Dirigovanie od svokrovcov
Ahojte kokos 40ka zachvilu na krku a stále sa budú starať .😏a vyzvedat od muža čo ako a čo robíme . Donedávna nám nútili zavarat čo nasadili ..jasné že som to ja robila a nemohla som povedať že chcem ale len jedno vedro...
Nie ..mužovi natlačili potom ešte ,žiadne tolerovanie vôbec .
Sme len dvaja a jedno dieťa . A to bývame sami . Keď prideme k nim tak len s mužom stále sa rozprávajú , niekedy by som im ho tam najradšej nechala nech si ho vezmú do postele.
rozprávajú sa, lebo sú radi, že majú s kým a o čom. Proste o všetkom a znie to ako vyzvedanie. Ale oni starí už tej zábavy asi moc nemajú. A keď k nim prídete, tak je asi logické, že sa s ním rozprávajú. Či majú na seba len pozerať? A s tebou sa možno rozprávajú menej, lebo možno vidia, že sa nechceš... hm?
Všetci sa len zavzdusnujete, ale ste priposrati povedať nie dakujem, stačí. Pritom svokrovci možno v pohode, sú radi, že môžu dat. To jentaky problém si nastaviť hranice. Ci len ako oslik pritakavat a potom zurit doma nad uhorkami...
Vsak zober a daj rodine susedom. Mne ked suseda "prehodi" cez plot vedro uhoriek- cvikle cibule paradajok- joj aka som jej vdacna. A ja jej zas kusok kolacika .Mam pocit ze niekomu by vadilo aj keby zlate dukaty padali.fakt🤦♀️
Si nevďačná a lenivá.Pri jednom dieťati nestíhaš zavarat? Domácich produktov nikdy nie je dosť.vies posunúť aj iným.Asi si nikdy nesadila neokopavala nepolievala a nebolel tá chrbát z Motyky.vies len jedno vedro zadarmo zobrať a aj to ofrflat.To tvoje dieťa je syn? Tak ak sa s ním dospelým budeš rozprávať a nevesta bude na teba krivo zazerat.tak si spomen má tento tvoj príspevok.Spamataj sa.zena.
moja svokra mi tiež posielala ovocie a zeleninu na zaváranie a keďže mi to bolo ľúto vyhadzovať, uťala som ju hneď v začiatkoch - veľmi pekne ti ďakujem, ale ja nezaváram, kompóty nemám rada ani ja, ani tvoj syn, ani naše deti, uhorky ešte ako-tak, ale najradšej jeme čerstvú zeleninu. Zdvorilo, ale jednoznačne. Ale zas moja svokra je strašne fajn, pochopila
Nechápem podaktoré komentáre. To je teraz akože autorka povinná zavárať keď nechce? Niekomu to nestojí zato lebo sa to dá v obchode už kúpiť pomaly lacnejšie ako zavárať doma. Nie je teraz povinná byt vďačná za niečo čo nechce.
Povedala by som razantne že nie nechcem, ak sú takej povahy že mozes si hovoriť čo chceš a kašlú nato, tak by som tu zeleninu ovocie nechala raz zhnit a buď doniesla naspat k ním alebo nechala na viditeľnom mieste, nabuduce by si rozmysleli či ti to budú strkať nasilu
@janinah to co je za nazor? Ani ja nezavaram. Naco by som som to robila, ked to nema kto jest🤦🤦. Robim veci, ktore sa zjedia. A vies, ludia chodia aj do prace, a aj zeny. A potom nechcu chodit z roboty do roboty, ako nasi stari rodicia, ci rodicia
@janinah za to , že ty si nenazrata domácich zaváraniny tak musia zavárať povinne všetci inak sú lenivé? Ja tiež nezavaram a radšej ten čas venujem deťom.
@janinah ale veď ona nepýtala ani to jedno vedro, nie? Prečo by mala jedna dospelá žena stráviť leto okopávaním, zaváraním a následne rozdávaním produktov, keď nechce, a ešte byť za to aj vďačná? Je úplne jedno, či má jedno dieťa alebo päť. A nevadí jej, že sa svokra baví so svojim synom, ale že sa vôbec nebaví s ňou.
Preco si “musela” zavarat? No nemusela. Ak to nejete alebo jete menej, mohla si zvysok posunut dalej, zas netreba z toho robit skandal. My jeme zavarane len uhorky a to si kupim aj v obchode.
@janinah Milujem maminy, svokry, ktoré sa lopotia v záhradách a potom nútia mladých, aby to spracovali, lebo nevedia, čo s tým. Ak sa urodí veľa, nech rozdajú, alebo ponúknu ako protihodnotu, ale nestrkajú to nasilu niekomu, kto o to nemá záujem, aj keď sú to syn a nevesta. Rozmýšľam, čo by ma v týchto horúčavách donútilo zavárať. My kompóty nejeme vôbec, máme radi čerstvé ovocie, ovocný koláč urobím v sezóne z čerstvých, alebo zamrazím, do zákuskov dávam tiež mrazené. Tých 5 malých pohárikov kyslých uhoriek alebo čalamády, ktoré za rok skonzumujeme, sa mi fakt neoplatí zavárať. Neviem, prečo by sa mala autorka témy spamätať, jedine v tom, že má poďakovať a slušne odmietnuť. Možno by to jej svokra za niečo vymenila, niekto by bol rád, oni to nepotrebujú., Že sa svokra možno narobila, to bolo jej rozhodnutie, nie je veľmi rozumné lopotiť sa pre niečo´, o čo nie je záujem
Baby darmo budete janinah písať, ona musela poslúchať svokru a otročila na jej rolách, tak si myslí, že to tak musia všetci 🙈
@sashabb viem, pamätám si, že to niekde písala. No nemusela, robila to, prečo, to vie len ona sama. Ak to niekoho baví, má radosť zo spracovaných produktov zo záhrady, rodina to skonzumuje, nech sa páči, ale aby ma nútila svokra zavárať, aj keď to u nás nikto nezje len preto, že ona sa narobila? Takže som lenivá aj ja ale vôbec mi to neprekáža.
@elizabet173 presne si to vystihla. Žili taký život a mysleli si že aj nevesta bude. Ale nuž iná doba ,a ja nepotrebujem aby mi to doma potom plesnivelo..hlavne že je len aby bolo aj keď sa to neje
Takže keď si pomyslím čo všetko som ja stíhala pri dvoch malých deťoch...a nie nik ma nenútil...ale nenechala som úrodu zhnité.ak to svokra vdova dopestovali..ale zas nebol net ani toľko výletov kdekade.takze mladé nevesty robili...takže asi je už iná doba ale či lepšia?...ovocie z Kauflandu 10 x striekanie a kupované džemy .ktoré videli ovocie len z diaľky sú asi hodnotnejšie...tak kto ako myslí..
@janinah noo tak si si pohladkala svoje ego, ja sa pred tebou hlboko sklanam, co ty si vsetko stihala pri dvoch detoch, aja si uzasna a sikovna... len taky malicky detail je dieta a dieta/deti.niektore si vyzaduje viac starostlivosti, pozornosti atd... o druhom zase ani nevies...cize vyvysovat sa nad druhu mamu ze co ty si kolko stihala pri detoch je scestne... hlavne ak si si deti mohla "odlozit" komukolvek a robit si pol dna co chces...
@janinah samozrejme, že je iná doba.
Kedysi ste dali deti do postielky a nech si chuďatká sedkajú a pozerajú do blba 🤐 Lebo silno pochybujem, že si chodila na role pracovať + si zavárala a džemy robila a popri tom si sa dvom deťom vedela venovať, hrať sa s nimi a ešte ich aj na ihrisko, kúpalisko či výlety brala. 😕
Ja si pamatam ako sa mi malému decku dal kľúčik na krk, keď budem chciet ísť domov a cely deň som bola vonku s deťmi… Jooj, to už bolo teda roboty s tými deťmi. A moji starí rodicia boli na dôchodku v 50., ešte v plnej sile, takze sa hlavne oni starali.
@janinah aj ja som stíhala, bola iná doba, stavali sme dom, svojpomocne, chodila som do práce, do školy, mala malé dieťa a čo? To mi dáva právo buzerovať raz svoju nevestu a kecať jej do života? Moji rodičia mali veľkú záhradu, ale mali v nej toľko zeleniny a ovocia, koľko sa spotrebovalo. Nelopotili v nej od rána do večera, boli zamestnaní, mali svoje koníčky a pre nás, deti boli hodnotnejšie, že išli s nami na kúpalisko, do ZOO, my sme po výletoch chodili, ako 200 pohárov zaváranín v komore. Zavárali, ale s rozumom. A keď zostalo, rozdali, prečo by to muselo zhniť? Iná možnosť nie je? Iba zavárať do nemoty alebo nechať zhniť? A ovocie predsa nemusíš kupovať len v Tescu, môžeš ho kupovať aj od drobných pestovateľov, alebo vymeniť so susedom za niečo, čoho ty máš prebytok. Inak úplne nestriekané dnes asi ani neexistuje. Džemu zjeme za rok možno dva alebo tri poháre, dva tri krát do roka robím palacinky, lebo sladké veľmi nemusíme, možno do nejakého zákusku padne pol pohára a inak ho nejeme. Veď každý podľa seba. Aj keby ma bavilo pestovať zeleninu a ovocie, tak to neveste ponúknem, ale nebudem jej tlačiť toho na rohy, len preto, že som to ja vypestovala. Hádam ona vie, koľko spotrebujú. Ži a nechaj žiť.
Moji rodicia pestuju zeleninu, ovocie, je toho kopa a ja svina leniva sa priznam, ze som vo svojej domacnosti nezavarila jeden jediny pohar, zavarat nechcem, nebudem a ked mam raz za rok na zavaraninu chut, kupim si. Ako decko a pubertak som pol leta pchala do poharov, polka z toho sa zjedla, polka o tri roky vysmarila, lebo nebolo kam nove napchat. Mama moj postoj, nastastie, pochopila hned na zaciatku, ked som jej povedala, ze ja zivot nad zavaracim hrncom travit nemienim, takze treba jasne povedat, ze nechces a vedierko im pekne vratit a nie vziat a potom vyklinat. Otec sa este obcas rozculuje, ze sme nevdacni, na co mu poviem, ze na pestovani neparticipujem, preto urodu nechcem, viem totiz, kolko je okolo pestovania roboty a ja kedze ani prstom nepohnem, proste z toho nic nechcem.
@sashabb moje deti chodili na výlety.dovolenky.kupaliska....ja do práce po RD + záhrada u svokry a ďalší dom so záhradou .ktorý mám dodnes okrem 4 i.bytu v meste....a nenechala som úrodu zhnit....a nesedeli v postieľke ani necumeli do blba....ani ja som nesedela na nete ako vidíme dnes....preto píšem a viem.ze dnešné ženy nemajú záujem robiť ...a za tým si stojím...
@mandzula ak myslíš.ze kupovaný džem je pre tvoje deti lepšia voľba tak nechsapaci
@zdenkastanka nevyvysujem sa.konštatujem...a deti som nikomu neodkladala.nebolo komu....ci mám sa zabiť.ked som dobrá?
Ja už mám dcéry.ktore majú rodiny a nikomu nemusím nič z úrody nastiskať lebo z ich strany je záujem...aj pomôcť v záhrade .na ktorú nikoho nenútim aj zavarat ....
Keď mám na záhrade aj 1000 kg marhúľ a viem ich v lete spracovať.predat a rozmiestniť popri mojej náročnej práci tak asi celkom lenivá a neschopná nebudem....

A muž čo na to?