacsi kriz aky som zazila…som veriaca dcerka je pokrstena ale ak by som ja mala kamaratku v takej situacii bola by som jej oporou. Ja som taku mala a som vdacna za kazde povzbudenie.
Nas tymto prispevkom uvazujem odkedy bola zalozeny. Je tazko priserne tazko vyjadrit vam co zazivaju buduci rodicia ked im lekari zdelia naklad vsetkeho zleho co s babom bude ked sa narodi. Zavidim v dobrom vsetkym vam co neviete…nemuseli ste premyslat…nebat sa…nespat s rastucim bruskom a skakajucim babatkom v nom. Naozaj kto nezazil si nedokaze predstavit..tak ako ani ja si neviem predstavit co zazivaju ini rodicia deti s inymi diagnozami. My sme sa o babatko pokusali niekolko rokov. Pre mna ani neviem zazrakom som otehotnela prirodzene…vsetko slo super babatko si rastlo skackalo..prierez tvaricky bol dokonaly este aj v den ultrazvuku v 21. t. Kym lekar nestichol a ja som mala pocit ze ma lekar vysetruje uz asi 2 dni. Potom si zavolal dalsiu lekarku k sebe..a prisla sprava pri ktorej som ja osobne prvy raz v zivote umrela..mala som pocit ze mi puklo srdce a nebije. Lekar povedal ze babatko ma problem v hlavicke a srdiecku. Ze bude lezak ktory bic nebude vnimat ja ho budem cely zivot obskakovat do roboty uz nepojdem a ze ob by to na nasom mieste radsej ukoncil. Totalne psychicky zlomena som oslovila este jedneho lekara a ten este viac nalozil ze vidi v plodovej vode smolku a ze ved prisem dalsi den daju mi tabletku porodim a domov pojdem ako keby sa nic nestalo…nase vytuzene dietatko. Baby neda sa to popisat co sa s nami dialo…na dalsi den v celom tom sialenom rozpolozeni som mala amniocentezu…v nemocnici absolutne bez nejakej podpory personalu s trasucimi sa nohami som to dala. Vysledky sa ale stratili primiesala sa tam moja krv a boli az po 24 t. My sme sa rozhodli dietatku tu nechat tolko casu kolko to da. A preco? Ano preto ze sme dufali ze to nebude take zle lebo ukoncit zivot tak velkeho dietatka ktore na ultrazvuku vyzeralo dokonale a skakalo ako mala kengurka…z lasky..dovodov bolo vela. Ale aj strach do konca tehu bol velky..naplakala som sa vela. Porod mala zvladla velmi pekne..mala aj super miery..srdiecko sa zoperovalo a hlavicka sa zatial nepotvrdila. Na kardiu sme boli “len” mesiac. Su rodicia vo su tam dlhooooo takze som stastna za ten pre mna dlhy/kratky mesiac. Nase dievcatko bude mat sedem…chodi..hovori mi mama..zaostava v reci a srdce asi bude potrebovat korekcie ale letiak to chvala Bohu nie je. Postupne si dobieha co ma zameskane ale ide to. Nuz sme v tabulkach nestastnych percent ale nie v tych uplne nestastnych. Keby bolo aj zle bola by som vdacna za kazdu sekundu za kazdy pohlad na nase dieta..ja by som si nikdy prerusenie neodpustila. Nikoho vsak neodsudzujem lebo rozhodnut sa v takej situacii kde ide o zivot dietata je najvacsi kriz aky som zazila…som veriaca dcerka je pokrstena ale ak by som ja mala kamaratku v takej situacii bola by som jej oporou. Ja som taku mala a som vdacna za kazde povzbudenie.
@berinkaj 💗
Krásne svedectvo💜
Som mamou anjelika, dcerka zomrela ako 7 mes. , o tom ze nieje vsetko ok sme ani nevedeli. Ale aj keby sme vedeli, nechali by sme ju zit. Vlastne som sa tak aj rozhodla. Zvolila som paliativny rezim starostlivosti a nechala som to na nu, kolko vydrzi.
Som vdacna za kazdy den ktory nam bol darovaný 💗
@berinkaj 💗
Krásne svedectvo💜
Som mamou anjelika, dcerka zomrela ako 7 mes. , o tom ze nieje vsetko ok sme ani nevedeli. Ale aj keby sme vedeli, nechali by sme ju zit. Vlastne som sa tak aj rozhodla. Zvolila som paliativny rezim starostlivosti a nechala som to na nu, kolko vydrzi.
Som vdacna za kazdy den ktory nam bol darovaný 💗
@wwwwerunka my sme nastastie vedeli a tak sme sa pripravovali na porod v BA inak by bola po porode mala prevazana asi helikopterou. Bolo to tazke rozdychat tie informacie ale dcerke sme dali vyssie sance aby sa nestracal cas keby bolo zle. Ja by som sa lahsie zmierila s odchodom dcerky po narodeni ako tym ze som to ukoncila ja…tvojej straty mi je velmi prevelmi luto..v nemocnici som videla kadeco ale ten cas bol vas a ja pecne verim ze sa raz stretnete. A stale zije vo vasich srdciach…
@berinkaj ahoj, môžem sa spýtať, ako vám dopadla amnio? Mali ste nejaký nález aj tam? Môžeš kľudne do súkromnej správy ak môžem poprosiť 🙏 Ďakujem
@berinkaj ahoj, môžem sa spýtať, ako vám dopadla amnio? Mali ste nejaký nález aj tam? Môžeš kľudne do súkromnej správy ak môžem poprosiť 🙏 Ďakujem
@karlamon tak u nas to bolo cele zle ako to prebiehalo…amnio brali v 21 t myslim vysledky sa stratili a nasli az niekedy okolo 24 t…to uz som bola za to aby som babo donosila a nic neprerusovala. Na 21 chromozome myslim nieco bolo ale uz neriesim. Kedze sa do vysledkov primiesala krv a neviem co dala by som robit novu a z krvi dcerky.

Velakrat sa stane ze dieta sa narodi zdrave tak si skkr myslim ze dufaju ze to nebude az taka hrozne.