icon

Dilema - splatiť hypo, kúpiť auto, či ísť na dovolenku

18. mar 2023

Dosť dlho som odkladala takú lepšiu rodinnú dovolenku, boli sme nútení splácať dve hypo naraz a ďalšie staré hriechy čo by bolo na samostatnú tému..
Keď konečne jedna hypo padla došli zdravotné problémy a dlhodobá PN, nečakaná strata práce. Ani po tom som nevládala pracovať na plný úväzok, samozrejme podľa posudkovej som tip-top. Vekom sa to celé iba zhoršuje. Všetky naše ,,dovolenky,, boli na štíl rodičovský dom kmotra na Gemeri s ich deťmi, pár dní v sesternicinom byte s jej psom v KE, chatka mužovho kamoška pri jazierku, s kmotrou u jej krstných na Orave, stará chata konateľa firmy kde pracujem. Vždy som bola rada keď som aspoň deťom našetrila na letné tábory. Pár dní na ,,samote u lesa ,, bez wifi a mobilu ešte nikomu neublížilo. Deti sú väčšie majú aj iné záujmy a túžby, moje výmysli ich nebavia.
Aj keď vo všedných dňoch ide každé iným smerom, po rodinnej dovolenke pri mori túži každý. Rok čo rok som odkladala čo som mohla, už vlani sa zdalo že by to mohlo vyjsť, ale choroba nám urobila škrt cez rozpočet. Dúfala som, že tento rok to dáme, mesiace dozadu som googlila ponuky cestoviek, až som skontštatovala, že tohtoročné ceny sú niekde inde. Máme 20 ročné auto, k tomu mužova choroba ktorá skôr či neskôr skončí slepotou, a to neni jediná dg.
A teraz k otázke ktorá mi víri hlavou. Moje euri by si našli aj tisíc miest, ale treba si stanoviť. privilégiá. Zaplatiť predčasne hypo? kúpiť druhé, novšie cca. desať ročne auto? pokračovať v rekonštrukcii domu? ísť iba na mimoriadne skromnú ,, dovolenku ,, nahovoriť deti na ďalšiu ,,zatuhnutú starú búdu,, alebo na takú lepšiu aspoň raz v živote ? museli by sme stiahnuť aj na rezervy a to by som nerada spravila. Našla som kopu argumentov pre aj proti. Viem že rozhodnutie je iba na mne. Dlhé váhanie málo aj v minulosti negatívne následky.

Boli ste v podobnej pozícii? Čo vám pomohlo rozhodnúť?

zuzana76
19. mar 2023

@autor ja som ti uz pisala, ze letecky Chorvatsko, Barcelona, Taliansko by sa dalo, letenky do 700 eur pre vas 5, plus nejake lacnejsie ubytovanie, do 2000 eur by si sa vosla na tyzden podla mna. Mozno by som isla uz v juni, ked este nie je ten vrchol a letenky su este lacnejsie, deti vypytat zo skoly na tyzden.

cecilia29
19. mar 2023

@yoxinka ja chápem pojmu lacne peniaze. Ale dlh je dlh. Mňa učili prikrývat sa takou perinou na akú mám. Schvaľuje pôžičky v prípade podnikania. Ro znamená, požičiam si peniaze a kúpim si niečo co mi zarobí ďaleko viac. Ale dlh pre mňa znamená nôž na krku.

cecilia29
19. mar 2023

Autorka. Ak Chorvátsko ci Taliansko tak južnejšie je pekne teplo aj v septembri , a ceny sú nižšie.

kamatopo
19. mar 2023

Je mi ľúto v akej ste situácii. Ja na tvojom mieste s hypotékou by som nehýbala. Tábor nie je zle riešenie. Veď koľké deti majú len to v lete. More je drahšia záležitosť. Všetky destinácie išli hore a ak aj je dostupná cena zas je to na úkor kvality. Tak necaj za málo ,,penez veľa muziky,,aby si nakoniec nezistila že týždeň pri mori bolo horšie ako byť doma. Ubytovanie tvorí veľmi veľa z celkového dojmu z dovolenky. Autá aj keď ojazdené išli tiež dosť hore. Tam by som skúsila ten príspevok ako ti tu rádia. Viem že máš pocit ,že ťa tlačí čas a musíš sa rýchlo rozhodnúť,ale to je dnešná doba. Mne osobne sa ľúbi aj tu na Slovensku. Dunajská Streda či Meder sú u mňa topky a radi sa tam vraciame. A je to liečivá voda čo pomôže aj tvojmu dieťaťu.

guiseppinka
19. mar 2023

@zuzana76
@cecilia29 uz x-krat pisala autorka zr mozu ist iba v lete kvoli celozavodnej dovolenke... Takze letecky v sezone pre 5 ludi do 2000e je bohuzial nonsens... A aj chorvatsko je sialene drahe toho roku

simca06022011
19. mar 2023

Podľa toho akú máš splátku hypo, viazanosť... nevyplatila by som ju, hypo stále sú najlacnejšie peniaze. Neviem akej sume.sa rozprava, určite by som nemenila 20r auto za 10 ročne:D keď tak by som sa na toto rozhodovanie vykaslala a peniaze nechala tak.

dadis
19. mar 2023

@cecilia29 Ja poznam velmi malo ludi bez hypoteky. A teraz 40rokov nepojdu nikam, lebo najprv treba splatit hypoteku? Zit treba zodpovedne, aj ta dovolenka vela ludi nakopne, vidia svet, oddychnu si, zaziju vela zazitkov, bude mat viac chut sa v zivote snazit..nie je vsetko ciernobiele..

mata4894
19. mar 2023

Za mňa,by som splatila hypotéku,dovolenka pri mori môže počkať a nemusíte ísť do starej chaty bez wi-fi,na SK sú krásne miesta. Riešila by som zdravie, až potom zábavu a ak to deti nepochopia,ich problém.

zuzana76
19. mar 2023

@guiseppinka aha, no to som akurat necitala, temu som preletela, ale myslim, ze do 2000 by sa nieco malo dat aj cez leto, mne v lete vysli tie letenky do 700 eur, ked som pozerala

guiseppinka
19. mar 2023

@zuzana76 za 1300 ubytko pochybujem ze najdes... Celozavodne su predpokladam ze druha polka jula az 2 augustove txzdne a to mas tu naj toptop sezonu... A este ti treba minimalne jest... A uz nehovorim o tom, ze by si aj nieco vidiet chcela...

zalka
19. mar 2023

@zuzana76 máš pravdu vedela by sa s letenkami ak by vyšli lacnejšie na ich termín nájsť aj nejaké ubytko @guiseppinka ale prosím ťa ... 7dní pri mori v apartmáne v BG na slnečnom pobreži zaplatí slovákom alebo čechom vlastniacim tam apartmány cca 450e a prestravovať sa musí aj doma, ceny v BG sú porovnateľné s našimi. A pri 2000e rozpočte sa tam veselo zmestí.
Akurát nebude mať all inclusive, ale nakúpi si tam v obchode, navarí v apartmáne, kde sú vybavené kuchynky. Pri aparthoteloch sú aj hotelové bazény kde majú hostia vstup zdarma. A ešte aj na reštiku výjdu prostriedky.
Z Burgasu z letiska sa MHD dostane z rodinou za 20e za 45min.na slnečné pobrežie, nemusí platiť 50e za taxík.

zuzana76
19. mar 2023

@zalka presne tak, vidis, aj na Bulharsko som zabudla, aj tam by to vyslo v pohode a mozno by stalo za zvazenie aj Rumunsko, aj tu som citala temy, ze niekto chodi aj do Rumunska k moru a vraj je tam krasne, vraj krajsie ako v Bulharsku, teda, ze to ma ine caro, ja som nebola akurat v tychto destinaciach, tak neviem porovnat

zuzana76
19. mar 2023

@guiseppinka ja som nasla za 1300 ubytko pre 5 aj v barcelone akurat, lenze to nebolo rpiamo pri mori a to je s vozickarom problem, trepat sa metrom, ci busom k moru na cely den, v tom upeku, nemoct sa schovat rychlo v apartmane, ist pohodlne na WC, myslim aj na dievcinu na voziku, jasne, ze pre mobilneho cloveka, je vsetko lahsie

zuzana76
19. mar 2023

@guiseppinka ale urcite BG, Rumunsko, Chorvatsko by sa dalo, samozrejme varit si sami a prestravovat sa v apartmane, tak do 2000 sa da najst dovolenka

zalka
19. mar 2023

@zuzana76 hej a veľa slovákov tam vlastní apartmány, pár metrov od mora s pieskovými plážami. Aj by som zadávateľke ponúkla svoj, ale je len 4 miestny :D ale cca všímam si za koľko a aké veľké apartmány núkajú na FB je skupina. A letenky tiež podla termínov vie zadávateľka kúpiť od 700 do 1000e pre celú rodinu aj v lete, ako autom by to bolo lacnejšie o cca polovicu proti letenkám ale pri problémoch zadávateľkinho manžela odporúčam letecky, z BA alebo z Krakova. Ceny potravín rovnaké ako u nás. Čo zje doma, zje aj tam. Za tie iste peniaze.

keralas
19. mar 2023

Necitala som diskusiu. Nestiham ale chodte na dovolenku k moru. Splnte si konecne ten sen. Nelutujte ziaden peniaz na to. Lebo aj tak stale bude nieco. Hypo pocka, nesplacajte dopredu. Cely zivot len cakat kym bude prilezitost? Kazdy rok si treba splnit jeden sen, ci uz malicky alebo velky. To more vas posunie, psychicky a tvojim detom aspon dokazes ze aj za tazkych podmienok sa sny daju realizovat. Neodkadajte. Aj tak ten krok je len na tebe. A pozrite teraz kludne Turecko alebo nieco ine cenovo vyhodne. Este su dobre ceny.
Ja ked vidim muzovu mamu ktora nikdy nikde nikdy nesla, stale bolo treba nieco doma, nema na co spominat, je nestastna ako prezila zivot. Sama povrdala ze ano, robola co sa patrilo ale jen zivot bol pre nu utrpenie. A ked pozriem na moju, ktora zila zivot nesmierne na plno, nesmierne vela zazitkov a odvazne rozhodnutia (a nie nemala to jednoduche, vychovala nas sama) tak viem co by som vybrala.

sisa_s
19. mar 2023

@keralas a najdes jej ponuku na turecko pre 5 osob do 2000e letecky?

zalka
19. mar 2023

@guiseppinka napríklad hodila som termín 14.-23.7.2023 a našlo mi napr. toto
Najlacnejšia možnosť v tomto ubytovaní pre: 2 dospelí, 3 deti
1 × Apartmán s 1 spálňou a výhľadom na bazén (4 dospelí a 2 deti)
Spálňa: 2 veľké manželské postele
Obývačka: 1 pohovka
9 nocí, 2 dospelí, 3 deti
Cena € 563
Zahŕňa dane a poplatky

Komplex Menada Rainbow na Slnečnom pobreží vám ponúka vonkajší bazén s ležadlami, slnečníkmi a vírivkou, ktoré môžete využívať zdarma. Ubytujte sa v jeho klimatizovaných štúdiách a apartmánoch. Pláž je vzdialená 350 metrov.

Súčasťou ubytovacích jednotiek komplexu Menada Rainbow je kuchynka s chladničkou a kuchynským riadom. K dispozícii máte aj priestor s posedením. Vlastné kúpeľne sú vybavené sprchovacím kútom alebo vaňou.

https://www.booking.com/hotel/bg/menada-apartme...

akbara77
19. mar 2023

Určila by som si priority, podľa tvojho popisu by bola dovolenka to posledne na čo by som minula peniaze.

zalka
19. mar 2023

Autorka no napr. letenky mi našlo pre 5 ludí BA Burgas a späť .. od 16 júl -24júl za 1088e .. ako hovorím, ak sa nájdu letenky k tomu sa ubytko prispôsobí , v tom termíne ten istý apartmán 8 nocí 501e . Ked prirátam bus z letiska k hotelu a späť .. 40e
A som na sume 1620e, zvyšok môže ostať na stravu ale keby ostali doma tak sa vystravujú tiež. Ciže za mna je reálne mať dovču za tie peniaze. A ešte aj nejaké zmrzliny a drinky k tomu, lebo dovča.

guiseppinka
19. mar 2023

@zalka ok, bulharsko som neriesila, nejako som pozabudla na neho (neboli sme tam)... Kedysi aj z pp sa lietalo do bulharska. Teraz neviem. Len to treba najst cez cestovku, lebo pan manzel sa napocuval vela dristov od kolegov🙈😂

cecilia29
19. mar 2023

@dadis ja chápem, ja ale hovorím ze ak hy som bola pred koncom hypotéky a mam peniaze na splatenie tak to proste splátim. Ale tu je to diskutabilné, lebo vlastne aj tak použijú peniaze z rezervy. Rezerva by mala ostať rezervou.

zalka
19. mar 2023

@guiseppinka hej chartrové lety lietajú aj z PP aj z KE ale to už nie je dovolenka prístupná pre rodinu s obmedzeným rozpočtom.
A dohovoriť sa tam dá po rusky, ako som postrehla autorka aj jej manžel sú vo veku kedy ruština bola povinná čiže iste sa niečo prilepilo ( ja som tiež antitalent na jazyky a dohovorila som sa tam ) a cena cez cestovku na osobu môže presiahnuť daleko 500e

guiseppinka
19. mar 2023

@zalka ano, len ako pisala autorka, tak jej manzel ma k svojim problemom este aj paranoju🙈🙄, ktorou ho naockovali kolegovci... Absolutne chapem autorku, ze preco chce ist. Len je tam vela minusov - zly zdravotny stav vsetkych...
Ako tu bolo napisane, obratila by som sa na nejake zdruzenia, ci oni nieco take neorganizuju

zuzana76
19. mar 2023

@jamimo ano, tie organizovane zajazdy z fary sa tiez daju lacno, aj nasi znami s 3 detmi tak boli
@autor skus sa popytat u Vas na fare, ci by nieco take nezorganizovali, urcite by sa pridali aj dalsi zaujemcovia a autobu by sa naplnil

sasa1310
19. mar 2023

čo vám nevychádzalo. parametre auta nie sú žiadne pri príspevku iba vek auta max. do 5 rokov. Máte 20 ročné auto a nevieš si normálne zistiť ako funguje príspevok na auto, na ktorý máte nárok každých 7 rokov?

slavomira236
19. mar 2023

@zalka to vyzera fajn...prosim ta a letenky do bulharska potom kde hladat?

banana10
19. mar 2023

my mame este hypo s vybornym urokom, fix este 6 rokov, hypo nie vysoka. Tiez sme rozmyslali co urobit. Kupili sme nove auto a chodime s detmi po vyletoch. Vcera Tatry, cez vikend zase niekam. Cestujeme, uzivame, deti spoznavaju Slovensko.

aristka
19. mar 2023

Daj si urobit na jednu destinaciu cenove ponuky vo viacerych cestovkach ,ak na to nebude ,da sa do okolia napr.Madarsko a vyhľadavany Balatón,Poľsko kludne na pár dní Chocholovske thermy a deti sa fakt vyblaznia a nezrujnuje vás to .Popozerajte cez napr. booking ubytka a je to kusok od sk ,ze aj na starom aute to zvladnete .Urcite by som nekupovala 10 rocne auto ,co potrebuje len investicie a aj tak je otazne ci ti prejde stk ,pokial je vase pojazdne 3 ,4 roky v poho date .A hlavne daj hlavu hore ,byvate ,mate co jesť ,pridajte k tomu usmev a zite ,to zitie nie je len o mori ,ale pohode ,laske aj po skromnosti.

zalka
19. mar 2023

@slavomira236 klasika rainer letí z BA .. na ich stránke ...