icon

Diskusia o financiách: Ako spravovať spoločný majetok?

11. jan 2025

Ahojte, riešime s manželom druhé auto do rodiny. Boli sme už dohodnuty a muž zrazu zmenil názor. Vyšlo z neho nech toto čo máme predáme a kúpime nové. Ide o to, že ja som na predĺženom rodičku s autikom synom, takže mám schválený príspevok od štátu na auto. Chcela som len malé autíčko po meste, deti roznášať, terapie, takže ja auto mať musím. Muž chodieva do roboty autobusom a zrazu že bude aj naďalej. Pri mojej otázke, že keď zmení robotu kde bude mať veľmi skorý príchod alebo bude mimo mesta (lebo chce meniť) tak že kúpy nejaké z autobazaru. Za pár "šupov". Lenže aj tie šupy niečo stoja a že on našetri. Proste berie svoj účet, že tie peniaze sú len jeho a on s nimi môže nakladať ako chce. Máte to aj vy tak? Že každý máte svoj účet a sami rozhodujete? Nehovorím o malom nákupe, ale veľké, pár tisícové položky. Lebo mne sa nepáčilo jeho rozhodnutie, že ide šetriť a keď aj našetri tak ich minie pre seba nevraviac že nemáme na rozhadzovanie.a staré autá predsa len sa viac kazia.

Strana
z2
dskjhfdlkdjhl
11. jan 2025

Mame spolocne peniaze, tak ako mame spolocny dom, deti atd. Ale my sme toto vedeli uz pred svadbou a doporucujem kazdemu, aby si tuto zakladnu vec pred svadbou vyriesil.

biba_18
11. jan 2025

celkom nerozumiem - veď sama si chcela druhé auto do rodiny…

autor
11. jan 2025

@biba_18 veď áno, ale si to rozmyslel. Chcela som len malé, nie väčšie rodinné. Ale proste hlavná otázka je o peniazoch.

vler
11. jan 2025

Nie, nemame to takto. Vsetky peniaze su spolocne a mame dohodu ze vsetky vydavky nad x eur prediskutujeme spolocne

biba_18
11. jan 2025

teda tebe sa skôr nepáči že nie je po tvojom ale že sa on rozhodol inak… a nie, my máme peniaze inak…

gab1sol
11. jan 2025

Trochu nerozumiem. Ty si chcela kúpiť druhé auto, ale muž usúdil, že vám stačí len jedno, že bude chodiť aj ďalej autobusom. Ty argumentuješ, ak zmení prácu, tak bude potrebovať druhé. On na to, že dovtedy našetrí. Ak pracuje, tak on našetrí, z tvojho rodičovského asi neušetríš veľa. Z toho, čo píšeš, mi nepríde, že jeho a tvoje peniaze. Alebo si neuviedla všetko a je za tým viac. Ale takto to až tak negatívne nevnímam. Či mi uniká pointa?

autor
11. jan 2025

@biba_18 samozrejme že sa mi nepáči že na poslednú chvíľu si to rozmyslel. Ja budem mať čím jazdiť, on nie. Ale u nás je to aj o inom, čo tu nebudem rozoberať.

andrejka1974
11. jan 2025

A kedy si kupovala auto na príspevok ak je to menej ako 7 rokov tak ho predať nemôžeš ináč ak by si ho predala budeš musieť úradu vrátiť časť peňazí a ak by ste časom chceli opäť auto na príspevok nesmiete mať iné auto

biba_18
11. jan 2025

veď vravím, problém je inde nie v tom že teraz nekupujete druhé auto…

tundra
11. jan 2025

Autorka ma schvaleny prispevok,nebude platit celu sumu a auto bude nove.Manzel sa rozhodol,ze im staci to jedno a potom kupia starsie,druhe...
Autorka chcela nove...

autor
11. jan 2025

@gab1sol neuviedla, to by bolo na dlhšie. Hlavne ma zaujímalo či aj u iných pároch je to normálne že každý uvažuje že jeho účet je len jeho

andrejka1974
11. jan 2025

A my mame peniaze spoločne s o všetkom sa dohodneme vždy rozhodneme vo je dôležitejšie a či sú na to peniaze

lukbe
11. jan 2025

Nie, nie je to normálne.

petamich
11. jan 2025

Ja nechapem co tu vadi 🙂 ved on je ten co chodi autobusom a nadalej bude chodit autobusom a ked bude treba kupite druhe auto neskor rovnako ako si ho chcela kupit teraz 🤷‍♀️

A my napr. mame financie oddelene, takto sme sa dohodli uz kedysi a takto to chceme, kupu auta by sme ale riesili spolocne velmi pravdepodobne 50/50, ak by manzel napr. trval na svojom a auto si chcel kupit sam, hoc ja nesuhlasim, tak by si ho zrejme kupil a vsetky naklady s nim spojene aj dalej znasal sam (a platilo by to aj naopak) ale zatial sme taku situaciu neriesili o vacsich vydavkoch na spolocne veci sa normalne dohodneme

gab1sol
11. jan 2025

Tak u nás to tak je - môj účet je môj, mužov účet je jeho. Ale financie sú naše spoločné. Ale keďže je za tým niečo viac, ako sama píšeš, ťažko sa k tomu vyjadrovať, neviem posúdiť vašu situáciu. Ale ak máte jedno auto, ktoré využívaš ty a on druhé nepotrebuje, nemyslím, že jeho rozhodnutie je úplne scestné…

andrejka1974
11. jan 2025

Mame každý svoj účet ale o peniazoch rozhodujeme spolu čiže teraz sme kupovali nové auto a dohodli sme sa aké aby vyhovovalo obom a nie je to o tom či ma on viac peňazí alebo ja môj muž vždy zarábal viacej ako ja ale všetky peniaze dával mne a pri väčších investíciách sme sa dohodli kde čo minieme a čo sa neminuli sa šetrilo

nikaeli
11. jan 2025

Ak tomu správne rozumiem:
- idete kúpiť nové auto s dotáciou na syna
- idete predať staré auto
- na novom aute budeš chodiť ty so synom
- manžel bude naďalej chodiť busom
- chystá sa v blízkej budúcnosti meniť robotu? ak áno a bude preto potrebovať auto, nevidím zmysel v predaji vášho aktuálneho auta a kúpe iného bazárového
- ak sa teraz nechystá meniť prácu, nevidím dôvod tvojho hnevu 🤷🏻‍♀️ prepáč.

Ale aby som ti odpovedala - my máme každý svoj účet plus jeden spoločný, kde posielame obaja rovnakú sumu na pravidelné mesačné výdavky rodiny. Ak kupujeme niečo hodnotnejšie - napr. auto - vždy rozhodujeme spolu a podľa možností to aj financujeme spolu. Priznám sa, že celkom nerozumiem prečo sa naňho hneváš, za mňa koná rozumne. Rozhodol sa, že nepotrebujete 2 autá, teba to predsa nijak neobmedzí a v konečnom dôsledku ušetríte. Alebo mi niečo uniklo?

kankam
11. jan 2025

@dskjhfdlkdjhl ono aj vydiskutovane pred svadbou moze byt zrazu aj po rokoch od svadby inak ... Ludia sa menia a mnohokrat nie k najlepsiemu.

autor
11. jan 2025

@nikaeli teraz ti odpoviem trošku od veci mojej otázky. Muž práveže ide meniť robotu. Lenže ešte žiadnu novú nemá. Len taký príklad, bol na jednom pohovore, dobrá práca aj platená ale začiatok o 5:00. Bez auta by sa tam nedostal. A reálne mi to príde výhodnejšie, kúpiť nové a doplatiť cca 7000 ako že si kúpi nejaký starý pojazdný srotik a potom platit za opravy. Príspevok na auto sa nedáva každú chvíľu a my toto jedno máme dobré. To sú len také moje postrehy, problém je inde, že nakladá peniazmi akoby žil sám a bez detí.

doriiis
11. jan 2025

A keby ste si nechali to auto,čo máte teraz a z dotácie by ste kúpili nejakú jazdenku mužovi? To sa nedá?

sisaka
11. jan 2025

Môže mi tu niekto vysvetliť kde je problém? Lebo si asi stojím na vedení a nechápem. …

My mame samostatné účty, peniaze sú spoločné. Pri vyšších sumách zvažujeme spoločne či kúpiť, alebo nie, do nejakých 6-7 000 € si každý robí, čo chce. Nie sme finančne negramotní a môžme sa spoľahnúť na úsudok toho druhého. Podľa mňa nejaká sloboda vo financiách musí byť, nebavilo by ma všetko riešiť s mužom a obhajovať kde a na čo som minula peniaze.

madeincssr
11. jan 2025

Podla mna ide o 2 veci - 1) vyuzitie dotacie (rozumne), 2) tuzba AUTORKY po malom auticku (rozumne). Ale partner ma zas pravdu v tom, ze mat "hlavne rodinne auto" stare a kupovat druhe auto do rodiny drahe (nove), navyse ak to rodinne zatial velmi nevyuzivaju, tiez nie je najrozumnejsie. Navyse vsetko sialene zdrazelo/drazie a tak sa mnohi zriekaju velkych investicii (v pripade auta "prejedacich"). A moze tu zohrat rolu aj fakt, ze technicka starostlivost o obe auta (poistky, znamky, parkovacie karty, TK+EK, organizovanie servisu, oprav, poistne udalosti...) bude na nom.
Cize kompromis by mozno bol kupit na dotaciu lacnejsie (mierne jazdene), ak to dotacia umoznuje. U malych auticok je najvacsia sanca najst krasnu jazdenku. A mozno aj pokusit sa o to auticko starat do velkej miery sama (ak si trosku technicky typ).

mane01
11. jan 2025

Ano, my mame kazdy svoj ucet. Spolocne veci platime 50:50. Auto mame kazdy svoje a aj si ho platime kazdy zvlast, ked nieco treba. A inak by som to nechcela. Ja som setrna osoba, minimalistka, moj muz rad rozhadzuje na rozne hobby a blbosti podla mna. Uz bolo tak, ze som chcela ist na vylet, ale on nemal prachy, lebo si kupil dalsi bike. Tak som isla s kamoskou. Keby sme nemali financie zvlast, tak by sme sa len hadali.

nikaeli
11. jan 2025

A teda to nové auto idete kúpiť alebo nie? pracujem s deťmi s PAS a viem, čo to obnáša získať dotáciu. Preto ju treba využiť. Len ja som sa v tom celom nejak stratila. On sa rozhodol, že netreba ani nové auto a necháte si staré plus podľa potreby dokúpi ďalšie staré? veď to nedáva logiku. Ak máte schválený príspevok, kúpte nové auto a nechajte si pre jeho potreby aj to aktuálne.

autor
11. jan 2025

Jak tu sa uz spekuluje. Nechcem to tu rozoberať, môj muž má iný problém prečo si zrazu zmyslel že to auto nechce. Nejde tak až o to, to si vyriešime so psychológom.

dskjhfdlkdjhl
11. jan 2025

@kankam to je sice pravda, ale zvycajne je to skor o tom, ze zena najskor suhlasi so vsetkym a postupne jej dochadza, ze chybovala. A samozrejme, moze to byt aj naopak, ale obzvlast tu na MK sa to len hemzi takymi diskusiami.

autor
11. jan 2025

@nikaeli no tak keď nebude druhé, tak nové asi kúpim aj keď mi to bude veľmi ľúto. Máme skvelé auto ale má pár rokov a škoda nevyužiť príspevok.

gab1sol
11. jan 2025

Takže máte schválenú dotáciu, preto chcete kúpiť nové auto, s čím súhlasí aj manžel. Ale kým ty chceš, aby ste si nechali aj druhé, staré auto, on to staré chce predať, teda naďalej chce, aby ste mali v rodine len jedno auto, ktoré budeš využívať ty. Tak?

kavasmliekom
11. jan 2025

My máme 2 účty, ale vsrtko spoločne, on dostane výplatu, nechá si na stravu v zahraničí,zvyšok pošle mne. Ja platím aj kupujem všetko. Keď chce niečo s čím ja sa veľmi nestotožňujem, povie že si našetrí. Myslí to tak, že si odloží z "vreckového" 😀

autor
11. jan 2025

@gab1sol áno presne..on ešte včera chcel druhé, dnes otočil. Obaja sme hned zo začiatku vedeli že by bolo druhé. Ešte on má.presviedcal že toto naše toho vydrží ešte hodne.

Strana
z2