icon

Diskusia o financiách: Ako spravovať spoločný majetok?

11. jan 2025

Ahojte, riešime s manželom druhé auto do rodiny. Boli sme už dohodnuty a muž zrazu zmenil názor. Vyšlo z neho nech toto čo máme predáme a kúpime nové. Ide o to, že ja som na predĺženom rodičku s autikom synom, takže mám schválený príspevok od štátu na auto. Chcela som len malé autíčko po meste, deti roznášať, terapie, takže ja auto mať musím. Muž chodieva do roboty autobusom a zrazu že bude aj naďalej. Pri mojej otázke, že keď zmení robotu kde bude mať veľmi skorý príchod alebo bude mimo mesta (lebo chce meniť) tak že kúpy nejaké z autobazaru. Za pár "šupov". Lenže aj tie šupy niečo stoja a že on našetri. Proste berie svoj účet, že tie peniaze sú len jeho a on s nimi môže nakladať ako chce. Máte to aj vy tak? Že každý máte svoj účet a sami rozhodujete? Nehovorím o malom nákupe, ale veľké, pár tisícové položky. Lebo mne sa nepáčilo jeho rozhodnutie, že ide šetriť a keď aj našetri tak ich minie pre seba nevraviac že nemáme na rozhadzovanie.a staré autá predsa len sa viac kazia.

Strana
z2
gab1sol
11. jan 2025

Tak opäť napíšem, podľa mňa uvažuje správne. K starej práci auto nepotrebuje. Novú prácu ešte nemá, ale chystá sa ju zmeniť. Ak ju aj zmení, čaká vás krátke obdobie neistoty - čo ak mu nová práca nakoniec nebude sedieť a odíde? Čo ak ho v rámci skúšobnej doby pošlú preč? Čo ak istý čas ostane bez práce? Vtedy je ťažké živiť dve autá… Proste možno bol z tej predstavy najskôr nadšený, ale potom si to možno prepočítal a už si taký istý nie je. A aj ti povedal, prečo tak náhle zmenil názor?

autor
11. jan 2025

@gab1sol nechcela som to písať ale už napíšem. Ospravedlňujem sa, zajtra ráno zmazem diskusiu lebo nechcem aby to.citali nejaký známy. Ide o to, že môj muž je schizofrenik. Nejde tak ani o auto ale o to, že on ho nechce lebo mi nedoveruje. Mňa to zranuje a aj uráža. To nie len v tom ale nedoveru má aj voči iným veciam. Totiž, ja síce som na rodičku ale mám nezdokladovatelny príjem ktorý v podstate je vyšší ako mužov prijem a teda som mu povedala, že mne banka na doplatok peniaze nedá ale jemu áno a splácať ho budem ja. Jemu v hlave napadlo že ak ho vyhodim z domu (dom je písaný na mojich rodičov) že ostane s holým zadkom a ešte bude platiť auto na ktoré nemá. Vkuse len že ON nechce mať pozdlznost. Že si myslí že ja som taká svina s prepáčením. Čo som z toho hotová lebo starať sa o pas syna, riešiť aj jeho je dosť zahul. S tými účtami, keď dostal atak tak sa dostal do mínusu ako pokupoval rôzne veci na akoze obranu čo ho niekto chcel akoze dostať a potom obviňoval aj mňa. Cize toto s autom, je len o Tom že si o mne mysli že mu chcem zle. To píšem len zato že sa tu dosť rozoberá to auto, aj keď ma hlavne zaujímali tie manzelske financie, tie tak bral aj pred spustením choroby, že jeho a moje a nie naše.
Ináč uvszovanie správne a schizofrenik..to som sa zabavila, ja viem, nevedela si to.

lukbe
11. jan 2025

Myslím, že si tu zbytočne písala tieto veci a aj svoje otázky. Ak má muž takúto diagnózu, ty sama to poznáš najlepšie a nám je tu škoda a ťažko radiť. U vás sa asi situacia mení každú chvíľu, s chorým človekom to mas ťažké. Hádam to zvládneš.

0silvia0
11. jan 2025

Tak toto jeho konanie je vsetko o jeho diagnoze, tu je zbytocne pisat ako to mame my doma.

gab1sol
11. jan 2025

Tak tvoj posledný komentár úplne mení pohľad na vec a je úplne irelevantné sa na to pýtať, keďže tu ide o diagnózu.

autor
11. jan 2025

@0silvia0 ťažko povedať čo je dg a čo je on. Čo sa týka financií,.to je on lebo taký bol stále. Veci okolo auta sú len taká "čerešnička". Veď to ani nebola moja hlavná otázka, len sa tu už tak rozobera že som to chcela objasniť

janickacrazy
11. jan 2025

Len zabudas na jednu vec, pokiaľ máte jedno auto, tak vám dotáciu na auto ani nedajú, či sa niečo zmenilo? Alebo to prvé je už staré? Neviem presne, ako to teraz je, už to nesledujem, ale ty si to zisti, až nemáte problém.

lalenka33
12. jan 2025

Ako sorry, ale odhliadnuc od dg tvojho muža, tak má pravdu. Keby ste sa rozišli, on by z domu musel odísť, lebo je to dom tvojich rodičov. Auto, by bolo tvoje alebo synove, neviem, ako to chodí pri dotácii a on by mal len úver na krku na svoje meno, lebo ty, robíš na čierno keďže nevies zdokladovať príjem a vziať úver na seba. V dnešnej dobe by som uvažovala, ako tvoj muž.
Keby to bola diskusia, že tvoj muž ťa nuti do uveru a ty nič nemáš, lebo dom je jeho rodičov, tak by ti všetky pisali, aby si to nerobila , lebo skončis na ulici a s uverom na krku. Kúp si auto vo výške dotacie.

autor
12. jan 2025

@janickacrazy dali, to nie v každom meste majú takú podmienku. U nás ich absolútne nezaujímalo či máme auto.

autor
12. jan 2025

@lalenka33 nehnevaj sa ale príde mi chora tvoja úvaha, že manželský pár ma takto uvažovať kedy druhý vrazí nôž do chrbta 😮. A keď takto rozmýšľajú aj druhi,. nečudo že je toľko rozvodov. To som ho rovno mohla vyhodiť z domu keď ochorel lebo veď bez neho mi bude lepšie keďže mám väčší príjem a v podstate mi všetko ostane, nie?

gab1sol
12. jan 2025

A prečo o ten úver nežiadate spoločne? Veď ste manželia…

autor
12. jan 2025

@gab1sol ťažko vysvetliť mužovo uvažovanie. Proste tam bude zapísané jeho meno a je z toho hotový. Kebyže vezmem len ja,.na svoje meno, to by bol spokojný.

nominativ
12. jan 2025

Práveže keďže takto nerozmýšľajú aj druhí, je tu toľko rozvedených, čo končí s holým zadkom a pomaly kdesi v azyláku. Preto je tu toľko žien (a možno aj mužov), čo stratia život v zlom manželstve, lebo majú ten holý zadok a sú X rokov doma na reťazových rodičákoch bez príjmu. Zas netreba úplne každú vec, čo vypustí z úst brať ako "reči schizáka", očividne to niekedy aj trafí - napr.co sa týka aktuálnej potrebnosti dvoch áut v rodinne alebo toho, že je v tvojich rukách, čo sa týka bývania.

V ostatných veciach to musíš mať náročné, nečudujem sa, že je náročné pre teba získať odstup a chápať aj náš alebo iný pohľad, keď riešiš denne psychicky náročné situácie.

Ja by som to nehrotila - nechce ďalšie auto, tak nech jazdí autobusom.

autor
12. jan 2025

@nominativ to.by si musela s ním žiť. Ja už viem rozoznať kedy je jeho úsudok insi. Ale ako aby som to uzavrela. Nebudem sa s ním rozčuľovať, budem mať auto len ja, on bude chodiť pešo a na to ostatné ideme k psychologovi.

gab1sol
12. jan 2025

Tak vieš, žiadaš od neho, aby išiel do úveru sám. Má diagnózu, teda je aj otázna jeho práceschopnosť, nikdy nevieš, aký to bude mať dopad. A je ochotný on fungovať bez druhého auta. Takže naozaj nie je dôvod sa zbytočne zadlžovať, keď to nie je nevyhnutné…

madeincssr
12. jan 2025

@gab1sol ...tak. A navyse ked (este dobre) auto mate.

matej2227
12. jan 2025

Bud nové auto, alebo žiadne.. Ja si neviem predstaviť aby som jazdil autom do ktorého by predo mnou niekto iný prdel...kupit jazdené autá je pod moju úroveň.. O co som horší ako ten german alebo anglosak.. Vy Slováci, vôbec nemáte hrdosť a stále niekomu patríte. Patriť Rusom ci USA a nie je to jedno..?? Co mate zo života a žiť život na dlh..Takže nové auto.. 🙂 nové domi. Nie byty, domi.. Ak nemáš na to, zarob si.. Nebuď otrokom systemu. Nebuď zadlženy..Keď na to nemáš nekupuj.. Potom by boli aj ceny menšie..

jesenzima
12. jan 2025

@matej2227 ty na čom fičíš 🤦

ingridkras
12. jan 2025

Ak nemáte zrušené BSM, peniaze na jeho účte sú aj tvoje, peniaze na tvojom účte sú aj jeho.Ale každopádne,my s manželom spoločne prediskutujeme väčšie investície a určite si necháme čas na rozmyslenie a zváženie všetkých pre a proti, neriešime zo dňa na deň a už vôbec nie,že jedna strana si urobí aj tak po svojom.Nam sa,na šťastie, vždy podarilo dospieť ku kompromisu.Kupilo sa nové auto😄.Ale po dôkladnom zvážení,že čo by údržba takej jazdenky mohla do budúcna znamenať.....

dankanka
12. jan 2025

@sisaka aj my to tak máme..ale to tak môžeš mať iba ak zarábas lepšie..

lukbe
12. jan 2025

@matej2227 hlavne domY😂 To tiež svedčí o nejakej úrovni.

tykat
13. jan 2025

Tvoj muz je schizofrenik a ma vodicak?

nelka93
13. jan 2025

@jesenzima om vždy píše totálne odveci komentáre. Netreba si ho všímať

pupava36
13. jan 2025

Ja mam svoj ucet a manžel ma svoj ucet. Ja mu do jeho financií nezasahujem a ani on mne do mojich. Auta mame dve, jedno ktore bolo povodne jeho dal mne (lebo je stare a mne to staci) on si kúpil nove auto väčšie za jeho peniaze. Myslim si ze je lepsie mat účty dva, teda aby kazdy mal svoj ucet potom netreba riesit taketo veci. Ja na nove auto aj tak nemam(za vela peňazí by som aj tak nepredala kedze bolo burane) takze mne staci toto stare dokiaľ jazdi je to super, ked dojazdi (lebo ma uz 17 rokov) tak potom budeme uvažovať o novom aute. Pokial mate s úradu prace moznost si zakúpiť auto tak neváhajte a kúpte ale ak auto mate a manžel s nim nikam nechodí tak je zbytočne kupovat nove auto.
To je len moj nazor.

pupava36
13. jan 2025

No a ked mas prispevok schválený tak sa pise na syna ktorému to auto v podstate bude patriť aj ked je neplnolety ale musi byt napísané na neho, pretoze to bolo schválené jemu a nie tebe ako matke. Auto mu mozes zakupit iba v tej výške dotaticii ktoru mu schválili ak bude suma vyššia musis si to uhradiť zo svojeho. Potom sa to myslim ze dokladuje na úrade prace alebo sociálke.

pupava36
13. jan 2025

Muz zrejme nejazdí prave koli tej schizofrenii ktoru ma postačí mu autobus. Neviem, ale ja by som asi tiez predala to povodne auto a za to kúpila nove. Naco vam budu dve auta na ktore je potrebné platiť poistky ked na druhom jazdit nikto nebude.

mysicka36
14. jan 2025

Tak v prvom rade ak ste manželia, tak ťa (aj tvojho manžela) uisťujem, že ktokoľvek si sám na seba zoberie počas manželstva spotrebný úver aj napriek tomu, že ho bral sám za seba, v prípade nesplácania, sú dlžníci obaja rovným dielom.

Takých prípadov je neúrekom. Kamarátka si išla brať blbých 5 tis. na auto spotrebák (po dohode s manželom) a aká rozčarovaná vyšla z banky, že žiadny spotrebák jej už nevychádza, lebo jeden 15tis. už majú. A tak zistila, že jej milovaný si na svoje dlhy v tipovaní a inom hazarde požičal a chabo spláca. Tak sa bez vlastného pričinenia stala spoludlžníkom. Paradox že? Ale je to holý fakt.

Strana
z2