Dilema - splatiť hypo, kúpiť auto, či ísť na dovolenku
Dosť dlho som odkladala takú lepšiu rodinnú dovolenku, boli sme nútení splácať dve hypo naraz a ďalšie staré hriechy čo by bolo na samostatnú tému..
Keď konečne jedna hypo padla došli zdravotné problémy a dlhodobá PN, nečakaná strata práce. Ani po tom som nevládala pracovať na plný úväzok, samozrejme podľa posudkovej som tip-top. Vekom sa to celé iba zhoršuje. Všetky naše ,,dovolenky,, boli na štíl rodičovský dom kmotra na Gemeri s ich deťmi, pár dní v sesternicinom byte s jej psom v KE, chatka mužovho kamoška pri jazierku, s kmotrou u jej krstných na Orave, stará chata konateľa firmy kde pracujem. Vždy som bola rada keď som aspoň deťom našetrila na letné tábory. Pár dní na ,,samote u lesa ,, bez wifi a mobilu ešte nikomu neublížilo. Deti sú väčšie majú aj iné záujmy a túžby, moje výmysli ich nebavia.
Aj keď vo všedných dňoch ide každé iným smerom, po rodinnej dovolenke pri mori túži každý. Rok čo rok som odkladala čo som mohla, už vlani sa zdalo že by to mohlo vyjsť, ale choroba nám urobila škrt cez rozpočet. Dúfala som, že tento rok to dáme, mesiace dozadu som googlila ponuky cestoviek, až som skontštatovala, že tohtoročné ceny sú niekde inde. Máme 20 ročné auto, k tomu mužova choroba ktorá skôr či neskôr skončí slepotou, a to neni jediná dg.
A teraz k otázke ktorá mi víri hlavou. Moje euri by si našli aj tisíc miest, ale treba si stanoviť. privilégiá. Zaplatiť predčasne hypo? kúpiť druhé, novšie cca. desať ročne auto? pokračovať v rekonštrukcii domu? ísť iba na mimoriadne skromnú ,, dovolenku ,, nahovoriť deti na ďalšiu ,,zatuhnutú starú búdu,, alebo na takú lepšiu aspoň raz v živote ? museli by sme stiahnuť aj na rezervy a to by som nerada spravila. Našla som kopu argumentov pre aj proti. Viem že rozhodnutie je iba na mne. Dlhé váhanie málo aj v minulosti negatívne následky.
Boli ste v podobnej pozícii? Čo vám pomohlo rozhodnúť?
Ísť na dovolenku typu, ako jej (ale viem, že v dobrom) niektoré radíte, tak radšej nevidieť more nikdy, ako takto.. (a to ja vyslovene neznášam All in rezortove dovolenky).
Autorku chápem, však všetci máme nejaké túžby, a ona nechce niečo megalomanské, ale normálnu obyčajnú dovolenku. Ale autorka, odpovedz si sama: cítila by si sa dobre na dovolenke pri mori, do ktorej by si vrazila minimalne 2000 eur (čo na fajn dovolenku pri mori je zial malo, ale stále JE to dosť peňazí) a mala by si za to stiahnutý zadok na sackovej polievke a chlebe s maslom, ale áno, uvidela by si kúsok vody so soľou..
Moji rodičia nikdy neboli pri mori, ani ja ako dieťa, aj keď si myslím, že sme na to mali, ale nejak sme nešli... Ja som bola už ako dospelá za vlastné peniaze,už s manželom! ale išla som už tak, že nech to za to stojí, mňa dovolenka pri mori v rezorte, či autom do Chorvátska absolútne neláka. Čize aj tvoje deti môžu ísť neskôr. Nič sa nestane, ak to nezažijú teraz. Zažijú ako dospelí. Budú radi za zážitky, ktoré mali doteraz a ako čítam tvoje príspevky, mali ich celkom dosť, napriek okolnostiam, ktoré popisujes, klobúk dole pred tebou.
Možno raz stihnete ešte dvaja s mužom, verím, že áno.
Hypo by som ja nesplácala, veď ak som to dobre pochopila, máte tam smiešny zostatok, či? Konci práve teraz natesno fix?
@oblecenie99 nepochopí ten, pre ktorého je more len voda so soľou…..
Ja som od mala túžila ísť k moru, rodičom to tiež “nič nehovorilo” potom nás po páde komunizmu zobrali z fabriky na krátku poznavačku do Talianska, z ktorej oni boli ešte 2 týždne po návrate mimo, ale ja som sa do Talianska a mora zamilovala. Hneď ako som mala 18 sme si s vtedajším frajerom (terajším) mužom naškrabali na tu najlacnejšiu dovolenku - autobusom, v apartmáne s ďalším párom, cely týždeň polotovary, ktoré sme si niesli so sebou, nemali sme peniaze ani na kúsok pizze v stánku. A vieš čo? Bola to úžasná dovolenka, na ktorú aj po 30 rokoch stále spomíname, pre niekoho je utrpenie jesť týždeň sáčkové polievky, pre niekoho predstava, že v živote neuvidí more…
Ja milujem more a som zážitkový typ, nič mi nehovoria plné skrine handier, kabelky za tisíce $$$, botox, umele mihalnice, pery, prsia, zadky… nepotrebujem žiť v luxuse, ale na dovolenku musím ísť, milujem more, energiu, ktorá z neho ide, tie úžasne východy či zapady slnka, tá neopísateľná vôňa, ten zážitok plávať v ňom, či len nechávať si omývať nohy kráčajúc po pobreží….
Ak by som niečo chcela vidieť predtým, než oslepnem bolo by to práve more.
@oblecenie99 podľa toho čo písala manžel stráca zrak pomaly, teda najviac ju asi tlači tá vidina dovolenky ako rodiny lebo má obavu, že neskôro rok už deti nebudú s rodičmi chcieť ísť. Ja zas taký markantný rozdiel medzi 14 a 15 ročným puberťákom nevidím.
Otázne je akú predstavu má presne ona, manžel a každé z detí. Či stále fungujú ako rodina spolu či chalani už uprednostňujú trávenie času s rovesníkmi.
@katica06 ja som to omylom zrejme potom prehodila. Myslela som, že oni 15, dcéra 14. Poplietol má ten argument so stracanim zraku. Myslela som, že to hrozí tak za rok, dva a vtedy už auto budú môcť chalani šoférovať.
Lebo ak muž bez zraku, ona so záchvatmi, rodina nepomôže, tak auto bude stáť na dvore? Potom autorka doplnila, že zrak manžel stráca pomaly. Preto rozmýšľa nad autom.
Bola som v podobnej situácii, naštastie bez ZTP dieťaťa a tú túžbu chápem. My sme vtedy zvolili Bulharsko, lacné letenky do Burgasu, mali sme len ubytko a jedlo sme si vyriešili po svojom, nebol problém, boli tam normálne potraviny, jogurtov sme sa nevedeli dojest, skvelé syry, chlieb. Na trhu čerstvé ovocie, lacné ceny. Ich reč je podobná ruštine, dohovorite sa. Dnes veľa slovákov vlastní apartmány v Bulharsku, bude sa dať komunikovať v slovenčine. Podľa mňa sa do 2000 vojdete. Určite choďte.
@sisaka ja tomu rozumiem a pôvodne som aj chcela jej písať, že neblazni, choď na dovolenku. Len keď som čítala ďalej príspevky, a rozpočet a ako dievčatá písali, za akých podmienok by sa to za tú sumu dalo, tak mi to prišlo ako naozaj veľa za také podmienky (ak je to vôbec možné). A to som tiež raz vrazila všetky úspory do jednej poctivej dovolenky, ktorá bola mojím snom. Uznam, ja som viac vysokohorský tip, ale viem pochopiť túžbu, tiež som ju mala, mám. Písala som, že verím, že ju stihnú a absolvujú... Ibaže asi na to teraz naozaj nie sú podmienky.
Ale keď autorka je to naozaj tak, že tlačí ťa vidina spoločnej vysnívanej dovolenky, a deťmi a s manželom, ktorý stráca zrak, tak do toho choďte.. čert to ber, peniaze. Z toho zážitku budete cerpat možno celý život. Skús sa tu poradiť s dievčatami, ktoré majú viac skúseností, asi sa naozaj dá a smelo do toho.
@sisaka to si viem predstaviť, ako super bolo. Mne sa na mori najviac páči ten šum, atmosféra a pozerať na neho; odkedy som žila pri oceáne casto si ani plavky neberiem na pláž. Úplne mi stačí si tam sedieť a chodiť v ňom po členky. Tiež mi ten príbeh pripomenul podobnú dovolenku v 17tich
@dulazh
My sme boli v Apúlii týždeň, prešli sme ju autom takmer celú. Bývali sme chvíľku takmer v centre Bari a chvíľku v centre Lecce. V Bari je obrovský problém parkovať, tam bežne ľudia postáli v zákaze na blikačkách a šli si vybaviť, čo bolo treba. My so stiahnutým zadkom sme spavili to isté, lebo sme potrebovali a pohodkaaaaa … V Lecce sme našťastie mali booknutý byt aj s garážou, tak to bolo super. Môj chlap tam skoro zošalel. Žiadna značka neplatila, žiadne pravidlo neplatilo, kto sa kde predral, tam bol, pruhy vôbec pre nich neexistujú, keď šiel muž na 50tke 70, všetci ho obiehali akoby šiel 20tkou, smerovky to sa vôbec nepoužívajú, trúbenie je štandardná súčasť jazdy … akože, mega vzrúšo!
@yoxinka my sme boli len v milane autom... Sli sme do novalje a tiez na semafore 3 pruhy a z laveho zrazu auto odbocilo doprava, uzka cesta, ale taka, ze spatakmi pomaly buchas spataky po oboch stranach odparkovanych aut a zrazu sa ti dvere otvoria😂😂😂 a to je sever... Kazdy vravi, ze na juhu to je mega."zabava" tam soferovat... 😂😂😂
@guiseppinka to si nebola v Albansku😉
autorka urcite dovolenka v Bulharsku, Ciernej Hore.Let z Bratislavy lacna strava, ubytovanie.Auto nekupuj, hypo nevyplacaj.
Milí autorka, práve som si na teba spomenula, je tu vedľa téma na dovolenku do Chorvátska - vlakom. Zaujalo to dokonca aj mňa (aj začínam špekulovať nad niečím podobným, ale s tým, že by sme brali aj auto, čiže autovlakom). Ja by som možno pozisťovala priamo niekde v klientskom centre osobne, ako vychádza taký nočák na jedno osobu + podmienky, ak cestujete s vozíkom. Píše tam jedna pani, že boli takto minulý rok, ubytko mali cez airbnb, 5 minút pešo od stanice a na skok od pláže. Ceny tých apartmánov vychádzajú rovnako, akoby ste išli do porovnateľných v Tatrách.. Nemuseli by ste brať ani auto so sebou... Skúste sa prípadne pozrieť ešte aj na túto alternatívu, vyzerá to zaujímavo.
Tu je link na tú tému: https://www.modrykonik.sk/forum/dovolenka-v-zahranici/dovolenka-v-chorvatsku-vlakom/
Tak rozhodnutie je na tebe, ale zas na dovolenku môžeš ísť kedykolvek v budúcnosti, možno aj keď deti odrastu a možno si nájdu nejakú brigádu, alebo prácu. Skôr by som poriesila dôležitejšie veci. A ja ako decko som si najviac užila prázdniny u babky alebo na chate. Boli sme aj pri mori 3x keď som bola mala ale tým že som sa tam moc nemala s kým hrať a blaznit keďže som jedináčik a išla som iba s rodičmi čiže bez nejakých iných deciek z rodiny, tak má to tam ani nejak nebavilo čo si pamätám. Najviac spomínam na chalupu, babku a na decká z okolia ako sme sa naháňali a liezli po stromoch. Byt tebou by som ozaj riesila veci ktoré sú potrebnejšie ako týždeň pri mori. Ale rozhodnutie je naozaj na tebe a na muzovi ako sa rozhodnete
@dulazh tak asi ešte horšie než oni. Ja som predtým zvykla jazdiť v Afrike, čiže na takých starých pokazených autách (nefungujú raz smerovky, motor naštartujes keď máš šťastie, každý deň vodu do chladica, dakedy auto rozbiehas bez kľúča) s pravidlami štýlom na križovatke sa pozrieš na vodiča a usudis, kto ide prvý, v noci sa chodí z bezpečnostných dôvodov na červenú a nikdy sa nestojí...a hlavne sa jazdí na opačnej strane cesty. Moje jazdenie na juhu Európy spočívalo v sústredení ostať na správnej strane cesty a áno, oproti Afrike je ich jazdenie celkom nuda
@oblecenie99 ďakujem mrknem sa na to
@gabika0825 moje deti možnosť isť k starým rodičom nemajú, majú pochodené starých rodičom kmotrovcov, ale tie staré zatuhnuté domy, ked sa natlačíme tam desiati, páperové paplóny, mačky čo spia vo vnútry im zdravotne nerobí dobre
@zalka akujem mrknem sa na to
@sisaka Ďakujem moja reč, tie sáčkové polievky máme už taký rodinný dovolenkový folklór
autorka, ako to čo som poslala link som len našla na bookingu nie je to moje, ja fakt mám len 4 miesta. Ale tam blizko ako som poslala mám ja apartmán, a je tam blízko zastávka autobusu od letiska ( ináč mnohí češi i slováci žijú celé leto v BG a robia transfery z letiska priamo pred hotel ) no autobus je najlacnejšia forma dopravy - len pre vás s vozíkom asi trošku zložitejšia.
No a ak by i s niečím potrebovala poradiť usmerniť kludne mi napíš čo viem ( sama ešte veľa neviem) o to sa podelím.
Tak ak im to nerobi zdravotne dobre , prečo sa nestretávate niekde inde? 🙄 celkom nechápem keď doteraz s tým problém nebol a zrazu áno? Zrazu majú zdravotne problémy? Nejaké divne
Nečítala som všetky strany, tak neviem či tento nápad už nepadol... ale cez leto chodí z Bratislavy vlak do Chorvátska kam sa dá naložiť aj auto. Minulý rok to vychádzalo pre 4 dospelých s ubytovaním, prejazdenym benzínom a stravou na 11 dni 2400. Ale ubytovanie sme mali luxusné cez airbnb,ak sa zmierite s ubytovaním ako na školskom internáte, náklady sa výrazne znížia. Zároveň sa v Chorvátsku dá dorozumieť slovensky rukami i nohami. Od januára sa tam platí eurom, a ceny sú tam podobne ako u nás .
autorka, skús sa spýtať @bulharkaneli, príp. @macika666 tu na koníku, kočky majú apartmány v Bulharsku a veľa veľa skúseností. Ak by ste našli letenky lacnejšie, v BG sa v pohode prestravujete a splníte si sen o mori 🙂

@slavomira236 https://www.ryanair.com/sk/en/trip/flights/sele...